Ženská plasma je horší. Opravujeme: je lepší!  
Doporučení omezovat při transfuzích ženskou krev je vedeno dobrým úmyslem, ale může mít zlé následky.


Je tomu tři roky co američtí výrobci krevních konzerv se shodli na tom, že krevní plasma od dárkyň je ve srovnání s plasmou od dárců k transfuzím méně vhodná. Riziko spočívá v protilátkách a jejich schopnosti vyvolat u příjemce nežádoucí reakce. Nyní parta amerických lékařů přichází se zcela odlišnou koncepcí – ženská plasma je podle jejich výsledků lepší a znamená pro příjemce výhodu.


Tým lidí na Duke University oprášil záznamy dárců krve vedených u Červeného kříže a dal je dohromady s nemocničními záznamy o operacích z doby, kdy u nich nebyla krevní plasma od žen omezována. Ve své retrospektivní studii se zaměřili na pacienty s operovaným srdcem. Mají často vážné akutní plicní příhody a jejich léčba se v nemocnici kvůli komplikacím ráda protahuje. Jde o pacienty k jejichž záchraně se spotřebovává zhruba pětina veškeré krve, která se na transfuzních stanicích od dárců získává. Kvůli velkým objemům přijaté krve patří proto k nejohroženější skupině, které by protilátky přítomné v krvi mohly škodit. Proto se u nich začala odmítat ženská krev nejdříve a důsledně.


Pokud je ale pravda to, co nyní publikují vědci z Duke University, tak prosazování tohoto opatření mohlo pomoci do hrobu mnoha nešťastníkům dříve, než bylo nezbytně nutné.
Na obranu těch, co uvalili na ženskou plasmu „klatbu“ je potřeba uvést, že jednali v dobré víře a na základě pozorovaných případů vážných poškození plic u příjemců, kteří krevní plasmu dostali od dárkyně. Tyto případy se v odborné literatuře označují zkratkou TRALI (transfusion-related acute lung Indry). Má se zato, že akutní selhání plic způsobují protilátky a ty jsou v krvi žen častější než u mužů. Protilátky se ženám tvoří jako reakce na vyvíjející se plod. Proto Americká asociace krevních bank (AABB) koncem roku 2006 doporučila vyvarovat se převodu plasmy od žen. Odůvodňuje to vysokým rizikem přítomnosti protilátek.

 

Mark Stafford-Smith, profesor anestesiologie a vedoucí týmu zpochybňujícího správnost rozhodnutí nepoužívat krev od žen.


Vše se zdá být logické až na to, že praxe nyní svědčí o něčem zcela jiném. Zprvu si lékaři mysleli, že se dopustili nějakého přehmatu v datech. Přepočítání však znovu potvrdilo, že to co mělo škodit (krev od žen), neškodí. Pacienti, kteří dostávali krev od mužů, dopadli jako celek při operacích podstatně hůř. Jde o závěry vycházející z 1 069 případů, kdy nemocní s operovaným srdcem dostali krevní plasmu výlučně od ženy nebo od muže (tedy nedostali obojí). Při párování jednotlivých případů pro statistické vyhodnocení se bralo v úvahu také množství přenesené plasmy. U příjemců ženské plasmy se obávané akutní selhání plic vyskytovalo mnohem řidčeji (5,9 procent proti 10,8 procentům u příjemců plasmy od mužů). Ve stejném duchu vyznělo i porovnání úmrtních listů. Smutný konec do měsíce po chirurgickém zákroku, nebo hospitalizace delší než 10 dnů se častěji vyskytly u příjemců mužské plazmy. Zde byl rozdíl 9% proti 16,4%. V obou případech jde tedy téměř o dvojnásobek komplikací u příjemců krve mužské!


Publikované výsledky se staly horkou bramborou se kterou si nikdo neví rady. Jedni se do autorů pustili s tím, že plicní akutní komplikace (TRALI) jsou řídké a vyskytují se jen v jednom případě na 3000 transfuzí a tudíž že by jejich výsledky nemusely s touto komplikací souviset. Jiné napadlo, že by bylo dobré začít hledat v mužské krvi substance, které by mohly škodit. Další odborníci se nechali slyšet, že je třeba výsledky studie nejdříve potvrdit dalšími studiemi a tudíž že na politice odmítání ženské plasmy zatím není třeba nic měnit. Do nezáviděníhodné role se tak dostali operatéři. Stojí před volbou rozhodnout zda se zachovat podle doporučení významné instituce, opírající se o možné riziko přítomnosti protilátek (takové porušení kázně by se jim v případě neúspěšné operace mohlo vymstít) nebo vzít v potaz výsledky statistického šetření, které zatím rozumné vysvětlení nemají. Jediné, co z toho zatím vyplývá je, že představa o horší krvi něžného pohlaví je zpochybněna.


Pramen: Duke University Medical Center
Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery on Feb. 11

Datum: 15.02.2010 11:44
Tisk článku


Diskuze:

Neškodí míchání?

Adam Jaroš,2010-02-17 14:00:15

Jenom taková úvaha:pokud vim, je obecně víc krve od mužských dárců. Když by tedy hypoteticky bylo škodlivé "míchání", projevilo by se to statisticky horšími výsledky pro ženskou krev (má vyšší pravděpodobnost, že bude podána pacientovi,co už dostal, nebo dostane krev mužskou).
Tahle studie se ale zaměřila na situace, kdy byl podána krev pouze od jednoho pohlaví a vlivu míchání se tak vyhnula.

Odpovědět

klatbu prosím

Radim Dvořák,2010-02-15 23:44:00

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz