Světélkující GM kočky s odolností proti kočičímu AIDS  
Geneticky vylepšená koťata s opičím proteinem TRIM5-CypA mají slušnou šanci odolávat celosvětově rozšířenému kočičímu retroviru FIV. Budeme mít časem kočky bez AIDS?

 

Zvětšit obrázek
Pohled do očí světélkující kočky. Kredit: Mayo Clinic

Kočky a lidé jsou si překvapivě podobní citlivostí k nechutným pomalým retrovirům ze skupiny lentivirů. Tak jako důvěrně známý lidský virus HIV v lidech, i kočičí Feline immunodeficiency virus (čili FIV) může v infikované kočce vybít pomocné T-lymfocyty, bílé krvinky koordinující imunitní odpověď a vyvolat tím kočičí AIDS. Je nanejvýš pozoruhodné, že FIV, stejně jako HIV, mezi kočkami způsobil celosvětovou pandemii. Podle odhadů se mu povedlo infikovat 2,5 až 4,4 procent všech žijících koček. Je to vlastně jediný známý lentivirus, který dovede vyvolat onemocnění typu AIDS mimo primáty - zároveň ale pro svého nositele nebývá smrtelný a infikované kočky ho mohou v relativně pohodové kondici přenášet celou řadu let. Mezi kočkami se FIV šíří hlavně při rvačkách, prostřednictvím slin v kousancích a škrábancích

Zvětšit obrázek
Organizace genomu retroviru FIV. Kredit: Gleiberg, Wikimedia Commons

 

FIV si pochopitelně získal pozornost vědců a to nejen pro nevlídné příbuzenstvo. Ohrožuje totiž i další kočkovité šelmy, kterých je na světě pochopitelně výrazně méně, než domácích koček. Podle molekulárního virologa Erica Poeschly z Mayo Clinic je jednou z klíčových příčin zranitelnosti koček tímto virem nepřítomnost významného proteinu TRIM5alpha, který se podílí na imunitní obraně organismu proti virům. Mnohé druhy opic, například makak rhesus, jsou tímto proteinem úspěšně chráněny proti virům HIV. Lidská verze proteinu TRIM5alpha nás bohužel před viry HIV nechrání, zato ale funguje proti retrovirům MLV (Murine leukemia virus) nebo EIAV (Equine infectious anemia virus). To pochopitelně otevírá prostor celé řadě představitelných, i méně představitelných pokusů.


Poeschla a jeho kolegové sebrali odvahu a rozhodli se v tomto směru provést „evoluční experiment“. Geneticky vylepšili koťata, a to tak, že jim do genomu vložili sekvenci genu pro protein TRIM5-CypA z makaka rhesus, který blízce příbuzný proteinu TRIM5alpha a účinný proti FIV, a jako bonus ještě sekvenci původně medúzového zeleného fluorescenčního proteinu eGFP, díky němuž GM koťátka zeleným světélkováním nápadně potvrzovala úspěšnost celé procedury.

Eric Poeschla
Kredit: E. Poeschla, Mayo Clinic

Badatelé vtipně nasbírali dostatečné množství kočičích vajíček z materiálu po kastraci kočičích mazlíčků. Do nich pak technologií transgeneze cílené na gamety, vůbec poprvé úspěšně použité u šelem, vložili zmíněné geny. Vylepšená vajíčka poté oplodnili spermiemi a vložili do děloh náhradních kočičích matek. Výsledkem jejich snažení byli dva GM světélkující kocourci a jedna kočička.


Zatím prý není jasné, jestli tahle vylepšená koťata budou odolávat FIV. Na Petriho miskách to funguje pěkně a kočičí bílé krvinky s proteinem TRIM5-CypA se zdatně brání replikaci viru kočičího AIDS. Jak to ale bude v živých koťatech, kdo ví. Intenzivně se na tom pracuje a badatelé také pozorně sledují možnost přenosu genů cizího původu na další generace koček. Je to bezesporu obstojně provokativní a také velmi inspirativní výzkum, který by mohl zajímavě ovlivnit i naší epickou bitvu s moderní morovou ranou – lidským AIDS. Odborníci navíc považují FIV za slibný virální vektor pro genové terapie, protože se dovede nacpat do chromozómů dělících se i nedělících se buněk. V budoucnu by se mohl podílet například na léčbě Parkinsonovy choroby, která bude vzhledem k demografickému vývoji lidských populací očividně stále aktuálnější.

 

Světélkující kotě vs. běžná kočka.
Kredit: P. Wongsrikeao et al.
Nature Methods 2011
Kočka s rozvinutým kočičím AIDS.
Kredit: University of Tokyo

 


Literatura: Mayo Clinic News , Nature Methods online 11.9. 2011, Wikipedia (Feline immunodeficiency virus)

Datum: 19.09.2011 08:12
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz