VETTOX  
Psa můžete otrávit rozinkami, pro kočku je smrtelné ošetření psím sprejem proti parazitům,... Brněnští vědci spustili online databázi jedovatých látek www.vettox.cz.


Veterinární a farmaceutická univerzita Brno (VFU Brno) a  Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) koncem roku 2010 spustily novou on-line databázi v níž majitelé domácích mazlíčků či chovatelé zjistí, s jakými toxiny může jejich zvíře přijít do styku, a jak v případě otravy postupovat.


Databáze má dvě části. V toxikologické části je seznam látek, které se nacházejí běžně v našem okolí a mohou být pro většinu zvířat jedovaté. U látky se uvádí, jaké u ní v případě zasažení nebo pozření hrozí nebezpečí a jak by měl majitel zvířete v takovémto případě postupovat. Pro všechna zvířata například může být smrtelným nebezpečím pozření většího množství pesticidů, pro psy i docela obyčejných rozinek. Naopak nebezpečí otravy většinou nehrozí při pozření vteřinového lepidla, je zde ale nutno řešit podráždění sliznic nebo přilepení tlapky k papíru. Ve farmakovigilanční části jsou informace o lécích, na jejichž účinky jsou jednotlivé druhy zvířat různě citlivé. Typickým příkladem látky, která je u jednoho druhu používána s  prospěchem, jsou psí přípravky proti klíšťatům a blechám s obsahem permethrinu. Pro kočky jsou však tyto přípravky velice nebezpečné, může je otrávit i malé množství – někdy jen stačí, aby přišly do kontaktu s takto ošetřeným psem.
 

Na stránkách www.vettox.cz je zřízeno také diskuzní fórum, možnost posílat po e-mailu dotazy vědcům z VFU Brno nebo ÚSKVBL a formuláře pro ohlašování zdokumentovaných případů otrav a nežádoucích účinků léčiv. Tyto prostředky však nelze používat pro řešení akutních případů, služba odpovědí funguje pouze ve všední dny v pracovních hodinách.

 

Databázi vytvářejí a aktualizují odborníci na veterinární medicínu z VFU Brno a z ÚSVKBL, a na rozdíl od mnoha internetových poraden, které často nevytváří odborníci, zde naleznete pouze pravdivé a ověřené informace. Jde o nekomerční projekt, který je financován děkanátem Fakulty veterinární hygieny a ekologie (FVHE) na VFU Brno.  V současné době se připravuje další část databáze, která bude sloužit pouze veterinárním lékařům a dalším odborníkům z oblasti toxikologie a urgentní medicíny, kteří zde naleznou podrobnější informace o jedovatých látkách, jejich účincích a mechanismech působení, postupy léčby včetně dávkování medikamentů a podobně; tato část již však nebude přístupná laické veřejnosti.


Ukázka textu pro heslo Rozinky:
Potraviny běžně konzumované lidmi jsou toxické pro některá zvířata, jejich nebezpečné působení bylo zatím prozkoumáno u psů a předpokládá se u koček. Proto nikdy nedávejte svému psovi nebo kočce rozinky nebo hrozny jako pamlsek!
Otrava záleží na citlivosti jedince a na jeho genetické výbavě, ne všichni psi se rozinkami otráví. Nicméně pro citlivé jedince (a zatím neumíme určit, kteří to jsou) je požití nebezpečné, protože vede k rychlému selhání ledvin a velmi často také k úmrtí zvířete. Příznaky jsou žíznivost, zvracení, průjem, křeče, později slabé nebo úplně chybějící vylučování moči.
Obsahové látky hroznů a rozinek se déle vstřebávají, proto je v rámci první pomoci možno vyvolat zvracení asi do hodiny od pozření a následně podat aktivní uhlí.


Pro přístup do databáze je potřeba být přihlášen: www.vettox.cz

Autor: Redakce
Datum: 20.01.2011 10:38
Tisk článku

Související články:

Mléko jako protijed?     Autor: Miloslav Pouzar (12.01.2021)
Chlastat Fridex místo rumu - toho střezte se ….     Autor: Miloslav Pouzar (31.10.2018)
Přírodní je fajn, syntetické fuj     Autor: Miloslav Pouzar (12.09.2018)
Zombifikace jako farmakotoxikologické téma     Autor: Miloslav Pouzar (14.07.2018)
Náruživý uživatel vitamínu B17 zamotal hlavu lékařům     Autor: Václav Diopan (20.10.2017)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz