Vítězem chodeckých závodů je Tulák  
Robot Ranger ušel za jedenáct hodin 23 kilometrů a překonal tak stávající rekord držený Velkým psem.


Robot Ranger, neboli Tulák není žádný mladík. Na výšlapy v okolí Cornell University ve městě Ithaca poblíž New Yorku se vydává již několik let. To, co má společného s člověkem je styl chůze daný sklápějícím se chodidlem ale jinak vypadá jako kráčející „pozadí“. I když jeho dvě vnitřní nohy jsou trvale spojené a pohybují se současně, tvůrce jej vydává za čtyřnohého. Asi k tomu má důvod, možná zařazení do kategorie, ve které chce soupeřit. Podle nás by mu ale označení třínohý, slušelo lépe.

 

 

Zvětšit obrázek
Robot Ranger při rekordním výkonu, který činí 23 km na jedno nabití. (Kredit: Cornell University)

Profesor teoretické a aplikované mechaniky Andy Ruina, půjčil svůj výtvor na chvilku studentům a hned z toho byl rekord. Podařil se jim na procházce v Bartonově sportovní hale. Než Tulák zemdlel, obkroužil ovál běžecké tratě 108 a půl krát. Další poslušnost odepřel ale jen proto, že mu došly baterky. Na jedno nabití ale vykonal 70 000 kroků, což stačilo k pokoření dosavadního držitele titulu Velkého psa (BigDog) ze stáje Boston Dynamics.

 

Proč takové hlouposti pořádají?
Důvodů je více, jednak to přitahuje veřejnost a to je pro universitu či ústav, prostě pro zaměstnavatele, vždy dobré. Ve svém důsledku to totiž znamená více studentů, což přeloženo do řeči ekonomiky zní jako plnější kasa. Stejně dobrým důvodem k takovému klání je ověřování technických řešení z pohledu potřeby energie na provádění kroků. Cornell tým se s Bostonem o chodecké prvenství přetahují od samotného počátku. Nyní dělí vítěze od poraženého rozdíl necelých dvou mílí a tak asi není všem dnům ještě konec.
Tulák na rozdíl od jiných chodících robotů, které používají motory pro kontrolu každého pohybu, využívá k pohybu nohy setrvačnost a provádí podobný švih končetinou, jako člověk. I když se robot při chůzi naklání dopředu a dozadu, nemá kolena, zevnějškem připomíná spíše kozu na držení dřeva pro řezání pilou, jde o účelné, jednoduché řešení, které z pohledu úspor energie se právě dostalo na samou špičku. Je to technicky zajímavé řešení nohy bez kotníku i kolena, které přesto dovoluje dělat kroky „svihem“ a to podle odborníků může přispět k vývoji nových protetických pomůcek.

 

Pramen: Cornell University


Andy Ruina, autor robota předvádí robota a komentuje kde má jaká čidla, gyroskopy, samostatné počítačové jednotky,…

 

Jiná robotická hračka z Cornellovy university

 

Dosavadním držitelem rekordu ušlé vzdálenosti byl Velký pes. Až na to, že je příšerně hlučný,  svými schopnostmi překonávat překážky, běhat a skákat strčí konkurenty hravě do kapsy.

 


 

Big dog BETA verze toho umí mnohem více.


 


Datum: 24.07.2010 18:30
Tisk článku



Diskuze:

Milan Bačík,2010-07-26 16:59:33

Tak zrovna daň z CO2 by měla cenu fosilních paliv tlačit spíše dolú. Zvedá pouze cenu vyrobené energie. Jedinej dúsledek těchto daní je, že se více uhlí spálí mimo tyto země. Energie se pak doveze v podobě hotových produktú z Asie.

Odpovědět


Zase vedle

Jirka Ondrasek,2010-07-26 19:30:26

Pane Bačíku, jste zase of topic. S tím, že ekologické daně zdražují pro spotřebitele fosilní paliva holt nic nenaděláte. To je fakt. Stačí se podívat jak jdou ceny uhlí nahoru.
Ale k Vašemu novému úhybnému manévru - stačí přistoupit na Vaše slova a i kdyby se nakrásně uhlí ze země, kde jsou daně velké vyvezlo za hranice a tam spálilo, tak přeprava jeho cenu zase zvedne. Jak vidíte, zase vedle.
A už prosím nediskutujte of topic. Radeji nastudujte tu ekonomii.

Odpovědět

Offtopic ke krátké zprávě:Emise z uhlí do řas

Milan Bačík,2010-07-25 09:59:10

"Stále větší dopady využití fosilních paliv na životní prostředí způsobují znatelný růst jejich cen." Tak tahle věta to je perla na úrovní zprávy IPCC. Jediné co zvyšuje cenu fosilních paliv je jejich rostoucí spotřeba BEZ OHLEDU na dopad na životní prostředí. Jestli to autor nechápe doporučuju nastudovat základy ekonomiky (trh, nabídka/poptávka).

Odpovědět


Josef Pazdera,2010-07-25 13:39:43

Nemyslím si, že by se autor příspěvku mýlil. Za znečišťování životního prostředí se platí a řada zemí má zavedenu takzvanou "uhlíkovou daň" Například ve Švédsku, se "za CO2" odvádí 2,34 švédských korun (zhruba 6 korun), což cenu fosilních paliv a kapsu těch, kteří je používají zatěžuje dosti citelně.
Daňové mechanismy, které fosilní paliva prodražují je celá řada a nezdá se, že by svět od nich hodlal v krátké době upustit.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz