Ženám manžel škodí ať už je mladší, nebo starší  
Manželství má pro ženy i stinnou stránku. Čím je věkový rozdíl manželů větší, tím menší má žena vyhlídky na dlouhý život. Je dokonce jedno, jde-li o zajíce, nebo kmeta.


 

Zvětšit obrázek
Vyhlídka na kratší život je u žen tím větší, čím větší je věkový rozdíl mezi ní a jejím manželem a to bez ohledu na to, zda je mladší, nebo starší než ona. Ztímco pro muže platí, že čím je jeho partnerka mladší, tím žije déle, ženám sňatek s mužem starším o 7 – 9 let zvýší riziko úmrtí o 20 % (ve srovnání s páry, kde oba partneři jsou stejně staří). Mužům s partnerkou o 7 – 9 let mladší toto riziko o jedenáct procent klesá. (Zdroj: Sven Drefahl)


Není to tak dávno, co se na stránkách Osla probíral závěr amerických psychologů, kteří v časopisu Annals of Behavioral Medicine dokazovali, že sezdaní mají ve srovnání se svobodnými v průměru o čtyři milimetry sloupce rtuti nižší krevní tlak. Zatímco výzkumníci z Brighamské university v Utahu prohlašují stav manželský prospěšný pro obě pohlaví, z Německa se nyní ozývá: manželství je mnohem výhodnější pro muže než ženy! Míněno z pohledu těch, kteří delší pobyt na tomto světě považují za výhru.
Vlastně na tom není nic překvapivého. Na téma dlouhého žití se prováděla celá řada šetření v různých koutech světa a vícero z nich potvrzuje, že muži ve svazku s mladšími ženami žijí déle. Logicky se předpokládalo, že i ženy, žijící po boku mladšího muže z takového vztahu rovněž profitují a užívají si pak déle zaslouženého důchodu.

Zvětšit obrázek
Sven Drefahl

Sven Drefahl z Max Planck Institute (MPIDR) v Rostoku nyní přišel na to, že tomu tak není. Vlastně je tomu opačně – čím větší věkový rozdíl mezi oběma partnery je, tím kratší život partnerku čeká. Je při tom lhostejné, zda se žena vydá za „starého pařeze“ a nebo je tím vyvoleným mladý ztepilý jinoch. Obojí se jí vymstí.

 

Muži mají volbu životní partnerky jednodušší  – čím mladší, tím lepší! Osm let rozdílu z pohledu řeči čísel nám mužům ubírá na riziku úmrtnosti 12 %. A zase opačně, pokud si vezmeme ženu starší, šance dožít se vysokého věku se nám snižuje.  Proč tomu tak je vědci dosud vysvětlovali takzvaným efektem „selekce zdraví“. Přeloženo do normální mluvy to má znamenat, že na mladší partnerku (partnera) si troufá jen ten, kdo se na to cítí a tedy jde většinou o ty zdravější jedince z populace a s tím pochopitelně souvisí i jejich lepší vyhlídky na dožití se vyššího věku.


Také se mělo za to, že mladší partner má na toho druhého pozitivní psychologický vliv a že péče mladšího o letitějšího z partnerů mu pobyt v tomto slzavém údolí prodlužuje.
Teď nám  jasnou a logickou konstrukci němečtí vědci zbourali. Nikoli v tom smyslu, že by přestalo platit, že pro pány ztratilo smysl mít vedle sebe mladší bytost. Taková výhoda se znovu potvrdila, ale důvod, který by muže k takovým svazkům měl vést a zdál se všem logický, se ukázal být lichým. Nebo alespoň není tím nejdůležitějším, co o délce jejich věku rozhoduje. A co říká statistika v tomto směru ženám? Soubor téměř dvou milionů dánských párů vypovídá o tom, že pro ženy je nejlepším řešením vdát se za muže stejně starého, jako jsou samy, protože mladší partner je připraví o kus života stejně jako ten starší. V květnovém čísle časopisu  Demography se praví, že pokud žena vejde ve vztah s partnerem zhruba o osm let dříve narozeným, navýší si tím riziko úmrtí o 20 %. To jasně ukazuje na neplatnost obecně uznávané teorie vlivu „zdravotní selekce“.

 

Zajímavé také je, když se nově získané údaje dají dohromady se staršími poznatky z oblasti intimního života. Ačkoli většina žen dává přednost sexu v náruči  mužů stejně starých, nakonec končí ve svazku s partnerem starším. V USA tento rozdíl činí v průměru 2,3 let. Volba staršího  přitom není vedena tím, že by nebyly schopny si najít mladšího partnera, prostě to tak chtějí.  

Zvětšit obrázek
Z dlouhodobého šetření v USA zahrnujícího období let 1947 – 2009 vyplývá, že ženich je o 2,3 let starší než nevěsta. Průměrný věk partnerů uzavírajících sňatek až do doby druhé světové války klesal, ale od té doby neustále roste. V loňském roce bylo americkým ženichům 28,1 let a nevěstám 25,9. (Pramen: U.S. Census Bureau)

Evropský výzkum zpochybnil, že by starší ženy ze vztahu s mladším mužem nějak profitovaly. Ať už se to týká psychologické pohody či prospěchu na poli sociálních výhod. To, co u mužů funguje, pro ženy neplatí.  Autor publikace  Sven Drefahl tvrdí, že muži mají ve skutečnosti méně vlivné a řidší sociální kontakty než ty, jež mají jejich ženy. To činí z dosavadní představy že je muž mladší ženě oporou v jejím profesním růstu a postupu na  karierním žebříčku, věc nepravděpodobnou. Mladší muž také ženě neprospívá ve smyslu, že by s ní ve stáří chodil na procházky a bavil jí. Na tuto péči a zpestření života mívají většinou přítele. Starší muži takovými tendencemi přehnaně neoplývají.  To, co ženám při soužití s mladším mužem život zkracuje tedy zůstává neobjasněno. Jedním možných vysvětlení je porušení sociální normy a že společnost svazek v němž je muž mladší, sankcionuje. Takovými páry okolí opovrhuje a žena psychicky strádá, což jí na prodloužení života nepřidá.


Ať už je příčinou cokoli, manželství je pro většinu žen, s výjimkou těch, jejichž volba padla na stejně starého partnera, nevýhodou a svazek ať už je světský, nebo oltářní, jim život zkracuje. Nicméně na druhou stranu patří říci, že manželství není tak nevýhodné, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ono totiž současně platí, že být vdanou a ženatým již samo o sobě přináší zisk ve smyslu delšího žití. Jak ženáči, tak i vdané ženy se ve srovnání se svými svobodnými vrstevníky dožívají vyššího věku.

 

Pramen: Max-Planck-Gesellschaft

 


Komentář Osla:  Pokud vám ta vaše začne vyčítat, jak se s Vámi má špatně a že muži ženám škodí, netřeba odporovat.  Stačí prohodit, že je s podivem jak přes veškerá ta strádání se všude ve světě ženy dožívají o několik let delšího věku než muži.

 


 

Datum: 13.05.2010 11:52
Tisk článku

Související články:

Kolik stojí demence?     Autor: Josef Pazdera (23.08.2017)
Současný elixír mládí má jedinou nevýhodu: páchne     Autor: Jan Nevoral (04.09.2013)
Injekce kmenových buněk oddálí starobu     Autor: Josef Pazdera (05.01.2012)
Je datování podmořských usazenin dle izotopů uhlíku přesné?     Autor: Ota Beran (22.09.2008)
Cítíte se být starý a slabý?     Autor: Josef Pazdera (05.12.2005)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz