Co s ním?  
Nejde tentokrát o slamník, ale o psa s Hendrou. Co je Hendra? Virus - prevít, pocházející z kaloňů, přenáší se na koně a zabíjí lidi. Teď jej zjistili u psa. „Zdravého“ psa.


 

Zvětšit obrázek
Austrálie, jihovýchodní Queensland: Kůň v karanténě se smrtícím virem Hendra v těle. Pro ošetřovatele je smrtelným rizikem. Teď virus přeskočil i na psa.

Včera představitel státní australské veterinární služby zveřejnil informaci o nálezu protilátek smrtícího viru v psovi. Je to první případ tohoto druhu a odborníci jsou z něho zmateni. Pes zatím nejeví známky nemoci a z toho pramení rozpaky. Stále ještě může jít o věc relativně normální, kterou jsme jen neznali. Může ale také jit o případ, kdy se viru podařilo překonat další druhovou bariéru. Je otázkou, jak "vřelý" vztah k člověku si přes psa pasážovaný virus uchová. Mnohé v tomto směru naznačují dřívější přeskoky "přes koně", které viru na jeho smrtícím efektu nic neubraly. Mohla by se podobná situace vyvinout i v případě přenesení nákazy od psa?  To zatím nikdo neví. V takovém případě by se jednalo o mnohem větší problém, protože na nemocných koních je nákaza vidět - strádají nechutenstvím, horečkami a hynou, ale infikovaný pes bez známek nákazy... raději ani nedomýšlet. 
 
Jak se pes plemene kelpie nakazil nikdo neví. V krvi mu kolují protilátky proti viru což znamená, že infekce u něj probíhá, nebo proběhla. I když viry Hendra dva testy v jeho krvi zatím nezjistily, neznamená to, že je v sobě nikde nemá. Pes je v karanténě a vyvolává celou řadu otázek a strach u personálu veterinárního zařízení i u těch, co s ním přišli do kontaktu mimo kliniku. Důvod je pochopitelný - čtyřem z osob, na které se dříve nákaza přenesla z koně, nedokázali pomoci ani v nemocnici.

Jako nejpravděpodobnější se jeví, že se pes nakazil od nemocného koně. Zřejmě nyní budou v rychlém sledu vyhlašována opatření regulující obchod se živými zvířaty. Jako první zavedla zákaz dovozu koní z Austrálie  Malajsie. Nakolik jsou obavy opodstatněné a nakolik jde o planý poplach a obdobu ptačí chřipky, se nikdo neodvažuje vyjádřit.

Pramen: News.com.au

Datum: 26.07.2011 12:26
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz