Špionážní kolibřík prošel letovými zkouškami  
Prototyp vojenské ornitoptéry úspěšně dokončil v Kalifornii letové zkoušky. Výzvědné zařízení vyvinula firma AeroVironment Inc. a dala mu tvar i způsob letu miniaturního ptáčka.

 

Zvětšit obrázek
Ornitologie si v americké armádě získává své příznivce. Do kolibříka od roku 2006 investovala již 4 miliony dolarů.

Miniaturní ornitoptéra  vypadá jako kolibřík a také tak létá. Ovladatelnost je natolik dobrá, že je možné s ní letět dovnitř budovy. I tam ji má operátor stále pod kontrolou, je totiž vybavena  videokamerou. Celé zařízení váží pouhých 19 gramů a dokáže letět rychlostí až 18 km/h.

 

I když vývoj zajišťovala firma AeroVironment, v pozadí je DARPA. Kdo se zajímá o novinky na zabíjení ví, že jde o agenturu, která byla reakcí na překvapení jménem Sputnik. Aby se už do podobné situace USA nikdy nedostaly a nezaostaly ve vyspělých technologiích využitelných v armádě, vznikla ARPA - Advanced Research Projects Agency neboli Agentura pro pokročilé vědecké projekty. Pak si jméno během doby několikrát změnila, aby nakonec zůstala u DARPA. Má na svém kontě spolupráci na kosmické lodi Saturn 5, která dopravila člověka na Měsíc, neviditelnou technologii Stealth i překladače, kterými se vojáci domlouvají v Iráku a Afghánistánu. Nově se firma, jak vidno, shlédla v ornitologii.

 

Zvětšit obrázek
Ze samé radosti nad takovou štědrostí kolibřík udělal veletoč.

Manažer projektu, Matt Keennon, prohlásil, že zadání Pentagonu znělo - vytvořit zařízení, které bude využitelné i při síle větru 8 km/h a bude schopno létat do místností přes obyčejné dveře či okna. Na videozáznamech to vypadá, že se věc podařila. Kolibřík je nyní v majetku agentury DARPA a její šéf přes NAV (Nano-Air-Vehicles) prohlásil, že úspěšný let vydláždil cestu pro nové typy létacích strojů, které se podobají ptákům a vzhledem ke způsobu letu pomocí rychle mávajících křídel, pomalu nabývají také jejich obratnost. Jeho prohláčení si někteří dizajnéři NAV hraček vysvětlují jako náznak odklonu od dronů a miniaturních vrtulníků. 


Podle Keennona současný model je stále ještě jen prototypem u kterého před případným nasazením do akce bude potřeba některé věci vylepšit, především dobu letu, která je nyní okolo 11 minut. Nasazení v „praxi“ se předpokládá během deseti let. Otázkou je, jestli to s tou kamufláží válečníci poněkud nepřehnali. Kolibříci se vyskytují jen na americkém kontinentě a přilehlých ostrovech (Kuba, Trinidad).


Pramen: AeroVironment





Datum: 19.02.2011 03:04
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz