Moře vyplavuje podchlazené mořské želvy  
Koncem loňského roku a počátkem toho letošního se v oblasti Mexického zálivu prudce ochladilo a padaly teplotní rekordy. Ty nejnižší. Vědí o tom své i účastníci světového summitu o změnách klimatu, který se v prosinci 2010 konal v honosném tropickém letovisku, v mexickém Cancúnu. Zachraňovali planetu před oteplením. Dva měsíce poté dobrovolníci na jihu nedalekého Texasu sbírali tisíce bezmocných, chladem ztuhlých karet obrovských.

 

Zvětšit obrázek
V tropické oblasti Mexického zálivu, na nejjižnějším cípu Texasu, v okolí města South Padre Island, moře v letošním únoru vyplavilo přes 1 600 podchlazených karet obrovských.

Teploty pod bodem mrazu na začátku února způsobily, že asi 1 600 želv ohroženého druhu Kareta obrovská (Chelonia mydas) vyplavil příliv v nejjižnější oblasti Texasu, v okolí známého letoviska South Padre Island. Výjimečně chladné počasí trvalo tak dlouho, že klesla i teplota vody a to studenokrevné mořské plazy ochromilo, navodilo jim stav podobný kómatu, v němž nebyly schopny aktivního pohybu. Znehybněné želvy nemohou plavat, vyhnout se srážkám například s loděmi, uniknout predátorům, příliv je vyhodí na břeh, kde umírají. Na výzvu o pomoc okamžitě reagovaly desítky dobrovolníků.

"Záchrana chladem ochromených mořských želv je těžká," přiznal Tony Reisenger, který vede texaskou environmentální skupinu Sea Grant, finančně podporovanou americkou agenturou NOAA - National Oceanic and Atmospheric Administration. "V kruté zimě dobrovolníci čekali na odliv a pak se brodili ve studené vodě a bahně, aby z něho zvířata vytáhli. Některé želvy váží i více než 50 kg, dostat je na břeh a do auta bývá velmi namáhavé.“

 

V průběhu několika dnů trvající záchranné akce dobrovolníci napočítali asi 1 600 želv. 1 050 jich převezli do záchranných stanic, kde se 980 zvířat zotavilo a mohlo být vypuštěno opět do zálivu. Většina želv byla mladá, pohlavně nedospělá zvířata mladší 12 let, s váhou do 10 kg.

 

V 30leté historii, kdy se záznamy o podobných událostech na pobřeží Texasu vedou, byl letošní únor tím nejdramatičtějším. Záchranáři zde vylovili téměř čtyřikrát více želv, než v loňském lednu (438 jedinců). Ten byl rekordní zejména na Floridě, když na tamních plážích před rokem uvízly tisíce podchlazených želv.

Wendy Teasová, národní koordinátorka záchranné sítě Sea Turtle Stranding and Salvage Network, doplňuje: "Existují oblasti, kde téměř každý rok dochází k vyplavování chladem ztuhlých želv, ale jsou dál na severu, u pobřeží států Massachusetts, New York a Severní Karolína. U břehů Texasu a Floridy se to sice stává méně často, ale chlad zde postihuje mnohem více zvířat, které v zimě migrují na jih a soustřeďují se v těchto oblastech.“

 

Obě zimy - loňská i letošní - chladem v Mexickém zálivu ochromily přes 4 600 želv. A to je počet těch jedinců, kteří neunikli pozornosti záchranářů na pobřeží USA. Mexičané podobné patroly zřejmě nemají. Bez lidské pomoci by většina přílivem vyplavených podchlazených mořských živočichů nepřežila.

Zvětšit obrázek
Kareta obrovská (Chelonia mydas) Kredit: Mila Zinkova/ Wikipedia

 

Kareta obrovská
Dospělá samička se každé 2 až 4 roky vrací na rodnou pláž, kde postupně do písku vyhloubí asi pět jamek - "hnízd" - a naklade dohromady asi 80 až 140 vajec velikosti pingpongového míčku, jejichž inkubace trvá dva měsíce. Asi dvoutýdenní „hnízdící“ období nastává v průběhu vrcholícího léta v závislosti od zeměpisných souřadnic příslušné lokality. Jde o písčité pláže v tropických a subtropických oblastech mezi oběma 30. rovnoběžkami severní a jižní zeměpisné šířky. I když tyto želví rodné břehy se nacházejí na území 80 států, největší populace se rozmnožují na karibském pobřeží Kostariky, kde každoročně klade vajíčka asi 22 500 samiček, a na australském ostrově Raine ve Velkém bariérovém útesu, k jehož břehům každý rok připluje průměrně 18 000 samiček. Zajištění další generace je jediný důvod, pro který vylézají na krátký čas z vody. Samci ji dobrovolně neopouštějí vůbec.

 

Při vylíhnutí má malá kareta jenom 5 centimetrů. V dospělosti, kterou podle různých odhadů dosahuje ve svých 20 až 50 letech, má již téměř metr při váze okolo 140 až 160 kg (ale našli se i jedinci s hmotností před 250 kg, rekord: 395 kg). Hlavní potravou jsou různé rostliny ("mořské trávy") a řasy, jež způsobují nazelenalou barvu želvího tuku. Proto se nazývají „zelenými mořskými želvami – green turtles“.

 

V roce 2009 na severu Mexika objevili vědci mexického Národního antropologického a historického ústavu 72 milionů let starou fosilii karety obrovské. To znamená, že již od vrchní křídy obývá Zemi jako samostatný druh. Želvy jako řád jsou asi 3 krát starší. Přežily tedy rozpad Pangei, doby ledové i meziledové. Vědci, v souladu se současným trendem, ale řeší problém, jaké negativní dopady všeho druhu má na ně současné „extrémní“ oteplování. Je to vděčné a pro granty vhodné téma. Rok 2011 byl dokonce vyhlásen za rok želvy. A netýká se to čínského kalendáře.


 

Video: Záchrana podchlazených karet obrovských, které v život ohrožujícím hibernovaném stavu vyvrhlo moře na Slunečné pobřeží Floridy v lednu 2010.

 

 

Video: Letos se podobná situace zopakovala i na jihu amerického státu Texas.

 

 

... a podobná záchranní akce se konala i v roce 2007.

 

Video: Když kareta obrovská přežije všechny nástrahy:


 

Zdroj: NOAA

Datum: 13.03.2011 17:43
Tisk článku

Související články:

Proč mají želvy krunýř?     Autor: Josef Pazdera (18.07.2016)
Největší želva všech dob     Autor: Vladimír Socha (28.05.2010)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz