Pentagon vyzkoušel hypersonickou bombu AHW  
Ministerstvo obrany Spojených států oznámilo, že ve čtvrtek provedlo test s raketovou střelou letící rychleji než zvuk, která vojenským stratégům umožňuje do hodiny udeřit na cíl kdekoli na světě.

Zvětšit obrázek
Vojenská přítomnost Spojených států amerických na Marshallových ostrovech začala po Druhé světové válce. Probíhaly zde testy balistických raket, radarů a antiraket. V roce 1990 se formálně osamostatnily a jsou republikou. USA si několik ostrovů pronajaly, mají zde střelnici pojmenovanou po prezidentu Ronaldovi Reaganovi.


 

Zvětšit obrázek
Vybavení střelnice RTS (Ronald Reagan Ballistic Missile Defense Test Site), kam řízená bomba byla navedena.

Koncem srpna  Regina E. Duganová, ředitelka agentury amerického ministerstva obrany DARPA  přiznala, že s bezpilotní střelou letící nad Tichým oceánem rychlostí 24 000 kilometrů v hodině ztratili spojení takže o ní přišli. Šlo o test již dlouho vyvíjeného kluzáku označovaného jako Falcon Hypersonic Technology Vehicle 2 (HTV-2), jehož cílem mělo být dosažení louhotrvajícího hypersonického letu. A do hodiny měl ničit protivníka kdekoliv na Zemi.


Z včerejší tiskové zprávy vyplývá, že zbraň schopná dopravit smrtonosný náklad v tomto časovém limitu již existuje. Ve strohém prohlášení se praví, že střela AHW (Advanced Hypersonic Weapon) startovala z Havaje, proletěla horní vrstvou atmosféry nad Pacifikem a nadzvukovou rychlostí udeřila na čtyři tisíce kilometrů vzdálený cíl v atolu  Kwajalein na Marshallových ostrovech.


Zatímco balistické střely mají se změnou dráhy problém, tato střela během své cesty manévrovat může. To jí spolu s vysokou rychlostí činí prakticky nesestřelitelnou a proti jejímu útoku neexistuje obrana. Jaké rychlosti střela skutečně dosáhla, nebylo uvedeno, ale experti na raketovou techniku tipují, že může překročit i Mach 5, tedy pětinásobek rychlosti zvuku (6000 kilometrů za hodinu). Novější zprávy uvádějí, že let trval 35 minut, což by znamenalo, že střela se pohybovala rychlostí okolo Mach 8. Střela dopadla deset metrů od cíle.


Na rozdíl od své kolegyně Duganové mohla s odstupem dvou měsíců podplukovnice Melinda Morganová (mluvčí Pentagonu) ohlásit úspěch. AHW projekt je stejně jako kluzák HTV-2 součástí „Prompt Global Strike“, programu rychlého strategického úderu konvenčními zbraněmi do jedné hodiny kdekoli si to generálové budou přát. AHW je poněkud skrovnější sestřička kluzáku HTV-2, který měl být schopen své pozdravy předávat rychlostí až 27 000 km/h. To, že jedna strana vlastní hypersonickou zbraň, proti níž jsou všechny obranné systémy k ničemu, asi rozpoutá další kolo světového zbrojení. Ta dobrá zpráva je, že to s americkou ekonomickou krizí nemusí být až tak zlé, když si letos američtí daňoví poplatníci mohli dovolit utratit za program Global Strike 240 milionů dolarů. Jen samotný čtvrteční test létající bomby AHW přišel na 69 milionů USD.

Obrázek ve vysokém rozlišení
Zatímco obrázek neúspěšného kluzáku HTV-2 Pentagon uvolnil, vzhled AHW dosud tají.

 

VIDEO: Ale jinak tam musí být hezky, když se oblasti říká „zemský ráj“.

 


Pramen: Washington (AFP) 17. listopadu 2011
http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/ahw.htm

 

Datum: 18.11.2011 09:58
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz