Toyota představila okna automobilů s dotykovým displejem  
Dánští návrháři s inženýry z Toyoty přišli s novou koncepcí, kterou nazývají „Oknem do světa“. Je určeno (zatím) jen pro mladší osazenstvo zadních sedadel, kterým zprostředkuje víc než jen pohled ven. Dovoluje vidět detaily a přitom umožňuje rozvíjet kreativitu. Jak funguje ukazuje video.


Poznal to každý rodič a nebo ho to teprve čeká - zabavit dítě aby se nenudilo, natož v autě a přitom se plně soustředit na jízdu, je úkol nadlidský a koledující si o malér. Výrobci automobilů to samozřejmě vědí a proto někdy dávají do opěradel monitory. Kdo si hraje nezlobí a dítka zaměstnaná střílečkami do panduláků, případně koukáním na pohádku, chvíli dají pokoj. Jenže pokrok jde dál a technika toho dnes umožňuje mnohem více. Se zajímavou myšlenkou přišel tým dánských dizajnérů a spolu s technology od Toyoty se jim ho podařilo realizovat. 

 

Zvětšit obrázek
Pro interaktivní okno není problém udělat zvětšeninu a zobrazit to, co se právě děje v detailech, které pouhým okem neuvidíme.

Jde o myšlenku zkloubit aktuální dění za oknem s přirozenou dětskou potřebou něco zkoušet a tvořit. Prototyp interaktivního automobilového okna byl předveden na letošním belgickém setkání vývojářů pořádaném Evropskou asociací výrobců automobilů. Z ukázky je patrné, že jde o průhledný dotykový displej, který je propojen s venkovní kamerou se zoomem. Pokud na displejem opatřené sklo přitiskneme dva prsty a začneme je rozevírat, „uchopený" obraz se začne zvětšovat. Se získaným výřezem můžeme dále pracovat jako se samostatným „oknem v okně“. Lze jej i přesunout někam do rohu, kde nám nekazí výhled ven. Dovoluje nám spatřit detaily, které bychom jinak viděli jen za pomoci dalekohledu.

Okno toho umí samozřejmě mnohem více, stačí v levém spodním rohu ťuknut na nabídku a vybrat si. Pro mladší osazenstvo je tu něco jako omalovánky. Tak trochu to připomíná naše malování do orosených skel, jen s tím rozdílem, že tady to jde opakovat a dělat opravy. Lze ale také pořídit  „print screen“ toho, co se venku právě děje a pak s obrázkem pracovat stylem padělatelů – zvětšovat si třeba zvířátka a přidělávat jim obrysy. Po kliknutí na funkci "Dálka" bude u náhodných výrazných objektů zobáček s číslem udávajícím vzdálenost v metrech.

Myšlenka  udělat jízdu autem příjemnou pro všechny je chvályhodná. Zaměstnávat mozek v době kdy je plastický, žádostiv stále něčeho zkoumat a k tomu kreativní činností, je rozhodně lepší, než nechat dítka z nudy dloubat v nose.
Vzhledem k tomu, že za projektem stojí druhý největší výrobce automobilů a osmá největší společnost světa, lze tušit, že se s chytrými okny brzo budeme setkávat jako s doplňkovou nabídkou výbavy aut, nejdříve asi u Toyoty.




Datum: 22.07.2011 15:08
Tisk článku


Diskuze:

Ukazka

Karel Marhan,2011-07-23 18:28:28

Ja bych hlavne rekl, ze se jedna pouze o demonstraci napadu pomoci pocitacove vizualizace.

Odpovědět

Nadpis

Karel Š,2011-07-23 00:48:18

Z ukazky je zrejme, ze jde o NEpruhledny displej. Druha moznost je ze je kamera taky uvnitr a sleduje kde presne ma dite oko, aby system pak dokazal zvetsit nebo popsat to na co ukazalo a ne neco uplne jineho - ale tomu moc neverim.

A jinak si myslim ze deti by to zabavilo tak na jednu jizdu maximalne, pak uz by jim to prislo jako desna nuda.

Odpovědět


Josef Pazdera,2011-07-23 12:29:23

Průhledné displeje se již nějakou dobu používají, začalo to na čelních krytech kabin stíhacích letounů , nyní jsou nedílnou součástí reklamních triků na každém veletrhu, firma Samsung je začala dokonce montovat na notebooky http://notebooky.idnes.cz/samsung-ma-notebook-s-pruhlednym-displejem-je-nejvetsi-na-svete-pwv-/vyrobci.aspx?c=A100107_212345_tec_reportaze_kuz. Toyota zkombinovala průhledný displej s dotkovým. V angličtině se pro ně používá termín see-through touch-screen.
Ke druhé námitce – zcela jistě nejde o sledování pohybu oka a vnitřním kamerovým systémem. Dítě jak vidno nemá na hlavě ani přílbu ani brýle s kamerou sledující pohyb oka. Když si prohlédnete video tak je vidět, že děcko dělá výřez vždy když je jeho hlava kolmo k oknu – to proto aby záběr kamery souhlasil s tím s jakou částí obrazu dítko pracuje.
K třetí námitce: Zcela to zavrhovat mi připadá předčasné. Teprve komerční úspěch a nebo neúspěch může dát odpověď, zda jde o cestu správným směrem.

Odpovědět


Karel Š,2011-07-23 19:51:24

U vojenských stíhaček sedí pilot v křesle a kde má hlavu a oči je poměrně přesně známo dopředu, tam průhledný displej v interakci s pozadím funguje. Průhledné displeje na noteboocích jsou možná zajímavé na výstavy, ale jakákoliv aplikace která umožňuje interakci obsahu displeje s pozadím na které se člověk skrz ten displej dívá je možná zase jen a pouze v případě že systém ví co je na pozadí a ví odkud ho divák sleduje. Pokud by v téhle ukázce byl displej průhledný, pak třeba to krásné zobrazení co je jak rychlé by tomu dítěti nasazovalo proti úplně jiným objektům než kameře. Pokud tomu nevěříte, stoupněte si s někým k oknu, položte prst na místo na skle kde vidíte nějaký objekt na horizontu a nechte svého přítele hádat na co ukazujete. Pokud ho nepustíte na své místo a pokud je na horizontu těch objektů mnoho, bude šance že se strefí velmi malá.

Odpovědět


vzdávám se

Josef Pazdera,2011-07-23 22:51:04

Pane Šuhajdo, mám prostě smůlu - nemám přítele ale přítelkyni. A tu na své místo nepustím, je totiž špatná řidička. Ale aby Vaše připomínky nepřišly vniveč, přepošlu je technikům Toyoty aby nedělali hlouposti a nemařili čas něčím, co je nesmysl, protože to děcka stejně bavit nebude.

Odpovědět

-

Zdeněk Jindra,2011-07-22 22:51:41

Docela fake, jak ty obrázky přejedou na zadní sklo bez deformace.

Odpovědět

pekne, ale nanic

Vojto F,2011-07-22 15:54:20

Je to pekne, ale v podstate nepouzitelne pre deti.
deti su priputane v sedackach s obmedzenou moznostou pohybu (bezpecnost)
a ty starsi uz radsej pozeraju video :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz