"Střelená" hvězda vystopována do středu Mléčné dráhy  
Ohromná díra ve středu galaxie roztrhala trojhvězdu, ze které se stala dvojhvězda a nakonec obří hvězda, řítící se extrémní rychlostí pryč od Mléčné dráhy. Hubbleův orbitální dalekohled se stal svědkem neobvyklého vesmírného dramatu.

 

Zvětšit obrázek
Extravagantní pouť hvězdy HE 0437-5439. Kredit: NASA, ESA, G. Bacon.

Představte si trojhvězdu, která pokojně putuje Mléčnou dráhou. Jednoho dne se při průchodu nebezpečnou oblastí středu naší galaxie dostane příliš blízko ohromné černé díry, která tam jako mytologická příšera číhá už celé věky. Nesmírná gravitace černé díry snadno přemůže všechny tři hvězdy. Jednu z nich černá díra navždy pohltí a zbývající dvě postupně splynou do velmi horké a veliké modré hvězdy, která letí udivující rychlostí pryč z Mléčné dráhy. Kupodivu to není děj strhujícího sci-fi dramatu, ale nejpravděpodobnější scénář původu pozoruhodné hvězdy HE 0437-5439, modrého obra spektrální třídy B. Je to jedna z nejrychlejších známých hvězd a vesmírem se řítí rychlostí přes 700 000 metrů za sekundu, čili zhruba dvěmi tisícinami rychlosti světla. Teď je asi 200 000 světelných let od středu Mléčné dráhy, z našeho pohledu v souhvězdí Mečouna (Dorado) a díky své rychlosti hravě překonává gravitační pouta mateřské galaxie. Ve skutečnosti by galaxii opustila i s poloviční rychlostí. Zbytek nijak závratně dlouhého života podle všeho stráví průletem tichého a prázdného mezigalaktického prostoru.

 

Zvětšit obrázek
Odpal hvězdy černou dírou ve středu galaxie. Kredit: NASA, ESA, A. Feild.

Od roku 2005 bylo objeveno přibližně 16 extrémně rychlých hvězd. O většině z nich se astronomové domnívají, že vystřelily ze středu Mléčné dráhy, ale doposud se to nikomu nepodařilo přesvědčivě potvrdit. Poprvé to dokázal tým astronomů a astrofyziků vedený Warrenem Brownem z amerického Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, specialistou na objevy extrémně rychlých hvězd, jejichž výsledky nedávno publikoval časopis Astrophysical Journal Letters. Na hvězdu HE 0437-5439 nasměrovali Hubbleho orbitální dalekohled a s jeho pomocí určili dráhu jejího splašeného letu, která neomylně vede do středu Mléčné dráhy k naší domácí supermasivní černé díře.

 

Zběsilá rychlost hvězdy HE 0437-5439 je pro astronomy záhadou. Jak k ní vlastně přišla? Další záhadou je stáří této hvězdy. Vzhledem ke své poloze a rychlosti by totiž měla být stará zhruba 100 miliónů let. Potíž je v tom, že by vzhledem ke svým vlastnostem, hmotnosti devíti Sluncí a žhavé modré povaze, měla vyhořet za pouhých 20 miliónů let. To je samozřejmě mnohem méně, než kolik by potřebovala na to, aby se dnešní rychlostí dostala na svoje současné místo ve vesmíru. Někde je tedy evidentně háček.

 

Zvětšit obrázek
Poloha vystřelené hvězdy. Kredit: NASA, ESA, A. Fuji.

Záhadu hvězdy HE 0437-5439 se v průběhu let snažily osvětlit různé hypotézy. Někteří astronomové se domnívají, že by HE 0437-5439 mohla být omlazena tak, že se stala takzvaným modrým loudalem (Blue straggler). Modří loudalové jsou podivné modré a jasné hvězdy nejasného původu, známé hlavně z různých hvězdokup. V roce 2008 si získala popularitu představa, že HE 0437-5439 vystřelila nikoliv z Mléčné dráhy, ale ze sousedního Velkého Magellanova oblaku. K němu je totiž blíž, než Mléčné dráze, dělí ho od něj pouhých 65 000 světelných let. Nasvědčovalo by tomu i její divné chemické složení. Nové pozorování Browna a spol. s Hubbleovým orbitálním dalekohledem ale podle všeho ukončilo debatu kolem původu HE 0437-5439 s tím, že tahle splašená hvězda opravdu vylétla ze středu Mléčné dráhy. Rozmarnou hvězdu pozorovali dvakrát v rozmezí tři a půl roku. Její polohu vždy změřili relativně vzhledem k celkem jedenácti vzdáleným galaxiím, viditelným na pozadí za HE 0437-5439.

 

Zvětšit obrázek
HE 0437-5439 v detailu. Kredit: NASA, ESA, Z. Levay.

Jako nejpravděpodobnější hypotéza začátku pouti HE 0437-5439 se teď zdá výše zmíněný příběh o hodné trojhvězdě a veliké zlé černé díře. Gravitační síly supermasivní černé díry ve středu Mléčné dráhy zřejmě odtrhly a pozřely vnější hvězdu původní trojhvězdy. Následný gravitační šok odpálil zbylou dvojhvězdu pryč od středu Mléčné dráhy. Jejich hvězdná evoluce pokračovala dál a hmotnější hvězda tohoto hvězdného páru se posléze nafoukla jako rudý obr a pohltila menšího společníka. Tak se vytvořila jediná ohromná hvězda, která se jako omlazený modrý loudal řítí vesmírem vstříc brzkému konci v ohlušující vesmírné explozi. Můžeme být na sebe právem hrdi, protože jde o dost vzácnou záležitost. Brown a spol. odhadují, že obří černá díra ve středu Mléčné dráhy odpálí při tomto hvězdném golfu hvězdu jednou za 100 000 let.


Prameny: 
NASA News Releases 22. 7. 2010, Wikipedia (HE 0437-5439, Blue Straggler).


 

Datum: 24.07.2010 12:47
Tisk článku

Související články:

Radikální kosmologie: Je náš vesmír plný tachyonů?     Autor: Stanislav Mihulka (19.04.2024)
Americké vesmírné síly a Astroscale U.S. vyvíjejí orbitální tanker     Autor: Stanislav Mihulka (04.04.2024)
Baryonové akustické oscilace údajně podporují vesmír starý 26,7 miliard let     Autor: Stanislav Mihulka (19.03.2024)
Gigantická nadkupa galaxií Einasto váží jako 26 biliard Sluncí     Autor: Stanislav Mihulka (16.03.2024)
Nový hypotetický objekt nestar je jako cibule. Gravastar uvnitř gravastaru     Autor: Stanislav Mihulka (20.02.2024)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz