Smer Mesiac: Namiesto človeka humanoidný robot?  
Projekt M aj robot R2 už žijú.

Projekt M je projekt Technického riaditeľstva Johnsonovho vesmírneho centra NASA (Engineering Directorate Johnson Space Center), ktorého výsledkom je vyslať na mesiac pristávací modul s humanoidným robotom. Predpokladaný termín štartu je asi druhá polovica roku 2013. To „asi“ súvisí s mediálnymi informáciami, ktoré stanovujú predpokladaný dátum štartu na tisícty deň počítajúc od začiatku tohto roku.


Tajomné jedno M v stručnom názve projektu znamená jednak prvé písmeno anglického „Moon“, alebo po našom „Mesiac“ a jednak znak pre latinskú číslicu „1000“. Projekt, ktorý nemá vopred stanovených žiadnych dodávateľov a termíny uzávierok, je limitovaný len snahou najlepších inžinierov-konštruktérov v oblasti robotiky ho dokončiť načas. Nepochybne ich spolupráca na kreatívnej a veľmi zaujímavej úlohe baví.


Video z dielní NASA úsmevnou formou predstavuje budúceho, človeku podobného vesmírneho cestovateľa na Mesiac.



Aj keď se v oficiálnej správe tvrdí, že dodávateľ nie je vopred určený, mesačný humanoidný robot na videu je na pohľad takmer identický s Robonautom 2 (alebo skrátene R2), ktorý sa rodí v spolupráci NASA a General Motors.



Zdroje: NASA , AmericaSpace  , Universe Today

Datum: 06.02.2010 17:29
Tisk článku


Diskuze:

Mohl by mi nekdo vysvetlit...

Jan Urban,2010-02-06 23:42:29

Jak je mozne,ze v květnu 1961 oznamil Kennedy zamer letet na mesic a uz za 8 let hopkali kosmonauti po mesici a to nekolikrat po sobe...dalo by se rici ze tam litali celkem pravidelne...
a ted,po padesati letech je to VELKY problem??
nechapu...v cem je ten strasnej problem a proc ho pred 50 ti lety vyresili za 8 let a ted by jim to melo trvat nez to vzdali asi 20 let??

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2010-02-07 00:15:54

Buď na Měsíci nebyli (podvod), nebo inteligence vyhnila zevnitř (politika).

Odpovědět


František Kříž,2010-02-07 00:35:37

Tenkrát to byl enormní zájem vlády USA o prvenství na Měsíci aby smazali předchozí prohry v boji o prvenství proti SSSR (první družice, první člověk, první dvojmístná a trojmístná loď, první žena). Takže zainvestovali ...

Odpovědět

Proč

Tomáš Bartoň,2010-02-06 19:32:58

humanoidní? To je spíš zbytečná komplikace...

Odpovědět


František Kříž,2010-02-07 00:38:00

Si myslím že to bude univerzální "komerční" robot , který bude vhodný i pro tento účel.

Odpovědět


Právě že

Tomáš Bartoň,2010-02-07 11:30:24

si myslím že systém na udržení rovnováhy a kroku pro bipední stroje je úplně zbytečně komplikovaný tam, kde stačí jen pásy nebo kola... Kromě toho že vypadá trochu jak člověk nemají nohy žádné kloudné využití... místo robotích nohou by mohl letět další menší robůtek a při letech do vesmíru hovoří hlavně peníze... proto si myslím že to je jen takový nějaký populistický blaf :-)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz