Teploty čtyřicátých let už nejsou, co bývaly  
Jak známo, starým lidem se leckdy zdá, že za jejich mládí byla tráva zelenější. Dnes k tomu můžeme přidat bonmot, že za našeho mládí byla minulost teplejší.

Ačkoli o změny klimatu se vedou líté spory, panuje shoda, že teplotní vrchol ze čtyřicátých let dvacátého století se dá vysvětlit přirozeně. Vedeme-li spory nakolik jsou dnešní teploty mimořádné, jde nám o to, o kolik je tepleji než ve 40. letech. Jsou tu ale dva problémy.

 

Za prvé, přesnost měření je malá

Čtvrtá zpráva IPCC říká ve shrnutí První pracovní skupiny: „Průměrná globální povrchová teplota se zvýšila dle lineárního trendu za posledních sto let (1906-2005) o 0,74 °C ± 0,18 °C.“ (zdroj).  Můžeme to přirovnat k člověku, který si není jist, zda mu je 56 let nebo 92 let. Pokud tedy nějaký klimaskeptik bude tvrdit, že ve skutečnosti se za půl století oteplilo ne o půl stupně, ale jen o 0,3 °C, je to plně v souladu s daty IPCC.

Za druhé, klimatologové nám dnes o teplotách 40. let říkají něco jiného než před lety. A my nevíme proč.


Dva grafy

Pojďme si to ukázat na dvou klíčových grafech. Grafy globálních teplot se zpracovávají na dvou místech. Jednak v americkém Goddardově ústavu (GISS) v NASA (ředitel James Hansen). A jednak v ústavu CRU na Východoanglické universitě ve Velké Británii (ředitel Phil Jones).

Teploty se udávají jako rozdíl od srovnávacího období. GISS a CRU používají jiné srovnávací období: CRU 1961-1990, GISS 1951-1980, takže mají „nulovou“ hladinu jinde. Jsou to grafy sestavené z měření na zemském povrchu.


Americký graf

Nejprve se podívejme, jak se měnily grafy od NASA. Když v srpnu 1981 ve Science vyšla první studie Hansena a kol. (viz) na toto téma, líčila 40. léta o 0,1 až 0,2 °C teplejší než co nám tvrdí dnes. Současnou verzi grafu GISTEMP najdete na webu NASA-GISS (zde). Díky tomuto přepsání historie vypadají dnešní teploty ve srovnání se 40. lety teplejší.

 


(Americké grafy NASA: Modrá křivka jsou původní údaje. Červená křivka je dnešní verze. Původně to vypadalo, že o 40. do 70. let se navzdory růstu skleníkových emisí výrazně ochladilo. Dnes toto ochlazení z dějin pozvolna mizí. Zdroj)

 

Anglický graf

A nyní se podívejme do Anglie a porovnejme první verzi grafu globálních teplot (CRUTEM1, zde)  z 90. let s tím, jak vypadá dnešní verze (CRUTEM3, zde). Jde o teploty pevnin, bez moří. Obojí dostupné na webu klimatologického ústavu CRU. I zde byly teploty 40. let dodatečně sníženy, takže to vypadá, že se od druhé světové války oteplilo více.

 


(Anglický graf globálních teplot: Zeleně původní verze. Červeně dnešní verze. Zatímco dříve se tvrdilo, že teploty klesaly až do 70. let, kdy vrcholila panika kolem „globálního ochlazování“, nyní to naopak vypadá, že od 50. let teploty už rostly. Zdroj)


Na toto dodatečné ochlazování starších období upozornil meteorolog Joseph d’Aleo. Byl jedním ze spoluzakladatelů Weather Channel. Byl též předsedou Výboru pro analýzu a předpovědi počasí v Americké meteorologické společnosti (AMS). Provozuje web Icecap.us. Může být obtížné zjistit, proč k dodatečnému ochlazení starších záznamů klimatologové přistoupili. Phil Jones z CRU v létě 2009 oznámil, že své výpočty ztratil (viz). Jak ukázala aféra Climategate, britské grafy CRUTEM jsou nedostatečně zdokumentované (viz stížnosti jejich vlastního programátora v souboru Harry readme).


Dle vyšetřovací komise tyto grafy ani nikdy neprošly skutečnou peer-review (viz Russelova zpráva, str. 12). „Ve věci obvinění z utajování identifikace použitých stanic shledáváme, že je chybou, že CRU v době publikace nezveřejnila jednoznačný seznam stanic použitých  v jednotlivých verzích CRUTEM (Climatic Research Unit Land Temperature Record). Shledali jsme, že reakce CRU na oprávněné žádosti o informace nebyly vstřícné, ale naopak defenzivní.“


Nedá se ani vyloučit, že snižování teplot 40. let je úmyslné a může dále pokračovat. Z emailů, které unikly na veřejnost v aféře Climategate se dozvídáme následující. 28. září 2009 Tom Wigley píše Philu Jonesovi:
„Kdybychom dokázali snížit tehdejší teplotní výkyv oceánů třeba o 0,15 °C, mělo by to výrazný vliv na globální průměr... Bylo by skvělé, kdybychom dokázali zlikvidovat aspoň část oteplení 40. let... Kdybychom dostali nepřetržité oteplování na jižní polokouli a ochlazovací epizodu jen na severní polokouli, tak by to odpovídalo teorii o aerosolech.“


Přesnost a spolehlivost záznamů o globálních teplotách je tedy nedostatečná. Je oteplení opravdu vyšší než kolik se dá vysvětlit přirozeně? Je možné, že dnešní globální teploty ve skutečnosti nejsou zase o tolik vyšší než přirozené oteplení 40. let.
Vzhledem k tajnůstkářství klimatologů si nemůžeme být jisti, zda tyto změny historických záznamů jsou oprávněné. Na první pohled to však vypadá jako něco, o čem psal Orwell v románu „1984“. Účelové přepisování dějin. Shodou okolností grafy globálních teplot začaly být vytvářeny právě v 80. letech.

 

Poznámka: Tento text navazuje na článek: Jak vymazat třicet let ochlazování? 

 

Prameny:
Hansen, Johnson, Lacis, Lebedeff,Lee, Rind, Russel. Climate impact of increasing atmospheric carbon dioxide. Science 28 August 1981 (volume 213)
http://www.nature.com/nphys/journal/vaop/ncurrent/extref/nphys1871-s2.mov
Joseph d"Aleo: Is It Really The Warmest Ever? Energy Tribune 28. ledna 2011
http://www.energytribune.com/articles.cfm/6440/Is-It-Really-The-Warmest-Ever

Joseph D"Aleo. Progressive Enhancement of Global Temperature Trends. SPPI 21. července 2010
http://scienceandpublicpolicy.org/originals/progressive_enhancement.html
http://www.ipcc.ch/publications_and_data/ar4/wg1/en/ch3s3-es.html 

Datum: 03.02.2011 09:06
Tisk článku

Související články:

Další zdroj CO2 s kterým se nepočítalo     Autor: Josef Pazdera (28.01.2024)
Sluneční šlamastyka: Masivní solární farmy mohou měnit klima jinde ve světě     Autor: Stanislav Mihulka (14.01.2024)
Průměrné teploty ČR 1961-2023, teploty světa podle NOAA a jev El NIňo     Autor: Stanislav Florian (06.01.2024)
Zase jeden omyl v prognózování     Autor: Josef Pazdera (27.10.2023)
Už prý známe špouštěč velké klimatické změny před 8000 lety     Autor: Josef Pazdera (15.09.2023)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz