ARTAS - robot na transplantaci vlasů  
Výrobce lékařských přístrojů Robotics Inc., se sídlem v Kalifornii, obdržel schválení od FDA pro robotickou léčbu plešatosti. Americké kliniky získaly pomocníka, který v rychlosti dělání nás krásnějšími hravě překoná i ty nejzručnější plastické chirurgy.


Denně nám vypadne asi sto až tři sta vlasů, které zase postupně dorostou. Když ne, máme alopecii. Tento nepěkný výraz je odvozeninou slova alopekia, což v řečtině znamená lišku s prašivinou. Pokud jde o lidskou olysalost, tak v tom horším případě je na vině lues, což je odborný výraz pro syfilis. Proto, když nám najednou začne kvapem mizet pokryv hlavy, je na místě nechat si vyšetřit krev na přítomnost protilátek proti baktérii Treponema pallidum, což je mrška z kmene spirochét. Většinou nám je nenajdou, což by nás mělo uklidnit, protože pak už naše lysiny nejsou dílem pohlavně přenosné choroby, ale jen nevyléčitelnou androgenní alopecií. Ta je totiž nejčastější příčinou vypadání vlasů. Jak u mužů, tak žen. Kolečko na temeni přehnaně inteligentní dozadu ustupující čelo jsou nejčastěji dílem genetiky a s tím se toho moc dělat nedá. Geny si prosazují zjemnění a řídnutím vlasů prostřednictvím androgenů. Právě ty zkracují dobu růstové fáze vlasového cyklu a progresivně ničí terminální vlasové folikuly.

 

Zvětšit obrázek
Robotickému zařízení „ARTAS System“ má jít hloubení děr do hlavy mnohem rychleji, než jak to dokáže plastický chirurg s frézou s jednou rotační čepelkou.


Pokud svůj osud psychicky neseme těžce, můžeme zkusit zhoršování stavu oddálit používáním vodiček a krémů. Posléze zjistíme, že jsou v podstatě na dvě věci. Když ani v mezičase nepřijdeme k rozumu, lze si mindrák léčit příčeskem. Asijské vlasy v horší kvalitě je možné zakoupit již od 10 000,- Kč za jeden kilogram. Za evropské vlasy je potřeba připlatit, cena je od 50 000,- do 80 000,- Kč/kg. 
Jestliže nám nevadí umělotiny, je tu nanotechnologie.  U produktu Nanofibres stačí nad řídnoucí oblastí potřást speciální nádobkou. Vypadají z ní tisíce mikroskopických vlasových vláken, která se elektrostaticky navážou na naše vlastní zbylé vlasy a vydrží tam celý den (!). Pokud je větrno, nebo prší, je dobré hlavu postříkat lepidlem Locking Mist Plus.
Pokud to stav konta dovoluje, lze přikročit i k trvalejšímu řešení - vlasové transplantaci. I když k tomu název tak trochu svádí, nejde o přenos vlasů od jiného, či mrtvého dárce (pokud za něj nepovažujeme sami sebe:). Jde o alotransplantaci, při níž se přenáší tkáň na tomtéž jedinci. V tomto případě jede tedy o vlastní vlasy z míst, kde nám jich přebývá, nejčastěji z týlu a plošek nad ušima, na místa holá. Při jednom sezení nám z kůže vyřežou okolo jednoho a půl tisíce štěpů. Získané „sazenice“ se rozmrví na menší a pak, jako již čtyři tisíce „sazeniček“, se jimi osází předem vyhloubený patřičný počet děr.  Zákrok se provádí s místním umrtvením. Celkovou anestezii volí jen slabší povahy.


 

Transplantace názorně
Vlasovou transplantaci má na svých stránkách věcně, srozumitelně a bez lékařské latiny znázorněnou MUDr. Pavel Koňařík.

I když pro získání štěpů používají plastičtí chirurgové vysokorychlostní rotační frézu, stále je to moc pomalé a trvá to okolo čtyř hodin. Pro uspokojení většího počtu frustrovaných pacientů a rychlejší obrat kapitálu, byl vyvinut ARTAS System. Jde o robotické zařízení, které pod kontrolou lékaře dokáže vykrajovat do hlavy dírky mnohem efektivněji. Umožňuje mu to rameno s celou sadou rotačních fréz. Přístroj prošel kontrolou a získal dobrozdání od Food and Drug Administration. Certifikát od FDA - nejvyšší zdravotnické autority v USA je cennou devizou. Ať už jde o lék, nebo přístroj, znamená oprávnění k prodeji na americkém trhu. Prakticky to je také propustka na trhy celého světa. S přístrojem tak máme šanci se brzo setkat i v našich klinikách na krásu.

Ať už se adept rozhodne ke klasickému či robotickému vylepšení zevnějšku, může si být jistý tím, že po dvou dnech bude k nepoznání. Oteče od kořene nosu, přes spojivky až po bradu. I když se po pár dnech vše bude již jen lepšit, na skvělý pocit sebevědomí si bude muset ještě počkat. Přesazené folikuly si totiž dávají na čas a nový pokryv začne vystrkovat růžky až po třech měsících. Pokud po prvním zákroku zbudou na hlavě místa, kde bude ještě co brát a bude co brát i z bankovního konta, čeká nás po půl roce pokračování. I když šlo o transplantaci několika tisíc vlasových folikulů, výsledek mívá do vysněné bujaré kštice ještě hodně daleko. Žádoucích výsledků se dosahuje až v dalších kolech.

 

Prameny: ARTAS Transplantace vlasů


Komentář Osla:
"Mnohdy dámu pán s pleší víc než mladík potěší..."

Datum: 28.04.2011 09:27
Tisk článku


Diskuze:

Tomáš Osekavý,2018-09-14 05:09:59

Také jsem se rozhodl a podstoupil transplantaci vlasů https://www.aratravel.cz/ a určitě nejsem rukojmí tohoto centra. Už po půl roce je znát výsledek. Ale je možný, že za 5 - 10 let se potvrdí to, co píše pan Tomáš. Uvidíme, necháme se překvapit. Teď rozhodně nelituju.

Odpovědět

Jak kde a kdy

Petr Lavička,2012-07-13 14:30:45

Rukojmí transplantačního centra jsou ti, kdo naletí pochybným metodám.
Zrovna Koňařík dělá FUT, jsem jeho klientem, mám za sebou 2 etapy a jsem dokonce na jedné z fotografií v galerii. Na žádnou už nemusím, vše krásně roste...
http://www.transplantace-vlasu.eu/transplantace-vlasu

Odpovědět

má to háček

Tomáš Pilař,2011-04-28 14:15:16

Háček je docela veliký. Jak se lysina rozrůstá, tak se z dosazeného okraje stává (polo)ostrůvek. A pokud si člověk nemá připadat jako blbec, musí provádět dosadbu znova a znova ... Čili jakmile s tím jednou začnete, tak se z Vás stává doživotní rukojmí transplantačního centra.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz