Lovec lovců  
Jedno prastaré elfí přísloví praví: “Jak se do lesa volá, tak z něj létají šípy.” Moderní válčiště už luk a šípy většinou nepoužívá, místo toho jsou zde snajpři. Teď platí: „Střel si po nás, zpátky přiletí raketa.“ V tomto článku se podíváme na moderní systémy, které loví tyto lovce lidí.

 

Zvětšit obrázek
Sniper team Letectva Spojených států.

Ostřelovač nebo Odstřelovač

V jednom ze svých dřívějších článků jsem byl ostře konfrontován s tím, jestli se má správně říkat odstřelovač nebo ostřelovač. Ostřelovač je podle čtenářů někdo, kdo ostřelováním ohrožuje protivníka. Naše wikipedie ale uznává odstřelovače, tedy toho, kdo odstřelí – zabije nebo poraní – protivníka.
Alternativou může být sniper, nebo počeštěné snajpr.

Zvětšit obrázek
Německý odstřelovač u Stalingradu. (Kredit:

Velký rozdíl je mezi vojenskými a policejními odstřelovači. Policista většinou musí střílet tak, aby stoprocentně zamezil pachateli cokoliv vykonat, proto je jeho cílem neurocortex, místo, kde se mícha napojuje do mozku. Po zásahu dojde k okamžité smrti bez toho, že by zasažených dokázal třeba stisknout spoušť pistole, kterou drží u hlavy rukojmího. Vojenský odstřelovač má podstatně širší pole působnosti, už vzhledem k používané munici a ráži jeho zbrani. Policejní snajpr střílí obvykle na desítky až stovky metrů, vojácí často i na vzdálenost dvou tří kilometrů. Tomu odpovídá ráže zbraně, použitá munice, úsťová rychlost projektilu a také účinky dopadu. Pokud máte dostatečně silný žaludek, na youtube jsou ukázky úspěšného lovu Talibů v horách Hindukúše.


 

Kanadsti snajperi - pekne video o priprave palebneho stanoviste atd, nic brutalniho

 

 

Opravdove zasahy – velmi brutalni

 

 Ale ne každý odstřelovač je na té správně straně. Pokud někdo ze zálohy pálí po spojeneckých vojácích, je to špatné. Taktika, kterou v Čečensku používali Rusové,  tedy pár výstřely z tanku zdemolovat dům, odkud přišla rána a pro jistotu ještě jeden nalevo a jeden napravo není pro vojáky NATO přijatelná. Ale nejsou to jenom vojáci NATO, i Izraelská armáda (IDF) musela při akci Lité olovo čelit Palestinským snajprům. Dosavadní taktiku, kdy jiný snajpr loví odstřelovače, nahrazuje automatizace, bezpilotní stroje, pátrací systémy a systémy rychlé reakce.

 

 

Zvětšit obrázek
Reaper s nakladem laserem navadenych bomb.

Najdi odstřelovače

Hlavní obranou odstřelovače je perfektní maskovaní a  dobře naplánovaná ústupová cesta. Ostatně, nemusí to být vždy odstřelovač, vhodně umístěný kulomet při přepadu ze zálohy též dokáže napáchat velké škody. Ale vraťme se zpět k pátrání. Vojsko NATO i IDF má k dispozici širokou škálu bezpilotních prostředků, které neustále monitorují bojiště a on-line sdílejí informace s bojovými jednotkami. Díky tomu se může pěchota vyhnout nejednomu ošklivému překvapení. A naopak, díky zbraním na palubě drona může ošklivé překvapení čekat druhou stranu. Třeba RQ-9 Reaper má ve své výzbroji rakety Hellfire, které mají na svědomí už nejednoho Talibance.

 

Zvětšit obrázek
Mini-spike

Ani Izrael nezůstává pozadu, ostatně právě v této zemi vznikla myšlenka UAV a IDF jich má ve své výzbroji celou řadu. Pěkný přehled se stručnými charakteristikami v angličtině naleznete zde. Pokud tedy průzkum nalezne nebezpečí, ať už odstřelovače, nebo něco podobného, může na něj navést palbu. Firma Rafael doplnila v nedávné době portfolio svých řízených střel Spike o protipěchotní variantu označenou jako Mini-Spike. To umožní pěchotě z poměrně bezpečné vzdálenosti (více jak kilometr) přesně zasáhnout cíl s lokálními ničivými následky. Výhodou je, že komplet Mini-Spike může po kratším výcviku používat skoro každý, oproti likvidaci cíle snajprem tedy není potřeba speciální výcvik a přesná muška.

 

Najdi odstřelovače 2

Jsou ovšem tací odstřelovači, především Afgánci, kteří jak známo jsou velmi lstiví a dokáží se vyhnout odhalení až do doby prvního výstřelu. Zatímco dříve to přibilo vojáky k zemi a zuřivě pátrali, kde je ten zmetek schovaný, i zde přebírá svoji roli technika automatické detekce. Je potřeba si uvědomit, že výstřel je velmi demaskující prvek, s dobře zjistitelnou charakteristikou jak ve zvukovém spektru, tak v tepelné oblasti (zášleh spalin v ústí hlavně). Na tomto principu pracuje americký systém Boomerang, stejně jako AEARS nebo izraelský SPOTLITE. 


Jak funguje EARS

Video s Boomerang, to samé o nové verzi Spotlite MK2 .

 

Všechny tyto systémy dokáží sdílet svoje data prakticky s celou armádou. Pro nepřátelského střelce tedy platí zásada – dobře si rozmysli na koho a jak vystřelíš. Je to poslední výstřel tvého života.
 Zásadní slabinou těchto systému ale je to, že reagují až po zahájení palby. Tedy protivník střílí první a to může někdo nepěkně odnést. I proto dochází k integraci těchto zařízení do sítě senzorů, které tak snáze dokáží odhalit nebezpečného odstřelovače ještě před prvním výstřelem. Bohužel, ve složitosti boje ve městě to ještě pořád moc dobře nefunguje, třeba nejnovější anti-snipper systém GunfireGuard je integrován do sítě senzorů pro ostrahu perimetru základny (více zde) a ve své podstatě poskytuje při boji vojákům podobné služby jako EARS nebo SPOTLITE. Řešením by bylo mít nějakou aktivní ochranu pěchoty před střelbou ručních zbraní, třeba jako to již dnes mají vozidla IDF proti granátům a raketám, systém Trophy.

 


Bohužel zatím nic podobného není ve vývoji, spoléhá se spíše na vylepšení pasivní ochrany, tedy přileb a neprůstřelných vest. 

Autor: Martin Tůma
Datum: 09.09.2011 23:50
Tisk článku

Související články:

Dračí oheň poprvé střílel vysokoenergetickým paprskem na vzdušné cíle     Autor: Stanislav Mihulka (20.01.2024)
Lockheed Martin zvyšuje výkon laserové zbraně na půl megawattu     Autor: Stanislav Mihulka (01.08.2023)
Austrálie vyvíjí laserovou zbraň proti tankům     Autor: Stanislav Mihulka (12.05.2023)
Na americké základně v Sýrii byla v akci futuristická minometná věž XM905     Autor: Stanislav Mihulka (24.02.2023)
Velká Británie úspěšně testovala Dračí oheň, svou první energetickou zbraň     Autor: Stanislav Mihulka (10.11.2022)



Diskuze:

Drozd

Martin Tůma,2011-09-11 21:24:55

Jeste nez mne opravite s Drozdem - vim ze byl testovan v Afganistanu, ale protoze sel na niceni hlavice hrubou silou, delalo to vice skody nez uzitku a nasledoval prechod na aktivni pancir. Takze spise nez prototyp by melo byt mala serie. Pokud bychom chteli porovnavat Trophy, tak s ruskym system Arena.

Odpovědět

Zamerne neodborny clanek

Martin Tůma,2011-09-11 21:05:29

Dobry den,
tento clanek jsem koncipoval jako prehled soucasnych technologii na poli boji ve meste a anti-sniper opatreni. Co se tyce obrazku - zajistime napravu, diky za upozorneni.
Co se tyce Drozda - nedostal se dale nez za fazi prototypu, zatimco Trophy uz se osvedcilo prave v operaci Lite Olovo. Na poslednim IDETu jsem se snazil ze zastupcu Rafalu vytahnout procetnualni uspesnost, ale mel jsem sebou jenom malo koser koralky, ktera by jim rozvazala jazyk.
Pribilo - taktez mate naprostou pravdu :)
Asymetricka valka a droni - existuje cela rada projektu pro vedeni symetricke valky pomoci dronu, stejne jako jejich likvidaci - Americane nedavno testovali laser na usmazeni UCAV, Izraelci maji sebevrazedne drony s velmi dlouhou vydrzi a mizivym radarovym odrazem (HAROP). Ale to uz je daleko za ramec toho clanku :)

Odpovědět

Článek na mne moc odborně nepůsobí

Frantisek Kroupa,2011-09-11 18:20:18

Už jen polemika ohledně pojmů ostřelovač x odstřelovač je trochu úsměvná, odborník prostě nemá výběr. Dále - vojáci sice mohou střílet i na vzdálenost dvou tří kilometrů, ale určitě ne často; jistě, lze to zkusit a třeba i zasáhnout cíl. Výrazně negativně se totiž uplatňují vlivy jako je nehomogenní proudění vzduchu, teplota hlavně zbraně i okolí, odchylky v množství prachu atd., atd.
Dále - na obrázku je sice bezpilotní letoun Reaper (což je nový Predator), ovšem nikoliv s raketami Hellfire (cca 70 000 USD za kus), ale s bombami GBU-12 Paveway II (cca 20 000 USD/ks). Technicky je rozdíl nebetyčný: Hellfire má motor, její poslední verze umí vyhledat cíl až po odpálení; Paveway po vypuštění padá řízeným pádem, resp. klouže po nebalistické křivce a pro přesný zásah musí být cíl ozařován laserem.
Dále - možná stálo zato uvést sovětský systém Drozd, předchůdce izraelského Trophy; (původní) Drozd ovšem vznikl ovšem ještě v době předdigitální. Oba ovšem jsou (byly) vhodné proti již zavedeným zbraním.
Dále - vojáky to dříve k zemi spíše "přibilo" nežli "přibylo" :-).
Závěr - všechny uváděné systémy jsou vhodné pro asymetrické "války", kdy protivník nedisponuje náležitými obrannými prostředky. Například Reaper je sice bezpilotní letadlo, ale žádný prcek (rozpětí křídel 20 m, délka 11 m, hmotnost včetně nákladu asi 5 tun a motor má výkon 671 kW) - nemůže uniknout pozornosti žádného radaru nebo průzkumného prostředku a následnému aktivnímu zásahu.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz