Osídlení Austrálie – jednou a dost  
Objevila se zajímavá studie, která zkoumala genetickou diverzitu Australských domorodců a porovnávala jí s ostatními populacemi. Dává za pravdu českému lingvistovi.

 

Výsledek studie ("Whole-Genome Genetic Diversity...")  se může zdát poměrně překvapivý. Domorodí Austrálci mají společný původ s Papuánci a Melanésany - o tom asi nikdo nepochyboval. Zajímavější je, že všichni dohromady se oddělili od  ostatních lidských populací velmi dávno. Cizí genetická příměs u Austrálců je velmi malá a je výhradně nedávného Evropského původu. Melanésané a Papuánci mají trochu genů z východní Asie. Dostaly se sem během austronéské expanze před 3 až 2 tisíci lety.

To je zajímavé zjištění, protože existuje několik prací, které jasně vypovídají o migraci z Indie do Austrálie. Ta byla doložena lingvisticky, antropologicky a také geneticky - na základě analýzy chormozomu Y.

 

Pravdou je, že podobnosti mezi jazyky jižní Indie a Austrálie nebyly vždy obecně přijímány. (Odmítal je i přední český lingvista profesor Václav Blažek.). Porovnávání lebek je metoda sporná a její argumentační váha je velmi slabá. A zmiňovaná genetická studie? Ta je z roku 2002. Od té doby ušla genetika velký kus cesty. Dnes víme, že mužské linie chromozomu Y Austrálie a Indie jsou od sebe geneticky velmi daleko z čehož lze odvodit, že jde o populace od sebe striktně oddělené.

 

Další relativně nová práce (2008) analyzovala mitochondriální DNA Austrálců a Papuánců.. Její závěry jsou naprosto v souladu s novými poznatky, dokonce je ještě upřesňují. Podle této práce všechny současné haplogrupy mitochondriální DNA domorodých Austrálců a Papuánců pocházejí z doby před 58+/-8 tisíci lety. V podstatě podobný časový údaj známe z archeologických nálezů. Zajímavé je, že všechny haplogrupy mají původ v Indii. Podle rychlosti mutací lze také stanovit dobu, kterou trvala cesta z Indie do Austrálie – bylo to 5 tisíc let.

 

Zbývá vyřešit ještě jednu drobnou nejasnost a tou je dominantní haplorgupa chromozomu Y australských domorodců – haplogrupa K. Ta sice také pochází z Indie, ale její stáří je odhadováno na pouhých 40-50 tisíc let. Je zřejmé, že tento údaj je třeba revidovat. Revize stáří haplogrup chromozomu Y proběhla už několikrát a pokaždé se stáří zvyšovalo, je vidět, že ne dostatečně.

 

Datum: 14.08.2010 13:47
Tisk článku


Diskuze:

Pomyleni vedci

Dominica Dicosmo,2010-08-20 09:29:51

Cely clanek je pomylena idea o migraci genu. Co v clanku se neuvadi je ze mitochondrialni DNA a jejich derivaty, variace a kombinace jak ku prikladu haplogrupy jsou podobne dnes i v Evrope a Amerikach! Podle toho by predkove Islandu, Svedu a Nemcu meli vsichni prijit z Indie? Stejne jako by Aztekove a Mayove meli byt potomci Indu? Smesne!

Rovnez se autor teto pomylene studie nezminuje o neoddiskuvatelnem faktu: Australsti domorodci maji rysy negroidni - uplne negroidni byli Tasmansti domorodci nez vymizeli - Jsou Indove negroidni rasy? Co se tyce dialektu Australskych domorodcu pak tam zadna pribuznost s Indickymi jazyky ovsem neni. A konecny trump - Haplogrupa K je dominantni i u Mexicanu - nejvice u Mexicanu kde slo o potomky Spanelu a Indianu.

Copak autor teto studie to nevi nebo vedet nechce pro svou slavu a objev ktery je ovsem naprosto vedecky neobhajitelny?

Odpovědět


re: Dominica Dicosmo

Václav Hrdonka,2010-08-26 09:55:53

1. Co se týče Vámi zmiňovaná mitochondriální DNA je podrobně rozebrána ve článku, který je v mém příspěvku zmiňován (http://www.pnas.org/content/104/21/8726.abstract) z něj skutečně vyplývá, že všichni Austrálci jsou v mateřské linii (mtDNA) potomci jedné migrační vlny staré 58 tisíc let. Pochopitelně, že všichni Isanďané, Švédové, Němci, Aztékové a Májové pocházejí z jižní Asie (širší Indie). Tento společný původ je srovnatelný se stářím haplogrup N a M mtDNA - tedy 60-70 tisíc let.
2. Australští domorodci nemají negroidní, ale australoidní rysy stejně jako Veddové z jižní Indie (http://cs.wikipedia.org/wiki/Australoidn%C3%AD_rasa).
3.Haplogrupa K chromozmu Y u Mexičanů? To bylo uvedeno v jedné starší práci, ale ne jako haplogrupa, ale jako jedna z dceřiných haplogroup odvozená z K vyjma P - to znamená prakticky cokoliv z Evropy a většiny Asie - což je u potomků Španělů naprosto vpořádku http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_K_(Y-DNA).
4. Je evidentní, že v chronologickém vývoji haplogrup ChY i mtDNA nemáte příliš jasno. Doporučuji svoje animace na http://pravek.t1.cz/chromozom_y/evolution.html
a
http://pravek.t1.cz/mtDNA/evolution.html

Odpovědět


Mily Vaclave Hrdonko

Dominica Dicosmo,2010-08-26 14:03:12

Dekuji za reakci na muj prispevek do diskuse.
(1) Pokud mluvite o "Australci" predpokladam ze mate na mysli "Aborigines". Nevim odkud jste vzal ze byli na Australskem kontinentu po padesat osm tisic let! To je zcela pomyleny, nespravny nerku-li nesmyslny nazor. Nejsou tam zadne fosilie lidske nalezene tohoto stari. Nejstarsi fosilie jsou asi okolo 15 tisic let. To je potvrzene nalezem fosilii psa Dingo - ktery zrejme prisel s prapuvodnimi hominoidmi a nikdy predtim se na kontinente nevyskytoval, Rozhodne pes Dingo nebyl v Australii kdyz se tam prohaneli obrovsti vacnatci Kangaroo.

Ad (2) Veddove z jizni Indie nejsou vubec rasove podobni Australskym domorodcum. Vas citat zdroje je pochybny a mylny. Australsti domorodci jsou neznameho puvodu zjevem, zpusobem zivota a dnes jsou povazovani za puvodni hominoidy jako byli Homo Neardentalis a jine vyvojove vetve ktere vyhynuly v case. Spekulace o pribuzenstvi Veddu a Aborigines v Australii je naprosto chybna.

(3) Samozrejme ze Haplogrupy jsou podobne u hominoid po celem svete jako rovnez u velkych opic - simpanzu a orangutanu. To neni zadny novy objev ani tajemstvi. Stejne jako transplantace organu z prasat je mozna na dnesni lidi - podobnost geneticke base je bezne uznavana dnes.

(4) Kontinentalni Aborigines na Australske pevnine jsou nejasneho puvodu - jak jsem uvedla - pravdepodne vice pribuzni Homo Neandertalis ci jine dnes vyhynule vetvi primitivnich hominuidu.

(5) Konecne prosim jak muzete vysvetlit nasledujici dilema: Aborigines na pevnine jsou naprosto rasove rozdilni od puvodnich obyvatelu Tasmanie. Tasmansti Aborigines jak je stretli prvni Evropane byli Negroidove - viz posledni zijici Tasmanskou cistokrevnou Aborigine jmenem Truganini! Jak se dostali Negroidove na Tasmanii pred vlnou Aborigines do pevniny nebylo nikde uspokojive vysvetleno (Tasmanie byla spojena s kontinentem a prechod byl mozny - unika mi kdy casove).

(6) Neni slusne ani dustojne rikat o nekom ze mu neni neco jasne. Ja bych si to nedovolila tvrdi o Vas. Vase prace - http://pravek.t1.cz/chromozom_y/evolution.html
a: http://pravek.t1.cz/mtDNA/evolution.html
nejsou ovsem Pravdou Bozi ani konecna slova v diskusi. Jsou to nazory autoru ktere mohou a nemusi byt pravdive.

(7) Stejne jako vy nemam rada patronisovani a povysenecke rady co si mam precist. Mohla bych vam take doporucovat co si mate prostudovat. Nejsem ovsem vasi lektorkou a povazuji to za neslusne v diskusi.

S pozdravem a v dobre vuli - Dominica.

Odpovědět

re: Muži a ženy

Václav Hrdonka,2010-08-16 12:56:45

V tom je právě význam prvně zmiňované práce. Tato práce v podstatě prokázala, že neyly žádné dvě vlny mužů (chromozomu Y) a žen (mitochondirální DNA), ale že celá Kdyby přišla nějaká výrazná migrační vlna, která pak vytvořila dominantní chromozom Y, bylo by určitě patrné ve celkovém genetickém profilu. Ovšem není tomu tak. Australská populace je geneticky homogenní a nejsou v mí partné žádné genetické stopy "druhé migrace".

Odpovědět

Muži a ženy.

Ladislav šimeček,2010-08-14 20:27:52

Jak vidím, mitochondriální DNA vypovídá o větším stáří populace, Y chromozom o stáří mladším. Ale mitochondrie se přenášejí pouze po mateřské linii, Y chromozom zase jenom po otcovské. Možná bude původní populace starší jak o tom vypovídají mitochondrie, ale později došlo k "přilévání krve" námořníky - pokud vím, bývali námořníci výhradně muži, a ti přinášejí pouze Y chromozom, nikoliv mitochondrie. Toto přilití krve by mělo zanechat stopy na ostatních hcromozomech.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz