Přepis telefonátu na text  
Firmy Phonexia a OptimSys dnes uvedly na trh technologii přepisu telefonní řeči na psaný text. Systém dokáže zpracovat i nekvalitní signál, umí eliminovat okolní ruchy, šumy, i špatnou výslovnost. To doposud žádný software pro češtinu neumožňoval.

 


 

 
Minulost a ...

Současné komerčně nasazené systémy přepisu řeči jsou vyvinuty především jako diktovací systémy omezené na konkrétní obor. Vyžadují kvalitní zvuk, mikrofon, minimum okolních ruchů při nahrávání, důslednou artikulaci atd. Přepis nekvalitních nahrávek telefonních hovorů na text s jejich pomocí je realizován s velmi nízkou úspěšností. Technologie vyvinutá společností Phonexia oproti tomu dosahuje 85 % úspěšnosti. To stačí pro pochopení obsahu. S psanými informacemi lze dále pracovat např. indexovat. Se zápisy lze pracovat podle klíčových slov,... Úspěšnost systému se stále zvyšuje zejména přidáváním slov do slovníku, základní verze obsahuje přes jeden milion slov.

 

 

 
...přítomnost.

Nabízený systém nevyžaduje nové telefonní přístroje ani telefonní ústřednu. Zájem se očekává z řad firem kladoucích důraz na péči o zákazníky, provozovatelů call-center či jiných subjektů s potřebou monitorovat a zpracovávat telefonní provoz.  Až doposud bylo možné archivovat spontánní telefonní konverzaci pouze v podobě zvukových nahrávek, jež neumožňovaly další zpracování. Systém vyvinutý ve spolupráci s VUT v Brně dovoluje telefonní hovory nahrávat, automaticky je přepsat a v podobě textu uložit a archivovat. Lze tak získat záznam z externích i interních jednání a vizuálně si záznam rychle procházet a nabýt představu např. o směru a vývoji obchodního jednání. Systém může být pomocníkem pro obchodní zástupce, kteří nemají čas mezi schůzkami pořizovat zápisy z jednání. Nově budou moci nadiktovat poznámky zavoláním na telefonní číslo, zvukovou nahrávku i přepis textu pak najdou v CRM systému pro další zpracování. Systém umí také detekovat monitorovaná slova např. název konkurence.
 
Ať se nám to líbí nebo ne, v oblasti péče o zákazníky se ve světě začíná prosazovat nový trend dolování informací z řeči, především z telefonních hovorů, tzv. speech analytics. Identifikace mluvčího, jeho pohlaví, detekce (vyhledávání) klíčových slov a frází v nahrávkách mluvené řeči přestal být pro techniku problém. Dokonce i v případě „češtiny“.

 


Komentář Osla: Nebude na škodu vzít na vědomí, že náš zaměstnavatel tyto pozoruhodné funkce může zabudovat do informačního systému firmy bez nutnosti nákupu nových telefonních přístrojů či nové telefonní ústředny...
Vyzkoušet si jak to funguje (za cenu jednoho hovoru) můžete na stránce 
www.PrepisReci.cz.
Jakmile se nám podaří získat více informací, článek doplníme.


Prameny: http://www.phonexia.com , http://www.optimsys.cz

Autor:
Datum: 08.06.2010 20:06
Tisk článku

Související články:

Bamboo Bike     Autor: Jaroslav Petr (29.02.2008)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz