Salanoia durrelli - neznámý savec z madagaskarských bažin  
Dosud neznámý druh zvířete se ukrýval v okolí jezera Alaotra. Jde o savce přizpůsobeného k životu v mokřadech.

 

 

Zvětšit obrázek
Salanoia durrelli – nový druh savce z Madagaskaru. Jde o první objev masožravého savce za posledních 24 let. (Kredit: Durrell Wildlife Conservation Trust)


Neznámé zvíře se podařilo vyfotografovat v roce 2004, když tým ochranářské organizace (DWCT) mapoval výskyt vzácných lemurů. Z letmého setkání se zvířetem nebylo zcela jasné, zda nejde o promyku, kterých na Madagaskaru žijí čtyři druhy, případně o nějaký její nový druh. Promyku s hnědým ocasem ve východních džunglích Madagaskaru popsal v roce 1837 francouzský zoolog Isidore Geoffroy Saint-Hilaire. 

Zvětšit obrázek
Domovem nového savce i vyhynulé potápky jsou mokřady jezera Alaotra.

Přesvědčení ochranářů, že nejde o známou promyku ale o zcela nový druh, podpořilo až vyjádření zoologů, kteří zkoumali lebku, zuby a kosti uynulého zvířete a fotografie z roku 2004 a porovnávali je v Londýně s exponáty uloženými v Natural History Museum. Nejvíc se zvíře podobalo galidii hnědoocasé (Salanoia concolor), ale ta to nebyla. Teprve až nyní, když se zvíře podařilo lapit do pasti je zřejmé, že šelmička velikosti menší kočky s hmotností okolo půl kilogramu je dosud neznámým druhem. Zvíře dostalo jméno podle ochránce přírody a spiovatele Geralda Durrela (1925 - 1995), jehož jméno nese i organizace Durrell Wildlife Conservation Trust.

Shodou okolností se jezero Alactra přetřásalo v mediích zcela nedávno a sice s oznámením, že ohrožená madagaskarská  potápka Alaotra (Tachybaptus rufolavatus) již vyhynula. Ještě v prosinci 1982 bylo na Alaotře pozorováno 12 těchto ptáků s typickým  hrdlem barvy skořice. Také nově objevený savec žije na velmi malém prostoru ve stejné lokalitě. O jak velkou populaci jde, není známo, ale zcela jistě nebude velká a bude v ní docházet k příbuzenské plemenitbě. Tamní přirozené prostředí rychle mizí a zbylé plochy ohrožují hnojiva a pesticidy. Proto je objevená šelma považována za jednoho z nejohroženějších masožravců planety.

 

 
 
 
Jediný známý snímek potápky Tachybaptus rufolavatus
- Alaotra Grebe je z 26. května 2010.
(Kredit: Paul Thompson, Wikipedia)  
Kresba vyhynulé potápky Tachybaptus rufolavatus (Wikipedia) 

 

Pramen: Conservation International

VIDEO: Madagaskarský prales

Datum: 12.10.2010 07:18
Tisk článku

Související články:

Podobá se to mořskému koníkovi, ale je to Phyllopteryx dewysea     Autor: Josef Pazdera (14.01.2017)
Druhohorní plazi v Čechách V     Autor: Vladimír Socha (03.08.2015)
Druhohorní plazi v Čechách II     Autor: Vladimír Socha (13.07.2015)
Blíží se revoluce v klasifikaci organismů?     Autor: Stanislav Mihulka (01.03.2014)
Nejstaršími „Brity“ jsou blešivci     Autor: Josef Pazdera (21.02.2014)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz