Riziko hormonální léčby žen po menopauze potvrzeno  
Nová analýza Women's Health Initiative (WHI) dokládá, že hormonální terapie zvyšuje ženám po menopauze riziko onemocnění srdce. V prvních dvou letech kombinované hormonální terapie se riziko více než zdvojnásobuje.




Dnes většina žen, které se rozhodnou hormonálně oddálit symptomy menopauzy, začínají s hormonální léčbou krátce poté, co u nich dojde k příznakům menopauzy. Z nynější zprávy vyplývá, že dokonce i ony jsou vystaveny zvýšenému riziku onemocnění srdce a to po dobu několika let od začátku kombinované hormonální léčby. Měly by proto být dostatečně informovány o negativních věcech, které prodloužení „mladosti“ v podobě braní hormonů s sebou přináší. Kromě problémů se srdcem jde také o rakovinu prsu a patálie s tvorbou nebezpečných krevních sraženin. 
I když není soubor, na kterém byl tento poznatek učiněn velký, riziko hormonální léčby z něj jasně vyplývá. Toto zjištění se tak postavilo za již dříve vydané doporučení Food and Drug Administration - FDA (Úřadu pro bezpečnost potravin a léčiv, který je nejvyšší zdravotní autoritou v USA), v němž se praví: „Postmenopauzální hormonální léčba by neměla být používána k prevenci srdečních onemocnění“.

 

Snahou tohoto článku je říci ženám pravdu a ne je jednostranně informovat o tom, že braní hormonů je zbaví nechtěných příznaků menopauzy a učiní je déle „mladšími“ bez vousů na bradě. Stále je jim dokonce podsouváno i to, že je tato léčba před onemocněním srdce bude chránit.
Opak je totiž pravdou a rozdíl v základní hladině rizika se nezdá být závislý na věku. Nárůst selhání srdce byl u žen beroucích hormonální přípravky zhruba stejný ať už šlo o porovnání padesátnic, nebo šedesátnic s jejich vrstevnicemi. Pod pojmem kombinované hormonální léčby je v této práci myšleno podávání progestinu (hormonu žlutého tělíska, o němž je známo, že chrání před nádory endometria) v kombinaci s estrogenem (steroidním hormonem estrálního cyklu, ženského primární pohlavního hormonu). Veškeré zde uvedené výsledky se  týkají žen, které stále mají dělohu, nikoli tedy těch, kterým z nějakých důvodů byla provedena hysterektomie a jsou pod léčbou estrogeny z jiných důvodů (tento výzkum je zatím v běhu, nicméně jeho výsledky nejsou v tuto dobu k dispozici).


Zde deklarované zvýšené riziko onemocnění srdce vychází ze záznamů zjištěných Harvard School of Public Health. Jde o výsledky pokusu na souboru čítajícím 16 608 žen po menopauze ve věku 50 – 79 let. V klinickém pokusu dostávalo kombinaci estrogen-plus-progestin celkem 8 506 žen. Dávka estrogenu byla 0,625 miligramů/den. Progestin dostávaly ženy v podobě medroxyprogesteron acetátu v dávce 2,5 mg. V kontrole bylo 8 102 žen, které dostávaly pouze pilulky s placebem. Tento pokus byl předčasně zastaven. Důvodem byl zvýšený výskyt případů rakoviny prsu u hormony beroucích žen. Stejně tak se u těchto žen začalo vyskytovat více případů příhod s krevními sraženinami a nemocí srdce. Ne všechno ale bylo u žen dostávajících hormony horší. Ve prospěch léčby svědčil menší výskyt zlomenin krčku kyčelního kloubu a rakovin tlustého střeva a konečníku. Celkové posouzení zlepšení kvality života žen a negativních dopadů na jejich zdraví ale vyznělo v neprospěch této léčby a proto pokus nepokračuje.
Nejmarkantnější prokázaný vliv hormonální léčby souvisel se zvýšením rizika srdečně-cévních onemocnění. Z osmi a půl tisíce žen beroucích hormonální pilulky jich onemocnělo 188 (80 případů během prvních dvou let). Zhruba ze stejného počtu žen na placebu to bylo jen 147 případů (51 z nich v prvních dvou letech).  Na stránce NIH (Národních ústavů zdraví, USA) se dokonce uvádí, že z analýzy dat ošetřených o vedlejší vlivy vychází, že hormonální léčba ženy vystavila 2,4 krát vyššímu riziku problémům se srdcem a to hned v samém začátku léčby (během prvních dvou let). Po osmi letech hormonálního oddalování příznaků menopauzy měla tato skupina žen pravděpodobnost výskytu onemocnění srdce o 69% vyšší.

 

Prameny: NIH/National Heart, Lung and Blood Institute
http://www.nih.gov/news/health/feb2010/nhlbi-15.htm

Datum: 19.02.2010 13:51
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz