Moře vyplavuje podchlazené mořské želvy  
Koncem loňského roku a počátkem toho letošního se v oblasti Mexického zálivu prudce ochladilo a padaly teplotní rekordy. Ty nejnižší. Vědí o tom své i účastníci světového summitu o změnách klimatu, který se v prosinci 2010 konal v honosném tropickém letovisku, v mexickém Cancúnu. Zachraňovali planetu před oteplením. Dva měsíce poté dobrovolníci na jihu nedalekého Texasu sbírali tisíce bezmocných, chladem ztuhlých karet obrovských.

 

Zvětšit obrázek
V tropické oblasti Mexického zálivu, na nejjižnějším cípu Texasu, v okolí města South Padre Island, moře v letošním únoru vyplavilo přes 1 600 podchlazených karet obrovských.

Teploty pod bodem mrazu na začátku února způsobily, že asi 1 600 želv ohroženého druhu Kareta obrovská (Chelonia mydas) vyplavil příliv v nejjižnější oblasti Texasu, v okolí známého letoviska South Padre Island. Výjimečně chladné počasí trvalo tak dlouho, že klesla i teplota vody a to studenokrevné mořské plazy ochromilo, navodilo jim stav podobný kómatu, v němž nebyly schopny aktivního pohybu. Znehybněné želvy nemohou plavat, vyhnout se srážkám například s loděmi, uniknout predátorům, příliv je vyhodí na břeh, kde umírají. Na výzvu o pomoc okamžitě reagovaly desítky dobrovolníků.

"Záchrana chladem ochromených mořských želv je těžká," přiznal Tony Reisenger, který vede texaskou environmentální skupinu Sea Grant, finančně podporovanou americkou agenturou NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration. "V kruté zimě dobrovolníci čekali na odliv a pak se brodili ve studené vodě a bahně, aby z něho zvířata vytáhli. Některé želvy váží i více než 50 kg, dostat je na břeh a do auta bývá velmi namáhavé.“

 

V průběhu několika dnů trvající záchranné akce dobrovolníci napočítali asi 1 600 želv. 1 050 jich převezli do záchranných stanic, kde se 980 zvířat zotavilo a mohlo být vypuštěno opět do zálivu. Většina želv byla mladá, pohlavně nedospělá zvířata mladší 12 let, s váhou do 10 kg.

 

V 30leté historii, kdy se záznamy o podobných událostech na pobřeží Texasu vedou, byl letošní únor tím nejdramatičtějším. Záchranáři zde vylovili téměř čtyřikrát více želv, než v loňském lednu (438 jedinců). Ten byl rekordní zejména na Floridě, když na tamních plážích před rokem uvízly tisíce podchlazených želv.

Wendy Teasová, národní koordinátorka záchranné sítě Sea Turtle Stranding and Salvage Network, doplňuje: "Existují oblasti, kde téměř každý rok dochází k vyplavování chladem ztuhlých želv, ale jsou dál na severu, u pobřeží států Massachusetts, New York a Severní Karolína. U břehů Texasu a Floridy se to sice stává méně často, ale chlad zde postihuje mnohem více zvířat, které v zimě migrují na jih a soustřeďují se v těchto oblastech.“

 

Obě zimy - loňská i letošní - chladem v Mexickém zálivu ochromily přes 4 600 želv. A to je počet těch jedinců, kteří neunikli pozornosti záchranářů na pobřeží USA. Mexičané podobné patroly zřejmě nemají. Bez lidské pomoci by většina přílivem vyplavených podchlazených mořských živočichů nepřežila.

Zvětšit obrázek
Kareta obrovská (Chelonia mydas) Kredit: Mila Zinkova/ Wikipedia

 

Kareta obrovská
Dospělá samička se každé 2 až 4 roky vrací na rodnou pláž, kde postupně do písku vyhloubí asi pět jamek - "hnízd" - a naklade dohromady asi 80 až 140 vajec velikosti pingpongového míčku, jejichž inkubace trvá dva měsíce. Asi dvoutýdenní „hnízdící“ období nastává v průběhu vrcholícího léta v závislosti od zeměpisných souřadnic příslušné lokality. Jde o písčité pláže v tropických a subtropických oblastech mezi oběma 30. rovnoběžkami severní a jižní zeměpisné šířky. I když tyto želví rodné břehy se nacházejí na území 80 států, největší populace se rozmnožují na karibském pobřeží Kostariky, kde každoročně klade vajíčka asi 22 500 samiček, a na australském ostrově Raine ve Velkém bariérovém útesu, k jehož břehům každý rok připluje průměrně 18 000 samiček. Zajištění další generace je jediný důvod, pro který vylézají na krátký čas z vody. Samci ji dobrovolně neopouštějí vůbec.

 

Při vylíhnutí má malá kareta jenom 5 centimetrů. V dospělosti, kterou podle různých odhadů dosahuje ve svých 20 až 50 letech, má již téměř metr při váze okolo 140 až 160 kg (ale našli se i jedinci s hmotností před 250 kg, rekord: 395 kg). Hlavní potravou jsou různé rostliny ("mořské trávy") a řasy, jež způsobují nazelenalou barvu želvího tuku. Proto se nazývají „zelenými mořskými želvami – green turtles“.

 

V roce 2009 na severu Mexika objevili vědci mexického Národního antropologického a historického ústavu 72 milionů let starou fosilii karety obrovské. To znamená, že již od vrchní křídy obývá Zemi jako samostatný druh. Želvy jako řád jsou asi 3 krát starší. Přežily tedy rozpad Pangei, doby ledové i meziledové. Vědci, v souladu se současným trendem, ale řeší problém, jaké negativní dopady všeho druhu má na ně současné „extrémní“ oteplování. Je to vděčné a pro granty vhodné téma. Rok 2011 byl dokonce vyhlásen za rok želvy. A netýká se to čínského kalendáře.


 

Video: Záchrana podchlazených karet obrovských, které v život ohrožujícím hibernovaném stavu vyvrhlo moře na Slunečné pobřeží Floridy v lednu 2010.

 

 

Video: Letos se podobná situace zopakovala i na jihu amerického státu Texas.

 

 

... a podobná záchranní akce se konala i v roce 2007.

 

Video: Když kareta obrovská přežije všechny nástrahy:


 

Zdroj: NOAA

Datum: 13.03.2011 17:43
Tisk článku

Související články:

Proč mají želvy krunýř?     Autor: Josef Pazdera (18.07.2016)
Největší želva všech dob     Autor: Vladimír Socha (28.05.2010)



Diskuze:

Vzpomínka na Turečka?

Ota Beran,2011-03-17 10:48:56

Dávat do souvislostí spekulaci o znalostech účastníků summitu o globálním oteplování se zprávou o výskytu podchlazených želv zapříčiněných lokálním poklesem teplot hned v perrexu mi trochu připomíná "argumenty" pana Turečka.

Odpovědět


omyl

Dagmar Gregorova,2011-03-17 13:02:09

...co Vám koho připomíná je Váš problém.

Ad: Dávat do souvislostí spekulaci o znalostech účastníků summitu o globálním oteplování...

OMYL. V průběhu summitu klesly teploty v Cancúnu (a v Mexickém zálivu) pod dlouhodobý rekord pro dané období a to je důvod, proč je v perexu napsáno:
"Koncem loňského roku a počátkem toho letošního se v oblasti Mexického zálivu prudce ochladilo a padaly teplotní rekordy. Ty nejnižší. Vědí o tom své i účastníci světového summitu o změnách klimatu..."

Naštěstí pro účastníky summitu to s jejich skutečnými vědomostmi nesouvisí. Ale ochlazení si navzdory veškerému pohodlí snad všimli... i když by jej možná raději přehlédli.

Odpovědět


Děkuji za odpověď.

Ota Beran,2011-03-17 14:04:53

... Svěřený problém = poloviční problém, jak se říká :o)

Já tu souvislost mezi zasedáním summitu v Cancúnu a skutečností, že za dva měsíce bylo o 1200 kilometrů dál na druhé straně Mexického zálivu trochu víc zima a to tak, že bylo i želvičkám zima, nevnímám asi tak citlivě jako vy.

Vaše propojení těchto dvou skutečností mi připomnělo logiku, kterou jsem vždy obdivoval v článcích a diskusích u pana Turečka.

Ale to je můj problém(teď už poloviční)

Přeji vám vše dobré a čtenářům Osla vaše další povedené články, které tak rád čtu.

Odpovědět


Existující spojitosti

Adolf Balík,2011-03-18 14:05:14

Ony ty události ale asi pár společných jmenovatelů budou mít: přinejmenším La Nina a obrácení Antarktické oscilace.

Odpovědět

já vím že mi bude řečeno

Miroslav Bezouška,2011-03-16 18:48:01

že to se želvami nesouvisí - ale pan Kott je, řekl bych, dost typický případ. Oni jsou tihle lidé tak zamilovaní do svých představ, že nesnesou, aby se nich jakkoliv pochybovalo. Prostě se otepluje a basta, i kdyby na Sahaře přes den mrzlo.

Odpovědět

man made želví populační exploze

Karel Kott,2011-03-15 14:14:18

Fakt mi to nedalo a tak jsem maličko vrtal:
Je to tak trochu „man made“ problém. Texas je totiž na abolutní periferii „domovského
teritoria“ (nikoli oblasti výskytu, dostanou se údajně i přes Atlantik do Evropy) těchto plazů. Jejich hlavní hnízdiště je cca 500 km dál na jih v Mexiku. V pol. 20. století tam hnnízdilo 40 000 samic, zatímco v Texasu v průměru jen několik jedinců ! Po drastickém poklesu populace v Mexiku nastalo v polovině 80. tých ochranářské a záchranářské úsilí na obou stranách hranice. V současnosti hnízdí na hlavní pláži v Mexiku cca 8 000 samic (20% výchozího stavu), zatímco v Texasu počet hnízdících samic a hnízd dosáhl cca 10 000% (!) stavu, který trval kontinuálně minimálně od WW II až do poloviny 90tých let. Za obrovské podpory a asistence lidí . Částečně je to člověkem řízená a sponzorovaná reintrodukce živočišného druhu do oblasti, kde se sice vždy vyskytoval, ovšem v podstatně menší míře. Částečně se na tom skutečně mohlo podílet mírné otelplení posledních 15 – 20 let, protože ojedinělá hnízda se v posledních letech vyskytují dále na SV až do Severní Karolíny u Atlantiku, zatímco historicky doložená hnízdiště se nacházela severně od Mexika výhradně v inkriminované oblasti na JZ Texaského pobřeží.

V tomto kontextu je skutečně tragikomické a absurdní zároveň, že volnš dohledatelné mnohasetstránkové materiály a "Project description" k záchraně zmíněného druhu se obšírně zabývají všemožnými hrozbami pro želví populaci, rybolovem ropnými skvrnami počínaje a klimatickou změnou konče, ale o tom, jakým rizikům je člověk svým bláhovým počínáním vystavil pokud jde o chlad, ani slovo

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2011-03-15 15:20:26

chcete tím říct, že:
zachraňovat podchlazené želvy je blbost
že želvy byly podchlazené je blbost
že podchlazení způsobilo chladné počasí je blbost
že někdo někde tvrdí, že kvůli podchlazení želvy vyhynou... a že je to blbost
???
na rozdíl od Vás nechápu, vůči jakému faktu/faktům uvedeným v článku stále protestujete.
Jestli chcete mít pravdu, máte ji mít... i když jste asi jediný, kdo vlastně ví, o co konkrétně Vám jde...
(i když vytušit se to dá, že :)

There were once several million green sea turtles worldwide. Today, fewer than 200,000 nesting females are thought to remain.

Odpovědět


pište články

Jirka Ondrasek,2011-03-15 15:52:10

Božínku, tolik času věnovat jednomu Ko ttovi. Copak nevidíte, že někde něco vygůgluje a pak se zase omlouvá, že to popletl.... a jeiné co tu napsal je spousta slov, které s tématem prakticky nesouvisí.
Pište raději další článek.

Odpovědět

Drobný poznatek

Jiří Svejkovský,2011-03-14 21:46:06

Taky vám připadá balení promrzlých želv do deky (na druhém videu) jako poněkud naivní počínání?

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2011-03-14 22:12:40

ano, ale na "rozumnějších" videích je přikrývají elektricky ohřívanými přikrývkami.
Ale jestli máte na mysli to druhé video, pak by vysvětlení mohlo dvojí:
1/ venku byla ještě větší zima, než ve vodě (o čemž svědčí oblečení lidí).
2/ s největší pravděpodobností je to ochrana sedadla auta před mokrou želvou.

Odpovědět


Jiří Svejkovský,2011-03-15 21:12:22

A co ta želvička dojemně přikrytá froté ručníkem v bazénku v jakémsi skladišti na závěr videa?

Odpovědět

Karel Kott,2011-03-14 20:37:02

Takhle je to ještě lepší - zásah byl 23.1, tomu předcházely 2 relativně chladné dny, kdy denní minima v Brownsvillu klesly na 4 resp. 5°C a denní maxima dosáhla 14, resp. 19°C. Pro představu uvedu, že prům. roční minimum e tu pohybuje kolem 0°C, aže na 4°C nebo výše se minimální teploměr zastavil za posledních 30 zim pouze 4x, jinými slovy, v 26 případech z 30 zima na SZ Mexického zálivu přinesla během nejstudenějších dní více chladu nežli lednové dny, které stojí za želvím incidentem.
Což mne pouze utvrzuje v poznatku, že teploty zde sice jakousi roli sehrály, ale hvězdou dramatu byl nějaký jiný faktor

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2011-03-14 22:04:29

Ad: Což mne pouze utvrzuje v poznatku, že teploty zde sice jakousi roli sehrály, ale hvězdou dramatu byl nějaký jiný faktor...

...asi máte pravdu, nemohl to být chlad a je jenom hloupostí záchranářů, že píchali želvám glukózu do krve kvůli hypoglykémii a nahřívali je vším, co měli v možnostech.
Zrovna se změnilo proudění, přetočily naruby masy vod (proč?). A proč se to nestane třeba v dubnu?
Nevím, co se snažíte dokázat. Kdybych alespoň v článku tvrdila, že je to důsledek globálního ochlazování.. ale na videu Vám říkají, že bylo chladno, NOAA o lednu 2007 píše:
Two states (Delaware and Maryland) were tied for 11th warmest January on record. Nine states were cooler than average, including Colorado and Texas.
Opakuji: Texas cooler than average... a ten "average" je průměr 1961 - 1990...

O letošní zimě v Mexickém zálivu se snad dohadovat nebudeme.

A very rapid drop in the air and water temperature can trap sea turtles in the shallower coastal waters. They can become inactive, settling close to the bottom or in deeper water within the estuary. By staying close to or within the sandy or muddy bottom, some sea turtles may be able to withstand short cold spells. However, AT VERY LOW temperatures 10 oC (myslí se teplota vody) these cold-blooded animals may become lethargic or "stunned." Smaller sea turtles are the first to feel the effects of the cold, but if the temperature stays low for too long, larger sea turtles will also be affected. A cold-stunned turtle is not able to move very well, if at all. They may be pushed by strong winds or currents onto the shore or into marsh areas, or just float at the water's surface.

Odpovědět


2007x2011

Karel Kott,2011-03-15 10:19:58

1) Omluva za poslední příspěvek – údaje, které jsem citoval se vztahují k roku 2011 a ne k roku 2007, na který odkazujete
2) V roce 2007 došlo k výlovu po té, co telploty 2 – 3 dny kolísaly kolem 6 – 7°C. To je stéle 6 – 7 °C nad průměrným rořním minimem a cca o 15°C víc, než minimální teplota naměřená za posledních 30 let. To ale opět potvrzuje, že žrlva není teploměr, a zvířata buď nebyla v kondici, nebo se oproti minulým dekádám přemnožily, nebo prostě roste „turtle-awareness” a dřív podobné příhody nikoho nevzrušovaly, natož, aby je věšel na druhdy neexistující youtube, což by ostatně bylo konsekventní s názorovým proudem, který říká, že katastrofických a extrémních jevů nepřibývá, jenom do nich lidsto více strká nos.
3) Těší mne, že jste mi poděkovala za ponaučení, které jsem Vám rád a bezplatně poskytnul, jenom se obávám, že nepadlo na úrodnou půdu. Nekonvenuje totiž Vašemu základnímu myšlenkovému východisku, že želvy jsou jakýmisi posly krutýcch zim u břehů Texasu.
4) Podobně macešsky jste se zachovala k ostatním „tvrdým“ datům, které jsem Vám poskytnul. Prostě si stojíte za svým, že ŽELVA = TEPLOMĚR , a kontradikci meteorologických dat a želvího chování bez jakéhokoliv pokusu o usmíření obcházíte mlčením, což zřejmě implikuje, že ze mnou nabítnutých vysvětlení jste si vybrala to, že v Brownsville se vzlétá a přistává podle údajů poskytnutých sjetou partičkou letištních meteorologů.
5) Ano, na Rusku byly mediálně zajímavé právě ty požáry. Dokonce tak, že zastínily naprostou výjímečnost a délku trvání tamních mimořádných teplot. Stěžovat by si vlastně měli alarmisté! Na druhou stranu, pokud by teď nastalo v těžce zkoušeném Japonsku nějaké méně obvyklé (zdaleka ne extrémní!) počasí, určitě by nám to netůstalo utajeno. A ano, média nereferovala o tom, že nad velkou částí evropského Ruska byl únor 4-7°C pod normálem. Stejně tak nám ale zamlčela, že listopad tam byl stejných 4-7°C nad normálem.
Prostě nikde nehořelo, ani netuhly želvičky ! :-))

PS: naopak si myslím, že letošní zima v Mex. zálivu je k diskuzi zajímavá, např. i to, že na nejjižnějším pobřeží Texasu a přilehlém pobřeží Mexika byl letošní leden neadprůměrný a to dokonce i ve vztahu k posledním 30 letům (ne tedy 61 -90). On co totiž Texas je větší než Francie s Řeckem dohromady. Zkuste si představit, jaké pole spekulací se před Vámi otevře, když někdo napíše, že leden ve Francii byl "cooler then average". To ostatně ale bývá +/- 50% všech lednů, únorů atd.... V posledních 10 letech se dané oblasti vyskytly max. 2 -3 zimy, kde by nějaký měsíc nebyl "c. t. a."
Pokud jde o chování moře - zažila jste někdy bóru v Kvarneru? Pokud ne, tak to vysvětluje mnohé.

Odpovědět

Ještě želvy

Karel Kott,2011-03-14 15:56:56

Každopádně meteorologická data, která jsem si nevycucal z prstu a prezentované údaje o želvích incidentech si odporují (ještě křiklavější je to pro rok 2007, kdy minimální teplota +2°C zůstala kus nad průměrným ročním minimem za posledních 30 let).

Takže to shrňme: budˇ platí moje tvrzení o želvách (rozšířené řekněme o vliv mořských proudů a působení větru na stoupání hlubších a chladnějších vrstev mořské vody k povrchu, které ovšem nelze ověřit pozemními meteostanicemi), nebo se v Texasu běžně létá (šlo o měření z letiště) podle nesmyslných údajů (jde jen o zdraví, majetky a životy), nebo alarmistická organizace mediálně přehání, protože je to přece extrémní jev, a ty jsou predikované jako poslové klimatickýcz změn.

Pokud existuje další vysvětlení, obávám se, že nebude z této dimenze

Odpovědět


2007

Dagmar Gregorova,2011-03-14 16:55:42

http://www.tpwd.state.tx.us/newsmedia/releases/?req=20070226b

http://www.youtube.com/watch?v=anoGCWv-R6A

Odpovědět

Nejen želvy,

Jan Kment,2011-03-14 13:26:18

oteplovací teorie ztrácejí po posledních dvou letech kredit u téměř všech obyvatel Evropy a severní Ameriky. On se tu řeší nárůst teplot 0,6 stupně za sto let, zatím co prostá lidská zkušenost hlásí pokles 3 a více stupňů během dvou let. Omrzliny jsou sice nevědecký, ale i tak dost pádný argument.

Odpovědět

Karel Kott,2011-03-14 12:34:20

V kontextu meteorologických pozorování v jižním Texasu za posledních 30 let je to takový "goreovský" výstřel z protilehlého tábora. Takže ke smíchu je rozhodně důvodů víc než dost.

Odpovědět

Cancun

Vitezslav Kremlik,2011-03-14 12:22:59

Perex tohoto clanku nema chybu. Ani netusite jak jsem se nasmal.:-)

Odpovědět


Karel Kott,2011-03-14 12:35:35

Omlouvám se, odpověď adresovanou Vám se mi nějak podařilo umístit až "nad" Vás

Odpovědět

Karel Kott,2011-03-14 12:06:27

Děkuji za jímavý článek o želvičkách.

Jenom si dovolím někrolik doplnění. Podle nedaleké stanice na letišti Brownville klesla v inkriminovanou dobu teplota k -2°C a vyskytly se 3 mrazové dny. Překvapivě se nejedná o tak mimořádnou událost, jak by se zdálo ze záznamů zvířecích záchranářů. V posledních 30 letech se zde mráz vyskytoval v průměru přibližně každou 2. zimu a letošní zima by se co do „krutosti“za celé období zařadila až někam na 6.-7. příčku. Poslední srovnatelná událost nastala v roce 2005, kdy byla zaznamenána stejná minimální teplota jako letos. Podobný ráz měla 90tá. O dost dramatičtější to bylo v 80tých letech, kdy se vyskytly minimálně 3-4 jednoznačně horší zimy a ve dvou případech byla zaznamenána minimální teplota -6 rep. -8°C, přičemž mrazových dnů se v obou případech vyskytlo hned 7. Ačkoliv tedy želvy hlasují ploutvemi, pokud jde o samotný prúběh počasí jedná se z hlediska frekvence výskytu a délky trvání o jev statisticky o několik řádů pravděpodobnější (a tedy méně pozoruhodný), než v minulých debatách pro svou medializaci tolik posmívané loňské „ruské“ léto.
Ale dá se to pochopit, tenkrát šlo jenom o „Rusy“, teď jde o „viřátka“. Nebo že by za tím bylo něco jiného ;-) ? Každopádně se zdá, že paměť a záznamy záchranářů nejsou nejpřesnější, resp. , že za želvím chováním tkví nějaké složitější pohnutky, jimiž nelze lineárně protknout účinek teplot.

Krom toho ještě stojí za zmínku, že výskyt a pravděpodobnost chladu, resp. Mrazu není jednoduchou funkcí globální teploty ani lokálního teplotního průměru, nýbrž se na něm významnou měrou podílí konfigurace reliéfu, a pevniny vúči oceánu. Praktická ukázka :

Jižní Texas ( v důsledku výše uvedeného) vždy trpěl bude trpět mrazem víc než na stejné rovnoběžce ležící místa na Kanárských ostrovech, v Rudém moři, Perském zálivu či severní Indii. Dokonce i kdyby se oteplil o fantasmagorických 5°C a teplota tam dosáhla hodnot běžných v dnešním Sahelu, občasnému mrazu neunikne. Proto (a navzdory vysokým průměrným teplotám) se mu v leckterém atlasu linie oddělující subtropy od tropů vyhýbá z jihu přes Mexiko.

Ze stejných důvodů by na Pálavě ani po obdobném oteplení nebylo možno pěstovat mandarinky a olivy, a ačkoliv by průměrná teplota dorovnala hodnoty severní Dalmácie či italských Marche či Abruz, výskyt občasného desetistupňového (a někdy i silnějšího) mrazu by byl více než jistotou.

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2011-03-14 15:26:25

Vážený pán Kott,
děkuji za Vaše doplnění o související poznatky z Kanárských ostrovů a pod.

Jak jste si jistě všiml, správu vydala NOAA – vůdčí to organizace v boji za zachování globálního oteplování.

Dovolím si nesouhlasit s Vašim názorem cit,: „že za želvím chováním tkví nějaké složitější pohnutky, jimiž nelze lineárně protknout účinek teplot.“ Neprojevovalo by se to jenom v zimě a snad ti biologové vědí, o čem mluví...
A kdyby šlo o úplně běžný jev, tak evoluční tlak přinutí želvy zimovat ještě jižněji.

A co se toho „ruského léta“ týká – nevím, že by bylo "vysmívané", spíše se v okurkové sezoně zmiňovalo v mediích denně v každých zprávách. Kdysi jsem chtěla psát článek o požárech. Těžko se to teď dohledává ale když mě přesvědčíte, pokusím se to najít – jedna německá organizace dělá statistiky z různých zemí. V Rusku – samozřejmě podle odhadů, protože oficiální údaje chybí a vše vychází z pozorování satelitů a pod. – se ročně vypálí MILIONY hektarů lesa. Jenže jde o málo obydlené a hlavně „neviditelné“ asijské oblasti, rekord je odhadovaných 14 milionů ha. Jenže v oblastech, v kterých když je extrémní vedro, nebo extrémní zima, tak se to do mediích nedostane. Nevšimla jsem si, že by média byla spíše skeptická, než alarmistická a nepamatuji si, že by jsem našla „posměšný“ komentář k ruskému létu. Spíše můžu argumentovat příspěvky, kde se používá jako argument pro globální oteplování, nakonec stejně, jako extrémní zimy v Evropě, VB a Kanadě a USA... nakonec, co není důkazem AGW, že?

Ale chcete to Rusko, tak se podívejte, jaké tam byly v zimě extrémy (únor zatím není k dispozici:
Leden 2011
http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/service/global/map-blended-mntp/201101.gif
Prosinec 2010
http://www.ncdc.noaa.gov/sotc/service/global/map-blended-mntp/201012.gif

a připomínám, že jde o záznamy z alarmisticé NOAA, pro kterou je AGW důležitým zdojem financí. Šéfku tam jmenoval sám Obama, který jistě není skeptikem...

Vy jste objevil jeden jediný článek, který by poukazoval na to, že na území Ruska byla letos fakt krutá zima? Myslím, že jistou dobu bylo kolem rekordních hodnot i u Moskvy...
Kolik zpráv uvedlo, že byl nad všechny průměry zamrzlý Finský záliv a led tam nadělal pořádné problémy? Zato Vám najdu desítky článků, když náhodou led někde "nedejbůh" chyběl...

A ještě poznámka k ruským požárům, které doprovázely sucho. Ani ruské oficiální zdroje se raději nevyjádřily, kolik požárů způsobil "lidský faktor". Lidí, kteří mají k tomu „důvod“ – od psychického po politický je tam asi hodně. I u nás (v ČR a v SR) se najde hodně žhářů, jež by využili příležitost zůstat v anonymitě, když mají možnost přispět k dramatu...
Ale nevím, jak to všechno se zprávou z NOAA souvisí...

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz