Stane se z Měsíce ohromná solární elektrárna?  
Ambiciózní projekt Shimazu Corporation slibuje změnit tvář Měsíce a zároveň na dlouhou dobu vyřešit problém s pozemskou energetikou. Dojde někdy na stavbu mamutího prstence ze solárních panelů, montovaného dálkově ovládanými roboty?

 

Zvětšit obrázek
Projekt Luna Ring Kredit: Shimazu Corporation.

Studené oko Měsíce nám všem často připomíná, že ve své blízkosti máme poměrně veliké těleso, kde je spousta prázdného místa. Při každém úplňku se na měsíční tváři rýsují nejen místní krátery a lunární moře, ale i nevyužité příležitosti, které se v hojném počtu povalují na balvanu o průměru skoro 3 500 kilometrů, necelých 400 tisíc kilometrů od Země. Měsíc neodbytně láká, chce to jenom odvahu začít snít.

 

Zvětšit obrázek
Koncept Luna Ring v kostce. Kredit: Shimazu Corporation.

 

Právě takovou odvahu v sobě nalezla japonská konstrukční firma Shimizu Corporation. Nejsou to vlastně žádní nováčci, mají již na svém kontě celou řadu vydatně futuristických projektů, které v dnešní době, strádající nedostatkem zajímavých vizí, působí jako svěží deštík v poušti. Jejich novým objektem zájmu se stal prázdný a nevyužitý Měsíc, přičemž japonští vizionáři ze Shimizu neodolali pokušení zasurfovat si na vlně módního zájmu o sluneční energii.

 

 

Výsledkem je bezesporu giganticky ambiciózní projekt Luna Ring. Je to koncept těžby sluneční energie přesahující snad doposud všechny představy vývojářů solárních elektráren. Luna Ring je vlastně prstenec solárních panelů kolem celého rovníku Měsíce, tedy v délce kolem 11 tisíc kilometrů.

Zvětšit obrázek
Osídlené plovoucí ostrovy projektu Green Float. Kredit: Shimazu Corporation.

Tato ohromující soustava solárních panelů by v představách Shimazu napájela výkonné mikrovlnné zářiče a lasery, které by posílaly na Zemi získanou energii. Ta by nakonec byla na zemském povrchu přeměňována na elektřinu a posílána do věčně hladové rozvodné sítě. Podle představ autorů by projekt Luna Ring měl pokrýt veškeré energetické potřeby Země.

 

 

 

Zvětšit obrázek
Výstavba megaprstence na Měsíci dálkově řízenými roboty. Kredit: Shimazu Corporation.

Shimazu ve svých plánech přisuzuje velkou roli dálkově ovládaným robotů. Ti by odvedli podstatný kus tvrdé práce a s nezbytnou podporou týmu astronautů, řešících především krizové situace, by postupně poskládali celý megaprstenec solárních panelů. Potřebné suroviny by přitom konstrukční týmy získávali převážně přímo na Měsíci, což by nesmírně zjednodušilo zásobování celé akce. Luna Ring by měl zpočátku průměr pouhých několik kilometrů a stavitelé by ho postupně rozšiřovali až do finální podoby o šířce kolem 400 km. Plán počítá se solárními panely i na odvrácené straně Měsíce, odkud bude nutné vést získanou energii k vysílacím zařízením na přivrácené straně velkorysou přenosnou soustavou. Samotný přenos na Zemi budou zajišťovat antény o průměru 20 kilometrů. Měsíc nemá žádnou atmosféru, což je pro projekt Luna Ring nesporné velké plus.

 

 

V případě realizace Luna Ringu se Shimazu a jejich partneři budou muset vyrovnat s nevyhnutelnými estetickými dopady úpravy měsíčního prstence na lidskou civilizaci. Lidé bývají citliví na sotva postřehnutelné změny v bezprostředním okolí a lze jen těžko odhadnout sílu uragánu, který se strhne po ohlášení zásadní změny designu samotného Měsíce. Určitě by také nebylo příliš prozíravé čerpat veškerou energii pro planetu Zemi z jediného, byť gigantického zdroje. Sebelepší konstrukce se jednou pokazí a tak extrémní energetická specializace by nás mohla jednou velice mrzet.

Zvětšit obrázek
Vesmírný hotel podle Shimazu. Kredit: Shimazu Corporation.

Po trpkých zkušenostech s následky legislativního pobláznění solární energetikou je obezřetnost jistě na místě.

 

 

Luna Ring je ale přesto pozoruhodnou vizí, o které stojí za to přemýšlet, už jenom kvůli její drzosti, v posledních letech docela vzácné. A kdyby náhodou tento megaprojekt nevyšel, Shimazu Corporation vytvořila celou řadu podobně odvážných futuristických konceptů, které by vůbec nebylo špatné realizovat.

Zvětšit obrázek
Desert Aqua-Net Plan Kredit: Shimazu Corporation.

Najde se mezi nimi soustava umělých ostrovů Green Float, vesmírný hotel na nízké oběžné dráze nebo osídlení pustých pouští s využitím kanálů a jezer s mořskou vodou, známé jako Desert Aqua-Net Plan.

 


Prameny:

Shimizu Corporation

ScienceDaily 27.4. 2010.


 

 

 

 

Datum: 03.06.2010 02:24
Tisk článku

Související články:

Měsíc by se mohl stát gigantickým detektorem gravitačních vln     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2024)
Nový soukromý modul dosedl na povrch Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (23.02.2024)
Voda na Měsíci - změna v chápání historie     Autor: Josef Pazdera (16.02.2024)
Indický modul dosedl v blízkosti pólu Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (25.08.2023)
V poslední třetině srpna se chystá přistání na pólu Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (15.08.2023)



Diskuze:

Mikrovlnka

Jaromir Vrana,2010-06-04 11:12:44

Ó, jak snadné potom bude zaměřit mikrovlnku (lazer) o výkonu pokrývajícím spotřebu země na napřátelské území. Copyright - Golden eye 007 ;-)

Další věc - přenos elektřiny je jinými slovy přenos tepla (resp. po spotřebování elektřiny, chca necha, zůstane jen teplo). Přenos tepla z Měsíce na Zemi, z plochy o velikosti poloviny Evropy. Obnovitelný zdroj naruby.

Odpovědět

Omluva za mnozstvi prispevku

Martin Jahoda,2010-06-04 06:51:16

Omlouvam se ze sem sem psal takhle bez nadpisu a tolikrat ale nejde mi to dat jako reakci na konkretni tema a neprisel sem na to proc....

Odpovědět

Martin Jahoda,2010-06-04 06:46:25

Neni to jako bych napsal, ze barevna televize je.....
Projektu na solarni elektrarny ve vesmiru bylo uz hodne, vzdy ale jsou geostacionarni aby videli na antenu prijimace. Tohle je naprosty blabol ale firma se urcite zviditelni - je to jen reklama. S technikou to nema nic spolecneho.

Odpovědět


Jaroslav Záruba,2010-06-04 07:16:28

Že se chce někdo zviditelnit, je dost laciné a provařené odsouzení, které můžeme napsat o komkoli. (Například i o Vašem příspěvku.) Navíc snaha zviditelnit se kvalitu myšlenky nepředurčuje.

Stačí, když budou geostacionární "přijímače". Zářič si je z Měsíce najde (a na ně zaměří) snadno. Když zrovna žádný z vysílačů z jakéhokoli důvodu nebude dosažitelný (viditelný), energie se a) může prostě zahodit nebo b) skladovat (do míry, kterou aktuální technologie umožní) nebo c) směřovat na "záložní" využití přímo na Měsíci.

Možných řešení je prostě celá řada. Že Vás nenapadnou je věc druhá. Takže přirovnání s barevným televizorem platí.

Odpovědět

Martin Jahoda,2010-06-04 06:40:16

Odpovědět

Neuveritelna blbost

Martin Jahoda,2010-06-03 21:15:10

Jak by tu energii asi dostali na Zem, kdyz se Zeme otaci? Museli by vybudovat prijimaci antenu kolem celeho rovniku nebo alespon jednu antenu na jiznim polu Zeme. Jenze ta by musela byt strasne vysoka aby vydela neustale na mesicni vysilace......
Pripomina mi to kravinu co kdysi vymysleli v nemecku, ze by se do silnice zabudovali valce a ty by se roztaceli projizdejicimi auty(dokonce staveli skusebni polygon)... nebo nedavno opet v Japonsku piezomenice v asfaltu, ktere by tlak menili na elektrinu... Bohuzel porad plati ze ta energie se nevezme z niceho ale na ukor spalovani vice benzinu v motoru auta....

Odpovědět


Jaroslav Záruba,2010-06-04 01:55:09

To je jakobych napsal, že barevná TV je hloupost, protože není šance, že by do přijímače dostali dostatečné množství kbelíků s barvou.

Odpovědět

Družice?

Jirka Vlach,2010-06-03 19:31:34

A to nikdo neuvažoval, jak by ty zářiče zatopily družicím okolo Země...

Odpovědět

Estetika

Pepa V,2010-06-03 16:03:01

Pokud by místo jednobarevného modrého pásu byla trikolóra, pak bych nic nenamítal.

Odpovědět

Stále chyba jako vrata

Petr Ka,2010-06-03 13:39:38

Viz (dream - sen)
http://www.shimz.co.jp/english/theme/dream/lunaring.html
Veškeré konstrukce, kabely, antény, ... se tam vyrobí? Asi samoorganizací :-) I dovezení připravených zlatých cihel z Měsíce (bez uvažování nutnosti těžby a zpracování) se nevyplatí. A vyrábět (relativně pokročilou technologii) na Měsíci? Ono teď jde o to se tam udržet/dopravit a ne budovat doly (na různé suroviny), pece (s potřebným palivem (které se tam nevyplatí dovážet) a chlazením), výrobní linky, ... Naivita nezná hranic. Předložte mi ekonomicko-technickou rozvahu a uvidíme.

P.S.: V "Chyba jako vrata" jsem neuvažoval (ne)účinnosti, které by to nejmíň o řád znevýhodnily.

Odpovědět


Len vizia

Dalibor Frivaldsky,2010-06-03 14:57:49

Ten projekt nie je nic viac len vizia. Ja by som to nazval "technologicke umenie"

Odpovědět


SF

Jan Jaroš,2010-06-03 17:31:13

Hmm, vize? Nebylo by lepší tomu říkat klasicky 'science fiction'? Podobné úvahy vyplodí kvalitní autor SF celkem bez problémů, koneckonců popisy podobných energetických zdrojů jsem v několika knihách viděl. :-)
Jo dotáhnout takovéhle vize do konce, to už je jinší kafčo. A obávám se, že tahle konkrétní prozatím opravdu spadá spíš do sféry SF a možnost realizace (ať už si o ní člověk myslí cokoli) je zatím v nedohlednu...

Odpovědět


Dalibor Frivaldsky,2010-06-03 18:31:42

Nazyvat to mozeme hocijako, len som chcel povedat, ze realizovanie tohoto projektu nie je ( asi ) jeho cielom. Myslim, ze skor by sa to hodilo do rubriky "Zaujimavosti" a nie "Vesmir"

Odpovědět

Asi by to chtelo vic drzet se pri zemi

Alex Butin,2010-06-03 10:37:44

Vzhledem k tomu, ze by to nikdy nesmel byt primarni zdroj energie, a uz vubec ne jediny, stacilo by se malinko uskromnit a vyuzit faktu, ze nikdy nevidime odvracenou stranu Mesice.

Libi se mi myslenka vyuzit lokalnich zdroju (pokud takove jsou). Bojim se vsak toho, ze po ziskani povoleni k tezbe cehokoliv se najde pod povrchem neco mnohem zajimavejsiho, nez surovina pro vytvareni solarnich panelu, a bude z toho docela svetovy problem. Ropa to asi nebude, ale kdo vi, co vsechno je v tom velkym sutru na obloze..?

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2010-06-03 12:07:49

Docela stačí, co už víme teď: Je tam spousta helia 3, energeticky atraktivního izotopu s potenciálně velkou budoucností. A s cenou více než stokrát vyšší než je cena zlata.

Odpovědět

Asi velmi nerealistické

Vladimír Wagner,2010-06-03 08:47:42

Na zemi jsou velmi rozsáhlé pouštní oblasti, kde by se daly umístit velmi rozsáhlá pole slunečních elektráren (nejen fotovoltaických), třeba Sahara. Doprava a stavba slunečních elektráren v těchto místech bude nesrovnatelně méně náročná, než na Měsíci. A také doprava energie k uživateli na Zemi bude mnohem efektivnější. Ostatně pro přenos energie na Zemi by asi byly výhodnější sluneční elektrárny na oběžné dráze. Proto si myslím, že takový návrh bude alespoň trochu méně fantaskní až v době, kdy bude lidská civilizace úplně jinde. Pokud budeme mít na to, něco takového na Měsíci stavět, tak bude možné stavět na Měsíci i automatické výrobny pro extrémně energetický náročné výrobky (jejichž hmotnost bude zároveň malá). Možná takhle by to mohlo být energeticky efektivnější. Jak je znát z mých článků, jsem příznivcem kosmické budoucnosti lidstva, ale přesto si myslím, že takový projekt není perspektivní. Ovšem studie a úvahy i v tomto směru by se dělat měly a jsou určitě zajímavé. Ale měly by se posuzovat realisticky a kriticky.

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2010-06-03 12:09:37

Přesně tak. Ještě bych dodal, že až bude "lidská civilizace úplně jinde", bude zřejmě i jinak uspokojivě energetický problém vyřešen. Např. fúzí (snad to jednou doopravdy přijde).

Odpovědět


chybička krásy

Martin Smatana,2010-06-03 18:45:01

Návrh vybudovať solárnu elektráreň pre Európu na Sahare má chybu krásy - Európa by sa stala energeticky závislou od afrických štátov a to je zrejme politicky nepriechodné a predstavuje to bezpečnostné riziko. Postačí pár hodín bez elektriny kvôli nestabilite v nejakom severoafrickom štáte a naša civilizácia ide do čerta. Ak sa nemýlim, už sa to v nejakej diskusii pod článkom tu na Oslovi rozoberalo, takže toto nie je tak celkom z mojej hlavy, len pripomínam...

Možno by stálo za úvahu vytvoriť tepelné solárne elektrárne, v ktorých by sa miesto uhlia, plynu alebo "jadra" na ohrev vody používalo parabolické zrkadlo. Fungovali by síce len cez deň, ale ak by sa dala prehriata para počas noci skladovať v tlakových nádržiach, stálo by to za úvahu. Takáto elektráreň by mohla byť aj ako plávajúca a ukotvená na mori v zemepisnej šírke Sahary v oblasti s trvalo vysokým tlakom vzduchu a nízkymi zrážkami.

Okrem toho treba sa zamerať na zníženie plytvania elektrinou, napríklad na svetelné reklamy, ktoré by sa dali riešiť luminiscenčnými alebo skôr fosforeskujúcimi materiálmi miesto trvalého svietenia.

Odpovědět

Chyba jako vrata

Petr Ka,2010-06-03 07:40:11

Nechápu, že firma Shimizu ještě nezkrachovala.
Vememe-li solární panel, tak 10W získáme z 1kg panelu. Tedy za životnost 30 let získáme energii 10GJ z 1kg (spalováním se získává tak 10MJ/kg). Dopravit 1kg na Měsíc bude ale stát tak 1MKč. Potenciální energie sice nepřekračuje 100MJ/kg, ale protože náklad rakety
(http://en.wikipedia.org/wiki/Payload_fraction) bývá tak 1%, tak k vynesení 1kg na Měsíc se spotřebuje oněch řádově 10GJ. Čili zanedbatelná efektivita elektrárny ...

Odpovědět


Jaroslav Záruba,2010-06-03 08:30:13

"Potřebné suroviny by přitom konstrukční týmy získávali převážně přímo na Měsíci, což by nesmírně zjednodušilo zásobování celé akce."
Technologie výroby téměř všeho se neustále mění. Takže za nějakých 10-20 let opravdu můžeme panely vyrábět z něčeho, čeho jsou na Měsíci kvanta.

Odpovědět


Jaroslav Záruba,2010-06-03 08:40:25

Spíš by se technologie musela poprat s tím pruhem na Měsíci, to by asi neprošlo. (Pokud by tedy např. Země zrovna nemrzla v malé době ledové.)
Takže buď naklápět nebo nějak ???zprůhledňovat polarizací??? to, co je zrovna viditelné ze Země.

Ještě k tomu dopravování surovin: cena dopravy se jistě bude časem razantně snižovat. Odhadovat cenu čehokoli v době, kdy bude ten prstenec na pořadu dne, je docela na vodě, ne?

Odpovědět


Takhle

Pepa V,2010-06-03 16:00:07

Fór je v tom, že japonci tam pošlou sondu velikosti fotbalového míče, která vyrobí celou řadu jiných sond které vyrobí další a ty udělají stavební práce a poslední generace sond udělá zase ty panely. Pak se sondy samy uklidí a budou v noci o panely pravidelně pečovat.

Odpovědět


Re: Takhle

Vít Výmola,2010-06-03 16:11:15

A až budou mít dostatek eneregie, tak se vzbouří a obsadí Japonsko. :D

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz