Jak lidé reagují na dotek robotické sestřičky?  
Podle vývojářů z Healthcare Robotic Lab na Georgia Tech vcelku pohodově. Roboti by raději neměli mluvit, ani se snažit utěšovat pacienty, ale v rutinním ošetření by se uplatnili bez problémů už dnes. Mohou roboti poděkovat a odejít?

 

Zvětšit obrázek
Robotická sestra Cody se dotýká dobrovolnice. Kredit: Healthcare Robotic Lab. Georgia Tech.

Jsme sice dost společenská zvířata, ale intimní prostor v bezprostřední blízkosti těla si obvykle nekompromisně hlídáme. Vstup do něho je tabu, které kromě našich nejbližších mohou překročit jenom příslušníci několika málo vyvolených povolání, jako jsou kapesní zloději, kadeřníci nebo lékaři. Když se nás dotkne jiný člověk, může to vyvolat celé spektrum pocitů, od příjemného intimního souznění, až po znechucení a nekompromisní agresi. Jaké to ale bude, až se nás dotkne robot?

 

Zvětšit obrázek
Cody trénuje doprovázení lidských pacientů. Kredit: Healthcare Robotic Lab. Georgia Tech.

Právě na tuhle otázku se nedávno vtipným experimentálním výzkumem pokusili odpovědět Charlie Kemp z Georgia Institute of Technology a Emory University a jeho spolupracovníci z Healthcare Robotic Lab. Své výsledky nedávno představili na konferenci Human-Robot Interaction ve švýcarském Lausanne. Ve výzkumu hrála klíčovou roli elegantní robotická sestřička Cody, která se experimentálně dotýkala paže dobrovolníků a simulovala jejich povrchové ošetření.

 

Kemp a jeho kolegové zjistili, že lidé obecně při doteku robotické sestry nepropadají zuřivému šílenství a přijímají ho pozitivně. Důležité ale je, jak lidé vnímají účel, se kterým se jich robot dotýká. I když se Cody dotýkala dobrovolníků vždy úplně stejně, doteky její robotické ruky byly hodnoceny příjemnější, když pokusné osoby domnívali že je ošetřuje a méně příjemné, když to považovali za utěšování. Je ale nanejvýš pozoruhodné, že velmi podobné výsledky přinesly dřívější experimenty s lidskými sestřičkami. Pokud pokusné osoby interpretují lidský dotek jako součást ošetření, je to pro ně obvykle zřetelně příjemnější, než když se je sestra snaží utěšit nebo uklidnit.

 

Zvětšit obrázek
Cody přikrášlená konzolí Xbox 360. Kdy nahradí lidské sestry? Kredit: Healthcare Robotic Lab. Georgia Tech.

V dalším kole experimentů Kemp a spol. testovali vliv hlasu robotické sestřičky, kterým Cody dobrovolníky upozorňovala, že se jich dotkne. Výsledky pokusů s hlasem nejsou příliš konzistentní, ale zdá se, že dobrovolníci preferují péči bez robotického hlasu, který je podle všeho spíš vyděsí, než uklidní. Na tom je určitě ještě potřeba zapracovat.

 

Zvětšit obrázek
Oční robochirurg samouk. Kredit: Orion Pictures, John Doe Film News & Reviews.

Řada činností, které by roboti mohli dělat ve zdravotnictví, zahrnuje více či méně intenzivní fyzický kontakt s pacientem. Dosavadní zkušenosti Kempovy laboratoře jsou v tomto směru slibné. Na jejich robotech je sice ještě co vylepšovat, ale zdá se, že to půjde. O poptávku se taky podle všeho bát nemusí. Bohaté společnosti stárnou, sociální stát se rozlézá jako mor a pracovní místa zdravotních sester či ošetřovatelek asi jen těžko budou pro lidi někdy výrazně lukrativnější, než dnes. Mnohem pravděpodobnější je scénář, v němž budou ošetřovatelští roboti jednou z mála rozumných alternativ.

 

Pramen: Georgie Institute of Technology News 9.3. 2011.

 

Jak lidé reagují na dotek robota? Kredit: Healthcare Robotic Lab. Georgia Tech.

 

 

Cody pokládá předměty do změti nepořádku. Kredit: Healthcare Robotic Lab. Georgia Tech.

 

 

Cody se vede za ruku s badatelkou. Kredit: Healthcare Robotic Lab. Georgia Tech.

Datum: 13.03.2011 05:57
Tisk článku

Související články:

Může emoční pouto k robotovi ohrozit jeho výkon na bojišti?     Autor: Stanislav Mihulka (18.09.2013)
Ubližování robotickému dinosaurovi vzbuzuje negativní emoce     Autor: Stanislav Mihulka (28.04.2013)



Diskuze:

robotická sestrička a ťažké infekcie

Martin Smatana,2011-03-13 11:08:52

Takáto robotická sestrička by sa dala využívať napríklad v starostlivosti o pacientov s ťažkými a nebezpečnými infekciami. Okrem iného by ju bolo možné sterilizovať.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz