Speciální lepidlo na hrudní kost  
Ve světě ročně asi 1,4 miliónů pacientů s vážnými srdečně-cévními problémy podstoupí operaci, při které je nevyhnutné provést sternotomii – rozřezání hrudní kosti. Než se opět zhojí, dokáže potrápit velkými bolestmi. Nová metoda, kterou nyní na stovkách pacientů odzkoušeli kanadští lékaři, nabízí až podezřele jednoduché a účinné řešení.

 

Zvětšit
Ještě před klinickými testy na pacientech proběhla řada pokusů „na neživo“. Snímky dokumentují, jak biokompatibilní lepidlo v průběhu polymerizace expanduje do mezer v trámčité struktuře kosti a vytvoří pevný spoj mezi rozdělenými částmi. Při teplotě 37 oC lepidlo ztvrdne (polymeruje) v průběhu několika hodin. Kredit: Paul Fedak, Annals of Thoracic Surgery 2009

Vyprávění vtipů může být někdy krutou zlomyslností. Například když má jejich posluchač naražená nebo dokonce přeražená žebra. Zde doslova platí známé „kdo to nezažil, nepochopí“. Zakašlat nebo kýchnout vhání slzy do očí, rýma a zápal průdušek jsou pozvánkou na procházku peklem.

 

Ti, kdož podstoupili chirurgickou operaci, při které je nutno otevřít hrudník, to dobře znají a nejeden pacient se v prvních týdnech zapřísahal, že již nikdy více. I když naštěstí i rozřezaná hrudní kost sroste, bolest pomine a čas vše odvane do minulosti, každý pacient by bezpochyby uvítal cokoliv, co by mu bez vedlejších obtíží a následků umožnilo se z toho nejhoršího zotavit podstatně rychleji a s nepoměrně menšími bolestmi. A právě to prý umožňuje biokompatibilní polymerové lepidlo na bázi triacylglycerolu (starší název triglycerid – složka tuků) s obchodním názvem KryptoniteTM (v dalším textu Kryptonit). Není to úplná novinka. V Kanadě má tato metoda pooperačního lepení hrudní kosti za sebou již druhé kolo klinických testů. Po sérii laboratorních pokusů byly loni zveřejněné velmi positivní výsledky získané po použití Kryptonitu u prvních dvaceti pacientů.

Zvětšit
KryptoniteTM je lepící biokompatibilní polymer, jenž umožňuje rychlé zpevnění hrudní kosti po operacích v otevřeném hrudníku. Paul Fedak není jeho vynálezcem, šéfuje klinickým studiím a vyučuje kolegy, jak polymer používat. Kredit: Paul Rozinger/University of Calgary

V těchto dnech probíhá v Montrealu Kanadský kardiovaskulární kongres. Včera na něm své dosavadní zkušenosti s novou metodou prezentoval vedoucí rozsáhlé klinické studie Paul Fedak, kardiochirurg v Foothills Hospital Medical Centre, které slouží i jako výukové středisko pro Universitu v Calgary. Kryptonit ulehčil zotavování po chirurgické operaci na otevřeném hrudníku již pětistovce kanadských a amerických pacientů. Dosud se prý nevyskytly žádné komplikace, a ti, kteří mají za sebou dvě operace a dokáží nejlépe posoudit rozdíl, si nevědí nový způsob léčby vynachválit. “Dokážeme teď zacelit žebra v průběhu hodin namísto týdnů. Pacienti se po operaci zotaví a mohou se vrátit k plné fyzické aktivitě za několik dnů namísto měsíců,“ zní téměř neuvěřitelné prohlášení Paula Fedaka. Doba rekonvalescence se zkrátila z osmi týdnů na maximálně čtyři. Do další etapy testů se zapojilo 15 kanadských a 3 americké nemocnice.


Již laboratorní pokusy prokázaly, že polymer při tělesné teplotě 37 oC spojí kosti v průběhu hodin. Ani při mechanické námaze, jež vzniká při hlubším nádechu, tedy i zakašlání, kýchnutí, nebo při pohybech horní části těla, nedochází na lepidlem zpevněných spojích hrudní kosti k žádným posunům. Při klasické metodě, kdy se kost fixuje pomocí několika drátěných svorek, může docházet k pohybům na řezu až okolo dvou milimetrů. A to bolí vskutku ukrutně. Sdrátovaný a současně i slepený řez je ale pět až desetkrát pevnější. Při operaci si aplikace Kryptonitu nevyžaduje žádné další nástroje, je jednoduchá a zabere asi 5 minut navíc. Vyvstává logická otázka, jestli lepidlo nebrání kosti v jejím přirozeném srůstu. Po polymerizaci je Kryptonit pórovitý a výsledky první etapy klinických testů vedly k závěru, že nesnižuje míru prorůstání spoje vazivem a jeho následné zkostnatění.


Jestli mediální správy negativa nové metody nezamlčují, pak jde o velmi přínosnou a navíc již v praxi zavedenou metodu. V diskusích na zahraničních stránkách se lidé s nadějí ptají, jestli je využitelná jenom pro zpevnění rozříznuté hrudní kosti a zda ji nelze použít i při zlomeninách, kdy je nevyhnutné chirurgicky obnažit porušenou kost. Snad se brzo objeví positivní odpověď. Kryptonit je chemická látka, která umožňovala oslabit pohádkového Supermana z planety Krypton. Lepidlo KryptoniteTM nic neoslabuje. Naopak, ulehčuje pacientům po operacích návrat do běžného života.

 

Zdroje: Annals of Thoracic Surgery, University of Calgary, Heart and Stroke Foundation of Canada

Datum: 25.10.2010 15:29
Tisk článku

Související články:

Dlouhý život bez nemocí podle rypošů     Autor: Dagmar Gregorová (29.08.2023)
Jak neurony mluví do tvorby našich faldů a schopnosti spalovat kalorie?     Autor: Josef Pazdera (09.08.2020)
Občasné hladovanie predlžuje život     Autor: Matej Čiernik (21.11.2019)
Australská umělá inteligence SAM vyvinula první vakcínu     Autor: Stanislav Mihulka (14.07.2019)
Čip z CERNu se uplatnil v barevném 3D rentgenovém skeneru     Autor: Stanislav Mihulka (12.07.2018)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz