Encefalizace byla složitější  
Porovnání velikostí částí mozků u různých druhů primátů popírá jeho „mozaikovou evoluci“.


 

Zvětšit obrázek
Mozeček (Kredit Wikipedia)

V poslední době byla věnována značná pozornost mozečku a jeho roli pro motorické učení včetně řečových funkcí. Mnohé poznatky prokazují, že mozeček není důležitý jen pro udržování rovnováhy a koordinaci pohybů. Také je již nějakou dobu známo, že souběžně se zvětšováním koncového mozku probíhalo v evoluci primátů a zvláště člověka i zvětšování mozečku. V naší vývojové linii bylo nápadné především zvětšování tzv. cerebrálního mozečku, tedy části vývojově pozdější, která je propojena s různými strukturami koncového mozku. Mezi těmito drahami jsou pak zvláště četné ty, které spojují mozeček s prefrontálními oblastmi, tedy s oblastmi mozkové kůry, které se vyvinuly také jako moderní v průběhu vývoje rodu Homo a které souvisí s mnohými vyššími psychickými funkcemi.
Všechna tato pozorování ukazují na úzkou spojitost zvětšování obou částí mozku.

 

Zvětšit obrázek
Motorické oblasti koncového mozku a mozečku se vyvíjely společně.

Tým britských irských a amerických vědců pod vedením J.H. Balsterse porovnali vztah jejich velikostí u malp kapucínských, šimpanzů a člověka. Došli k závěru, že se skutečně vyvíjely motorické oblasti koncového mozku a mozeček spolu. Nabízejí představu, že se z hlediska evoluce jedná o jeden funkční kortiko-cerebelární systém. Logicky tak s rozvojem předních částí čelního laloku (již uvedených prefrontálních oblastí), které s motorickou kůrou souvisejí, došlo k souběžnému rozmachu projektivních oblastí v mozečku. Mozeček se tak podílel na rozvoji kognitivních funkcí. Kortiko-cerebelární systém však není jednoduchým unitárním systémem, ale zahrnuje více modulárních smyček.

Navíc tímto příkladem získává silnější pozici představa o vývoji mozku jako celku. Selekční tlak nepůsobil na jednotlivé funkce a části (což lze označit za mozaikovou evoluci mozku), ale na jejich komplex coby koordinovou činnost, ať už byla zabezpečována souběžně a v různé míře více částmi. Encefalizace tudíž neprobíhala v postupných krocích, ale prostřednictvím celkových schopností našich předků.


Zdroj: NeuroImage, 2010.

Datum: 14.01.2011 07:57
Tisk článku

Související články:

Ptáci s větším mozkem méně umírají     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2007)
Mozek se stále ještě vyvíjí     Autor: Jaroslav Petr (12.09.2005)
Proč máme velké mozky?     Autor: Jaroslav Petr (25.03.2004)



Diskuze:

Re: nechápu závěry

Vladimír Blažek,2011-01-17 21:54:47

Možná, že jsem věnoval v závěrech svého příspěvku větší pozornost něčemu, co pro autory původního článku nebylo až tolik dominantní, leč jedná se o myšlenku jejich. V.B.

Odpovědět

nechápu závěry

Jan Kočí,2011-01-16 00:01:10

Absolutně nechápu, jak někdo mohl dojít k takovým závěrům, jako zavržení "mozaikové evoluce". Pokud se část z komplexu činností mozku odehrává v jedné a další část v druhé oblasti mozku, pak selekční tlak na tento komplex (chování, dejme tomu) působí na obě oblasti mozku. Ne? Proč hned brát celý mozek, když vztah (a navíc vysvětlitelný, z toho co se dá vyčíst z tohoto ultralight článečku) byl zatím zjištěn jen pro jeho dvě části? Fakt nechápu tohle uvažování...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz