Zubní kaz – přetrvávající problém  
Naši nejdůležitější přátelé, bez nichž bychom nemohli žít, ale i nejnebezpečnější nepřátelé, kteří, když nás nezahubí, tak nám poškodí zdraví, jsou z řad mikroorganismů. Ty první si pod vlivem vlezlých reklam někdy nesmyslně draze kupujeme a s těmi druhými svádíme nekonečnou válku. Začíná již v ústní dutině a bojištěm jsou naše zuby

 

Zvětšit obrázek
Zubní plak se tvoří jako zpočátku téměř neviditelná vrstva, rozrůstající se od zubních krčků dál. 4 800 x zvětšená kolonie bakterie Streptococcus mutans.

Tým nizozemských vědců z Univesity v Groningen pod vedením Baukeho Dijkstru a Lubberta Dijkhuizena rozluštil krystalografickou strukturu a mechanismus působení enzymu glukan-sacharázy, který bakteriím obývajícím naší ústní dutinu umožňuje se pomocí lepivých plaků usadit na povrchu zubní skloviny a kyselými metabolity ji rozrušovat. Tím nejzákeřnějším viníkem je streptokok z jinak velmi důležitého řádu laktobacilů, Streptococcus mutans. Jeho metabolismus také proměňuje cukry z potravy na organické kyseliny, například kyselinu mléčnou s ph < 5. Jenže tím, že to dělá pevně přichycený na zubech, rozrušuje ten nejtvrdší materiál v našem těle – zubní sklovinu, jejíž minerální složku tvoří převážně hydroxyapatit - Ca10(PO4)6(OH)2. Přitom sliny v ústech vytváří přibližně neutrální prostředí s ph od 6,2 do 7,4.

Zvětšit obrázek
I bakterie v naší ústní dutině budou mít štědré Vánoce.

 

Bakteriální enzym glukan-sacharáza nejdřív rozloží obyčejný řepný cukr v potravě, sacharózu, na jeho základní složky - monosacharidy glukózu a fruktózu. A pak vytvoří glukózový řetězec (dextran, typ glukanu). Děje se tak například i při kvašení mléka na kefír. Jenže to, co produkuje Streptococcus mutans nám neprospívá. Mikroorganismus se těmito polysacharidovými molekulami naváže na povlak, který se po čištění zubů začne tvořit na jejich sklovině usazováním glykoproteinů ze slin. Přilnavost umožňují Van der Waalsovy elektrostatické síly. Tak se postupně vytvoří biofilm, ve kterém se nejdřív množí grampositivní bakterie, kromě zmíněného streptokoku Streptococcus mutans například i Streptococcus sanguis, nebo Actinomyces viscosus. Pokud necháme plak s koloniemi se nerušeně rozrůstat a budeme šetřit na ústní hygieně, během pár dnů se v něm rozmnoží i gramnegativní mikroby (například Fusobacterium nucleatum, Prevotella intermedi nebo Capnocytophaga) spoluodpovědné za záněty a paradentózu. Z plaku, v němž se nejenom dobře daří celému bakteriálnímu společenství, ale se v něm usazují i minerální látky, postupně vzniká zubní kámen.


Jak tomu zabránit? I když vědci nad tím bádají nějaké to desetiletí, stále je klasické čištění pomocí kartáčku a pasty tou nejlepší prevencí proti zubnímu plaku. Výzkum groningenského týmu by ale mohl přispět k zdokonalení této ochrany.

Zvětšit obrázek
Struktura zubního plaku Kredit: P. R. Overman et al., 2000

Vědci odhalili trojrozměrnou strukturu glukan-sacharázy a prokázali, že se podezřele nejen uspořádáním, ale i funkcemi podobá jinému, pro nás nevyhnutnému enzymu - amyláze, jež nám umožňuje rozkládat škroby na jednodušší cukry. Je pravděpodobné, že se z ní i vyvinula. Proto je komplikované chemickou cestou bojovat proti jejímu hlavnímu poslání - rozkladu cukru a katalýze polysacharidových řetězců v zubním plaku. Takové inhibitory, tedy „utlumovače“ aktivity by nám totiž mohly znemožnit trávit škroby. A to by byl malér.


Právě poznání prostorové struktury bakteriální glukan-sacharázy, jež se ohýbá do podoby písmene U a pochopení, která část má co na svědomí a čím se liší od potřebné amylázy, by mělo umožnit najít způsob, jak cíleně potlačit aktivitu jen jednoho a přitom neovlivnit činnost toho druhého enzymu. I kdyby se to podařilo, nebude to znamenat, že mechanické čištění zubů nebude potřebné, přízvukuje Lubbert Dijkhuizen, jeden ze sedmi autorů článku o struktuře a působení glukan-sacharázy, který uveřejnil americký odborný časopis Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 

Zdroj: University of Groningen

Datum: 05.12.2010 16:04
Tisk článku


Diskuze:

Lactobacillus anti-caries

Martin Smatana,2010-12-05 22:47:38

Na stránke

http://scienceworld.cz/ostatni/mlecne-bakterie-proti-zubnimu-kazu-1319

sa nachádza článok o využití mliečnych baktérií v boji proti zubnémi kazu. Keď som však hľadal ďalej, nenašiel som ani len náznak toho, že by sa táto baktéria začala zavádzať do praxe. Žeby jej využitie zabrzdili výrobcovia zubných pást?

Odpovědět


Snad ne

Pavel Krůžela,2010-12-06 00:17:44

Kdyby se ty přípravky museli aplikovat opakovaně, což asi ano, bylo by v tom daleko víc peněz než v pastách....navíc nemusíte přehnaně věřit v pekelné kartely farmaceutických firem (viz. zřejmě nedávný článek na novinkách co?)

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2010-12-06 01:51:39

Urobiť z obyčajnej mliečnej baktérie výnimočný predajný artikel, potravinový doplnok s takmer zázračnými vlastnosťami, bol jeden z najgeniálnejších marketingových ťahov. Vo farmaceutickom priemysle by sa ich našlo neúrekom, potravinárske odvetvie tak široké pole pre podnikanie typu: nepomôže - neuškodí neponúka.

"Lactobacillus anti-caries" :):):) považujem za podobne "účinný" prostriedok - teda za skôr marketingový ťah, ktorý firme až tak nevyšiel. A výrobcovia zubných pást nič nezabrzdili. Po prvé sa "antikazové" zubné pasty s L. anti-caries predávajú a za druhé, ak by sa uchytili na trhu a ľudia by na reklamu naleteli, tak tie mikróby budú pridávať do pasty všetci výrobcovia (bolo by zaujímavé vedieť, ako v nej zabezpečujú ich prežitie :). A ak sa na nejaký "kmeň", či skôr marketingovo príťažlivý názov (pochybujem, že by išlo o niečo iné ako o obyčajnú L. casei) vzťahuje patent, tak si predsa vymyslím nejaký konkurenčný kmeň/názov.
Probiotickými baktériami je náš tráviaci trakt prelezený od úst po konečník, tak prečo ich nepredávať, že? V čomkoľvek. A pekne zabalené do reklamy. Kúpte si kefír, nalejte do mlieka, kultivujte pri vhodnej teplote a máte toľko probitických "laktobacilov" , až vám z toho môže byť "veselo". Aj v tomto prípade platí, že všetkého veľa škodí.
Ale nespoliehajte sa na ich "anti-caries" účinok. Zubná kefka asi prekonaná nebude...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz