GM potraviny, šaría, košer a křesťanství  
Nové číslo Světa biotechnologií přináší informace z mezinárodního workshopu v Penangu v Malajsii. Uspořádán byl pro islámské vědce a odborníky z oboru moderní biotechnologie. Na programu byly zemědělské biotechnologie a dodržení šaríe (Shariah Compliance).

Šaría znamená v arabštině “cesta” nebo “chodník”. Pro muslimy je to „posvátný“ či „božský“ zákon islamu. Týká se však i mnoha důležitých oblastí obsažených ve světských zákonech, jako je kriminalita, politika, ekonomika nebo jako jsou osobní záležitosti např. sexualita, hygiena, modlitba, půst a strava.

 

Halál je termín znamenající „povolený“. Označují se tak podle islámské tradice všechny činnosti, které jsou povoleny podle muslimského práva. V nemuslimských zemích se názvem halál nejčastěji označují potraviny, které mohou muslimové konzumovat.

 

Penang, Malajsie

V judaismu se v obdobném smyslu používá termín košer. Takto označené potraviny a farmaceutické přípravky i jejich složky jsou přijatelné podle zákona ortodoxních židů, který povoluje nebo zakazuje určitá jídla a výrobky. Zodpovědný rabínský úřad zajišťuje formou certifikátu, že složky, výroba, manipulace a balení těchto výrobků splňují požadavky víry.
Reálný postoj islámu a judaismu ke GMO naznačují následující řádky:

 

Islámisté
Z workshopu v Malajsii vzešla rezoluce a doporučení. V nich islámští vědci volají po co nejefektivnějších prostředcích jak uvést problematiku GMO na racionální úroveň. V závěrech se říká, že povědomí veřejnosti a výuka moderních biotechnologií vyžaduje kontinuální interakci mezi islamistickými učenci, vědci a veřejností. Také se zdůrazňuje, že transparentní a kompletní vědecké informace mají být k dispozici všem zainteresovaným stranám k přípravě zasvěcených rozhodnutí.

 

Židé
I když v židovské komunitě není jednoznačný postoj ke GMO, v květnovém čísle se GM plodinami zabýval časopis Jewish Journal. Ten je uznáván jako hlavní židovské noviny v Los Angeles a vyšla v něm následující teze, “...komu vadí geneticky modifikované plodiny v potravě, neměl by jíst žádné plodiny, protože všechny kulturní plodiny jsou modifikované tisíciletou lidskou selekcí. Genetické modifikace jsou pouze jemným nástrojem pro pokračování tisícileté činnosti.“

 

Křesťané
A jaký je postoj Evropských zemí, kde převládá křesťanství? V nedávno zveřejněném prohlášení se čtyřicet mezinárodně známých vědců postavilo proti nadbytečné, vědecky nepodložené regulaci geneticky modifikovaných organismů. Mezi podepsanými jsou i jména sedmi vědeckých poradců Vatikánu. Ve svém prohlášení zdůrazňují význam geneticky modifikovaných rostlin pro zajištění výživy lidstva a snížení spotřeby pesticidů a herbicidů. Téměř by se dalo říci, že „Vatikán už nyní podporuje GMO“ jak uvádí Akademon, 22.12.2010, ale papež Benedikt XVI. zatím svoji podporu nevyslovil na veřejnosti.

 

Víra však nehraje hlavní roli v tom, proč se Evropané brání genetickým modifikacím. Přetrvává zde nevědomost a strach jako důsledek propagandy Greenpeace. Tato organizace má obzvlášť účinné metody, protože se obrací na masu lidí, používá jednoduchá, všem srozumitelná hesla a ta neustále opakuje. I když jsou to nepravdy nebo polopravdy, jejich důsledkem jsou byrokratické bariéry. Evropská veřejnost a politici žádají „předběžnou opatrnost“. Vědecké informace a vysvětlování složitých genových technologií průměrnému Evropanovi má jen malou šanci na úspěch. A co z toho vyplývá pro rozvoj GMO a uplatnění GM potravin v Evropě? Biotechnologické firmy už přestává bavit investovat do překonávání umělých překážek a obracejí svoji pozornost do zemí, kde jsou ke GMO nejenom vstřícní, ale samy významně investují do tohoto oboru.

 

Další články
     Dioxinový skandál v Německu
     Nové žně : Zemědělské inovace v Africe
     Polní pokusy s GMO v ČR
.

Autor:
Datum: 08.02.2011 15:21
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz