Kosmická medůza kolem bouřlivé Wolf-Rayetovy hvězdy  
Orbitální observatoř WISE ulovila v infračervené části spektra okouzlující emisní mlhovinu, kterou kolem sebe vyvrhuje veliká zdivočelá Wolf-Rayetova hvězda V385 Carinae. Je 16 tisíc světelných let bezpečnou vzdáleností?

 

 

Zvětšit obrázek
Kosmická medúza kolem V385 Carinae. Kredit: NASA/JPL-Caltech/UCLA.

Zručný orbitální infračervený dalekohled WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) pracující pro NASA nedávno zaměřil svůj citlivý 0,4 m teleskop do oblasti souhvězdí Lodního kýlu (latinsky Carina).

Zvětšit obrázek
NGC6888 (Crescent Nebula) vytvořená Wolf-Rayetovou hvězdou PPM 84423. Kredit: Jonathan Irwin

Po nějakém čase v pozemském řídícím středisku poskládali mimo jiné i zajímavý obrázek kusu oblohy v nepravých barvách, na němž se vyjímá dejme tomu něžná rudá medúza anebo třeba doširoka otevřené žraločí čelisti zbrocené krví, to už záleží na povaze každého čtenáře. Jde každopádně o krásný kosmický útvar, jehož zachycení udělalo obsluze infradalekohledu WISE nepochybně velkou radost. Jejich denním chlebem je totiž rutinní mapování celé oblohy, při němž nacházejí především nové asteroidy (doposud 12 141) a v mnohem menší míře i nové komety (11) a hnědé trpaslíky (2 plus několik dalších možných kandidátů).

 

 

Rudá medúza na zmíněném snímku je ve skutečnosti oblak hvězdných vnitřností vyvrhovaných monstrózní Wolf-Rayetovou hvězdou jménem V385 Carinae. Hvězdy tohoto vzácného typu vyplivují hmotu zběsilou rychlostí zhruba jedné stotisíciny hmoty Slunce za jediný pozemský rok a proto se kolem nich vytvářejí pěkné emisní mlhoviny. Je to zároveň jedna z největších hvězd Mléčné dráhy, která je momentálně přibližně 35 krát hmotnější a ve svém průměru takřka 18 krát větší, než naše Slunce.

 

Zvětšit obrázek
WISE načrtnutý při práci. Kredit: NASA.

Její povrch je nesmírně horký, jak už to u Wolf-Rayetových hvězd bývá, a je také více něž milionkrát jasnější, než naše domovská hvězda. Její další život bude nepochybně velmi krátký – Wolf Rayetova hvězda se dožije maximálně pár miliónů let.

Zvětšit obrázek
Horký prach galaxie M31 v Andromedě optikou WISE. KreditNASA/JPL-Caltech/UCLA.

Když vyvrhne a spálí všechno své hvězdné palivo, tak vybuchne jako supernova a možná i jako hypernova, kdy se jádro hvězdy zhroutí přímo bez okolků do černé díry a z pólů její rotace vytrysknou dva extrémně intenzivní a ničivé výtrysky plazmy. Naštěstí je od nás hvězda V385 Carinae vzdálená bezpečných 16 000 světelných let.

 

 

Astronomové se domnívají, že infračervené záření zachycené dalekohledem WISE vyzařují atomy kyslíku, které smaží záplava ultrafialového záření přicházející od neklidné hvězdy. Intenzivní UV paprsky očešou od atomů kyslíku tu a tam nějaký elektron a když se pak na volná místa připojují nové elektrony, tak kyslík svítí v infračervené části spektra. Podle odborníků je to vlastně podobné, jako když září zářivka.

 

 

Snímek s rudou kosmickou medúzou samozřejmě není původní originál. Vznikl až po složitých úpravách, kdy ho badatelé sestavili ze 300 překrývajících se dílčích snímků, které WISE nafotil v rámce svého snímkování oblohy.

Zvětšit obrázek
Takovéhle umíme na Zemi. Medúza Atolla wyvillei. Kredit: E. A. Widder, Operation Deep Scope 2005 Exploration, NOAA-OE.

Digitální obarvení různých částí infračerveného spektra nakonec z hlubin vesmírného oceánu vytáhlo tajuplnou medúzu, která na nás dýchne žhavou divokostí své šílené mateřské hvězdy.


Pramenyy: Jet Propulsion Laboratory 17. 6. 2010, Wikipedia (Wolf-Rayet Star, Wide-field Infrared Survey Explorer, Hypernova).

 

 

 

 


 

Datum: 07.07.2010 18:12
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz