Ženský pohlavní hormon v ořešáku  
V známé rostlině se ze zatím neznámých důvodů nachází známá látka, kterou bychom tam neočekávali.

 

Zvětšit obrázek
Prostorová struktura progesteronu – sumární vzorec C21H30O2. Kredit: 3Dchem.com

Progesteron je ženský pohlavní hormon, který je produkován především ve žlutém tělísku vaječníků a v období těhotenství též placentou. Navozuje, mimo jiné, sekreční fázi menstruačního cyklu a vývoj mléčných žláz. Je tedy celkem překvapením, že tento živočišný hormon lze, podle nedávno učiněného objevu Guida F. Pauliho z University of Illinois, nalézt též v rostlinách.

 

Není výjimkou, že stavební látky lidských hormonů se nacházejí také v řadě rostlin a rostliny vůbec osahují celou škálu vlastních hormonů. Celý kompletní hormon a zvláště progesteron je ovšem raritou, která byla objevena ve zcela běžné dřevině - ořešáku královském. Neznamená to ovšem, že pojídání vlašských ořechů může nahradit antikoncepční pilulky s progesteronem. Podezření na výskyt tohoto hormonu v ořešáku panovalo delší dobu, ale až nyní se ho díky citlivým analytickým metodám (hmotnostní spektroskopii a nukleární magnetické rezonanci) podařilo prokázat.

Zvětšit obrázek
Progesteron v přírodním balení. Kredit: PlantSystematics.org

 

Otázkou však zůstává, proč progesteron v ořešáku vůbec existuje. Hledáním odpovědi se Pauli hodlá zabývat v dalším výzkumu. Zatím nabízí pouze tuto hypotézu: Progesteron má spolu s ostatními steroidními hormony společné evoluční předchůdce. Jeho struktura je, podobně jako u dalších steroidních hormonů, odvozena od (ne)populárního cholesterolu. A sám je prekursorem dalších pohlavních hormonů.


Uvážíme-li, že suchozemské rostliny se poprvé objevily teprve před 470 miliony let a k oddělení lidoopů od vývojové linie opic došlo teprve před cca 14 mil. let, je možné, že progesteron v rostlinách jen uvízl a přenáší se přes generace od dob společného hormonálního prapředka. U živočichů se stal jedním z nepostradatelných manažerů řídících vývoj samičího pohlaví a produkci vajíček. V rostlinách mohl jen bezprizorně během evoluce existovat, postupně mizet, nebo se ze zatím z neznámých příčin znovu objevit.

 

Zdroje: Science Daily 7. 10. 2010

Autor: Jiří Mach
Datum: 08.02.2010 08:07
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz