Super velký Měsíc  
Zítra bude úplněk o 14% větší a 30% jasnější, než když je náš souputník v apogeu.


 

Měsíc nám připadá zvláště velký, když jej pozorujeme přes objekty v popředí. Víte, že je dokonce mírně zdeformovaný? Je to dílo rotace a odstředivé síly, které kdysi dávno zapracovaly při jeho chladnutí. (Kredit: NASA)


Nebyli to Koperník, Galileo a Kepler, kteří zbourali církevní dogma geocentrismus. Zhruba tři sta let před Kristem určil Slunce za střed vesmíru Aristarchos ze Samu a při té příležitosti spočítal, že Slunce je 20krát dále od Země než Měsíc.
Mýlil se hodně, ale nutno mu přičíst ke cti, že jeho metoda výpočtu byla správná. V průběhu 20. století astronomové vzdálenosti v našem okolí hodně zpřesňovali a to přineslo nejednu zajímavost. Například, že se Měsíc od nás vzdaluje. Mohou za to především slapové síly, tedy ty, které mohou i za příliv a odliv. V podstatě jde o přeměnu rotační energie Země a jako vedlejší efekt tohoto jevu se nám den na Zemi za rok vždy o něco prodlouží (o 0,000017 sekundy) a Měsíc se od nás o 4 cm vzdálí.


Náš přirozený satelit se "nám" bude jevit stále menší a menší, až nakonec o něj přijdeme úplně. Nějaký ten pátek to ale potrvá a tak zatím můžeme na obloze pozorovat, jak se na obloze pravidelně zmenšuje a zase zvětšuje. Dne 19. března bude náš souputník v úplňku a bude se jevit největší za posledních téměř dvacet let.  Jeho proměny můžeme pozorovat díky tomu, že Zemi obíhá po elipse. V takzvaném perigeu je asi o 50 000 km blíže k Zemi než v apogeu. Tak blízko, jako bude zítra, byl naposledy při úplňku v roce 1993.

 


V perigeu je Měsíc o 14% větší a o 30% jasnější než když je na nejvzdálenějším místě své oběžné dráhy.  Jeho blízká přítomnost s sebou přináší také vyšší příliv. Není to ale důvod k obavám neboť půjde jen o několik centimetrů.  Nejvyšší efekt by mohl dosáhnout  maximálně 15 cm a to jen v některých místech.  Navzdory fámám kolujícím po internetu, nemají tyto síly s přírodními katastrofami nic společného. Dokládá to i rok 1983, který prošel bez jakýchkoliv mimořádných událostí, stejně jako rok 2008, kdy nám byl Měsíc také hodně blízko. 

 

Zvětšit obrázek
Astronom Geoff Chester ukazuje jak velký dnes Měsíc bude :)

Pokud bude zamračeno a Měsíc se nám neukáže, netřeba smutnit. Rozdíl průměru kotouče 14%(mezi minimem a maximem) je tak malý, že na obloze, na které nejsou žádné referenční body, by nám stejně připadal, jako ten „normální“.
Kdyby ale skrze mraky přece jen vykouknul, vězte, že největší vypadá, když jej pozorujeme těsně nad obrorem a přes objekty v popředí. Ale i když se nám bude zdát, že je  hodně blízko,  bude od nás 356 577 km. Pro případ, že by se počasí neumoudřilo, připojujeme video.

 

Pramen: US Naval Observatory in Washington DC.

 

Měsíc v Google Earth

Datum: 18.03.2011 09:22
Tisk článku

Související články:

Měsíc by se mohl stát gigantickým detektorem gravitačních vln     Autor: Stanislav Mihulka (26.03.2024)
Nový soukromý modul dosedl na povrch Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (23.02.2024)
Voda na Měsíci - změna v chápání historie     Autor: Josef Pazdera (16.02.2024)
Indický modul dosedl v blízkosti pólu Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (25.08.2023)
V poslední třetině srpna se chystá přistání na pólu Měsíce     Autor: Vladimír Wagner (15.08.2023)



Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz