Protistresový sukulent z jižní Afriky  
Jihoafrická společnost HGH Pharmaceuticals zamýšlí důkladně zkoumat a komerčně využít populární křovácký životabudič, sukulentní kosmatec Sceletium tortuosum z čeledi Aizoaceae. Stane se z něho zdroj energie pro manažery a vývojáře moderního světa?

 

Zvětšit obrázek
Sceletium tortuosum. Kredit: Nigel Gericke, HGH Pahrmaceuticals.

Příbuzní jihoafrických Křováků z rodiny kojsanských mlaskavých jazyků kdysi obývali přinejmenším celou jižní polovinu Afriky.

Zvětšit obrázek
Sceletium tortuosum v jižní Africe. Kredit: H. Brisse, Wikimedia Commons.

Předkové Nelsona Mandely a dalších údajně „ryze původních“ obyvatel jižní Afriky, čili bantuské kmeny z oblasti rovníkových pralesů, je relativně nedávno postupně vytlačili do nehostinných koutů jižní Afriky, kde pak Křováci a další kojsanské kmeny z donucení provozovaly velmi prostý životní styl lovců a sběračů. Dnes jim vše ještě mnohem více ztrpčují místní vlády, které v 50 tisících zbývajících Křovácích vidí obtížné obyvatele ekonomicky zajímavých pustin a často je nutí k usedlému zemědělskému životu nebo v horším případě k živoření ve sběrných táborech. Není divu, že si shánějí mírné podpůrné prostředky v mezích zákona.

 

Jako výteční znalci pustin, v nichž museli celá staletí žít, si našli cestu k velice zajímavému kosmatci, sukulentní kytce z čeledi Aizoaceae. Jak už to u těchto rostlin bývá, není úplně snadné ji správně odborně pojmenovat, na internetu se ale nejčastěji objevuje pod jménem Sceletium tortuosum, česky poněkud nepřesně kosmatec. Křováci ho podle všeho žvýkali už během (zatím) poslední doby ledové a zlepšovali si tak náladu a rozpouštěli všudypřítomný stres. Zatím o něm víme, že dávky kolem 50 mg sušené natě kosmatce upravují náladu a instalují pohodu, kdežto ve vyšších dávkách kolem 100 mg tento kosmatec funguje jako „rozjasňovač“ a empatogen s afrodiziakální příchutí a schopností vyvolávat živé sny. Kromě toho vyvolává lokální znecitlivění a také úspěšně potlačuje únavu i pocit hladu či žízně. Zkušení uživatelé jeho účinek přirovnávají ke kombinaci slabého opia s kokainem nebo například tabáku, bez halucinací, či nepříjemných vedlejších účinků.

 

Zvětšit obrázek
Optimistický Křovák. Kredit: Ian Beatty, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Mesembrin. Kredit: Rhadamante, Wikimedia Commons.

Sceletium tortuosum obsahuje 1-1,5 procenta alkaloidů, mezi nimiž hraje klíčovou roli mesembrin. Ten by prý měl fungovat jako inhibitor zpětného vychytávání serotoninu a také jako inhibitor fosfodiesterázy 4. Odborníci ho považují za účinnější antidepresivum, než je například imipramin a další komerční přípravky, nasazované na léčbu depresí. V jižní Africe je sušený kosmatec oblíbený jako kanna, channa, či kougoed a kromě žvýkaní ho místní lidé i šňupou, kouří, vaří jako čaj anebo pojídají v kapslích.

 

Jihoafrická společnost HGH Pharmaceuticals nedávno získala licenci na výzkum a navazující prodej výrobů z této rostliny. Jihoafričané doufají, že jim kosmatec rozhýbe lokální ekonomiku. Rádi by pronikli i na další trhy, zatím ale není jasné, zda například Spojené státy vpustí kosmatec do svých obchodů s potravinovými doplňky. Ben-Erik Van Wyk z University of Johannesburg zevrubně prozkoumal účinky kosmatce a nevidí v jeho užívání žádný zásadní problém. Prý dokonce ani nevyvolává závislost. Není tudíž zcela vyloučeno, že se podpůrný prostředek Křováků stane legálním hitem euroatlantické civilizace. Mohl by kupodivu přispět i k léčení alkoholiků, protože v kombinaci s alkoholem údajně vyvolává nepříjemné bolesti hlavy, uživatelé marihuany naopak jistě uvítají, že na při současné aplikaci konopných produktů údajně působí jako zesilovač.

 

Kosmatec Sceletium tortuosum je ve skutečnosti už delší dobu populární v internetových diskuzích a je rovněž možné si ho pořídit v internetových obchodech. Jeho pěstování zároveň není příliš obtížné a kromě období vegetačního klidu, v němž prakticky vůbec neroste, nepřináší žádná větší úskalí. Už se ale také objevily studie spíše negativního vyznění, například nedávno online publikovaný článek C. Smithe v Journal of Ethnopharmacology, který sice kosmatci přiznává určitý vliv na náladu, ale varuje před množstvím možných vedlejších účinků, jako je omezení funkce pomocných T lymfocytů u laboratorních potkanů.

 

Zvětšit obrázek
Plantáže kosmatce v jihoafrickém Karoo. Kredit: Nigel Gericke, HGH Pahrmaceuticals.

 

Zvětšit obrázek
Sušený kosmatec z internetu. Kredit: HerbalLighs.

Kolem podobných rostlin se často objevuje množství nepřesností a dezinformací, takže je vždy na místě rozumná obezřetnost. Až čas a důkladný výzkum ukáží, zda se Jihoafričanům podaří přes tušenou nevraživost lékařů výrazně prosadit tento pradávný životabudič Křováků, přezdívaný přírodní Prozac, i na mezinárodní scéně.


Prameny:
AP 1.10. 2010, Journal of Ethnopharmacology online 17.9. 2010
Wikipedia (Bushmen, Sceletium tortuosum).

 

 


 

Datum: 04.10.2010 07:35
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz