Google Lunar X Prize: Závod o Měsíc začíná  
Časy se mění, po éře NASA přichází závod o Měsíc 2.0, sponzorovaný Googlem. Soupeří v něm 29 soukromých týmů všech barev.

 

Zvětšit obrázek
Google Lunar X Prize. Kredit: Google Lunar X Prize, Sarah Curtiss/AeroNews Network.

Dnešní NASA je už skomírajícím stínem z lepších časů. Je skoro k neuvěření, že tenhle státní moloch bez nápadů a hlavně evidentně bez chuti k dobývání vesmíru, býval hybnou silou kosmických cest. Naštěstí ale ještě není vše ztraceno. Tam, kde NASA nemůže a vlastně už ani nechce, přicházejí ke slovu projekty soukromých společností a také vesmírné soutěže, které tím nejlepším způsobem brnkají na lidskou touhu vítězit.

 

Zvětšit obrázek
Peter Diamandis ve stavu beztíže. Kredit: Pdiamandis, Wikimedia Commons.

 

Velmi zajímavým projektem je Google Lunar X Prize, známý též pod zkratkou GLXP, popřípadě v roztomilém netspeaku vícesmyslně jako Moon 2.0. Jde o vesmírnou soutěž soukromých týmů, organizovanou neziskovou X Prize Foundation a sponzorovanou společností Google. Vyhlásili ji 13. září 2007 na výročním festivalu inovativních produktů a technologií magazínu Wired, který se pod jménem NextFest odehrával v letech 2004 až 2008. Zakladatelem a šéfem X Prize Foundation je Peter Diamandis, významný hráč v osobní vesmírné dopravě a rozličných projektech souvisejících s kosmickým prostorem.

 

 

V této soutěži se pochopitelně vše točí kolem Měsíce. Vítězem Google Lunar X Prize a držitelem 20 miliónů dolarů se stane tým, který úspěšně vyšle robotickou sondu na Měsíc, ujede s ní 500 metrů po měsíčním povrchu a pošle zpátky na Zemi snímky a naměřená data. Druhý tým v pořadí, který splní tyto požadavky, si odnese 5 miliónů dolarů. Aby Google Lunar X Prize opravdu poháněla dobývání v Měsíce a týmy soutěžily ve zdravém stresu, bude hlavní cena snížena na 15 milionů dolarů, pokud se v průběhu soutěže po Měsíci úspěšně projede robot z mise placené vládními penězi. Stejně jako jiné napínavé hry počítačového věku má i GLXP kromě hlavního cíle celou řadu vedlejších questů. Zúčastněné týmy mohou získat další peníze například za ujetí vzdálenosti na povrchu Měsíce, která nejméně desetinásobně překoná požadovaných 500 metrů, za snímky artefaktů z projektu Apollo, či dalších lidmi vyrobených předmětů na Měsíci anebo přežití mrazivé lunární noci ve funkčním stavu. Organizace Space Florida, jeden z „preferovaných partnerů“ Google Lunar X Prize, nabízí bonus 2 milióny dolarů týmům, jejichž měsíční sondy odstartují z území státu Florida. Cena GLXP je časově omezená, vyprší s posledním úderem hodin roku 2015.

 

Zvětšit obrázek
Geografie GLXP. Tmavě zeleně státy s centrálami zúčastněných týmů, světle zeleně státy původu členů týmů. Kredit: Google Lunar X Prize.

 

 

Zvětšit obrázek
Projekt týmu Odyssey Moon. Kredit: Google Lunar X Prize.

Organizační tým Google Lunar X Prize 17. února 2011 zveřejnil seznam 29 oficiálně registrovaných soutěžních týmů, které budou v nejbližších letech usilovat o nové dobytí Měsíce. První z nich, Odyssey Moon z ostrova Man, se zapsal 6. prosince 2007. Další představují pestrou směsku nadšenců, profesionálů a šílenců z celého světa. Svá želízko v ohni mají třeba Izrael, USA, Maďarsko, Kanada, Itálie, Rusko, Rumunsko, Brazílie, Malajsie, Indie nebo Dánsko. Slibně znějí i jména jednotlivých týmů, která často nezapřou nekompromisní hravost, bez které to nepůjde. GLXP se účastní například „Next Giant Leap“, „Mystical Moon“, „Rocket City Space Pioneers“, „Plan B“, „Part-Time-Scientists“, či „Penn State Lunar Lion Team“.

 

 

Je pikantní, že hlavním sponzorem GLXP původně měla být NASA se 20 milióny dolarů. Pak ale přišly škrty v rozpočtu a NASA se musela poroučet. Peter Diamandis naštěstí oslovil zakladatele Googlu a Brin s Pagem nejenom že se stali sponzory závodu o Měsíc, ale také navýšili jeho rozpočet o cenu za druhé místo a další bonusy.

 

 

Ve skutečnosti jde samozřejmě o cenu útěchy, která velmi pravděpodobně ani zdaleka nepokryje náklady nutné k jejímu získání. Každý z účastníků ale ví, že o to vlastně nejde. Google Lunar X Prize je příjemně vymyšlený stimulátor, který by měl odstartovat minimálně robotický průzkum Měsíce pod taktovkou schopných soukromých společností. Na Měsíci je podle všeho docela dost vody a dalších významných surovin a je na čase s tím něco odvážného udělat. Není to vůbec špatné, jen houšť a větší kapky.

 

Zvětšit obrázek
Izraelský projekt Space IL. Kredit: Google Lunar X Prize..

 

Zvětšit obrázek
Projekt JURBAN výzkumné skupiny Juxtopia. Kredit: Google Lunar X Prize.

  

Prameny:

Wired Science 18.2. 2011, Wikipedia (Google Lunar X Prize), http://www.googlelunarxprize.org/.

 

Moon 2.0: Join the Revolution


 

Datum: 01.03.2011 05:59
Tisk článku

Související články:

Pěkný úlovek: Vědci vystopovali první superzemi ve vázané rotaci     Autor: Stanislav Mihulka (05.04.2024)
Měsíc by se mohl stát gigantickým detektorem gravitačních vln     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2024)
Nový soukromý modul dosedl na povrch Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (23.02.2024)
Voda na Měsíci - změna v chápání historie     Autor: Josef Pazdera (16.02.2024)
Indický modul dosedl v blízkosti pólu Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (25.08.2023)



Diskuze:

Možná je důležité...

Jan Kment,2011-03-03 00:12:12

Možná je důležité, najít na blízkém vesmírném tělese poklad piráta Morgana, pak půjde všechno jako po másle!

Odpovědět

Join the Revolution? Ne, díky, neomarxisté

Armeon X,2011-03-01 21:52:46

Google dává "bonusovou" cenu milion dolarů jako "Diversity Award" - cituji: to teams that make significant strides in promoting ethnic diversity in STEM fields.
Google tím sleduje vlastní špinavé politické cíle a nikoho nezajímá, že je to rasismus naruby, protože takové věci se v USA dnes dějí běžně.

Odpovědět

Závod o Měsíc začíná

Martin Lukas,2011-03-01 15:51:12

Díky za férovou zmíňku, že začíná již 4. rokem :-D Některé týmy mezi tím stačily odpadnout, jiné vyhlašují deadliny ...

Když jsem (před lety :)) tento projekt sledoval, projel jsem i videa ze zahajovací tiskovky a představení týmů. Zlatý hřeb večera je ta blondýna, která kompletně zapomene svůj text :)
http://www.youtube.com/watch?v=NzRbi3WPotM

Odpovědět

cesta na mesiac

Vojto F,2011-03-01 14:56:48

niekde som cital informaciu, ze kolko by stalo v dnesnej dobe opat vyslat cloveka na mesiac. zabudol som to cislo a neviem ho najst :)
len pre zaujimavost - viete ho niekto? :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz