PlanetSolar – největší sluncem poháněná loď  
Včera, 25. února 2010, v loděnicích společnosti HDW (Kieler Howaldtswerke-Deutsche Werft GmbH) v severoněmeckém Kielu představili novou největší loď na sluneční pohon – katamarán PlanetSolar.

 

Zvětšit obrázek
PlanetSolar - zatím jenom "na sucho".

PlanetSolar - základní údaje:
Loď byla vyrobená v Jachtařském klubu Knierim v severním Německu, autorem projektu je 38letý Švýcar Raphaël Domjan.


Délka trupu lodě je 31m, šířka 15m, výška 7,5m, maximální výkon všech čtyř elektromotorů (dva pro každou hnací hřídel lodního šroubu) je 176kW, ale v ideálním případě při pomalejší jízdě vystačí s jenom 20kW za hodinu. To zajišťuje možnost jízdy v noci i za deště, protože v trupu lodě je umístěných 11,7 tun lithium-iontových baterií, schopných za hezkého počasí uskladnit 1,3MWh elektrické energie. Autobaterie by při takové kapacitě musely vážit 75 tun.


PlanetSolar by měl plout průměrnou rychlostí 8 námořních uzlů (asi 15km/h), ale v jeho možnostech je i dvojnásobek této hodnoty.


Váha katamaránu je 60 tun, kapacita 50 pasažérů, cena 18 milionů Eur.
Zadní asi polovina paluby za kapitánským můstkem je opatřena bočními vyklápěcími křídly, která umožňují, aby celková plocha solárních panelů byla 500 čtverečních metrů. Jde o mozaiku sestavenou z 38 000 černých fotovoltaických článků od firmy SunPower s deklarovanou minimální účinností 22%, což je špička v komerčním využití této technologie. Celkový výkon fotovoltaické plochy je tak 103,4kW.


Katamarán by měl být tichý a samozřejmě ekologický. I když to nepředstavuje všeobecně přijatelné řešení, tento směr by mohl alespoň částečně zmírnit ekologickou zátěž, kterou má na svědomí lodní doprava. Z hlediska množství uvolněného CO2 je to prý dvojnásobek dopravy letecké.


Loď bude na vodu spuštěna asi za měsíc a testy by měly probíhat do září. Na duben příštího roku je pak naplánovaná největší zatěžkávací zkouška - odvážná propagační cesta kolem světa západním směrem, se zastávkami v Hamburku, Londýně, Paříži, New Yorku, San Francisku, Singapuru a v Abú Dhabí. V těchto přístavech by veřejnost měla mít možnost si loď prohlédnout. Lodivody budou Francouz Gérard d´Aboville, první člověk, který vlastními silami převesloval Atlantik a projektant Raphaël Domjan. Jestli vše vyjde podle plánů, PlanetSolar se stane nejrychlejší lodí na solární pohon, která přepluje Atlantik a první svého druhu, jež bude křížit Pacifik a Indický oceán.

 

Kliknutím sem se otevře stránka theage.com s fotogalerií. Kliknutím na obrázek pod textem přejdete na stránku PlanetSolar s krátkým videem.



Zdroj: treehugger

Datum: 26.02.2010 11:21
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz