Everest v živém přenosu  
Nejvýše instalovaná webová kamera napájena solárními články zahájila sledování nejvyšší hory světa. Záběry můžeme sledovat na internetu 12 hodin denně.

 

Zvětšit obrázek
Výzkumníci z Národní rady Ev-K2 instalují webovou kameru napájenou solárními články. Zabírá Mt. Everest z vrcholu nedaleké Mt. Kala Patthar. (Kredit: Mobotix, výzkumný projekt Vliv změny klimatu na Himáláj)

Mount Everest v Nepálu nazývají Sagarmátha. Název pochází ze sanskrtu, kde znamená „Tvář nebes“. V Tibetu hoře říkají Qomolangma, což v překladu znamená „Matka světa“. Český přepis z čínštiny zní Ču-mu-lang-ma feng.  Menší problém je i u obecně uznávaného označení Everest. Není u něj totiž zcela jednoznačná výslovnost a povoleny jsou dvě možnosti „everest“ i „everist“.  Ještě zapeklitější to je u výšky. O Everestu víme, že je nejvyšší horou světa a že vznikla tím, že před padesáti miliony let narazila indická litosférická deska na asijskou. Indie stále ještě nestačila zcela zastavit a tak se pohoří stále zvedá. Ročně o asi 3 až 5 mm. Paradoxní na tom je, že zeměměřiči se na tom, kolik hora vlastně měří, shodnout nedokáží. Podle GPS (přístroj byl na vrcholek hory umístěn v roce 1999) by to mělo být 8 850 metrů. Číňané, kteří horu přeměřovalli v květnu 2005 zase tvrdí, že je vysoká jen 8 844 metrů. A tak někde lítají čtyři metry a jak poznamenal Jára Cimrman, s jistotou víme, že příští rok bude nejvyšší výčnělek naší planety v intervalu mezi 8 844,003 až  8 850,005 m n. m.

 

Zvětšit obrázek
Instalace webkamery o tři a půl kilometru níže, než je vrchol Everestu, je mnohem bezpečnější podnik, než byl výstup s technikou, který absolvovala Breashearsova výprava v roce 1996. Ta nakonec pořídila filmové záběry z vrcholu hory, ale za cenu osmi životů.

Nejvyšší webovou kameru na světě nainstalovali vědci v nepálské Himaláji, aby mohli sledovat dopad změny klimatu na střechu Země. Na vývoji speciální webkamery zvládající rozmary vysokohorského počasí, má největší zásluhy německá firma Mobotix. Umístěna je o kilometr výš, než byl stávající rekord. Ten držel přístroj pracující v nadmořské výšce 4389 metrů nad mořem na Mount Aconcagua v Argentině.
Kohl Giampietro, člen výzkumné skupiny Ev-K2 tisku sdělil, že trvalo měsíc, než kameru uvedli do provozu a provedli s ní všechny plánované provozní testy. Zařízení vysílá každý den a to od šesti do šesti místního (nepálského) času. Kochat se aktuálním pohledem na Everest by nyní měl mít každý, kdo má možnost se připojit na internet. Jediné co je potřeba brát v úvahu, je časový posun. Kamera by měla přenášet signál do sítě v době 00:15 - 12:15 GMT, což po korekci na letní středoevropský čas znamená, že má smysl pokoušet se na stránku everest webcam podívat v době mězi čtvrt na dvě v noci až jednou hodinou odpoledne. Tehdy bychom měli mít možnost kochat se "lrve" pohledem z hory Kala Patthar na majestátný Mount Everest.

Obrázek kamera aktualizuje každých pět minut, což je pro klimatology dostačující ke sledování oblačnosti a pohybu mraků plynoucích okolo vrcholu. Kameru vědci umístili na  Kala Patthar protože odtud má být nejlepší výhled na západní stěnu Everestu, včetně okrajů severního a jihozápadního úbočí.
Bezdrátové spojení kamery s výzkumným střediskem  Ev-K2-CNR začalo pracovat koncem září. Od té doby proudí data do nepálské Klimatické observatoře přezdívané podle tvaru  „pyramida“ (podrobnosti zde).  Je ve výšce 5 050 metrů nad mořem a tam se údaje analyzují a dávají dohromady meteorologickými záznamy docházejícími z přístrojů umístěných na vrcholu Everestu. Odtud se pak přes satelit posílají na internet, kde jsou dostupné všem zájemcům. Pro případ, že by dnes nepálský bůh nebes Indra, nebo technika nespolupracovali, připojujeme obrázek od Pavla Nováka. Snímek je také pohled na Everest z Kala Patthar a to dokonce v rozlišení, kterého žádná webkamera není schopna.


   
Everest z Kala Patthar
(Kredit: Pavel Novák, lic. 2.5 Generic)  
 Himaláj z Mezinárodní vesmírné stanice (Kredit: NASA)

Datum: 08.10.2011 09:03
Tisk článku

Související články:

Jak svítí hodinky     Autor: Jan Turoň (22.02.2017)
Inteligentní paruka naviguje pomocí GPS     Autor: Josef Pazdera (29.11.2013)
Levný kapesní přístroj na koukání skrz zeď     Autor: Josef Pazdera (01.07.2013)
WiSee - nová technologie čtení našich gest     Autor: Josef Pazdera (05.06.2013)
Kritické momenty kosmonautiky díly 11 – 14     Autor: Ondřej Šamárek (14.12.2012)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz