Druhý odkaz Mayů na datum 21. 12. 2012  
V anglosaském světě mnozí věří, že konec světa nastane náhlou a hrůznou událostí. Není se čemu divit, jsme v tom utvrzováni již od raného středověku. Je to v nás tak zakořeněno, že s oblibou to vztahujeme i na historické artefakty jiných kultur. Z Mexika, kde částečně vyluštili další 1300 let starý text odkazující na příští rok, archeologové a potomci Mayů vzkazují – nepřistupujte k poselství našich předků z pozice křesťanského mesiášství.



 

Zvětšit obrázek
Část kalendáře Mayů představující „dlouhý počet“. (Kredit: INAH)

V šedesátých letech minulého století narazili cestáři u mexického Totuguera na kámen, který jim připadal zajímavý, a tak jej předali místním úřadům. Nyní je střežen v mexickém muzeu pod označením Tortuguerská kamenná deska. Pozornost budí tím, že je na ní konkrétní datum. Nápis  říká, že něco má nastat v roce 2012 a v té souvislosti je jmenován Bolon Yokte, tajemný mayský bůh spojovaný jak s válkou, tak stvořením. Další piktogramy lze číst jako: "Kdo sestoupí z nebe." Nicméně, praskliny a poškození okraje kamene jsou špatně čitelné a s tím sestupováním to nemusí být tak jisté.
Tím datem, které prastará kultura považovala za potřebné vepsat do kamene a předat budoucím generacím, je 21. prosinec příštího roku. Odborníci i laikové se od té doby dohadují, co poznámka o konci znamená a zda se k ní neváže nějaký mayský mýtus. Znalci na indiánskou kulturu tvrdí, že jde jen o kalendář. A jak se k tomu staví evropská media? Jakoby se nemohla vymanit z představ, že Mayové předpovídali konec světa. Často je text dáván do souvislosti s Nostradamovým proroctvím pro rok 2012 – čeká nás v něm krvavá šarvátka: „..ve víru dění vítězí dva vládci, schovaní vojáci mají strašné zbraně a nedaleko je vyzkouší.“ Podpořit výklad ve smyslu možného soudného dne mají i citáty z Bible. To vše se děje jen na základě jedné zprávy vytesané do kamene, která neříká nic víc, než že „konec nastane v třináctém baktunu“. A tak se ani nelze divit obavám archeologů, kteří předvídají další dezinterpretace v souvislosti se zveřejněním nových informací o dalším nálezu. Ten rovněž zmiňuje datum  21. 12. 2012. 
  

Zvětšit obrázek
Pyramida v komplexu Comalcalco. Jedna z tamních památek na někdejší slávu Mayů v jižním Mexiku (Kredit: Miguel Mam)

  

Mayové a jejich kalendář
Počátky mayské kultury sahají do doby několika tisíc let před Kristem. Největšího rozkvětu se  jejich říše dočkala mezi 6. a 9. stoletím našeho letopočtu. Mayové obývali území dnešního jižního Mexika, včetně oblastí kolem Yucatánského poloostrova (dnešní Guatemala, Belize, Honduras). Písmo a pěstování kukuřice převzali zřejmě od svých předchůdců Olméků. Bylo to jediné opravdové písmo předkolumbovské Ameriky, které dokázalo popsat jednotlivé zvuky a jednotlivá slova. Od koho Mayové převzali zálibu v lidských obětech, těžko říci. Šlo o nábožensky založenou kulturu, která v některých směrech dosáhla vysokého stupně vývoje. Jako platidlo jim sice sloužily jen kakaové boby, zato při matematických výpočtech používali nulu. Řekové ani Římané ji v té době neznali. 

Zvětšit obrázek
Comalcalco není jen pyramida, zachovaly se i další části města Mayů.

Kromě dvacítkové soustavy, jejíž zápis je podobný tomu, jaký používá arabský svět, měli i soustavu o deseti číslicích. Dvacítková jim připadala hezčí, a tak na ní postavili i svůj kalendář. Asi to nebyla tak špatná volba, když s ní spočítali hvězdný rok a dráhy měsíců Jupitera o tisíc let dříve, než je objevil Galileo. Koperník také přišel s heliocentrickou soustavou s tisíciletým zpožděním. Mayové znali i cykly oběhu Venuše. Asi jim v tom hodně pomohlo, že nezavrhli vše od svých předchůdců Olméků a pokračovali v pozorování  pohybu hvězd a souhvězdí. Vše pak zúročili při sestavení vlastního kalendáře. Ve skutečnosti je jich několik v jednom. Soukalendáří je ztvárněno pomocí hieroglyfů a připomíná soukolí znázorňující cykly solárního roku (haab). Ten je nazýván někdy občanským kalendářem a představuje období 365 dní sestávající z 19 měsíců, ze kterých 18 mělo po 20 dní a poslední měsíc jen 5. Rok posvátný (tzolkin) má jen 260 dnů. Byl plánem obřadního života a podle něj se udával datum narození člověka.  A konečně takzvaný „dlouhý počet“, což je počet dní od mayského dne "nula".

Video: Jak fungoval mayský kalendář 

 

 

Zvětšit obrázek
Nápis s odkazem na konec třináctého baktunu - data, které v gregoriánském kalendáři připadá na den 21.12.2012.

V kalendářní skládačce je den označován termínem kin. Pro delší období se používal uinal, ten měl 20 kinů. Další v pořadí, tun, měl 18 uinalů a představoval zhruba dobu našeho jednoho roku. Následovaly katun (asi 20 let), piktun (7 885 let), calabtun (157 704 let) a kinchiltun s 3 154 071 lety. 


Kalendář umožňoval pracovat i s dlouhými časovými řadami. S jeho pomocí se dala předpovídat zajímavá postavení hvězd a planet nebo zatmění Slunce. I po tak dlouhé době je odchylka některých předpovědí v rozmezí minut. Což je na společnost, která neměla ani kalkulačku,  výkon hodný obdivu. Mayský kalendář končí třináctým baktunem (zhruba 394letá perioda). Archeologové ve své zprávě uvádějí, že třináctka je pro Maye číslem posvátným a protože svůj kalendář vztahovali k roku 3114 před naším letopočtem, třináctý baktun se chýlí ke konci. Završí se jeden Světový věk, trvající celkem 5 125 let, přičemž oba tyto milníky se potkávají právě 21. 12. 2012. 

 

Zvětšit obrázek
Dlaždice z Comalcalco představují více záhad, než jen nápisy. Tato s reliefem byla otočena směrem do zdi, nebo překryta omítkou. Důvod k ukrývání reliefů zůstává záhadou. (Kredit: Miguel Mam)


Dlaždice z Comalcalco
Arturo Mendez, mluvčí National Institute of Anthropology and History potvrdil, že existuje další  nález, který má vztah ke jmenovanému datu. Tentokrát pochází z ruin poblíž města Comalcalco. Nápis je vepsán do vypalované hliněné dlaždice, protože pochází z netypické Mayského chrámu, který byl postaven z cihel. Na rozdíl od kamenného kalendáře, kde podle mexických archeologů je vztah k prosinci příštího roku je nezvratitelný, nejsou v případě dlaždice všichni odborníci jednotní. Text je značně poničen. David Stuart, odborník na mayskou epigrafiku z University of Texas v Austinu navíc dodává, že to, co považujeme za vizi předpovídající věci budoucí, může stejně dobře být zmínka události minulé.            


VIDEO: Comalcalco -  místo nálezu popsané dlaždice


 

Spolu s oznámením nálezu pálené dlaždice archeologové z Jižní Ameriky nám odkazují: Konec světa je záležitost z vaší kultury. Pro Indiány pouze jeden cyklus končí a začne další, přesně se opakující galaktický cyklus. Naši vyspělí předkové jen nepovažovali za přínosné opisovat něco, co se opakuje znovu a znovu... S křesťanským očekáváním konce nemají naše nápisy nic společného. Archeologové na tento týden do Palenque v jižním Mexiku svolávají 60 odborníků. Váhou svých osobností mají šíření dezinterpretací nápisů a fám o konci světa omezit.


Prameny: National Institute of Anthropology and History. Po konferenci archeologů v Palenque článek doplníme. Dodatečně připojujeme hypertextové odkazy na podrobnější zpracování které doporučili diskutující: http://www.volny.cz/paib/mdat.htm , http://www.volny.cz/paib/VESMIR2.htm


 

K šíření fámy přispívá i americký katastrofický film z dílny režizéra Rolanda Emmericha nazvaný příznačně "2012 Soudný den".

 

Datum: 28.11.2011 09:31
Tisk článku


Diskuze:

To je fuk

Mojmir Kosco,2011-12-01 18:24:57

Konec světa může pouze v případě samonaplňujícího proroctví a k tomu májí media slušně našlápnuto.Každopadně kulturní komise plánuje na 26.12.2012 v našem nádherném barokním kostele super koncert duchovní hudby a když jsem upozornil že vzhledem k šílenosti kolem mayského kalendaře bychom ho měli vhodně nazvat nikdo si tuto souvislost neuvědomil .....

Odpovědět

Duvod otocene dlazdice z Comalcalco

Josef Straka,2011-12-01 12:22:57

je jednoduchy. Zednik jednak potreboval, aby mu dlazdice v omitce lepe drzela, a k tomu slouzi ten relief, viz dnesni dlazdicky. Jednak potreboval, aby vnejsi strana dlazdicove zdi byla hladka, a proto ten relief otocil dovnitr, aby mu necumel ven. A proc vubec pouzil dlazdici s takovym reliefem ? No, mel ji z bouracky a byla levnejsi, nez profilovana nova. Zahada vyresena.

Odpovědět

motyka, jalovec nebo snad med ?

Tomáš Krček3,2011-11-30 16:53:00

Mnohem větší zábavu z provokace esoteriků a vykladačů budoucnosti mi poskytuje francouzský revoluční kalendář. Používám jej již dlouhá léta a vždy se potěším, když mne tmáři upozorňují, že je již neplatný.

V třetím díle S.K. Neumannovy Francouzské revoluce, vydané r. 1930 u Fr. Borového je vlepen mezi stranou 152 a 153 rozkládací přehledný "Nový kalendář francouzské republiky" i s českými názvy dnů Jde si tam vyhledat, že dnešnímu datu (30.11.2011) odpovídá den Motyky, což je 10. den první dekády měsíce jinovatek (frimaire) roku 220.

K stejnému výsledku dochází francouzská Wikipedia - http://fr.wikipedia.org/wiki/Calendrier_républicain - a té se, podobně jako Neumannovy Francouzské revoluce, držím. Ta poznámka není tak nesmyslná, jak se na první pohled zdá. Z neznámých důvodů uvádí slovenská adresa http://calendar.zoznam.sk/french_revolution-cz.php dnešní den jako 8. frimaire 220 - to by byl tedy den Medu.
Aby to bylo ještě komplikovanější, přepočítávají adresy - http://www.calendarhome.com/converter/ - nebo - http://www.kalenderlexikon.de/berechnen.php?Calc=Tag&Datum=55895&PHPSESSID=1ge42u6e9lv8f5kdfkegq5vef5 zase jinak. Tam je dnešní den - 30. listopadu 2011 představen v přepočtu do francouzského revolučního kalendáře jako 9. (nonidi) den měsíce frimaire roku 220. Tento den by se jmenoval dle kalendáře ve vydání u Borového "den Jalovce".

Odpovědět

21.12.2012

Barak Obava,2011-11-29 13:16:04

Se stane úplné prd. Žádná konjunkce planet se nekoná, žádný konec světa, jestli něco skončí, tak jedině historie eurosojuzu, nakročeno k tomu má slušně.
"protože svůj kalendář vztahovali k roku 3114 před naším letopočtem" - to ne oni, to my ho vztahujeme. Nejsme schopni dát dohromady posledních 2000 let našeho kalendáře, ale ten mayský bez problému na náš převedeme. Super. A teď tu o Karkulce, sím!

Odpovědět

doporucuji

Renata Davídková,2011-11-28 16:41:22

http://youtu.be/11iCmzGnOI8

Odpovědět

přesnost

Adam Fišer,2011-11-28 15:04:00

Na výpočet korelace podle astronomických údajů v Drážďanském rukopisu se nasadily statistické metody, takže přesnost záznamů asi nijak závratná nebyla. Ale na druhou stranu byla podle všeho postačující na stanovení korelačního koeficientu.

Odpovědět

Re:

Petr Vrána,2011-11-28 14:28:10

Tak to částečně snižuje hodnověrnost tvrzení, že spočítali astronomické údaje s přesností na minuty. Zřejmě to ale měli dost přesné, jinak by ta korelace nešla udělat vůbec.

Odpovědět

trochu podivný článek

Adam Fišer,2011-11-28 14:12:49

Jak poznamenal Vít Výmola, nezmínit v takovémto článku problém korelace je skutečně zarážející. Tvrdit, že "Na rozdíl od kamenného kalendáře, kde vztah k prosinci příštího roku je nezvratitelný..." je dost zavádějící.

Více na toto téma:
http://www.volny.cz/paib/mdat.htm
http://www.volny.cz/paib/VESMIR2.htm

Opravdu Mayové spočítali dráhy měsíců Jupitera??? To tedy museli být opravdu bystrozrací... Nebo měli dalekohled? Prosím o hodnověrné doložení takového tvrzení.

Pokud jde o konec světa na konci 13. baktunu, je klidně možné, že Mayové něco takového skutečně očekávali. Zatím existuje pouze jeden náznak toho, že kalendář a svět měly podle Mayů dále pokračovat. Viz rozhovor s paní Kostičovou:
http://media.rozhlas.cz/sever/audio/_audio/00918390.mp3

Mayové sice zaznamenávali viditelnost Venuše, ale mnohem větším divem jsou jejich záznamy o pozorování planety Merkur.

Koperník nepřišel s tím, že Země je kulatá (to byl v jeho době dobře známý fakt), ale s heliocentrickou soustavou!

Odpovědět


Další údaje po konferenci v Palenque

Josef Pazdera,2011-11-28 15:25:50

V článku jsou uvedeny informace poskytnuté Arturem Mendezem – zástupcem National Institute of Anthropology and History Mexico, Davidem Stuartem, a článků zveřejněných v AF (např. Markem Stewensonem), Doufám, že po jednání archeologů v Palenque se během týdne dostaneme k dalším podrobnostem a že je budeme moci k článku doplnit. Díky za upozornění na chyby, které „prošly“ i zahraničními medii jako je Sciencedaily,... Koperník opraven doplněním o heliocentrickou soustavu. Doporučené zdroje připojím k článku s poznámkou podrobnější údaje, aby se s nimi mohli seznámit i ti, kiteří nečtou diskuse.

Odpovědět


Bystrozrakost

Jan Konečný,2011-11-28 23:14:11

Vzhledem k nulovému světelnému znečištění naší planety v dobách ne tak dávných bych jejich bystrozrakost nezavrhoval : )

Odpovědět


Jupiterovy měsíce

Tomáš Petrásek,2011-11-29 14:14:44

lze nepochybně spatřit očima (za ideálních podmínek ideálníma očima), tak minimálně jeden z nich "objevili" staří Číňané. I Mayové tedy mohli teoreticky vědět, že kolem Jupitera něco obíhá, i když i o tom tady slyším prvně. Upřímně ale pochybuji o tom, že by se na základě takového pozorování na hranici lidských možností daly "spočítat dráhy".(I pro Galilea s dalekohledem bylo dost obtížné vysledovat aspoň oběžné doby.) Nejpravděpodobněji je to výmysl, popř. špatná interpretace nějakých jiných čísel. Možnost, že by Mayové měli dalekohled, se mi nejeví jako moc pravděpodobná.
Světelným znečištěním se to moc vysvětlit nedá - problém s Jupiterovými satelity není v tom, že by byly příliš slabé, ale že jsou moc blízko daleko jasnějšího Jupiteru, takže jakoby splývají s jeho září.

Odpovědět

Korelace!

Vít Výmola,2011-11-28 10:28:15

Ve článku vůbec není zmíněna korelace mayského a našeho kalendáře. Vzhledem k tomu, že ji nikdo s jistotou nezná a jednotlivé teorie se liší až o nějaké to století, tak je opravdu hodně diskutabilní jistojistě předkládat datum 21.12.12. A to i přesto, že se stejně nic zvláštního konat nebude, natož konec světa (ačkoliv posledních pár dnů je mi osud světa úplně lhostejný, takže pro mě za mě...).

Odpovědět


Lukáš Trnka,2011-11-28 12:07:46

Ne že bych v tom měl nějaké znalosti, ale pokud teda předpověděli různé astronomické úkazy, nejsou to dostačující referenční body, abychom mohli říct, kde se jejich kalendář potkává s tím našim?

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2011-11-28 12:32:58

Ano, hlavně na základě nich se ty korelace dělají. Ale bohužel ani v tomto případě to není jednoznačné. Pěkně popsané je to třeba tady: http://www.astro.cz/clanek/4378

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz