Hrají gorily na babu?  
Podle vědců se mladé gorily učí při honičkách fair play.

 

Nizozemsko-britsko-německé trio badatelů – Erwin Van Leeuwen, Marina Davila Rossová a Elke Zimmermannová – dokazuje ve studii zveřejněné v Biology Letters, že se mladé gorily při bojovných honičkách učí smyslu pro fair play. Pozorovali v zoo celkem jednadvacet mladých goril – samečků i samiček – a zvláštní pozornost věnovali videozáznamům honiček. Celkem jich měli k dispozici 86. Obraz honičky se řídí vesměs podobným scénářem. Prchající prchá před pronásledovatelem. Když pronásledovatel prchajícího dostihne, obvykle ho praští a v té chvíli začne sám prchat. Role se vymění. Z pronásledovatele je pronásledovaný, z prchajícího pronásledovatel. Pokud je pronásledovatel  naladěn na jemnější notu, pak se prchajícího jen jemně dotkne nebo na něj položí ruku či paži. V té chvíli se role nestřídají. Autoři studie z toho vyvozují, že mladé gorily při honičkách chápou ránu jako „nespravedlivý akt“ a oprávněně očekávají pomstu. Učí se tak chápat, co je a co není fér.

 

Video „gorilí baby“



 


Věhlasný primatolog Frans de Waal si není touto interpretací moc jistý. Podle něj může být rána při honičce například i pokusem upoutat pozornost a zajistit si pokračování hry. 
Zajímavé je, že většina populárně-vědeckých serverů referuje o této studii jako o „hře na babu“ (playing tag). V samotné studii je ale „hra na babu“ zmíněna jen dvakrát a pokaždé jako analogie gorilího chování ze světa lidských mláďat. Nikde nelze najít formulaci, že „gorily hrají na babu“. Z titulků na serverech by čtenář bezmála získal dojem,  že na videozáznamech ze zoo najde gorilu, která si klepe na čelo a odříkává: „Piky, piky na hlavu, že na babu nehraju.“
Studie v Biology Letters tedy vypovídá ledacos zajímavého o gorilách. Její interpretace na serverech zase vypovídají ledacos zajímavého o nás lidech – hlavně o těch, co popularizují vědu a co popularizující články čtou. „Gorilí baba“ je téma, které stoprocentně táhne. Současně s touto zprávičkou jsme napsal pro Osla ještě příspěvek o nově objevené regulační roli mikropeptidů, o jehož významnosti není pochyb. Moc mě zajímá, který z článků přiláká větší pozornost. Svého favorita už mám. Protože čtenáři Osla patří mezi osvícence, odhaduji, že článek o mikropetidech nasbírá během tří dní tak 5000 návštěv. Po téhle konině o gorilí babě neštěkne pes. Anebo se mýlím?

 

Pramen: Biology Letters, New Scientist, Science Daily, Discovery News aj.

 

Datum: 16.07.2010 10:42
Tisk článku


Diskuze:

hmm

Anna Václavíková,2010-07-18 09:17:00

Články na osel.cz čtu proto, protože mi vědci přijdou zajímaví ke zkoumání. Jsou zvláštní, protože místo aby věci zkoumali jak jsou, tak si je napřed obrátí a pak je teprve zkoumaj - viz tenhle výplod = je jasné, že gorily tohle dělaly dřív než děti, ale vědci to berou jakože to gorily odkoukaly od dětí. A chybí mi tu základní motiv a tím je nuda jinak spokojeného jedince, který zahajuje honičku; žádný umělý cíl učení se fairplay v tom já osobně nevidím. :-)))

Odpovědět

Poněkud mě zaskočil závěr vašeho článku

Miroslav Gretschelst,2010-07-17 22:12:09

Můj obor je na hony jinde než váš, ale chci být alespoň povšechně informován i o ostatních vědních oborech, proto OSLA čtu. A tak (když někdy nečtu nebo nemůžu číst všechno) se řídím i titulkem článku. Zrovna tento je velmi srozumitelný a i lákavý. Proč bych si ho neměl přečíst? Nebo je snad OSEL určen jen odborníkům? Myslel jsem, že vědu popularizujete a tomu rozumím tak, že ji zpřístupňujete zvlášť neodborníkům. Tak proč očekáváte, že tento článek lidé číst nebudou? Nebo snad je tento článek součástí nějakého vašeho výzkumu mezi čtenáři OSLA?

Odpovědět

:-)))

Anna Václavíková,2010-07-16 13:24:36

U mikropeptidů stačila upoutávka aneb laikovi bylo jasný, že mikropeptidy k něčemu jsou a konečně i vědci uznali že jo, a dokonce možná i přišli na to, k čemu. Laický pohled na lidské tělo je stejný jako laický pohled na auto - jasně, že můžu vyhodit jeden malinkej šroubeček a auto bude fungovat, ale když vyházím všechny malinké šroubečky, tak auto nepojede, takže i ten sebemenší šroubeček v tom autě asi na něco je, i když netuším na co, že jo. Zřejmě aby něco přidržel tam, kde to má být .... Hmmm, nemá cenu to okecávat, jo, gorily dostaly přednost. A mikropeptidy číst celé asi nebudu.:-)))

Odpovědět

sutaz

Roman Rodak,2010-07-16 13:11:01

gorily zatial vedu aj ked mikropeptidy su ako prva novinka...musim sa ale priznat ze goriliu nahanacku som si nechal na koniec ako potencionalne zaujimave "ctenicko"

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz