Proč věřící nemají rádi ateisty  
Podle studie kanadských a amerických psychologů je nedůvěra tím hlavním motivačním faktorem nevraživosti.



Z celosvětového pohledu je většina společnosti religiozní. Tam, kde jí tvoří z větší části věřícími, jsou ateisté považováni za nejméně hodné důvěry. S tímto postojem se setkává půl miliardy osob. I když důvody k nepřátelství vůči ateistům nebyly dosud podrobně zkoumány, studie zveřejněná v aktuálním on-line vydání Journal of Personality and Social Psychology, vypovídá o anti-ateistickém cítění společnosti dosahujícím zarážejících rozměrů. Takový je závěr vědců z  University of British Columbia a americké University of Oregon.

 

Zvětšit obrázek
Statistické vyhodnocení ukázalo jak vstřícně přistupují Američané ke gayům a ateistům. (Kredit: Will M. Gervais a kol., Journal of Personality and Social Psychology 2011

Překvapením je, jak se veřejnost proti ateistům ve svém přesvědčení semkla přesto, že nejsou žádné sjednocené společenství, viditelnou  ani silnou sociální skupinou. Dokládá to výsledek série šesti testů, kterých se účastnilo 350 dospělých Američanů a téměř 420 studentů vysokých škol v Kanadě. Byly to osoby od 18 do 82 let, z čehož ženy tvořily 59 %.  Zastoupení dotazovaných z pohledu jejich přesvědčení a příslušnosti ke skupině odpovídalo rozvrstvení ve společnosti: křesťané 67 %, židé 1 %, agnostici 4 %, nerozhodnutí 17 %, ostatní 9 %. Na otázku, zda věří v boha, odpovědělo 14 % z nich, že nevěří.

Dobrovolníci v testech odpovídali na řadu hypotetických otázek a scénářů. V jednom z experimentů například dostali za úkol zařadit ateisty z hlediska nedůvěryhodnosti. Tento dotaz odhalil, že v očích veřejnosti jsou na tom ateisté hůře než křesťané, muslimové, homosexuálové, feministky a židé. Ateisty v tomto směru společnost postavila na roveň pachatelů násilných činů.

Výsledky oregonských psychologů tak potvrzují dřívější průzkumy provedené Gallupovým ústavem. Ty ukázaly, že svůj hlas kvalifikovanému kandidátovi na úřad presidenta, pokud by byl ateistou, je ochotno dát pouze 45 procent Američanů. S odstupem času tedy tentokrát jiní respondenti znovu potvrdili, že ateisté jsou skupinou, která nejméně zapadá do většinové vize budoucí Ameriky. Z pohledu rodičů je ateista nevhodným partnerem pro jejich potomka.

Víru v Boha veřejnost bere podle vědců jako indicii důvěry proto, že pokud si člověk myslí, že se nějaký bůh dívá a všechno vidí, chová se lépe. Zatímco ateisté se na to dívají jinak a vnímají víru jako soukromou věc jednotlivce a metafyzickou záležitost, věřící do svého vztahu k ateistům vkládají pocit možného narušení komunity a tím i jakéhosi veřejného ohrožení. To pak snižuje vzájemnou důvěru, úctu a komunikaci. A jaký závěr z toho vědci vyvodili? Že antipatie vychází spíše z nedůvěry a nejde přímo o odpor. Jsou přesvědčeni, že jejich práce může být vodítkem pro boj s tímto předsudkem.

 

Pramen: University of British Columbia,  Do You Believe in Atheists? Distrust Is Central to Anti-Atheist Prejudice, Will M. Gervais, Azim F. Shariff, and Ara Norenzayan, 2011
http://www2.psych.ubc.ca/~will/Gervais%20et%20al-%20Atheist%20Distrust.pdf

Datum: 05.12.2011 11:40
Tisk článku

Související články:

Krev, násilí a evoluce víry     Autor: Milan Petrák (03.10.2018)
Mezi teenagery roste u protinožců zastoupení ateistů brutálním tempem     Autor: Josef Pazdera (23.08.2018)
Betlémská hvězda nejspíš nebyla hvězdou ani kometou     Autor: Josef Pazdera (05.12.2016)
Psychologové tvrdí, že prokázali vztah mezi vírou v nesmysly a sníženou inteligencí     Autor: Josef Pazdera (04.12.2015)
Zeptejte se svého kněze 2: Velikonoční speciál     Autor: Jan Špaček (06.04.2015)



Diskuze:

Náboženství

Petr Horník,2014-02-19 11:32:03

Kterékoliv náboženství se bez bohů neobejde, musí tedy tvrdit existenci bez důkazu. Neprokazatelná pravda neexistuje.

Odpovědět

Nesmysl

Petr Horník,2014-02-19 11:28:23

Pokud je někdo bez boha (a theos), je nesmysl, aby věřil v boží neexistenci ve kterémkoliv náboženství.

Odpovědět

Slaviboj Ošćěpić,2011-12-18 11:42:59

S tím diskusním systémem by to vážně chtělo něco udělat - takle působím ještě zmateněji, než jsem zamýšlel a dost to kazí vtip, který už tak spousta lidí nepochopí. Za tím účelem doporučuji změnit "Donate" a "Donation" za něco bližšího cílové jazykové skupině, třeba "darować".

Odpovědět

K čemu historie a logika?

Slaviboj Ošćěpić,2011-12-18 11:38:31

Ti diktátoři byli všechno dobří teisté - všem jim funkce nadělila prozřetelnost. Když už se sem tam vydávali za atheisty, bylo to pro větší slávu . Tuto pravdu mi vyjevil .

Odpovědět

No jistě, že to není nic divného.

Slaviboj Ošćěpić,2011-12-18 11:18:52

Když spáchá křesťan zvěrstvo proti lidem, tak pouze sešel ze správné cesty, ale kdykoliv se na ni může zase vrátit, to se děje běžně. Zatímco každý ateista, který se nestane nejpříšernějším diktátorem dějin, je pouze statisticky zanedbatelná fluktuace. Není nad to měřit všem spravedlivě. Též ten do očí bijící procentuální rozdíl mezi ateisty pobíhajícími v USA na svobodě proti těm zavřeným je pouze výsledek toho, že se mnozí prolhaní ateisté hlásí v dobré a slušné Kristově zemi k víře ze zištných důvodů, za to pak končí po zásluze v kriminále a ve špatné kolonce statistiky. Z těch pár upřímných ateistů potom většinu konvertují vězeňští kaplani.

Odpovědět


Naprosto jasné.

Slaviboj Ošćěpić,2011-12-18 11:25:14

Rozhodně to nemá nic společného s tím, že osoba nepřesvědčená o tom, že má k dispozici nesmrtelnou duši a tedy celou věčnost, by se snad víc snažila nemarnit léta v kriminále. Vždyť tam skeptici patří a dobře to vědí.

Odpovědět

No, tak nějak,

Dag Bedmen,2011-12-14 19:54:06

když v nejakém prohlášení není nic, nad čím je potřeba se zamýšlet, tak proč na nej reagovat, že. Nebo je to jinak, v mém příspěvku je toho dost co Vás vyvádí z klidu, ale nějak nejste schopen adekvátní reakce, tak se ukažte, co je na mém příspěvku tak pobuřujícího, že jste reagoval, tak jak jste reagoval. S přáním dalších kvalitních úletů Dag Bedmen alias Hogo Fogo.

Odpovědět


omlouvám se

Dag Bedmen,2011-12-14 19:55:30

toto patřilo jinam

Odpovědět


Vy jste

Josef Straka,2011-12-14 22:45:54

rozpolcena osobnost ? To si musite vybrat, budto Hogo Fogo nebo Dag Badman. Ovsem Horác je lepsi.

Odpovědět


Pokud vas to jeste bavi,

Josef Straka,2011-12-14 23:05:32

tak mate dole 2 odpovedi.

Odpovědět


...

Petr Ba,2011-12-16 07:40:36

>>Straka: Amen ;)
Jinak viz moje reakce na váš první příspěvek.

Odpovědět


No kdyz vas to porad jeste bavi,

Josef Straka,2011-12-16 11:49:05

tak se kouknete dolu na odpoved. Ale priste prosim vas neco inteligentnejsiho, ano ?

Odpovědět

Vždyť je to tak prosté...

Ota Beran,2011-12-13 10:07:32

...a pan Straka nám všem jasně vysvětlil, co tvrdí (a nejspíše chce abychom mu věřili –jinak nevím proč by si dával takovou práci a zbytečně ztrácel tolik slov):

„Ja jsem tvrdil, ze velka vetsina velkych zlocincu 20. stoleti byli ateisti. Najdete si to dole.“ (12.12.2011 v 22:32)

Dole pak můžete nalézt toto:

„Vetsina ruznych gauneru se programove hlasila a hlasi k ateismu“ (05.12.2011 v 12:33)

Pomineme-li tu spoustu podružností, která se v diskusi objevila a která nemá s meritem věci nic společného, zbývá, aby nám pan Straka pomohl ujasnit si používanou terminologii, abychom věděli, že diskutujeme o tomtéž a mohli pochopit co tvrdí a na základě čeho.
Srovnám-li dvě citované věty, velký zločinec se nejspíš ve vidění světa pana Straky rovná gauner. Na serveru zabývajícím se vědou bychom to ale potřebovali definovat jednoznačněji, aby bylo možno tvrzení jak je ve vědě zvykem nějak ověřit. (Jinak by to byla jen víra a ta na serveru, který šíří informace z vědy nemá co dělat. Maximálně jako objekt výzkumu.) Takže čím se takový velký zločinec a gauner vyznačuje? Je to jen válečný zločinec, masový vrah, obyčejný vrah? Jedná se jen o ty, kteří byli za své zločiny odsouzeni? Pokud ne jak je ověřeno, že zločiny spáchali? Majetkoví velkopodvodníci, co připravili desetitisíce lidí o majetek (a mnohé nepřímo i o život) už se mezi gaunery nepočítají? Kdo a kdy tyto jedince spočítal a kde je možno nahlédnout do jejich seznamu, aby ho bylo možno ověřit, zda se na nějakého takto přesně definovaného gaunera nezapomnělo (nebo naopak zde byl uveden bez patřičných zásluh) a mohly být v další fázi určeny na základě nějakých kritérií (třeba víry) jejich podmnožiny.
Gaunery je nutno definovat prostorově, jestli se jedná o všechny gaunery světa, (to předpokládá velmi časově a finančně náročný výzkum) nebo jen na některém omezeném prostoru, třeba světadíle. Dále je potřebné definovat je i časově. Jedná se jen o gaunery, co pouze nějakou část svého života žili ve dvacátém století, nebo se jedná o gaunery, kteří v tomto století své zločiny páchali
Pro možnost vědeckého ověření páně Strakova tvrzení, by bylo třeba rovněž jednoznačně definovat, kdo je věřící a kdo je ateista a jakou vědeckou metodou to bylo zjištěno. Vzhledem k tomu, že tato „kvalita“ se může během života gaunera měnit, je třeba přesně zjistit, zda to co z něj dělalo velkého zločince či gaunera páchal ve svém věřícím, či ateistickém období života. Pak by to byl čas na vědeckou práci, aby bylo možno množinu gaunerů objektivně rozdělit na věřící a ateisty. Spočítat a porovnat mezi sebou velikost podmnožiny věřících gaunerů s podmnožinou nevěřících už by po tom všem byla docela hračka. No a nakonec by bylo třeba trochu vysvětlit kvantifikační pojmy, s kterými pan Straka v obou větách operuje. To znamená, jestli mělo nějaký smysl u jedné z vět použití adjektiva velká u slova většina nějaký logický smysl, či nikoliv. Malá většina jako logický opak mi zní dost blbě (větší menšinu si dovedu představit lépe ;o) ), ale to je jen malé odbočení…

Do té doby, než někdo tenhle průzkum provede a vyhodnotí tak, aby se dal shrnout některým z výše citovaných tvrzení páně Straky, tak jsou jen nepodložená tvrzení, ke kterým nebyl předložen žádný relevantní a ověřitelný důkaz, tedy něco, co je na serveru zabývajícím se vědou nepatřičné. Jinými slovy, kdo chce panu Strakovi věřit, ať mu jeho výroky věří. Podle reakcí diskutujících, je možno soudit, že většina diskutujících dává přednost vědeckým a ověřitelným tvrzením než víře (byť jen ve slova páně Straky) a trollování, které tu pan Straka předvádí, je obtěžuje. Řeči o tom, že kdo nechce, tak to nemusí číst, mi připomínají jehovistu na prahu mých dveří drze a agresivně mi cpoucího do ruky Strážnou věž a spoléhajícího, že slušné vychování mi brání odpovědět s adekvátně a shodit ho z mých schodů. Slušný člověk, pokud na návštěvě zjistí, že není se svými názory a způsobem jejich prezentace vítán, pochopí a odejde. Na obracení ateistů na víru tu já osobně nevidím místo ani ochotu většiny diskutujících.

Podle mého názoru asi nejlepší, co by administrátoři mohli udělat je smazat celou tuhle neplodnou a zbytečnou diskusi. Pokud tu má viset, tak jen pro to, aby ukázala rozdíl mezi vědou a vírou a předvedla neschopnost některých lidí tyhle dvě kategorie odlišit.

Odpovědět


Kdyz uz chcete hledat,

Josef Straka,2011-12-13 11:04:34

mel byste hledat poradne, ze ano:

- ze moje teze nebyla, ze vetsina ateistu jsou gauneri, ale ze vetsina velkych zlocincu 20. stoleti byla aktivnimi ateisty. To neni to same, chapete to ? (12.12.2011 12:54)

- A vubec puvodni muj argument byl, ze vetsina velkych zlocincu 20. stoleti byli ateiste. Pokud si dobre pamatuju (11.12.2011 22:48)

- Mne to prijde jasne, zastavam tezi, ze velci gauneri 20. stoleti byli ateiste a bojovali za zatlaceni a vyhlazeni krestanstvi, casto i za vyhlazeni krestanu (6.12.2011 17:34)

- a vas paradni kus, o kterem se domnivate, jak jste me chytil: "vetsina ruznych gauneru se programove hlasila a hlasi k ateismu. Viz socialismus nacionalni i internacionalni, soucasna EU-verchuska, ruzni ti zeleni a rudi spasitele sveta, co si mysli, ze nad ne neni, ale pracovat odmitaji." (5.12.2011 12:33)

No, rekl bych opet, typicka levicacka/komunisticka prolhanost, kdy se vybiraji jenom ty citaty, co se hodi, a ty, co se nehodi, se upravuji tak, aby se hodily. "socialismus nacionalni i internacionalni, soucasna EU-verchuska, ruzni ti zeleni a rudi spasitele sveta" - ano, typicke jevy treba 4., 10., 11., 16., 17., 18. a 19. stoleti po Kristu, ve vsech techto dobach podle vas samozrejme existovala Evropska Unie, existovala komunisticka ideologie, nacionalni socialismus, zelena a ruda ideologie. Bezte do haje s tim vasim stvanim. Aby se z vas nestal patník.

Odpovědět


A následuje mletí manter

Ota Beran,2011-12-13 11:44:17

hodné tibetského mnicha následované urážkami a zakončené výhrůžkou dle křesťanských zásad.

Odpovědi na otázky a důkaz tvrzení, který je možno nezávisle ověřit od věřícího nečekejte. On má svou Víru ve svou Pravdu. To mu stačí. Jak prosté...

Odpovědět


Co mate proti patnikum ?

Josef Straka,2011-12-13 15:06:58

Podivejte se, stal byste u cesty, ateisticky byste se sklebil na kolemjdouci, obcas by se u vas zastavil pejsek a podobne. Nejste vy trosku infantilni s temi vasimi "výhrůžkami dle křesťanských zásad" ? Jo, kdybych rekl, ja z vas ten patník udelam, simsalabim, to by byla jina, ale takhle ? Bojite se, ze se stanete patnikem ? Ja vim, ateisti veri vsemu, ale prece jenom takhle ... No a s temi mantrami, ja jsem vam jenom rekl a dolozil, ze mate hledat poradne, kdyz uz chcete poucovat. Asi se musite jeste ucit hledat, zkuste nejaky kurs Windowsu.

Odpovědět


A následuje další dávka hloupých řečí...

Ota Beran,2011-12-13 15:35:08

a infantilních konstrukcí odvádějící pozornost od evidentního faktu, že tvrzení uvedená ve dvou výše citovaných větách jsou terminologicky nedostatečně definovaná a navíc naprosto nepodložena jakýmikoliv relevantními výzkumy, či průzkumy, takže je nemožno ověřit nakolik jsou, či nejsou pravdivá. Je to jen čistá víra ve vlastní pravdu, nic víc. Vždyť je to tak prosté...

Odpovědět


No tak ty pruzkumy udelejte,

Josef Straka,2011-12-13 18:51:56

kdyz o ne tak stojite, zakazuje vam to snad nekdo ? Nebudte linej a vlitnete na to. Budete slavnej, oblibenej a vubec. Znate to, jak se Odysseus chytil Berana a to ho zachranilo, jak pravi klasik ? Tak navazte na jeho tradici nebo co to je. A vytesejte terminologii, takovou, ze na vas budou jeste po deseti generacich vzpominat, pani, vite, to byl tenkrat ten Beran, co ... Nelaka vas to ? Pokud ne, tak se kouknete, jestli se uz odspoda nemenite na ten patník. To by bylo mozne vysvetleni.

Odpovědět


Jo, a uz jste se

Josef Straka,2011-12-13 18:53:48

zapsal na ten kurs hledani ? Nezapomente, musi to byt kurs nejenom hledani, ale i nalézání !! Hledat je houby platne, kdyz nic nenajdete.

Odpovědět


Vynikající ukázka „diskuse“ věřícího

Ota Beran,2011-12-14 10:02:36

Bude stále dokola produkovat nesmyslené chuchvalce slov bez jakéhokoli podkladu, který by bylo možno jakkoli ověřit. Netuší, že věda má trošku jiný přístup. Věda potřebuje pro svá tvrzení důkazy, které je možno ověřit. V diskusi na stránkách o vědě většina diskutujících předpokládá, že ten, kdo něco tvrdí, musí přinést důkazy svého tvrzení a ne je vyžadovat po ostatních. Pan Straka svoji Pravdu hledal a nalezl. Tou Pravdou je víra a ta jak známo žádné důkazy nepotřebuje. Proto jsou tvrzení pana Straky pro každého s jen trochu racionálním přístupem k informacím jen plácnutí do vody a i kdyby je stokrát opakoval, nikoho rozumného o svých Pravdách nepřesvědčí. Důkazem je i celá tato dlouhá a naprosto neplodná „diskuse“, kterou se s ním mnozí snažili vést.

Dialog je nutno vést tak, aby obsahoval podložená tvrzení nikoliv jen víru ve vlastní slova kombinovanou s neschopností přečíst a pochopit argumenty druhých. Pro svá tvrzení pan Straka nepodal žádný důkaz a proto mne nepřesvědčil naprosto o ničem krom své zaslepenosti vírou ústící v naprostou neschopnost vést smyslupný dialog na stránkách zabývajících se vědou. Pro tuto neschopnost si tu jistě každý rozumný čtenář najde důkazů víc než dost. Vždyť je to tak prosté...

Odpovědět


Um Gotteswillen, ja vas ale presvedcovat nechci,

Josef Straka,2011-12-14 12:14:45

uz jste se nekdy pokousel presvedcovat Berana ? To proste nejde. Vetsina mych tvrzeni byla podlozena, ale na Berana to proste nezabira, ten ma svoji pravdu, "vedecky" podlozenou. Vedecky byl podlozeny i komunismus a podivejte se, jak dopad. Vy si myslite, ze si "každý rozumný čtenář najde důkazů víc než dost" ? Vzdyt ty vase hlody tady stejne nikdo necte, to jenom vy si myslite, ze lidstvo nema nic na praci nez si nad vasimi radkami lamat hlavu a rikat si, no, von ten Beran, to je hlava votevrena ... Vite, dialog ma smysl vest jenom s lidmi, kteri jsou toho schopni, i tady se nekteri vyskytli, ale bylo jich malo. Ale pokud vam to dela dobre, tak sem jeste neco napiste, ja vam odpovim v obdobnem duchu, to vam rukoudanim slibuji. Nestydte se a piste, premyslejte, ateisticti bozi se na vas divaji se zalibenim.

Pokud si myslite, ze si z vas delam srandu, tak se nemylite. Nic jineho si vase vyvody nezaslouzi.

Odpovědět


Zasypat věřícího argumenty,

Ota Beran,2011-12-14 12:54:22

je jako pochcat husu: Oklepe se a kejhá dál svou písničku domnívajíc se že je slavík.

Odpovědět


No, zasypavat nekoho argumenty,

Josef Straka,2011-12-14 14:07:11

to neni vase silna stranka, ze ? Uz jste se zapsal do toho kursu hledání a nalézání ? Aby vam neco neuteklo.

Odpovědět


Zdá se, že katolíci nejsou tak velcí grázlové

Ota Beran,2011-12-16 12:56:33

Alespoň v Nizozemsku: http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/253779-v-katolickych-skolach-v-nizozemsku-zneuzivali-tisice-deti.html?ref=boxF

:o)

Odpovědět

Dôkaz, že neexistuje

Milan Závodný,2011-12-13 07:22:43

Myslím si, že takým dôkazom je toto: Ak vieme kedy, ako a prečo si človek bohov vymyslel /neskorší vývoj predstavy boha je teraz nepodstatný/ tak to je predsa dôkaz plne zodpovedajúci vedeckej náročnosti na dôkazy. Je to ako tvrdiť, že existuje Baba Jaga, či Lietajúce špagetové monštrum - vieme prečo, ako aj kedy boli tieto iracionality vymyslené, tak tvrdiť, že existovať môžu len preto, že z princípu nie sú vyvrátiteľné, je prinajmenšom nerozumné.
Ale ešte jeden dôkaz: Viera v boha je evolučným štádiom viery vo svojho stádového vodcu, odkiaľ pôvodne pochádza. A etológ by doplnil, že dôvera vo svojho vodcu stáda má nemálo spoločných prvkov s tým, čo nazývame vierou v boha. Aj tú oddanosť, aj tú agresivitu, aj tú hierarchiu v postavení v stáde.

Odpovědět

Reductio ad Hitlerum

Milan Hum,2011-12-13 00:56:32

http://www.i-ateismus.cz/2011/07/argument-ad-hitlerum-a-spol/

http://www.examiner.com/atheism-in-birmingham/refuting-the-myth-that-hitler-stalin-and-pol-pot-were-atheists

Tak tenhle jsem neznal, díky. Budu o tom ještě muset přemýšlet. Stalin ateista mohl být, a zvěrstev napáchal také dost. Nevím co bych k tomu řekl, odkazy uvádím pro zajímavost (sám s nimi úplně nesouhlasím), prosím nereagujte na mě. Případné nepřesnosti můžete řešit na odkazech, diskuzní prostor tam je.

Odpovědět

Bezte se hadat na jiny server, nebo soukrome...

Jirikk Matus,2011-12-12 21:50:08

Nikdo to necte (ja jsem vydrzel asi 20 provnich prispevku)
A pripomina to 'diskuzi' se zelenyma :-(

Odpovědět


Pane Matus, jakto ze to nikdo necte,

Josef Straka,2011-12-12 22:24:32

a vy jste snad vzduch nebo co ? Dokonce jste se prolouskal pres 20 "provnich" prispevku, tak to uz musi byt hodnotne pocteni, ne, kdyz jste to tak daleko vydrzel. Vy jste jako typicky Nemec, tomu kdyz se neco nelibi, i kdyz mu po tom nic neni, tak se do vseho montuje a rozkazuje, co kdo ma delat. Delate, jako by vam to tady patrilo. Tak skoncete u tech 20 prispevku a slus, nectete to, zavrete to a jdete spat. Nazdar a pekne sny.

Odpovědět

S Ipkkis,2011-12-12 15:56:45

Pan straka s vami to nema zmysel veci ktore mi zase u vas nesedia. Ano slovensky stat si objednaval vrazdy zidov a ako na potvoru ho viedol knaz Jozef Tiso pochadzajuci z Bytce ktory bol po vojne popraveny
Tu je odkaz aby ste si mohol precitat o jeho zivote http://www.osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&ID=743
Vo vasom ponimani ten kdo nedodrzuje desatoro spachal niektory zo smrtelnych hriechov alebo inak odporuje uceniu automaticky neni krestan tak potom to vyzera ze posledny krestan bol Jezis a nakoniec on bol vlastne zid takze ziadny krestan neexistuje :D
Pre mna su krestania vsetci co sa hlasia k danej cirkvy a nevylucujem ich len preto ze porusili niaky zakon a ak sa hlasil Hitler ku krestanom tak bol pre mna krestan nech spachal akekolvek zlociny

Odpovědět


No, vidite je, Slovaky,

Josef Straka,2011-12-12 18:50:08

neznabohy, i ten Pambu je na ne kratky ... To jste chtel slyset ? Tak ja vam to konceduju. Ale vazne: ano, Tiso jako krestan zjevne tezce hresil, no a co ? Spousta jinych krestanu nehresilo. Vy se domnivate, ze kdyz je nekdo krestan, ze musi byt vzor vsech ctnosti ? Nemusi. Kdyz tak vykladate, ze jste evangelik (jakehosi podivneho typu, ale nest), tak jiste vite, ze my krestani jsme hrisni lide. I vy, i ja. Jenom ateisti nehresi a jsou, jak znamo, primo vzor lilií. Kdo (jako krestan) nedodrzuje desatero cim pase nektery ze smrtelnych hrichu, neprestava byt krestanem, je jenom chybujicim krestanem. Na to my krestani mame instituci pokani a ucinne litosti, vime ? Takze ne, ze posledni krestan byl Jezis, to se mylite. Vy jste opravdu divny evangelik. Znate tu, jak jede varsavsky rabin s varsavskym biskupem (nebo arcibiskupem, ted nevim) ve vlaku, a biskup ho laka ke krestanstvi tim, jak daleko by to mohl v katolicke cirkvi dotahnout, a rabin porad uvadi protipriklady, ze uz je vlastne jako varsavsky rabin dost vysoko, az se biskup nastve a rika, a krestanskym Panem Bohem, to byste byt nechtel, a rabin mu klidne rika, no, jednomu z nasich se to uz podarilo. No, kdyz pro vas byl Hitler krestan, tak to byl leda takovy evanjelik jako jste vy, to vam gratuluju k vybrane spolecnosti. Chcete se po smrti octnout tam, co je on ?

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-12 19:43:59

Aby sme si rozumeli ja som sa zapojil do diskusie hlavne preto lebo vase argumenty sa mi moc nezdali a chcel som ukazat aj iny pohlad na vec. Vy ste tvrdili ze krestania su lepsi ako ateisti a dokazoval ste to Hitlerom Stalinom a nakonoec Pol Potom tak sa mi to moc nepacilo lebo aj v radoch krestanou bolo dost znamich zlocincou.
A tiez nezdielam nazor ze krestanstvo bolo tahunom pokroku ale to vam asi uz pekne vysvetlil pan Roman Cziel

Odpovědět


Ale prosim vas, pane Ippkis,

Josef Straka,2011-12-12 22:32:50

jak jste prisel na to, ze jsem tvrdil, ze krestani jsou lepsi nez ateisti ? To jsou zase nejake vase halucinace. Ja jsem tvrdil, ze velka vetsina velkych zlocincu 20. stoleti byli ateisti. Najdete si to dole. Ze nesdilite nazor, ze krestanstvi bylo tahounem pokroku, to je vase nezadatelne pravo, ale fakta rikaji neco jineho. Ano, i mezi krestany byla rada zlocincu, to mate bohuzel pravdu, to se neda nic delat, protoze lidi jsou takovi jaci jsou. Ale my krestane se snazime, aby lidi byli co nejlepsi.

Odpovědět


pro pana Straku

Dag Bedmen,2011-12-14 20:18:40

"Ale my krestane se snazime, aby lidi byli co nejlepsi". Asi stejně jako muslimové, nebo komunisté (ti se také opravdu snaží o to aby lidé byli co nejlepší) nebo fašisté (také mají v plánu ovládnutí světa těmi nejlepšími). Nebo ne ? Nebo je to jinak ? Asi ano, teď už je Vaše víra za zenitem, už to nejde tak snadno, obracet nevěřící barbary a divochy ohněm a mečem na víru. Víte víra v boha je stejně zneužitelná ideologie jako všechny ostatní ideologie, tak si nedělejte iluze o té své jedině správné ideologii.

Odpovědět


No ale to se mylite,

Josef Straka,2011-12-14 22:53:02

muslimove, komuniste a naciste (fasiste ani tak ne, vetsina lidi, i ti z Kansasu, si neustale pletou fasismus a nacionalni socialismus) nechteji mit lidi lepsi, ale poslusnejsi, a nikoliv k obrazu bozimu, ale k obrazu sve nasilnicke ideologie. My krestane chceme, abychom byli (kazdy za sebe, prosim ! zadny bolsevicky kolektivismus a "ja vim nejlip, co je pro tebe nejlepsi", jako to predvadi i vetsina aktivnich ateistu) lepsi ve smyslu vselidskych hodnot, vcelku dobre shrnutych v Desateru, nelhat, nekrast, nevrazdit a to ostatni. Vy se domnivate, ze komuniste, naciste a mohamedani se ridi tim stejnym Desaterem ? Ale, ale ...

Odpovědět

S Ipkkis,2011-12-12 15:55:53

Pan straka s vami to nema zmysel veci ktore mi zase u vas nesedia. Ano slovensky stat si objednaval vrazdy zidov a ako na potvoru ho viedol knaz Jozef Tiso pochadzajuci z Bytce ktory bol po vojne popraveny
Tu je odkaz aby ste si mohol precitat o jeho zivote http://www.osobnosti.sk/index.php?os=zivotopis&ID=743
Vo vasom ponimani ten kdo nedodrzuje desatoro spachal niektory zo smrtelnych hriechov alebo inak odporuje uceniu automaticky neni krestan tak potom to vyzera ze posledny krestan bol Jezis a nakoniec on bol vlastne zid takze ziadny krestan neexistuje :D
Pre mna su krestania vsetci co sa hlasia k danej cirkvy a nevylucujem ich len preto ze porusili niaky zakon a ak sa hlasil Hitler ku krestanom tak bol pre mna krestan nech spachal akekolvek zlociny

Odpovědět

No, tak, nějak,

Dag Bedmen,2011-12-12 10:15:48

jak tady pročítám tu diskuzi, tak mě Ti teisté (lidé věřící v existenci boha, bohů) stále více přesvědčují o svém strachu z poznání pravdy, ať už je jakákoli. Utvrzují se ve víře ve svá dogmata, která pro svoji potřebu ohýbají a lámou jak je to jen možné. Opírají se při tom o vědecké poznání, které současně zavrhují dogmatem, že člověku je poznatelné jen to co mu bůh - bohové dovolí a co mu bůh - bohové nastražili jako "pozemskou" zkoušku víry. "Jsem opravdu rád", že ač ateista přeci jen mě čeká ráj, neb není jiné cesty než cesty k bohu - bohům.

Odpovědět


Nechapu, "strachu z poznani pravdy",

Josef Straka,2011-12-12 10:25:14

ten u sebe tak nejak nepozoruji. Ostatne, co je to pravda, ze ano ? Jo, ze nesouhlasime s argumenty ateistu, to je pravda. Ale to by tak nejak predpokladalo, ze argumenty ateistu jsou cista pravda. Coz zhusta nejsou, nektere z nich jsou jenom zlovolne lzi, nektere jsou proste chybne nebo vychazeji z (casto umyslneho) neporozumeni a o tech malo zbyvajicich se jiste da diskutovat, ovsem to je vetsinou to posledni, co ateiste chteji, oni chteji mit PRAVDU a zadnou diskusi.

Odpovědět


Jo a s tim rajem, to teda nevim,

Josef Straka,2011-12-12 10:28:26

jestli vas jako ateistu ceka raj, vy prece na nic takoveho neverite a rikate, ze nic takoveho neexistuje. Tak vas to tezko muze cekat, ne ? Ne, nechte nas raj nam, krestanum, a vy jdete do sve Velke Nicoty nebo co to ateisty po smrti ceka. Treba se vam to bude vic libit nez to vecne prozpevovani Aleluja, jak si ateiste predstavuji krestansky raj.

Odpovědět


No, tak, nějak,

Dag Bedmen,2011-12-13 12:16:41

pane Straka přečtěte si nekolikrát můj příspěvek, a až ho pochopíte, tak si několikrát přečtěte své reakce, a až pochopíte co jste vlastně napsal, tak zareagujte jako člověk rozumný a myslící. Děkuji.

Odpovědět


Mám vážnou obavu,

Ota Beran,2011-12-13 14:06:06

že po panu Strakovi chcete něco co je nejspíše nad jeho možnosti.

Odpovědět


Ale, Dagu Badmene,

Josef Straka,2011-12-13 19:07:00

vy jste tam cosi prohlasil, a ja jsem cosi prohlasil. Mel jsem se snad nad vasim prohlasenim nejak zamyslet ? Proc ?

Odpovědět


No, tak nějak,

Dag Bedmen,2011-12-14 03:26:47

pane Straka, konečně jste mi ozřejmnil Váš přístup k diskusi - ať si každý říká (píše) co chce já to stejně nevnímám a nezajímá mě to, neb co bych se nad tím zamýšlel, jedině mé názory jsou ty, nad kterými mají všichni v tichém nadšení žasnout. No bohužel (pro Vás a Vám podobným) jsou i lidé kteří se dokáží zamyslet nad tím co píšete a dovolí si se Vás zeptat, zda vůbec chápete smysl toho co čtete a také toho co píšete. Nezlobte se na mne, ale já opravdu v tichém nadšení žasnu nad tím co dokáží někteří jedinci vyplodit a ještě to vystavovat na veřejnosti. Díky za pobavení.

Odpovědět


Ale to vubec ne, mily Dagu,

Josef Straka,2011-12-14 08:15:54

ale to tam v tom prohlaseni nejdriv musi neco k zamysleni byt, vime ? Bezte se radsi dal opijet ...

Odpovědět


No, tak nějak,

Dag Bedmen,2011-12-14 19:58:40

když v nejakém prohlášení není nic, nad čím je potřeba se zamýšlet, tak proč na nej reagovat, že. Nebo je to jinak, v mém příspěvku je toho dost co Vás vyvádí z klidu, ale nějak nejste schopen adekvátní reakce, tak se ukažte, co je na mém příspěvku tak pobuřujícího, že jste reagoval, tak jak jste reagoval. S přáním dalších kvalitních úletů Dag Bedmen alias Hogo Fogo.

Odpovědět


Prosim vas, proc nemuzete reagovat jako

Josef Straka,2011-12-14 22:59:59

normalni dospely clovek ? "když v nejakém prohlášení není nic, nad čím je potřeba se zamýšlet, tak proč na nej reagovat, že" - no ale proc ne, to se muze reagovat jenom na nejaka hlubokomyslna prohlaseni ? Sam vidite, jak si protirecite, zjevne se domnivate, ze placam blbosti, ale presto na ne reagujete - proc tedy ? No a "Nebo je to jinak, v mém příspěvku je toho dost co Vás vyvádí z klidu, ale nějak nejste schopen adekvátní reakce, tak se ukažte, co je na mém příspěvku tak pobuřujícího, že jste reagoval, tak jak jste reagoval" - to myslite co, bohamáriu ? Snad ne to "jdete se dal opijet" ? Nejdriv si date takovou prezdivku a pak se divite, jsou ti lidi uz uplne mesuge ?

Odpovědět


No, tak nějak,

Dag Bedmen,2011-12-15 02:08:28

pomalu a jistě, se k tomu dopracujeme, víte pokud jste četl můj původní příspěvek a správně ho pochopil, tak já v něm psal o dojmu který ve mě zanechali teisté (no moc jich tu nepřispělo) po přečtení této diskuse. No, tak nějak, nedá se s tím nic dělat, ale je to tak, teisté jsou ve své ideologii natolik uvězněni, že nerozpoznají její neudržitelnost a neustále se sami sebe ubezpečují, že to co konají a hlásají je jediné správné a pravdivé. No a rozvoj této diskuse (konečně všech těch monologů vedených teisty nejen na OSLU) mi tuto mou doměnku potvrzuje, dalo by se říci s vědeckou přesností mnohokrát opakovaných pokusů. Víte já na rozdíl od Vás, o tom co čtu také přemýšlím, a pokud čtu "bláboly", tak se snažím vcítit do člověka, který tyto plodí a snažím se porozumět tomu co jej k tomu vede a věřte, že jste toho zde napsal dost. No a tak nějak, jste mi ozřejmnil výsledky testu - proč teisté nemají rádi ateisty - skutečně z nich mají strach, mají strach, že naruší jejich dogmata, že odhalí pravdu o jejich ideologii, že zboří jejich svět, který tak těžce vybojovali, že všechy Ty oběti jejich ideologie byly vlastně nevinné a zbytečné. Proto musíte nesmiřitelně odsuzovat to co Vás ohrožuje, proto musíte ohýbat svá dogmata tam kde je poznání ohrožuje. No a navíc nám ateistům závidíte naši svobodu, svobodu v rozhodování které není omezeno žádnými dogmaty, naši svobodu vůle která se nemusí obávat vyobcování z ideologické klece. No, nepředpokládám, že by jste se nad tím zamyslel, ale nemusíte zoufat, nejste v tom sám, všichni vyznavači ideologií mají stejná stigmata a diskuse s nimi vykazují naprosto stejná schémata chování a obhajování svých pravd, no ale nakonec vždyť vy jste ve své klícce vlasně docela šťastni, že.

Odpovědět

Posledni dopis panu Strakovi

Frantisek Vrata,2011-12-12 04:33:05

Pane Straka prosim Vas budte trochu soudny.Ohanite se nabozenstvim jako tim nejcistsim na svete, ono za nic nemuze to jen lidska touha po moci...A kdepak byli vschni ti knezi, biskupove a vyse, ze se nepostavili te svetske moci a rekli kdepak takhle nasi viru nebudete zneuzivat!Ono se jim to velice hodilo do kramu a tyli z toho.A nebudu delat rozdily mezi"jeho nejkatolictejsim velicenstvem" a jejim nejprotestantnejsim velicenstvem" a jejimy nasledniky.Mozna se budete divit ale moje anglictina je na takove urovni ze znam rozdil mezi slovy believe a faith.A ze pan Bush vystudoval vehlasnou universitu, kde jeho taticek zaplatil mohutny baksis neni jeho zasluha.Ja jsem jej nesledoval pouze na internetu ale i "zive" v televiznich prenosech a musel jsem se casto stydet ze je muj president.A opravdu " Bushismu " je plny internet ale i takova Fox News jich spoustu odvysilala a ty nemuze nikdo soudny obvinovat z levicactvi. To je ovsem podruzne ja ani na toto tema nechtel diskutovat jen Vase nepodlozena zarputilost mne k tomu privedla ale mel jsem si asi jen myslet sve a psat pouze k vecem kterym rozumim.Timto jsem skoncil a zadne dalsi reakce ode mne necekejte.Dekuji.

Odpovědět


No, vy tomu mozna neverite,

Josef Straka,2011-12-12 08:23:30

ale je tomu tak, lidska touha po moci (coz je ovsem zase jenom cesticka k evolucnimu uspechu individua) skutecne JE za vsemi temi konflikty, valkami, vrazdenim a podobne. A ti biskupove a podobni, no, nejsou to snad taky lide, nemyslite ? A byli i jini biskupove a knezi, kteri se chovali tak, jak jim krestanska vira prikazovala, ale ti se vam nehodi do kramu. Vy jste vzdy ve svem zivote jednal nesobecky, ku prospechu jinych a k neprospechu svemu ? Ale nepovidejte. Muj argument s Bushem jste trosku nepochopil, vam nedoslo, ze si GWB svuj obraz "balika" pekne pestoval, aby se meli levicaci cemu smat a zustali na povrchu ? A co Barak Husseinovic, ten se vam jako vas president libi ? Co bez teleprompteru ze sebe nedokaze vypravit kloudnou vetu, vystudoval za certvi ci penize, na jeho udajne skole si na nej nikdo ze "spoluzaku" nemuze vzpomenout, nedokazal predlozit original sveho birth certificate a misto toho se soudi za miliony, liba ruku saudskemu krali, leze do zadku vrahum a nackum po celem svete i doma v Americe ? No, to vam gratuluju.

Odpovědět

pan Straka

Roman Cziel,2011-12-11 23:03:51

Sledoval som tuto diskusiu a nebudem Vam opakovat to, co vam uz ostatni stokrat pisali a vy aj tak stale "verklikujete" to svoje dookola. Ale mam otazku.

Podla vas, vyplyva z evolucnej teorie, alebo z ateizmu to, ze clovek ma vrazdit alebo nejakym inym sposobom konat zlo? Zrejme si to nejak takto predstavujete a preto donekonecna vytahujete nackov a komunistov (i ked o ich ateizme sa da polemizovat, co tu dokazuje mnozstvo dalsich prispevkov).

Evolucna teoria sluzi na VYSVETLENIE toho, ako priroda funguje. V ziadnom pripade z nej nevyplyva, ze clovek by mal vrazdit, kradnut, alebo znasilnovat. Z hladiska evolucie preziva ten najlepsie adaptovany a adaptacnou strategiou pokojne moze byt spolupraca. Evolucia nikomu nic NEPRIKAZUJE ani NEODPORUCA, len opisuje ako veci funguju.
A co ateizmus? Takisto nic neprikazuje a neodporuca. Ateista nepotrebuje navod, ani nebeskeho policajta vyhrazajuceho sa peklom, ani staroveku prirucku s prikazaniami, zakazmi a odporucaniami.
Ateista akosi sam chape, ze spolupraca je to najlepsie. A uplne si vystaci so zlatym pravidlom "nerob druhym to, co nechces aby robili tebe".

Pan Straka, myslite si, ze ak by vymizlo krestanstvo, tak by sa ludia zmenili na zvery, ktore len vrazdia a znasilnuju? Uz jeden fanatik mi tvrdil, ze ano, presne takto by to vraj bolo. Lenze to by znamenalo, ze krestanov drzi na uzde iba strach z pekla, prikazy v knizke a predstava raja, ak sa budu slusne spravat (a samozrejme verit v Jeziska).
OK, mozno krestania by sa naozaj takto zmenili a v tom pripade je lepsie, ked veria a ked sa obavaju svojho Boha. Ale nech podla seba neposudzuju ateistov. My zijeme bez viery v bohov, bez strachu z pekla a neocakavame za dobre skutky odmenu. Tak kto je vlastne lepsi clovek?

Na fanatikoch sa mi paci este jedna vec. Ak im ukazem nejaky pripad, kedy niekto vrazdil v mene Boha, tak hned zacnu tvrdit, ze to nebol krestan. Ale ak vrazdil ateista, tak ten uz vrazdil prave preto, ze bol ateista. To je pekna selekcia :)) Samozrejme nezmyselna, ako som napisal. Ateizmus nic take neprikazuje. Ina vec je, ak sa nieco zneuzije, dezinterpretuje, ako si napriklad nackovia prisposobili darwinizmus. Lenze rovnako ak chce vrazdit nabozensky fanatik, tak si najde bohatu oporu aj v krestanstve, vsak? Praktiky Jahveho snad ani netreba pripominat.

Takze asi tak je to s evoluciou, ateizmom, veriacimi, atd.

Odpovědět


Na tychto fotkach

Roman Cziel,2011-12-11 23:09:35

mi skutocne nepripadaju ako ateisti:
http://anticlerical.multiply.com/photos/album/16/Alemanha_nazista#

Odpovědět


Ale pane Cziel,

Josef Straka,2011-12-12 08:14:42

to je porad to stejne: vlozit protivnikovi do ust ci pera neco, co nikdy nerekl a nenapsal, a pak ho za to rezat. Skoda komentare. Znate ten feuilleton od Capka ? Pokud ne, tak si ho prectete, poznate se. Jenom poznamka, vy se domnivate, ze korelace ukazuje na kauzalitu ? Z vaseho prispevku plyne, ze si to myslite, ale prozradim vam, ze tomu tak neni. Mrknete se na muj prvni prispevek, ktery tohle cele spustil, a pak se zastydte.

Odpovědět


Pan Straka,

Roman Cziel,2011-12-12 11:27:44

viete co znamena slovo otazka? V mojom prispevku som napisal, ze mam na vas otazku. A je tam hned niekolko otaznikov, tak snad ste ich neprehliadli. Myslel som, ze napisete svoj nazor, ale znova ste sa odpovedi vyhli. "Precti si tohle, precti si tamhleto". To nemate nejaky vlastny nazor?

Ja sa nedomnievam, ze korelacia ukazuje na kauzalitu, ale z diskusie som nadobudol dojem, ze si to myslite vy. Ak si to nemyslite, tak mozno by ste sa mali vyjadrovat jasnejsie. Ked uz ste tu temu zacali, tak by nebolo odveci napisat v co vlastne verite a co si myslite.

Odpovědět


No tak dobre, pane Cziel,

Josef Straka,2011-12-12 12:54:23

i kdyz bych si dovolil podotknout, ze ve vasi 2. vete 2.odstavce pisete "Zrejme si to nejak takto predstavujete", to je to, co jsem mel na mysli ve sve prvni odpovedi. Ale k vasim otazkam:

- z ateismu to nutne nevyplyva, ani to pro ateisty neni nijak charakteristicke. O ateismu jako ideologii si uz nejsem tak jisty, rekl bych, ze navod k bezohlednemu chovani je v ateismu zabudovan (na rozdil od krestanstvi). Znam mnoho ateistu, nejspis je jich zcela prevazna vetsina, kteri jsou slusni lide, nelzou vic nez je nezbytne nutne, nekradou, neloupi, nevrazdi, staraji se o sve rodiny. Asi to bude tim, ze to jsou ateiste takrikajic "by default", tedy nikoliv ateiste z tvrdeho presvedceni o skodlivosti nabozenske viry, ale proste proto, ze je nic jineho nenapadlo (nebo i z jinych, nemene cestnych pricin). Opet bych opakoval (znate logiku ? vite, co je to implikace ?), ze moje teze nebyla, ze vetsina ateistu jsou gauneri, ale ze vetsina velkych zlocincu 20. stoleti byla aktivnimi ateisty. To neni to same, chapete to ?

- vy se domnivate, ze komuniste nebyli ateisty z presvedceni, dle sve komunisticke ideologie ? Kolik je vam let, ze tvrdite takove s odpustenim hovadiny ? Polemizovat se da o ledascem, ale mnozstvi prispevku zastavajicich nejaky nazor nijak nerozhoduje o spravnosti tohoto nazoru, ani o ni nijak nevypovida. Uz vubec ne, kdyz se jedna o internetovy blog.

- s evolucni teorii mate pravdu potud, ze vysvetluje fungovani prirody (tedy zive prirody, ze ano, skaly a voda jsou taky priroda). Samozrejme z ni nevyplyva, co by clovek mel nebo nemel z hlediska moralniho, protoze prirode je to uplne jedno a priroda moralku nema. Ovsem vysvetluje nam docela pekne, proc to rada lidi cini, tedy proc krade, loupi atd. Prinasi jim to zpravidla evolucni vyhody, a oni sami by vam mozna rekli, ze v JEJICH moralce je to OK, loupit a vrazdit, o evolucnich vyhodach by asi nemluvili, formulovali by to ponekud jinak, ale vecne by to bylo to same. To jenom tak na okraj, nemuzete vychazet z toho, ze vase moralka je moralka jednoho kazdeho individua. Spoluprace MUZE byt nejlepsi evolucni strategii, ale taky nemusi, prijde na okolnosti. Prikladu si jiste najdete sam spoustu. Spolupracuji vlci s ovcemi nebo ne ? Vase teze jsou vicemene spravne, ale jsou to veci vseobecne zname, ktere jsem nikdy nepopiral. Jak rikaji Nemci, Binsenweisheit.

- no, co chape nebo nechape ateista, to bych byl MOC opatrny. "Ateista akosi sam chape, ze spolupraca je to najlepsie" - ale prosim vas, kam na takovehle hlouposti chodite ? Jednak generalizujete tam, kde se generalizovat neda - kazdy clovek je v tomhle jiny - a jednak to proste neni pravda, ze se spoluprace vzdycky a za vsech okolnosti vyplaci. Urcite si sam dovedete predstavit spoustu situaci, kdy nikoliv spoluprace, ale agresivni stret vede k uspechu, a kdy naopak spoluprace je cestou do pekel (nebo kam ta cesta u ateistu vede). Taky jsou situace, kdy spoluprace vede k tomu, ze na tom vydela jenom jedna strana a stret k tomu, ze obe strany vydelaji (nebo neprodelaji), to je u vas pak dobre nebo spatne ? Vy jste nikdy jeste nepotkal cloveka, ktery vas pekne "prekabátil" ? A byl to ateista ? Asi jste se neptal, co. Takze podle vas je kazdy ateista vylupek vsech ctnosti, prinejmensim tedy te "spolupracovni". Hm ... aby vas to nekdy nemrzelo, ze tem ateistum tak duverujete. Prectete si tenhle odstavec po sobe jeste jednou, abyste pochopil, jakou jste napsal blbost.

- ne, nemyslim si to. Ale krestanstvi melo prece jenom zuslechtujici vliv na ty narody, u kterych se rozsirilo. Neverite ? Tak se podivejte, jak to vypada v "krestanskych" zemich (Evropa, Ameriky, Australie) - blahobyt vetsi ci mensi, kam se podivate, lidi nevedi roupama z prebytku co delat, pracuje se malo a slavi se furt, a valky se nevedou. A podivejte se na "nekrestanske" zeme, s nejakymi temi vyjimkami - vetsinou hlad, chudoba, svrab a nestovice, prikazy, zakazy a nesvoboda, kam se podivate. No a ze krestany drzi na uzde jenom strach z pekla - no, rekl bych ze ne, ale pokud ano, je to strach blahodarny, lidi se neceho bat museji, aby si porad nesli vzajemne po krku. Vy jste to zase nepochopil: krestanstvi nas vede k tomu, abychom krestanske hodnoty implementovali sami v sobe a chovali se podle nich. Nemci maji pekne slovo "verinnerlichen", "inner" znamena "vnitrni". Kam to vede, kdyz se ateiste pekla neboji, nam ukazal nacionalni a internacionalni socialismus po celem svete, treba v Kambodzi, Rudi Khmerove byli taky zaprisahli ateiste. Jste na to hrd ?

- dal pokracujete skutecne fantasticky "My zijeme bez viery v bohov, bez strachu z pekla a neocakavame za dobre skutky odmenu. Tak kto je vlastne lepsi clovek?" - o to vam asi slo celou dobu v tech vasich tiradach, "my ateisti jsme lepsi lidi nez vy krestani". Jako bych slysel mluvit Adolfa nebo Dzugasviliho. Takovy ateisticky Herrenvolk si predstavujete, co vyhubi ty hnusne krestany ? A budete hubit taky muslimy ? Tak to si dejte pozor, aby nevyhubili oni vas, oni na vas, na rozdil od nas krestanu, maji pifku a nebudou se s vami mazat a diskutovat jako my, krestane.

- no a na zaver zase jedna obvykla ateisticka lez "Ak im ukazem nejaky pripad, kedy niekto vrazdil v mene Boha, tak hned zacnu tvrdit, ze to nebol krestan. Ale ak vrazdil ateista, tak ten uz vrazdil prave preto, ze bol ateista". Proc je to lez, najdete v mych prispevcich dole, uz se nehodlam opakovat. Mozna vam to babicka zapomnela rict, ale jedno z krestanskych prikazani rika "Nevezmes jmena boziho nadarmo" nebo jak to slovensky zni, tudiz clovek, udajne vrazdici ve jmenu Boha, vrazdi ve jmenu dabla. To je jedno, co rika. Prolhanost vasi druhe vety "Ale ak vrazdil ateista, tak ten uz vrazdil prave preto, ze bol ateista" by mela byt zjevna i vam. To vas babicka neucila, ze se lhat nema ?

- takze jsme experimentalne dospeli k zaveru, ze castecne nedomyslite, co rikate/pisete, castecne lzete. No, na ateistu docela dobry vykon. Tak si ten ateismus uzijte, az vas budou muslimove kamenovat.

Odpovědět


Tak este jeden pokus...

Roman Cziel,2011-12-12 18:36:11

Dik za odpoved. Vidim, ze niektore veci ste si zase prekrutili, ale nevadi. Pozrime sa na to.

Ateizmus ako ideologia? Zalezi od vasej definicie ateizmu. Napriklad "stav bez nabozenskej viery" asi nie je ideologia. Ale tych druhov ateizmu je viac:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Ateismus#Druhy_ateismu
"Je třeba si uvědomit, že ateismus sám o sobě není uceleným myšlenkovým systémem a ani to od něj nelze očekávat. Je však důležitou součástí řady ideologií a filosofických směrů."
Ja osobne by som sa najskor zaradil k moznosti 3. a 7.
Som rad, ze poznate mnoho dobrych ateistov. Pokojne sa k nim mozem zaradit, aj ked nie som "default" ateista. Bol som veriaci asi do puberty a potom som postupne presiel k ateizmu.
"... moje teze nebyla, ze vetsina ateistu jsou gauneri, ale ze vetsina velkych zlocincu 20. stoleti byla aktivnimi ateisty. To neni to same, chapete to ?" Chapem to, ale este by ma zaujimalo, ci sa stotoznujete s nazorom, ze ak by poklesol pocet krestanov, resp. stali by sa z nich ateisti, tak by to malo za nasledok vyrazny narast kriminality (s takymi nazormi som sa uz stretol a preto niektori fanatici nenavidia ateizmus a dokonca aj evolucnu teoriu).

"vy se domnivate, ze komuniste nebyli ateisty z presvedceni, dle sve komunisticke ideologie ? Kolik je vam let, ze tvrdite takove ..."
Pisal som o nacistoch a komunistoch. Podla wikipedie "Marxismus a komunismus zastávaly a zastávají ateistické názory, ne každý marxista či komunista však musí být nezbytně ateista." Neodvolavam sa na mnozstvo prispevkov proti vam, to by bol argument ad populum. Ale ked som si presiel prispevky vase a prispevky oponentov, tak som si nevsimol, ze by ste mali nejak navrch. Podla coho by som sa mal rozhodnut, ze prave vy mate pravdu? Mimochodom, je mi 30, ak vas to zaujima :)

K evolucii. "Ovsem vysvetluje nam docela pekne, proc to rada lidi cini, tedy proc krade, loupi atd. Prinasi jim to zpravidla evolucni vyhody," Mozno momentalna vyhoda, ale nasledkom je vacsinou vylucenie zo spolocnosti a to je zase nevyhoda. Samozrejme vynimky sa najdu vzdy, ale asi sa zhodneme, ze prijatie evol. teorie v drvivej vacine pripadov nema za nasledok horsie spravanie. A ak je niekto posahany, tak je jedno, ci je to evolucionista, alebo kreacionista. Svoje nespravne konanie si zdovodni tak ci tak.
"Spolupracuji vlci s ovcemi nebo ne ?" To je vtip? Preco by mali spolupracovat so svojou koristou. Spolupracuju predsa navzajom na dolapeni koristi.

"no, co chape nebo nechape ateista, to bych byl MOC opatrny."
Spolupraca nie vzdy, ale skoro vzdy. A do spoluprace ratam aj pomoc druhemu. A co zlate pravidlo, ktore som tam napisal, aj to je blbost? Vybrali ste si jednu vetu z odstavca a idete ju tu rozpitvavat. Pan Straka, o kolko vacsia blbost je krestanske "miluj svojho blizneho, ako seba sameho" alebo este lepsie "miluj aj svojho nepriatela". To je vazne vyborne.
"Takze podle vas je kazdy ateista vylupek vsech ctnosti" To som tam nenapisal. A nedoverujem len ateistom. Nerozdelujem to podla toho, kto je ateista a kto veriaci. V zivote ma sklamali ludia z oboch skupin.

"... krestanstvi melo prece jenom zuslechtujici vliv na ty narody, u kterych se rozsirilo. Neverite ? Tak se podivejte, jak to vypada v "krestanskych" zemich".
No, zalezi na vybere. Trebars "nekrestansky" Singapur, Dubai versus krestanska Angola alebo Haiti. Cela bigotna latinska Amerika nic moc.
Otazkou je, ci su mnohe zapadne krajiny vyspele prave vdaka krestanstvu, alebo jednoducho technickemu pokroku a roznym dalsim okolnostiam. Krestania z Europy predsa dobyvali a zotrocovali mnoho narodov a prisvojovali si ich bohatstvo, takze tym by som sa velmi nechvalil. Nechcem to rozoberat do podrobna, lebo nie som expert, ale myslim, ze krestanstvo na tom rozvoji az taky velky podiel nema. Ano, zapadna civilizacia vyrastla na krestanskom zaklade, ale je otazne, ci by nevyrastla i bez neho. Stredoveka Cordoba a dalsie mesta prekvitali pod vladou moslimov. Dokonca tam moslimovia krestanov nevrazdili, fungovala tam tzv. konvivencia. Boli tu aj ine vyspele civilizacie, Etruskovia, Cinania, Egyptania a pod., pricom o krestanstve nemali ani paru. Naopak, zopar juhoamerickych civilizacii zaniklo, lebo ich vyhubili krestanski conquistadori.

"rekl bych ze ne, ale pokud ano, je to strach blahodarny, lidi se neceho bat museji, aby si porad nesli vzajemne po krku." a dalej "Kam to vede, kdyz se ateiste pekla neboji, nam ukazal nacionalni a internacionalni socialismus po celem svete"
Vzajomne po krku by si bez strachu isli ti krestania, alebo tym mate na mysli vsetkych ludi? Ako je teda mozne, ze ja a miliony dalsich ateistov si po krku neideme? Ano, niektori sa boja trestu v podobe zatknutia, sudu, basy. Lenze vacsina ludi proste po krku nikomu ist nechce. Je to tak nejak vrodene, samozrejme velky vplyv ma aj vychova. Ja ako ateista predpokladam, ze clovek dokaze byt dobry aj bez strachu alebo nadprirodzenych zasahov.
"treba v Kambodzi, Rudi Khmerove byli taky zaprisahli ateiste. Jste na to hrd ?" A preco by som mal byt? Nejak nerozumiem o co vam stale ide s tym Hitlerom, Stalinom a teraz uz i Khmermi. Co konkvistadori, inkvizicia, kriziaci, to boli tiez ateisti? Ste nejak zatazeny iba na 20. storocie?

Tak kto je vlastne lepsi clovek?" - o to vam asi slo celou dobu v tech vasich tiradach, "my ateisti jsme lepsi lidi nez vy krestani". Jako bych slysel mluvit Adolfa nebo Dzugasviliho. Takovy ateisticky Herrenvolk si predstavujete, co vyhubi ty hnusne krestany ?"
Neslo mi celu dobu o to, len dedukujem z vasich prispevkov. A znova ste si nevsimli otaznik. Co su to dalej za žvásty? Ake vyhubenie krestanov? To mozno vy by ste furt niekoho hubili. Ste uz fakt mimo, nezda sa vam? A samozrejme, Adolfa a Dzugasviliho nezabudnete spomenut v ziadnom prispevku. Vam sa o nich snad sniva kazdu noc (a mozno i cez den). Moja otazka bola jasne polozena. Je (aspon podla vas) lepsi clovek, ktory kona dobro, aj ked mu to nikto neprikazuje a nehrozi trestom, alebo ten ktory kona dobro, lebo ma na to navod a boji sa pekla? Ja myslim, ze asi je to jedno, ale rozhodne z ateizmu nevyplyva ziadna hrozba. Vy tu cely cas pisete o zlocinoch ateistov a potom sa tvarite, ze si o nich nemyslite nic zle, lebo poznate aj dobrych ateistov. Take aky odkaz nam to tu vlastne chcete zanechat?

"no a na zaver zase jedna obvykla ateisticka lez". Ak je to loz, tak potom je krestanska, lebo prave od nich to mam. Najprv chcu dokaz nejakeho krestanskeho vraha a potom hned napisu, ze to nebol krestan :)
"udajne vrazdici ve jmenu Boha, vrazdi ve jmenu dabla. To je jedno, co rika." Ale vazne? To vobec nie je jedno. Ten clovek vrazdi na zaklade presvedcenia, mysli si, ze mu Boh nieco prikazuje, ze je Bohom vyvoleny a pod. Mozete si pozriet toto video:
http://www.youtube.com/watch?v=aM6RWcvB0pQ

Prolhanost vasi druhe vety "Ale ak vrazdil ateista, tak ten uz vrazdil prave preto, ze bol ateista" by mela byt zjevna i vam.

No jasne. Vy ste tu celu diskusiu zasypali prispevkami o Hitlerovi, Stalinovi a vzdy pripominate ich ateizmus. Tak o co vam ide?

Odpovědět


Patová situace v argumentaci

Ondi Vo,2011-12-12 19:41:11

Abych si pane Romane posloužil okřídleným přirovnáním "Je nemožné slepému vysvětlit krásu obrazu, hluchému krásu hudby a necitlivému krásu lidství".

Proto přechází diskuze s lidmi typu nesnášenlivce do hádky. A o náboženských nesnášenlivcích je to téma původního článku. Veškerá argumentace nepomůže přesvědčit o jeho omylu, protože adresovaný ji není schopen přijmout.

Výzkum kanadských a USA psychologů poukazuje na zakonzervovaný strach věřících k nevěřícím ... a podle mého názoru - bez šance na změnu. Před časem takoví volali po hranicí, vymítali ďábla a lynčovali s křížkem v ruce jim nepohodlné lidi.

Nic nepomůže argumentace, nebo náhled, chceme-li, že člověk je především člověk, ať mohamedán, nebo křesťan, ať rybář, nebo truhlář, ať bohatý, nebo chudý, bílý, nebo černý. A jako takový má své silné a slabé stránky, své záliby a svůj světonázor.
Proto jsem optimista a věřím, že i sebepobožnější človek, není-li zrovna psychoopat, podá pomocnou ruku v nouzi i ateistovi. Lidi se navzájem potřebují, ve spolupráci a v solidaritě je jejich síla.

Odpovědět


Pane Cziel, dneska uz na to nemam naladu,

Josef Straka,2011-12-12 22:50:36

ale pokud budu mit zitra cas, tak se na vas prispevek podivam a pokusim se odpovedet. Ale obavam se, ze vas nepotesim, jak jsem to tak preletl. Ondi Vo (to asi neni jmeno, tak zadny "pan"): ja bych tam vynechal mohamedana, vite, co rikaji hindsti Indove ? Cely zivot se pratelis se svym islamskym sousedem, vase rodiny se navstevuji, pomahate si. Pak mu jednoho dne jeho imam rekne, ze jsi smradlavy neverici pes a ze te musi zabit. On si vezme sekeru a povrazdi ti celou rodinu. To jsou muslimove.

Odpovědět

Nezlobte se, pane Vrato,

Josef Straka,2011-12-11 22:26:33

ale mohl byste to konkretizovat, ktera moje "fakta" jsou pouze domnenky ? Je to klidne mozne, clovek neni vsevedouci, ale co to podle vas konkretne bylo ?

Vy se skutecne domnivate, ze "vyhlazovani" Indianu (tedy, v severni Americe to byly valky kolonistu s Indiany, zadne skutecne vyhlazovani se tam nikdy nekonalo, v Jizni Americe to taky nebylo zadne planovite vyhlazovani, spis pokusy spanelske statni moci vyuzivat Indiany jako otroky) probihalo jaksi z nabozenskych duvodu, tedy ze "krestane" vyhlazovali "pohany" ? Kolonizace Severni Ameriky s timhle nemela vubec nic spolecneho. Prectete si nejaka historicka dila o Americe, je jich spousta, ale musi to byt skutecna historie, ne levicacka propaganda. Wikipedie je vetsinou zaujata proti bilym, na tu bych se moc nespolehal. Pokud vam vadi Jehoviste, tak se s nimi nebavte, nikdo vas k tomu nemuze prinutit. Ale stejne jako vy mate pravo se s nimi nebavit, stejne tak oni maji pravo k vam zdvorile prijit a pokusit se zaprist rozhovor, nebudte tak netolerantni k druhym. Ja vam ale prozradim male tajemstvi - skutecne vyhlazovani nejake skupiny obyvatelstva z duvodu viry se nejspis nikdy nekonalo, rozhodne ne ve velkem - snad krome obcasneho vyvrazdovani nemuslimu muslimy, vzdycky za tim stala mocenska otazka, kdo bude komu platit dane, a nabozenstvi se pouzivalo jako pekne zduvodneni. Viz treba katolici-hugenoti ve Francii.
Ja nevim, o kolik jich je vic, asi tak dva az petkrat ? On nikdo poradne nevi, kolik jich bylo tenkrat. A o kolik je vic bilych ? No o dost, ale to bude asi tim, ze bili v Americe min chlastaji a vic pracuji. Nakonec nejvic je Cinanu a Indu, jakto, ze jich je tolik, co myslite ? O Polabskych Slovanech a Zmudanech jsem pomerne malo informovan a obavam se, ze vy taky. Co jako s nimi ? Ano, Nemci je castecne vyhladili, castecne asimilovali, pod zaminkou sireni krestanstvi, ale zase, to byla povytce mocenska otazka, a je to uz dlouho a nikdo poradne nevi, jak to bylo. To mi chcete vycitat ? Co konkretne ? Vsadim se, ze kdyz budeme ve vasem rodokmenu hledat dost dozadu, najdeme spoustu ruznych grazlu, vrahu, zlodeju a sibenicniku. Jako u skoro kazdeho. Ale opakuji vam, ruzne valky, o kterych mluvite, nebyly vyprovokovany nabozenskou nesnasenlivosti, ale touhou lidi po majetku a moci, a nabozenstvi bylo jenom zasterkou. To vam rekne kazdy historik, ze o prachy slo vzdycky az v prvni rade. Rozesmal jste me s tim Bushem, umite anglicky lepe nez prumerne ? Nesmite povazovat retoricke figury za bernou minci, a papouskovat nekriticky vsecko, co si kde po internetu prectete. Vite, ze internet je to nejprolhanejsi informacni medium, ktere bylo kdy vynalezeno ? Toho si musite byt vedom, kdyz se nekde neco doctete. Jo a s tim Bushem - vetsinu levicaku zere, ze Bush to nekam dotahl, prinejmensim tedy na jednoho z nejmocnejsich muzu planety, a oni furt nic. Prozradim vam dalsi sladke tajemstvi - GWB je podstatne inteligentnejsi, nez si dovedete predstavit, a ma z tech levicaku, co si mysli, jaky je hlupak, velikou prcu. To jenom aby se vam dobre spalo a mohl jste se trosku uzirat. Muzete nam prozradit - ceho jste prozatim dosahl v zivote vy ? A na konec - vy jste semlel vsecko mozne dohromady, muzete to nejak pro ucely diskuse prezvykat do mensich, ucelenych porci ? Asi tak vzdycky jeden odstavec o rekneme maximalne deseti radcich. Takova priprava velice blahodarne pusobi na usporadani myslenek, aby to nebyl takovy galimatyas.

Odpovědět

Pane Strako...

Frantisek Vrata,2011-12-11 21:54:43

Bohuzel jsem za Vasimi nazory neshledal zadna fakta ale pouhe domenky a ty ma kazdy a mozna jsou hloupe, mozna ne ale fakta to nejsou.Tim byste asi trochu odporoval definici nabozenstvi jako vira spise nezli veda.Nemam osobne nic proti jakemukoliv nabozenstvi jako takovemu ale spise jeho projevum at uz je to vyhlazovanim kohokoliv ve jmenu viry ci klepanim Jehovistu na me dvere ve snaze prispet ke "spase me duse".
K tomu vyvrazdovani narodu:Mozna muzeme rici kmenu a ano, myslel jsem americke indiany a ze je jich dnes vice nezli tehdy?Kdyz mluvite o statistikach, kolikrat vice jich je nezali tehdy?A kolikrat vice je potomku bilych pristehovalcu?Myslim ze rozdil bude aspon jeden rad ale musim predznamenat je to pouze ma domenka, nikoliv fakt ktery bych mel vedecky overen.Ale i k tomu by se satudijni typ mohl propracovat.A to jsem se nezminil o kmenech polabskych slovanu, zmudanu apod.Dale bych mohl pokracovat neustalymi valkami mezi katoliky a protestanty (treba i husitske valky) a valkami mezi ruznymi odnozemi puvodniho monoteistickeho nabozenstvi ale to bychom se dostali k tomu ze vlastne vetsina valek byla vyprovokovana nabozenskou nesnasenlivosti" tech lepsich, bohabojnych".Dokonce i nejaky pan Bush prohlasil ze se radil s bohem a ten mu dal znameni k valce proti Iraku, to si snad budete schopen lehce dohledat to je nedavna historie. Nicmene mejte krasny a spokojeny zivot at uz verite v cokoliv!

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-11 22:18:50

Pan Straka už se dávno dostal mimo rámec obyčejných náboženských fanatiků... spíš to vypadá na psychickou poruchu, tak už ho prosím netrapme.

Odpovědět


Pane Vrato,

Josef Straka,2011-12-11 22:27:42

nejak se mi to dostalo nad vas, tak zarejdujte myssi vyse ...

Odpovědět


Pane Langu,

Josef Straka,2011-12-11 22:31:31

ze vas to vsecky furt jeste bavi ... Nic z vas nevypadne, zadny seriozni argument do diskuse, tak co z toho, propanajana, mate ? Clovek se od vas ani nic nedozvi, helejte se, nechcete se radsi ucit spanelsky nebo cinsky ? To by vam aspon neco prineslo.

Odpovědět


Seriozny argument

Marek Fucila,2011-12-13 13:12:00

Pan Straka, zidov je teraz pravdepodobne viac ako tesne po vojne. Znamena to vo vasom systeme, ze Hitler nebol az taky zly?

Odpovědět


Ale pan Fucila,

Josef Straka,2011-12-13 19:05:20

to si prece muzete zodpovedet sam. Samozrejme ze neznamena. Oni totiz nacionalni socialiste s Zidy nevalcili, oni je prumyslove VRAZDILI jako civilisty. Prectete si neco o bojich s Indiany v Severni Americe a o bojich s Indiany v Jizni Americe. Samozrejme, v ze Jizni Americe se Spanele prave slavou moc nepokryli, ale o zadne systematicke vyvrazdovani neslo. Ostatne, jihoamericti Indiani se mezi sebou vybijeli velice uspesne, vite, ze se rada indianskych kmenu spojila se Spanely proti svym indianskym utlacovatelum ? Stejne tak se mezi sebou vybijely indianske kmeny severoamericke. Slysel jste nekdy o Jezuitskem statu na uzemi dnesni Paraguaye ? Najdete si to a prectete, budete se divit. Proste se to tenkrat v obou Amerikach mezi sebou rezalo davno pred tim, nez prisli nejaci belosi. To ovsem protikrestansti "aktiviste" nechteji slyset.

Odpovědět


Jo, pan Fucila, a jeste neco,

Josef Straka,2011-12-13 19:15:33

oni v te Americe ti belosi jsou do dneska, zatimco Zidy vrazdici naciste jsou, jak jste si mozna vsiml, od roku 1945 historii. Takze ti Indiani se a) mnozili za vlady tech hnusnych krestanskych belochu - jakto, kdyz je prece krestansti belosi houfne vrazdili ? b) kdyz nevite, kolik bylo tenkrat pred prichodem belochu Indianu, jak muzete vedet, o kolik se snizil jejich pocet rekneme ke konci "indianskych valek". Zatimco pocet Zidu pred a po valce je pomerne dobre znam. Vy argumentujete vlastne tim, ze Zide by za vlady nacistu trvajici az do dneska meli vlastne stejne dobre, jako dnesni Indiani za vlady krestanskych belochu. Nestydite se trosku za takovouhle analogii ? Fuj.

Odpovědět

S Ipkkis,2011-12-11 19:33:39

Pan straka pocitam ze asi tak 26% izraelcov by svami nesuhlasilo keby ich nazvete zidmy. Pouzijem vasu analogiu podobne ako som ju cital v jednom z vasich prispevkov. Chodte do izraela a skuste nazvat tych 16% moslimou co tam ziju zidmi aka bude ich rearcia :D
Mali by ste si ujasnit pojmy vacsinu diskutujucich napadate s tvrdeniami ze nerozumeju pisanemu textu a svoje tvrdenia nepodporuju faktami.
Je to sice iba wiki lebo sa mi nechce hladat doverihodnejsi zdroj http://sk.wikipedia.org/wiki/Izrael

Odpovědět


Uz zase, prekrucovani vyroku druheho

Josef Straka,2011-12-11 21:46:02

diskutujiciho a napadani ho za neco, co nerekl: Originalni muj text: Israel je zidovsky stat, ma vlajku, hymnu (Ha Tikva) a ostatni symboly statnosti. Domnivate se, ze tomu tak neni ? A vy mi vycitate, ze pry rikam, ze v Israeli ziji jenom Zide. Neziji, samozrejme, ale presto je to zidovsky stat, protoze Zide tvori jeho tzv. Staatsvolk. Je Slovensko slovensky stat, tedy stat, ktery si vybudovali Slovaci pro sebe ? Rekl bych ze ano, ale nejsou vsichni Slovaci, co tam ziji. To same plati o uplne vsech statech sveta. Bezte uz do haje, kdyz se chcete hadat a nadavat na Zidy (rekl bych, ze je tahle vase tendence jasna), bezte k nackum.

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-11 22:25:49

Nerad se pana Straky zastávám, ale židovství má opravdu duální charakter - je to jak náboženska víra, tak i národnost - a abys měl národ, tak ještě nepotřebuješ mít stát. I když Izrael je opravdu židovským státem a to, že tam žijí i jiné národnosti na tom nic nemění.

Když Hitler likvidoval židy, tak to bylo čistě podle národnostní klíče a nikoli náboženského.

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-11 22:37:09

Uznavam ze s casti by sa dalo zidovstvo oznacit ako narod ale stale je to nabozenstvo zid moze byt tak isto slovak cech american alebo hocikdo iny a patri k zidovsemu nabozenstvu keby chcem teraz konvertovat na zidovsku vieru stale zostanem slovenskej narodnosti so zidovskym vierovyznanim
Len tak mimochodom pan straka ako ste prisli na to ze som ateista?

Odpovědět


Mne to tak nejak prislo,

Josef Straka,2011-12-11 22:41:44

neni to tak ? A jakeho jste tedy vyznani, smim-li se zeptat ?

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-11 22:45:55

mozete sa opitat a ja vam kludne odpoviem narozdiel od vas aj ked sme sa vas uz niekolko krat pitali. Som evanielik ale nepraktikujuci alebo ako by sa to dalo nazvat lebo sa nestotoznujem s predstavou boha ako ho predstavuje krestanstvo

Odpovědět


No ale to nevim, nevim,

Josef Straka,2011-12-11 22:50:14

evangelik, ktery se ale neztotoznuje s predstavou krestanskeho boha, hm, divne. Jste si jist, ze jste evangelik ? Z ceho tak usuzujete ?

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-11 23:08:52

nechapem ako to myslite?

Odpovědět


No, slovo evangelik

Josef Straka,2011-12-12 08:30:26

pochazi od slova evangelium (eu-angelium), tedy to jsou ti, co kladou evangelia - "slovo Bozi" - nad cirkev (zhruba receno) a proto se take trhli od Rima. Evangelia jsou ovsem zalozena na predstave krestanskeho Boha. Evangelik, ktery "se neztotoznuje s predstavou krestanskeho Boha", je protimluv a prazdne slovo. Mate to trosku popletene.

Odpovědět

Začíná se mi stýskat po Zephirovi.

Ota Beran,2011-12-11 09:06:35

Jeho bláboly o kvantové pěně měly tematickou soudržnost a v sobě skrytu alespoň jakousi poezii. To se o těch náboženských blábolech pana Straky říci nedá. ;o)

Odpovědět

Nesnasenlivi

Frantisek Vrata,2011-12-11 03:37:47

Musim rici ze v cele teto diskusi se mi zda nejvice " nesnasenlivy" a nazory ostatnich opovrhujici nejvice verici pan Josef Straka.Do omrzeni opakuje jako dukaz existence Boha nejakou beletrii od Cechova.A pri posuzovani "nejhorsich zloduchu " nejak zapomina na lidi kteri vyvrazdovali po "objeveni Ameriky" cela spolecenstvi a narody.

Odpovědět


To se mylite, ja neopovrhuji

Josef Straka,2011-12-11 10:22:34

nazory jinych, ja opovrhuji HLOUPYMI nazory jinych, tedy takovymi "nazory", za kterymi nestoji zadny argument a ktere nejsou podporovany fakty, ba dokonce stoji v primem protikladu k faktum. Prikladu najdete dole prehrsel. Jiste jste si vsiml, ze sve argumenty casto provazim otazkami na "protivnika", skoro nikdy se vsak nedockam odpovedi, jenom ruznych nadavek. Treba dotycni zadne odpovedi na moje otazky nemaji ? Ja nevim. A nezamenujte nesnasenlivost s tim, ze nekdo s nekym nesouhlasi. Povidka od Cechova (jake "do omrzeni ? Ucinil jsem tak jednou, a pak jsem na to odkazoval, jak se dole muzete presvedcit) je dukazem existence bozi pro materialisticky zalozene ateisty, ale ne pro krestana. A stim vyvrazdovanim - muzete nam tady uvest jmeno (-a) nekterych techto "vyvrazdenych narodu" ? To by me zajimalo. Pokud chcete ode me slyset jmena nekterych narodu vyvrazdovanych ateisty, tak jsou to Zide, Rusove, Polaci, Kambodzane, Cinane, Ukrajinci, a dalo by se pokracovat dal. Vy jste ale asi minil americke Indiany, ze ano ? Tech je dneska podstatne vic nez tehdy, vsadil byste se ? Podivejte se na statistiky.

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-11 14:57:41

neda mi to uz par krat vam bolo ukazane ze nemci boli krestania za druhej svetovej aj s Hitlerom tak preco tvrdite ze tieto narody boli vyvrazdovane ateistami a navyse je to to iste ako s indianmi vsetky menovane narody si vedu velmi dobre na rozdiel od niektorych indianskych kmenov ktore boli komplet vyhladene.
A len tak mimochodom vy trvate vzdy na uplnych detajloch podla vas su zidia narod? To ma dost metie ja som si vzdy mislel ze je to nabozenstvo. Neviem ze by mali niaky stat hymnu vlajku a dalsie symboli. Zase ste ma naucil nieco nove ste dokonaly.

Odpovědět


Pan Ippkis,

Josef Straka,2011-12-11 17:50:00

Israel je zidovsky stat, ma vlajku, hymnu (Ha Tikva) a ostatni symboly statnosti. Domnivate se, ze tomu tak neni ?

Odpovědět


No, nacisti krestani nebyli,

Josef Straka,2011-12-11 17:51:52

mozna byli jako deti pokrteni, ale pak se zvrhli a chovali se v primem rozporu s ucenim krestanske cirkve. Tak porad neotravujte s tim "Nemci byli krestani". Taky ne vsichni Nemci byli nacisti, vite o tom ?

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-11 19:38:12

A k tym nemcom takze ked sa niekdo prestane chovat ako krestan automaticky je vyluceny alebo ako som to mal pochopit??????
Tak napriklad hovori vam nieco rod Borgiovcov to nebol prave vzor krestanstva alebo sa tiez mylim

Odpovědět


Kdo se hrube a opakovane chova

Josef Straka,2011-12-11 21:58:58

v primem protikladu k nejdulezitejsim krestanskym zasadam, tedy krade, vrazdi, znasilnuje, krive svedci pred soudem, utlacuje bezbranne a podobne, sam se vlastnim rozhodnutim vyrazuje ze spolecenstvi krestanu, prinejmensim do te doby, nez s timto chovanim prestane a projevi ucinnou litost, mimo jine napravou krivd jim spachanych (je-li to vubec mozne) a podrobenim se spravedlivemu trestu. Pak mu muze byt i odpusteno, do te doby nikoliv, a muze byt i formalne vyloucen ze spolecnosti krestanu. To u vas ateistu tak nejak nemate, neodpustim si kousavou poznamku. Spokojen ?

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-11 22:30:22

Ale neviem o tom ze by bol z cirkvy napriklad Hitler vyluceny ta ho ak sa nemylim aj s casti podporovala ale ak mi ukazete niake fakty ktore potvrdzuju moju chybu rad si ju priznam vopred dakujem za rozsirenie mojich vedomosti
a niako ste sa zabudol vyjadrit k Borgiovcom na to by ma dost zaujmal vas nazor. Pre mna je to rodinny klan ktory sa dostal k moci niekolko clenou bolo vyhlasenych za papezov viedli vojny a zhyrali zivot ale na druhej strane su len najznamejsi pred nimi aj po nich bolo takych papezov este dost

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-11 22:34:44

Ale ten ošklivý člověk, který se vůbec nechová jako křesťan a je vyloučen že slušně společnosti se přeci nestál ateistou - pořád je to věřící, ano možná ne takový, jaký se vám líbi, ale pořád věří na nadpřirozenou bytost nazývanou "bůh".

Vám zcela uniklo, že celá diskuze je tu o věřících vs. ateistech, vy jste si to pro sebe předelal na dobří křesťané vs. zbytek světa

Odpovědět


Priznam se, ze se v Borgiovcich

Josef Straka,2011-12-11 22:40:32

nevyznam. Obecne vzato, slo o moc a prachy a ne o nejakou krestanskou viru. Hitlera slo tezko exkomunikovat, kdyz meli Nemci obsazenou Italii a odpovedeli by povrazdenim vsech cirkevnich hodnostaru, jak byl jejich zvyk. A bylo by to stejne houby platne, protoze o nejake krestanstvi se v te dobe nikdo nestaral. Samozrejme, kdybyste byl papezem vy, tak nepochybuju, ze byste Hitlera vyobcoval a nechal si slavnostne a s radosti useknout hlavu.

Odpovědět


Ano, pane Langu,

Josef Straka,2011-12-11 22:48:26

asi mate pravdu, trosicku to sklouzlo. Ale - tady se neustale operuje pojmy "vy krestane" si myslite a delate a nedelate to a ono. Tak ja jsem odpovidal v tomhle smyslu, ze kdyz se nekdo sam vylouci svymi ciny ze spolecenstvi krestanu, tezko lze za jeho ciny cinit odpovednym krestanskou viru nebo krestany. A vubec puvodni muj argument byl, ze vetsina velkych zlocincu 20. stoleti byli ateiste. Pokud si dobre pamatuju. A pak se na me vsichni mistni ateiste vrhli s tim, ze ti nejvetsi zlodusi jsou prece krestani. Pokud si dobre pamatuju. A tak ja nevim - kdyz se drzim puvodni linie, "ateisti" mi nadavaji, ze neodpovidam na jejich recentni argumenty (ci vymysly, ci nadavky). Kdyz tak ucinim, vycitaji mi "ateisti", ze se nedrzim puvodni linie. Tak mi povezte - co mam podle vas delat ?

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-11 22:49:45

ale samozrejme ze by to slo dobre papez by sa mozno musel obetovat ved predsa kona v mene bozom ale dal by signal ludom ze cirkev nesuhlasi s Hitlerom

Odpovědět


To se jiste obetovat mohl,

Josef Straka,2011-12-11 22:52:23

ale bylo by to prazdne, neucinne gesto, ktere by neprineslo zadny uzitek.

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-11 23:04:55

Takze ked to papez tycho toleroval tym prestal byt krestanom lebo podporoval zverstva ktore sa diali pocas druhej svetovej pochopil som to spravne? takze potom na svete asi tych krestanou moc nebude

Odpovědět


Tahle pisnicka je uz dost obehrana,

Josef Straka,2011-12-12 08:38:42

ale spravnejsi tim neni, ze papez podporoval nacisty. Nepodporoval. Jedine, co by mu bylo mozno vycitat, je, ze se z lidske slabosti - strachu - neozyval vic. Ovsem vzhledem k tehdejsi situaci by to bylo prazdne gesto (abych se opakoval), ktere by stejne nic neprineslo. Jak je znamo, soustredil se papez tenkrat spis na zachranovani Zidu takrikajic "v malem" - nekolik tisic rimskych Zidu takhle zachranil. Jako dik za tuhle zachranu prestoupil po valce jeden z rimskych rabinu na katolickou viru. To se vsecko muzete docist. To bylo v dobe, kdy si Slovensky stat objednaval u nacistickeho Nemecka vrazdy slovenskych Zidu a radne za ne platil. To taky nekde kritizujete ?

Odpovědět


Pán Straka,

Rudolf Dovičín,2011-12-13 16:59:09

nehrajte sa na viac vypatlaného, ako ste.

V tej poviedka od Čechova je dôkaz božej pseudo-existencie v ľudskej mysli a o tej ateisti nepochybujú.

Inak, rovnakým štýlom som Vám "dokázal", že Vy ste najväčší gauner vo svete, takže prestaňte už konečne klamať, že najväčší gauneri boli ateisti, OK? ;-)

Odpovědět

Doplněk na vysvětlenou

Štefan Halža,2011-12-10 23:49:29

No asi sem nebyl pochopen. Nejde přece o "hypotézu" o oteplování planety ale o nekritické přijímání hypotézy o prosazování určitých myšlenek i mocenským způsobem. Právě nekritický myšlení je dle mého názoru základním znakem toho co označuji věřící. Často se to objevuje v politických postojích jako například v 90 letech minulého století na Slovensku věřili ve Vladka a v ČR ve Václava. Myslím, že nekritické myšlení "zbožňování autorit" a další vlastnosti, které jsou vlastní věřícím v boha jsou stejné i věřícím v ostatní autority ....

Odpovědět


To se hrube mylite,

Josef Straka,2011-12-11 11:29:16

nekriticke mysleni NENI krestanum vlastni, kdyz se podivate do evropske historie, zjistite, ze kriticti duchove evropske kultury a vedy byli v naprosto prevazne vetsine osoby duchovniho stavu. Namatkou Newton, Mendel, Kopernik, Komensky, abych vzal jenom mladsi historii, dalsi si jiste doplnite sam. "Zboznovani autorit" je neco, co krestan delat nema, ma vzdycky posuzovat autority a to, co hlasaji, vlastnim rozumem. To nas uci krestanstvi. Jenom tak na okraj, kdyz ctete moje prispevky, mate dojem, ze zboznuji nejake autority ? A jake, ktere autority podle vas zboznuji ? Muzete nejake uvest, treba i ve "zboznovacim poradku", hierarchicky ? To by me zajimalo.

Odpovědět


Marek Fucila,2011-12-13 09:32:27

Krestan by nemal zbozhovat autoritu boha?

Odpovědět

Zacal bych povzdechem,

Josef Straka,2011-12-10 18:56:34

do cehos to, Boze, dusi dal ? Ze to sice umi cist, ale psanemu textu to nerozumi a hlavu to ma v podstate jenom na to, aby to nemuselo nosit klobouk v ruce. Ale vazne. Uz jste si nekdy vsiml, ze Stary zakon je predevsim sbirkou poucnych pribehu ? Vy se domnivate, ze krestane veri doslova kazdemu slovu z Bible. Mylite se, neni tomu tak, dulezity je celkovy smysl. No a vase domnenky, ze clovek je zmetek (rikate to casto svym rodicum, sve partnerce, svym pratelum - vy jste ale takovi zmetci !! ?) a ze u Evy se projevila "vyrobni vada" (priznacny slovnik), jsou proste jenom vase domnenky a nikoliv skutecnost. Vy byste si pral, aby clovek byl jiny ? Aby zeny byly jine ? Jake ? Jste vy takovy, jakeho byste si predstavoval onoho idealniho cloveka ? Skutecne jste ? Jak se stavi "nekriticky konzument nabozenskych dogmat" k nejakym faktum, vam tezko reknu, ja takovy "konzument" nejsem a nekriticky uz vubec ne. To si musite nejakeho najit sam. Chapu, vase otazky nejsou skutecnymi otazkami, ale jenom provokacnimi vykriky, ale pokud chcete odpovedi skutecne slyset, najdete si nejakeho rabína, on vam to vysvetli daleko a daleko lip nez ja, protoze Stary zakon, to je domena nasich starsich bratru. Obavam se ale, ze budete zklaman, protoze on vam to skutecne vysvetli - tihle lide se odpovedmi na takovehle jednoduche otazky zabyvaji uz tri tisice let - a mozna si potom budete tak trosicku pripadat jako kverulantsky pitomec. My krestani se vyzname lip v Novem zakone, to je "nase" kniha. K te byste nic nemel ? Jenom par faktickych poznamek k prvnim dvema odstavcum: mylne se domnivate, ze Zide "siri slovo bozi", nedelaji to a tudiz to tezko mohli ocekavat od Egyptanu. Zemsky povrch nebyl pri povodni (Sintflut) desinfikovan, vite vubec, co to slovo znamena ?
S litosti musim konstatovat, ze argument se slepcem neni muj, ten vnesl do diskuse nekdo jiny, ale je velmi podareny a obzvlast na vas docela sedi. Kdyz se mi nelibi neci jednani a kritizuji ho, jsem "netolerantni a slepe nenavidejici" ? Ale, ale ... vy nikdy nikoho nekritizujete ? Prave jste tak ucinil. Jste tudiz vuci mne netolerantni a slepe me nenavidite, kdyz me kritizujete ? Vase vyroky o vas mnoho vypovidaji. Vy milujete levicaky, tedy komunisty, nacionalni socialisty, anarchisty ? Und so weiter und so fort, s kopce jako za vozem. Bezte si najit nejakeho toho rabina a otravujte jeho ...

Odpovědět


:)

Lukáš Klazar,2011-12-10 21:52:57

Boží cesty jsou nevyzpytatelné :) Nemohu za to, že vám nepřipadá vraždění lidí zvláštní a nepídíte se po tom, z jakého důvodu Všemohoucí zvolil takovou cestu, jakou zvolil. Stačilo odpovědět nevím a mlácení prázdné slámy a poučování o nevhodném užívání slov jste si mohl ušetřit pro ty, kteří jsou toho hodni :)Vaše "faktické poznámky" jsou mimo mísu a vaše popírání vlastní netolerance trapné stejně jako pokusy o analýzu mé osobnosti. Ano přiznávám, dovolil jsem si mimo jiné kritizovat vaši osobu. Asi bych zasloužil upálit nebo ještě hůře...zařadit mezi ty odporné levičáky (asi vám dělá problém pochopit psaný text), kteří "obecne velmi dobre splnuji predstavu dabla, skodiciho, kde muze,..." Mimochodem, víte o tom, že sbírku poučných příběhů sepsala třeba i Božena Němcová? Jenže na jejich vyprávění, výkladu a šíření si nikdo neudělal výnosný byznys a nástroj k ovládání lidí a uchopení moci.

Odpovědět


Nemci rikaji takovym jak jste vy

Josef Straka,2011-12-10 22:51:26

"Gutmensch", tedy clovek, ktery manifestacne rika a rika ze kona jenom "dobre" veci. Jeho ciny ovsem tomu zhusta neodpovidaji. Pro spravneho Gutmensche jsou vsichni, kteri nehovori jako on a nejednaji tak, jak jim on rika, zpatecnici a nacisti. Vam pripada vrazdeni lidi zvlastni ? Kazdy den jsou na svete, v realu, povrazdeny tisice (spis asi desetitisice) lidi, neni to teda nic zvlastniho. Asi jste chtel rict protivne, odporne nebo tak ? To snad ano, ale zvlastni mi to rozhodne nepripada. Ale vy hovorite o pribezich ze Stareho zakona, o vecech, o kterych nikdo nevi, jak se staly a kdy se staly a treba probihaly uplne jinak nez se nam dochovaly. Ale vy ta slova skutecne pouzivate nevhodne, ja jsem vas chtel vzdelat, abyste byl lepsi, vzdelanejsi clovek, to vam vadi ? Vy chcete byt mene vzdelany ? Proc, co vam to prinese ? Ja bych se od vas taky rad neco dozvedel, ale vy krome prazdnych frazi nic neprinasite a kde nic neni, ani cert nebere. A co je na me netolerantni ? Ja se tady s vami tolerantne bavim na pitomem blogu, ctu vase vyplody a odpovidam na ne, co je na tom netolerantniho ? Je kazdy clovek, ktery vam vsecko, co vyplodite, neodkyva, netolerantni ? Chovate se takhle ke vsem lidem ze sveho okoli ? A nejdete jim s tim na nervy ? To je obvykly argument levicaku, ze kdyz si "dovoli" nekoho kritizovat, ze je ten dotycny chce zabit, upalit, eventuelne jinak pronasledovat. Vy jste tak typicky, ze by vas mohli vystavovat, mozna i vycpaneho. Zkousel jste to uz v Narodnim ? Vy se domnivate, ze levicaci - tedy komuniste, naciste a podobni - nejsou skodlivi, ze nerozestvavaji lidi a netyji z jejich nestesti ? To je charakteristika dabla, jak mu rozumime my krestane. Proc se to domnivate, myslite si, ze tito lide jsou nejak uzitecni ? Proc si myslite, ze me nemuzete kritizovat, vzdyt jste to prave vydatne ucinil, i kdyz slovy a frazemi ponekud topornymi, verim ovsem, ze vam sla z duse. Sbirku poucnych pribehu napsal kdekdo, treba i markyz de Sade nebo Aisopos, co jako jste tim chtel rict ? Zkuste taky neco napsat ... Vy se nechate ovladat pribehy z bible ? Jak to delate a proc to delate ? Muzete nam tu blize objasnit mechanismus, jakym vas pribehy z bible ovladaji ? Me by to rozhodopadne zajimalo. Domnivate se, ze krestanske cirkve maji "uchopenou moc" ? Kde, a jak se ta uchopena moc projevuje ? Skodi vam nebo jinym lidem to uchopeni a jak ? Vidite, same otazky pres otazky, to mate celou noc co delat. Mne za chvilku bude svitat, ale po obede se podivam, zdali jste neco vyplodil. Pamatujte, moc me to zajima, tak ne abyste se flakal.

Odpovědět


Pán Straka,

Rudolf Dovičín,2011-12-11 00:34:10

niektorí kresťania skutočne doslova veria celej Biblii.

Odpovědět


Pan Dovicin,

Josef Straka,2011-12-11 10:10:18

echt, tedy opravdu ? Ja zadneho takoveho neznam, a ze krestanu par znam. Kdovi, co vam kdo nakukal.

Odpovědět


:)

Lukáš Klazar,2011-12-11 11:37:28

Milý pane Strako. Jsem dojat, jak mne máte přečteného. Jen nevím, v jaké publikaci sebraných poučných příběhů jste to nastudoval :)
Nikdy jsem o sobě neprohlásil, že činím jen dobré věci, nebo že bych měl být snad nějaký normál pro chování ostatních. To, že máte takovou chorobnou představu, ji ještě nepromítá do reality. Jako (skoro?) každý člověk dělám chyby a nechovám se vždy podle toho, co já sám považuji za dobré. Jenže jsem žil v omylu a předpokládal, že Bůh chyby nečiní, protože je neomylný. Buď tedy Bůh dělá chyby, přičemž na názor lidí, kteří hledají cestu k Bohu skrze náboženství, jsem se u dvou (z mého pohledu) chyb ptal, nebo se tyto chyby nestaly a jsou tedy mezi věřícími šířeny nepravdy, nebo vraždění popsané v mém dotazu, který započal naši diskusi, je z pohledu věřícího obhajitelné a není tudíž chybou (tu obhajobu bych rád slyšel – zatím, jste byl pouze schopen plácat o tom, že lidé spáchají denně tisíce ne-li desetitisíce vražd…a nevraždí nakonec Bůh, když by měl mít při své náboženstvím deklarované všemohoucnosti možnost zastavit ruku budoucího vraha? – to mne jen tak napadlo v souvislosti s tím odkláněním vlaku na výhybce v diskusi níže), nebo jsem narazil pouze na svérázného křesťana, který si ohne kolem svého zbytnělého ega i časoprostor, aby mu vyšlo to, co pro svou ideologii potřebuje. Zvláštní mi připadá vraždění rukou Boží…ano, nenapsal jsem vám to tam takhle a vy to potřebujete polopaticky, abyste mne potom nemusel chytat za slovíčka. Přijměte tedy mou omluvu, že se nevyjadřuji dostatečně přesně. Že mne chcete vzdělávat je od vás milé. Rád se vzdělám a můžete začít tím, jak se díváte na vraždy, kterých se měl údajně Bůh dopustit…vlastně vy už jste mne vzdělal. Už jsem vzdělán, že jsem "Gutmensch", provokatér, levičák,… A také že nerozumím náboženskému tmářství a nedokážu si ve správný okamžik vyzobat ty „správné“ rozinky. Vaše netolerantnost spočívá ve vaší argumentaci, kdy nepřipouštíte žádné zpochybnění svých osobních dogmat (dle svého tvrzení si Bibli vykládáte hodně volně, proto nepoužívám označení náboženských dogmat). Vaše zaslepené odsuzování jedinců s levicovým smýšlením je toho názorným příkladem. Je otázkou, zda se na diskusi najde někdo jiný s tak pokřiveným viděním světa. Byť vy mi přisuzujete (opět – nelezete tím svému okolí na nervy?) tuto výsadu, musím vás (opět) zklamat. Nejsem tak omezený jako vy a byť mám např. o komunistické ideologii nevalné mínění, nemohu ji úplně zavrhnout, protože v malých společenstvích může fungovat a funguje. Na druhou stranu nemohu nezavrhnout pokusy o nastolení komunistické společnosti na jiném základu než je dobrovolnost všech lidí, protože takové snahy vždy vedly a povedou k diktátu a násilí. A na bázi dobrovolnosti je komunistická společnost ve větším měřítku nenastolitelná, jak nás už mnohokráte historie přesvědčila. Nejsem dokonce ani tak omezený, abych zavrhoval náboženství jako takové (i opium má svá nesporná pozitiva), popř. všechny věřící. Víra je věcí každého člověka. Stejně tak jeho rozhodnutí hledat cestu skrze náboženství. V mnoha ohledech může být víra člověku prospěšná, tak jako skoro každá člověka infikující (za toto odporné slovo na mne jistě opět nenecháte nit suchou) ideologie, pokud je omezena určitými mantinely. Jenže mantinely se mění, a pokud popíráte vliv církve např. z dob středověku a raného novověku doprovázený mj. upalováním kacířů a „čarodějnic“, pak jste větší demagog, než se mi zprvu zdálo. A nezapomeňte v tom svém zapáleném boji na skutečnost, že náboženství včetně všech doprovodných negativ není jen věcí vás křesťanů. Že církev není jediná, kdo je skrze náboženství schopen vydělávat peníze a uchvacovat moc. Vzhledem k učiněné zkušenosti předpokládám, že vaše reakce bude stejně jalová jako ty předcházející (které jsou místo odpovědí přecpané spoustami mnohdy hloupých dotazů, na něž jsem se i přes jejich hloupost pokusil odpovědět), a proto se tímto se s vámi loučím a dodatečně přeji dobrou chuť. Klidně si to ve své hlavě přeberte tak, že už další odpovědi nejsem schopen, mne se to nedotkne :)

Odpovědět


To, že Vy takých nepoznáte,

Rudolf Dovičín,2011-12-11 15:32:55

neznamená, že takí nie sú, pán Straka.

Odpovědět


Pane Klazare,

Josef Straka,2011-12-11 17:42:52

s vami je to tezke, vy si neco napul prectete, spatne to pochopite a pak vycitate svemu diskusniho protejsku, co ze to tvrdi za hlouposti. Ja vam dam priklad hned z prvni vasi vety: ja jsem napsal: "(Nemci rikaji takovym jako vy) "Gutmensch", tedy clovek, ktery manifestacne rika a rika ze kona jenom "dobre" veci. Jeho ciny ovsem tomu zhusta neodpovidaji." A vy na to "Nikdy jsem o sobě neprohlásil, že činím jen dobré věci, nebo že bych měl být snad nějaký normál pro chování ostatních. To, že máte takovou chorobnou představu, ji ještě nepromítá do reality." Rikam snad ja, ze jste neco takoveho prohlasil a ze byste mel byt normal pro chovani ostatnich ? Nerikal. Tak proc mi to vycitate a prohlasujete mne za cloveka, ktery ma chorobne predstavy ? Chapete to, co vam rikam ? Pokud ne, parkrat si prectete muj prispevek a vasi odpoved na nej, treba vam to dojde. A tak to jde dal. Chapete, ze s lidmi argumentujicimi jako vy je kazda diskuse marna a zbytecna ? Jeste jednou: Gutmensch je clovek, ktery RIKA a RIKA ZE KONA jenom dobre veci. Ne "Gutmensch je clovek, ktery kona jenom dobre veci". Chapete ten rozdil ?

Odpovědět


Straka ako vzdy mimo

Marek Fucila,2011-12-13 09:27:23

Pan Straka, opat som sem zabludil a citam jednu perlu za druhou.:-) Zhrnme si to:


- "Gutmensch", tedy clovek, ktery manifestacne rika a rika ze kona jenom "dobre" veci.
- "Nikdy jsem o sobě NEPROHLÁSIL, že činím jen dobré věci"
- "Jeste jednou: Gutmensch je clovek, ktery RIKA a RIKA ZE KONA jenom dobre veci. Ne "Gutmensch je clovek, ktery kona jenom dobre veci". Chapete ten rozdil ?"

No teda nechapem. Pan Klazar nech povedal cokolvek, bol to jeho vyrok o sebe, a aby to este zosilnil, zacal vetu "Nikdy jsem o sobě NEPROHLÁSIL...". Takze presne zapada do toho, ako ho oznacujete. Onalepkoval ste ho chybne (nerobim si iluzie, ze ani po 100 precitaniach to pochopite).

Ako obvykle ziadna reakcia na to, ako sa vyrovnavate s faktom, ze krestansky boh je vrah, a to ovela horsi ako Hitler alebo ktorykolvek iny smrtelnik, ci uz ateista alebo krestan. Vas boh je asi iny, ale to uz tu bolo niekolko krat spomenute a nevysvetlene, takze tazko sa vobec bavit o vasej dogme.

Odpovědět


Pan Fucila, pokud sem zablúdíte,

Josef Straka,2011-12-14 17:36:33

tak zase radsi hned odbludte, protoze nechapete rozdil mezi "rikat" (vravit) a konat. Ja vam to jeste jednou vysvetlim, polopatisticky: Gutmensch RIKA a RIKA ZE KONA jenom dobre veci. Duraz je na slove "rika", on ty dobre veci totiz NEKONA, jenom RIKA, ze je KONA. Takze kdyz o nekom prohlasim, ze je Gutmensch, myslim tim, jak jsem byl nekolikrat vysvetlil, ze dotycny vykrikuje na vsechny strany, jak kona dobro, ale necini to (= dobro nekona, pro brain challenged readers), jenom se tim naparuje. Dam priklad: budete chodit a vykrikovat, jak jste v sobotu pomahal sve babicce uklizet a jaky jste skvely clovek, a ze kazdy, kdo nepomaha sve babicce v sobotu uklizet, je mizera a zaslouzil by pres hubu. Ve skutecnosti jste ovsem v sobotu chlastal a soulozil v bordelu U kulaté Rózy a k babicce jste nepáchl. To je Gutmensch, jak jsem ho popsal. Tak si prosim vas opravte ty svoje kydy, vrazte si par facek a cvicte se v chapani slozitejsich textu, a diskutujte jenom o vecech, kterym rozumite. Pokud to porad jeste nechapete: trhnete si laskave nohou se svoji namyslenosti a presvedcenim, jak vsemu rozumite.

Odpovědět

Tahle diskuse je mlácením prázdné slámy.

Lukáš Klazar,2011-12-10 14:07:02

A tak mi nedá, abych se nepřidal. Přeletěl jsem předchozí příspěvky a vidím, že praporem věřících tu mává nejzuřivěji pan Straka. Měl bych (nejen na něj) dva dotazy, na něž si sám nedokážu uspokojivě odpovědět.

Když Bůh stvořil člověka k obrazu svému, čím to, že vyprodukoval takový zmetek? Vždyť už u Evy se projevila výrobní vada (a to v době, kdy ještě nebyla poskvrněna hříchem, který je vykladači víry předkládán jako důvod dnešní zmetkovitosti), čímž zavdala příčinu zatracování ženského plemene u horlivějších věřících jedinců v budoucnosti. To je Bůh stejně „vadný“, byť náboženství nic takového nepřipouští, nebo nebyl schopen odvést dokonalou práci (což mi opět nekoresponduje s obrazem Boha vykresleným náboženstvím), nebo je tvrzení o stvoření člověka k božímu obrazu jen jedním z mnoha (lživých) náboženských dogmat, nebo bylo božím záměrem postavení ženy v náboženské společnosti degradovat?

Jak lze ospravedlnit vyvraždění Sodomy a Gomory, vyvraždění prvorozených Egypťanů (a dobytčat), nebo dokonce desinfekci zemského povrchu při povodni? Jak tyto masové vraždy korespondují s milosrdenstvím Boha? Jak se staví nekritický konzument náboženských dogmat k faktu, že uvedenými skutky byla všem bytostem připraveným o život odebrána možnost polepšit se (i když, čím se provinili např. prvorození Egypťané?), své hříchy odčinit a případně šířit slovo boží? Jak se staví nekritický konzument náboženských dogmat k tomu, že takto vraždil Bůh, který by dle dogmat měl být všemohoucí, a tudíž by mu nemělo dělat problém hříšníky polepšit, aniž by je připravil o život a s nimi i řadu bytostí, které jejich hříchy nesdílí?

Předem děkuji za odpovědi.

Pár postřehů z diskuse:

„Argument“ pana Straky o nesmyslnosti hovoru se slepcem o duze a s hluchým o symfonii by se dal vykládat z jiného úhlu pohledu tak, že s člověkem pod vlivem LSD, který své okolí vnímá jako hluché a slepé, nemá smysl hovořit o jeho psychedelických vizích (klidně si dosaďte místo LSD ono opium zmíněné nejmenovaným ideologem, který poskytl lidstvu další z dlouhé řady návykových halucinogenů).

Tvrzení pana Straky „…ale pravdu mate, ano, levicaci obecne velmi dobre splnuji predstavu dabla, skodiciho, kde muze, rozestvavajiciho lidi mezi sebou a tvariciho se pri tom svatouskovsky, jako ze pomaha.“ svědčí o jeho naprosté netoleranci a slepé nenávisti vůči všem kritikům jeho ideologie, které si definoval jako „levičáky“. Nacisté (a spousty dalších ideologicky homogenních komunit) si takto definovali Židy, komunisté imperialistické kapitalisty, islamisté nevěřící psy,…. Smutný obrázek věřícího křesťana (?).

A k průzkumu:
Dopadl ještě dobře. V převážně muslimských zemích by byly výsledky pravděpodobně ještě přesvědčivější. Dle mého názoru nedůvěra (odpor) věřících k ateistům nevychází většinově z nějaké absence vyššího dohledu v životě ateisty, jak je v článku uvedeno. Samotný dohled Boha není zárukou toho, že se člověk bude chovat v souladu s normami dané společnosti. Nedůvěra spíše vychází z lidské přirozenosti sdružovat se nejen fyzicky, ale i myšlenkově, a následně z radikálnosti ideologie která lidi sdružuje. Na jedince, kteří se dané skupině straní, je pak zákonitě pohlíženo s určitou nedůvěrou, která může vyústit v otevřené napadání nebo v diktování dodržování ideologicky bezvadných norem. Pokud by byla podobná studie provedena např. v komunistické společnosti nesvázané diktátem a systémem udavačů a fízlů, v níž komunistická demagogie přežila bez nevyhnutelného zhroucení po několik generací, pak by výsledky byly podobné. Kdo by věřil v učení Marxe, ten by byl věrohodnější než ten, kdo v něj nevěří. A to určitě ne z toho důvodu, že se Marx dívá a v Soudný den bude odlišovat uvědomělé soudruhy od kontrarevolučním živlů :)

Odpovědět


Odpoved

Josef Straka,2011-12-10 18:57:22

viz nad vami. Uzijte si.

Odpovědět

S Ipkkis,2011-12-09 15:43:40

Diskusia zacina byt nudna pan Straka stale odmieta odpovedat alebo vyjadrit svoj nazor na otazky ktore sa mu nepacia a iba mlzi roznimi citatmi vtipkami... ktore toho moc nepovedia aj ked na zaciatku diskusie to vyzeralo ze ma jasne vyhraneny nazor na vec a je ochotny zan tvrdo argumentovat

Odpovědět

pan Straka a diskuze...

L Novak,2011-12-09 10:57:21

Jak tak koukam, tak pan Straka ma divny smysl pro humor nebo rad "trolluje". Argumenty nikde moc k dohledani nejsou, ale vsech moznych retorickych figlu plna kopa. Ani za celou dobu nestihl poradne definovat svou predstavu boha(i kdyz byl jednoduse a jasne tazan), aby s nim debata byla aspon trosilinku prinosna (...nekdy se da i tato vec pripustit ;) ). Pouze mlzi, ostatni popichuje svymi neoverenymi/neoveritelnymi domenkami vydavajici je za fakta (coz je u prirodovedce minimalne nestandartni) a hleda(nachazi) dabla v levicackem ateistovi(Z psychologickeho hlediska je to celkem bezne. Mnoho lidi potrebuje neco/nekoho na co/koho svali zlo sveta - tj. proti komu se vymezi).
... divim se ale, ze spoustu vzdelanych lidi mu na to opakovane skace.

Odpovědět


Tohle je obzvlast pekne,

Josef Straka,2011-12-09 11:07:12

"hleda (nachazi) dabla v levicackem ateistovi" - to mi pripomina vyrok Karla Plihala kdysi na koncertu "prislusni cinitele hledaji v mych textech veci, ktere tam nejsou. A protoze jsou to prislusni cinitele, tak najdou" (korektne vzato, misto "prislusni cinitele" pouzival nejake jine souslovi, ale na to si ted nemuzu vzpomenout). Sice jsem to nepsal, ale pravdu mate, ano, levicaci obecne velmi dobre splnuji predstavu dabla, skodiciho, kde muze, rozestvavajiciho lidi mezi sebou a tvariciho se pri tom svatouskovsky, jako ze pomaha. At uz ateisti nebo ne. A kdyz jsem podle vas troll, tak proc me krmite ? Nevite, ze trolly krmit je prisne zakazano ?

Odpovědět


L Novak,2011-12-09 11:55:09

No, sam dobre vite co jste psal. Krmit Vas kopirovanim a polemizovanim s celkem jasne uvedenym a lehce dohledatelnym nebudu. Vzhledem ke zminenenu je analogie s Plihalem lehce nepresna (nicmene jejim pouzitim znite jiste chytreji). Co se tyka druhe casti a Vasi predstavy levicaku, tak to komentovat nebudu. To si nechte na idnes ci novinky, zde je toto tema silne OT. Preji hezky den!

Odpovědět


Krmit pry nebudete,

Josef Straka,2011-12-09 13:19:43

ale krmite, krmite. Neni nad duslednost, nebo nad originalitu, o ktere psával Karel Havlicek

Není nad původnost
Každý po ní touží
Lidé chodí přes most
To já půjdu louží

Odpovědět


pekne

L Novak,2011-12-09 13:34:09

Odpovědět

Urcite

Jiří Štros,2011-12-09 10:07:45

je tady dost hlouposti na vsech trech stranach spektra. Reagovat by zabralo nekolik mesicu, tak se jen strucne zeptam: Proc? Proc mi zahlcujete muj internet vasema kvakama a nejdete radeji delat neco uzitecnejsiho? Co cekate, ze vyresite v jakykoli internetovy diskusi, natoz v diskusi tady, kde neni zrovna nejstabilnejsi komunita? At se prihlasi, koho zdejsi diskuse v necem obohatila a at mi laskave sdeli v cem. Pokud jste si uvedomili, ze tady marnite cas a nervy, mate bod. Jinak se ani nehlaste.

Odpovědět


To je

Josef Straka,2011-12-09 11:08:47

vas internet ? A nas ne ? Zvlastni pristup. Uz jste nekdy zkousel neco necist, nebo nutkave ctete vsecko ?

Odpovědět


Odpoved

Marek Fucila,2011-12-09 12:25:38

Bojovat rovnakymi zbranami nic neriesi. Este keby ste to formulovali ako vyzvu "nepiste", da sa to povazovat za nazor. Ak kladiete priame otazky, cakajuc odpovede, prispievate sam k siahodlhemu obsahu a nie ste o nic lepsi ako my, co piseme.

Hlasim sa s odpovedou - diskusia ma obohatila (ako som aj spomenul nizsie:-)) v tom, ze nema vyznam reagovat na niekoho vyjadrenia bez ovrenia si jeho definicii. Potom sa naozaj straca cas a diskusia nikam nevedie, lebo kazdy hovori o inom.

Odpovědět


Už aby vás pro diskusi na Oslu zablokovali,

Ota Beran,2011-12-09 12:27:37

pane Strako. Pak třeba pochopíte, že i na internetu jsou webové stránky, které jsou něčí a ten o vaše "pseudonázory" v diskusi nestojí.

Odpovědět


Jo, to je argument

Josef Straka,2011-12-09 13:24:12

jako noha, zablokovat, zakazat, znicit, zavrit. Nectete to a je to. Ja jsem zacal jednou poznamkou a nemuzu za to, ze se moji poznamecky ateisti chytli a zacali dstit siru a plameny na nabozenskeho tmare. Musite uznat, ze jsme se v diskusi ledacos dozvedeli, a to je smysl diskuse, sebevzdelavani a sebezlepsovani, nemyslite ? To nas uci krestanstvi, ze je treba pracovat na sobe a na svych dobrych i zlych vlastnostech, ty prvni nechat vykvest, ty druhe nechat uschnout.

Odpovědět


Ano, pan Fucila

Josef Straka,2011-12-09 13:25:52

ma pravdu.

Odpovědět


Však já ty vaše bláboly nečtu!

Ota Beran,2011-12-09 13:54:57

Minimálně od doby, kdy jste v jednom diskusním příspěvku napsal: "vetsina z ateistu nas, krestany, agresivne napada" a hned o několik příspevků dál napadáte pana Podhorského slovy: "A vubec, z ceho usuzujete, ze jsem krestan ?"

Člověče, vždyť vy už ani nevíte sám, jaké mozkové zvratky bez jakéhokoliv smyslu jste tu nablil.

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-09 14:43:38

Nevím jak ostatní, ale me to proste baví :-) A myslím, ze internet tech par příspěvků přežije.

Odpovědět


Pane Beran,

Josef Straka,2011-12-09 16:20:11

nejste vy reinkarnace panu Zimy a Rady z Neviditelneho psa ? To jsou taky takovi šulíni.

Odpovědět


Oslovujeme pátým pádem, pane Strako!

Ota Beran,2011-12-09 16:30:22

Odpovědět


Pane Langu

Ota Beran,2011-12-09 16:32:09

Hezkou zábavu přeji!

Odpovědět


A presne takhle reagují,

Josef Straka,2011-12-09 18:44:59

pane Beran ! Abych se jeste nedal na prevtelovani dusi ... Predstavte si, ze z vas misto Berana bude najednou patník !

Odpovědět

S Ipkkis,2011-12-08 23:04:56

Preco si myslite ze do vas vydim s coho ste to usudil slusne som sa vas opital v co vlastne verite lebo vase prispevky su dost protikladne ale odpovede som sa nedockal ani po druhom pokuse.
A ak bola otazka ci som humanitne vzdelany urcena mne tak nie nie som

Odpovědět


Tak ja vam teda odpovim,

Josef Straka,2011-12-08 23:17:00

vidim, ze humanitne vzdelany opravdu nejste.

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-08 23:23:05

To je pekne ze to vidite ja som nemal problem s tym vam to prezradit zato vase odpovede na otazky ktore vam moc nesedia nie su k najdeniu takze usudzujem ze pokusat sa o diskusiu s vami nema zmysel

Odpovědět

Tehotna ateistka

Peter Mak,2011-12-08 21:21:34

Ten test s tehotnou ateistkou a piatimi netehotnymi knazmi je pomerne jednoduchy, mohol byt daleko tazsi. Ak by chcel krestan postupovat v sulade s oficialnym ucenim katolickej cirkvi, dopadlo by to pravdepodobne takto:
Nie je mozne pre cloveka poznat hodnotu ineho cloveka. Ten test nemozno vyhodnotit podla kriterii kto je lepsi alebo kto si viac zasluzi zit. To dieta moze byt maly Adolf Hitler. Jeden z tych knazov moze byt pedofil.
Z pohladu krestana sa ale da rozhodnut podla ineho kriteria:
Knazi su pokrsteni a veria v Boha, co su podla krestanskeho ucenia podmienky pre dosiahnutie "vecneho zivota". Ateistka pravdepodobne nema k Bohu prilis dobry vztah a jej dieta zatial nema ziadny. Jednoznacne by mali dostat sancu. Bezny krestan by zachranil tehotnu zenu.
Samozrejme, stale je tu moznost, ze to dieta bude Adolf Hitler.
.
Ludia, prepacte ale vy ste tu taki suchari, ze to snad ani nemoze byt pravda. Tu zanika akykolvek naznak humoru. Dakujem za uprimnost.
.
Ja mam otazku pre ateistov:
Na jednej kolaji by stala tehotna veriaca zena s panom Strakom a volali by: Vsetci zahyniete v ohni pekelnom, chatra ateisticka. Na druhej kolaji by ste stali vy. Ako sa zachovate?

Odpovědět


Ten je

Josef Straka,2011-12-08 23:13:11

opravdu dobrej ! Jinak uvaha na jednicku. Zdravim.

Odpovědět


Kolaje

Marek Fucila,2011-12-09 12:31:19

Ak by som mal dovod stat na tej kolaji, tak by som tam zotrval. Ked by sa ale blizila elektricka alebo mi liezli na nervy invektivy z druhej kolaje, tak by som asi kolaj opustil.:-)

Zrejme ste to nedopisali a mal to byt niektory z moralnych problemov vodica elektricky?
http://en.wikipedia.org/wiki/Trolley_problem

Odpovědět


nevím

Mojmir Kosco,2011-12-09 12:41:06

Nevím je asi moje prvotní odpověď .Takové situaci jsem nebyl nikdy vystavem.
Nejvíc se mi líbí dle okamžitych sympatii.
A protože jsem muž tak těhotnou ženu.

Odpovědět

Musím říct,

Jirka Vlach,2011-12-08 18:35:33

že tohle číst je vážně na dlouho. Ale k věci. Celá tahle tahanice o víru je o tom, že existence Boha (a Pekla a Nebe) nesmí být prokazatelná. Jakmile by totiž lidé věděli, že za špatné činy přijdou do Pekla, chovali by se prvolplánovitě dobře. Prakticky by nebyla svobodná vůle. Takhle je to na každém z nás, jestli se bude Božími příkazy řídit, nebo ne. Já v Boha (toho křesťanského) nevěřím, to ale neznamená, že se chovám amorálně, protože nemám nad sebou žádnou autoritu typu Boha. Morální kodex společnosti vychází z jejích potřeb a podle mě docela koresponduje s desaterem (ačkoliv Nezabiješ! by bylo lepší formulovat na Nezavraždíš!).

Jedna věc je víra v Boha a druhá církev. Nechci popírat vliv církve v průběhu staletí na naši kulturu a tak, ale věřící církev nepotřebuje. Církev je o vlivu a moci. Křesťana neudělá křesťanem jen to, že v neděli chodí do kostela. Docela se mi líbil výrok "Svého Boha si nosím v sobě." Pro víru jako takovou nejsou kostely třeba.

Výhodou víry je, že ji nikdo nikomu nemůže vzít. Vysvětluje (nebo se o to snaží) přírodní děje a dává naději na lepší život po životě. Věřící se určitě vyrovnávají např. se smrtí lépe než bezvěrci jako já. Ačkoliv u sebe bych to upřesnil na "bez vyznání". Nemám důkazy a důvod domnívat se, že Bůh je. Jestli ale svět stvořil Bůh se vší komplexností od vzniku vesmíru a naprojektoval si to od molekul a chemických a kvantových dějů po hvězdné soustavy a galaxie, chovám k němu bezmezný obdiv. Sice v něj nevěřím, ale má můj obdiv :-)

Odpovědět

Mojmir Kosco,2011-12-08 12:28:21

Odpovědět

Neorganizovanosť?

Peter Grejtak,2011-12-08 08:27:15

Aké sú dôvody takéhoto postoja?
Predpokladám že jedným z nich je práve v článku spomínaná neorganizovanosť. Pre ľudí je organizovanosť a spolčovanie sa na základe "totemu" (t.j. identifikácia s rolou v istej skupine ľudí ktorú charakterizuej spoločný znak) prirodzená a ak absentuje, môže nedôveru vyvolávať.

Azda práve absencia organizácie (vcelku logická - chýba spoločný symbol a definovanie seba samého je negatívne - t.j. NIE som veriaci namiesto SOM veriaci v allaha, zarathustru etc.) môže pre okolie pôsobiť chaoticky a nepredvídateľne.

hypotéza.

Odpovědět

Bez diskuze

Mojmir Kosco,2011-12-08 08:27:06

Hlasím se k ateismu ale nejsem si tím jist neboť vyznávám filozofii Gaia .S předchazející diskuze mne mrazí neboť ukazuje nesnášenlivost , nepřístupnost a důvody konfliktů , které nejdou v podstatě odstranit neboť je odstranit nikdo nechce neboli na své straně nevidí nikdy problém nybrž jenom na té druhé . Ve vztahu k předcházejicímu článku jakou byste vybrali možnost koho usmrtíte ? 1 těhotná ateiska proti 5 kněžím .

Odpovědět


A vy byste si

Josef Straka,2011-12-08 10:23:52

vybral koho ? A proc ?

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-08 15:12:26

Já bych si v první řadě nevybiral koho usmrtim, ale koho zachráním ... v tom je myslím chyba celého "výzkumu", vyber ani jedné z možnosti není nemorální - svědomí mohou Mit čisté všichni bez ohledu na vyber.

Odpovědět


To je od vas, pane Langu, opravdu krasne,

Josef Straka,2011-12-08 15:36:42

ze takhle uvazujete, tim se lisite od tech bezcitu, kteri uvazuji, koho usmrtit, aby se ten druhy mohl zachranit. A tak koho byste si vybral, ze zachranite, za cenu, ze tu/ty druhou/druhe usmrtite ? Prozradite nam to, nebo zase vyplodite jenom nejakou vznesenou frazi ?

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-08 20:49:39

Je mi jasné, že je to maximálně trapné, obzvlášť ve světě internetových diskuzí, kde každý všechno ví, všechno zná a všude byl dvakrát. Ale opravdu nevím.

A víte co? Já podobné věci ani neřeším, protože se prostě ve skutečném světě nedějí.
Pokud byste opravdu na odpovědi trval, tak bych asi upřednostňoval život lidí, kteří by mi v tu danou chvíli byli sympatičtější.

Odpovědět


No jo, moralizovat a pak se z odpovedi

Josef Straka,2011-12-08 23:15:40

vykroutit, typicke pro levicove ateisty.

Odpovědět


Sorry, ne, zmylil jsem se,

Josef Straka,2011-12-08 23:22:16

resp. jsem spatne cetl. Vy jste odpovedel, omlouvam se.

Odpovědět

A. P. Čechov: Čierny mních

Rudolf Dovičín,2011-12-08 06:42:50

Pán Straka, prečítal som si tú poviedku a žiadne učenie o prírodovede, že Boh existuje, som tam nenašiel.
Ak ale myslíte toto:

"Existujem v tvojej fantázii a tvoja fantázia je súčasťou prírody, teda existujem aj v prírode.",

tak sa ani nemusíte unúvať s odpoveďou.
Dúfam teda, že ste mysleli niečo iné a budem rád, ak ma vyvediete z omylu, bo až za tak nesmierne ohlúpnutého som Vás nepovažoval...

Odpovědět


To me tesi, ze jste si dal tu praci,

Josef Straka,2011-12-08 08:01:41

aspon jeden atheista se dal dokopat k uzitecnemu sebevzdelavani misto kecu. Ano, samozrejme. Jak my prirodovedci-biologove vime, mysleni naseho mozku spociva na organizaci hmoty a v ni tekoucim elektrickem proudu. Ma tedy hmotny zaklad, jak mozna i atheista uzna. Mluvite-li o Bohu, existuje tato predstava zcela realne ve vasem mozku ve forme vytvorenych synapsi a bioproudu, tudiz Buh existuje zcela realne, jak nas uci experimentalni prirodoveda. QED. A nic s tim ani jako atheista nenadelate. Blby, co ?

Odpovědět


Dávať na rovnakú úroveň

Rudolf Dovičín,2011-12-08 08:11:37

predstavu so skutočnosťou, to som od Vás vážne nečakal :-(

Podľa Vás niečo môže v prírode súčasne nejestvovať aj jestvovať?

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-08 09:05:05

Mluvite-li o Neviditelném růžovém jednorožci, existuje tato predstava zcela realne ve vasem mozku ve forme vytvorenych synapsi a bioproudu, tudiz Neviditelný růžový jednorožec existuje zcela realne, jak nas uci experimentalni prirodoveda. QED. A nic s tim ani jako křesťan nenadelate. Blby, co ?

Odpovědět


Aber pane Langu,

Josef Straka,2011-12-08 10:20:40

samozrejme ze ano. So what ? Co jste tim chtel rici ?

Odpovědět


Vsetko co si pomyslim existuje...

Marek Fucila,2011-12-08 15:05:44

Pan Straka, podla tejto logiky celkom realne v ateistovych synapsiach neexistuje boh, ako nas uci experimentalna prirodoveda. A nic s tym ako veriaci neurobite.

Ako som uz v noci napisal, problem je, ze kazdy "toci" o inom. Clanok bol o vztahu veriaceho k ateistom a vy obhajujete postoj, ze ateisti su druhi najhorsi a za moralku mame vdacit krestanom. Trochu zavadzajuce ale je, ze ste zabudli na zaciatku spomenut, ze krestan nie ste (okrem naznaku niekde v strede diskusie, ze ste netvrdili, ze ste) a nechate tu kazdeho argumentovat voci krestanstvu, ktore potom ani argumentacne nebranite z prosteho dovodu, ze vase vnimanie sveta je zalozene na osobnom bohu.

Mozno by bolo teda fer vyjst s kartami na povrch a debatovat o vasej predstave boha. Mozno by s vami mnohi ateisti suhlasili. Myslim, ze definovat boha by mal veriaci na zaciatku diskusie minimalne tym, ze povie, z eje krestan.

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-08 15:30:18

O to aby pan Straka priznal ci je pomyleny krestan ktory nepochopil svoju vieru alebo nieco ine sme uz ziadali obidvaja o par prispevkov nizsie a bez uspechu takze je to asi zbitocne. Lebo s jeho tvrdenim ze boh je vlastne niake vnutorne svedomie a moralka by asi vacsina ateistov suhlasila a mali by s tym problem prave krestania

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-08 15:30:18

O to aby pan Straka priznal ci je pomyleny krestan ktory nepochopil svoju vieru alebo nieco ine sme uz ziadali obidvaja o par prispevkov nizsie a bez uspechu takze je to asi zbitocne. Lebo s jeho tvrdenim ze boh je vlastne niake vnutorne svedomie a moralka by asi vacsina ateistov suhlasila a mali by s tym problem prave krestania

Odpovědět


Ale pane Fucila, to jste si docela pekne

Josef Straka,2011-12-08 15:42:40

nabehl na vidle neboli podavky, nemyslite ? Znate tu, jak po meste chodi mudrc z Indie a garantuje kazdemu, kdo ho chce poslouchat, ze urcite zbohatne, za jedne malinke podminky: nesmi ani jednou pomyslet na modreho slona. Tak co, zbohatl byste ? Urcite si myslite, ze ano, ale opak je pravdou. Vy jste muj argument proste nepochopil. Jste humanitne vzdelan ?

Odpovědět


To je zajimave, jak si vsichni ti Fucilove

Josef Straka,2011-12-08 15:47:32

a Ippkisove mysli, ze do kazdeho na dalku vidi a presne vedi, co si mysli, cemu veri a podobne. Tim, ze dotycny rika neco jineho, se od sveho presvedceni odvratit nedaji. Kam na to ti lidi chodi, to se nekde snad rozdava nebo co ...

Odpovědět


Pán Straka,

Rudolf Dovičín,2011-12-08 17:30:09

v mojej predstave ste najväčší gauner na svete, vyvraždili ste viac ľudí, ako ostatní vrahovia dokopy. Ako Vy prírodovedci-biológovia viete, myslenie nášho mozgu spočíva na organizácii hmoty a v nej tečúcom elektrickom prúde. Ak hovorím o Vás, ako o najhoršom gaunerovi a vrahovi na svete, existuje táto predstava úplne reálne v mojom mozgu vo forme vytvorených synapsií a bioprúdov, takže Vy ako najstrašnejší vrah existujete úplne reálne, ako nás učí experimentálna prírodoveda.
QED

Odpovědět


No, muze byt,

Josef Straka,2011-12-08 23:20:42

ale to je jenom ve vasem mozku. Ovlivnuje to vase jednani ? To je smysl cele konstrukce. V jinych, pro me dulezitejsich mozcich holt vypadam jinak. To uz je lidsky udel.

Odpovědět


Nie, to bol len výmysel.

Rudolf Dovičín,2011-12-09 13:43:53

Vy poznáte kresťana, ktorý sa správa kresťansky?

Ja len jedného - tradičného katolíka - a ten ma chce "zachrániť" upálením (lepšie trpieť pár minút ako celú večnosť). Vraj jediné, čo mu v tom bráni, sú svetské zákony.

Odpovědět

Tak jeden ještě jeden rebelský pohled

Pavel Baranek,2011-12-08 02:18:46

Je zajímavé číst Vaše názory, ale člověk se nakonec neubrání pocitu, že došlo k válce mezi ateisty a věřícími. Je hezké vidět, jak si oba tábory brání svou víru :-). Zrovna tady je to území pragmatiků - ateistů, tak dali zanícenému věřícímu na frak. Jsou ale jiná území, kde je to obráceně... a kdo má pravdu?

Víra x ateismus...
Už to samo rozdělení je trochu drastickým zjednodušením. My Češi jsme považováni za národ ateistů. Statistiky před časem publikované nás do této kategorie zasouvají asi oprávněně, ale na základě toho, že aktivně "provozuje víru" jen asi 20% populace (číslo si přesně nepamatuji).
Tvrdit, že jsou ostatní automaticky ateisté je asi hodně přitažené za vlasy. Daleko přesnější je říci, že takhle řekněme 80% část populace má různé fáze vnímání Boha od věřících nepraktikujících až po opravdu racionální ateisty - ty, kteří neakceptují existenci "vyšší bytosti"/Stvořitele/Architekta/Boha.
Dost velká část těch, kteří u nás o sobě prohlašují, že jsou ateisté řeknou, že ale věří v něco jako přírodní zákony či vyšší moc, harmonizující energii a podobně. Takže ti, kteří mají víru v této poloze jsou takzvaní "Něcisté" - věří v něco. Jsou tedy věřící a nebo ateisté?
Víra/ateismus je opravdu naprosto osobním právem každého člověka. Zřejmě existuje tolik podob víry/nevíry kolik nás po světě chodí. Tak jako se z populace nevymítí kriminalita od lehčích až po ty nejhrůznější činy, stejně tak bude vždycky velké množství těch, kteří budou zastávat i velmi zarputilé postoje vůči těm "druhým", kteří s námi nesdílí náš názor a nebo pocity.

Asi je zbytečné vypočítávat, jestli víc lidí zabili ateisté nebo věřící.
Stejně tak je naivní si nemyslet, že před dvěma tisíci lety křesťanství nepomohlo civilizovat Evropu a desatero, ať by bylo dílem kohokoliv, nepomoho formulovat principy, které pomáhají válcovat naše zvířecí pudy, abychom se neměli tendenci vyvraždit pro jídlo, majetek nebo partnery... Ale obráceně i bez destera bychom dosšli k nějakému jinému postulátu, který by, poplatný době v níž vznikl pomohl konsolidovat společnost.

Osobně si nemyslím, že by víra v dnešní době byla nadbytečná, protože je mnoho osob, kterým usnadňuje nacházet základní principy soužití, jiným dává smysl života a už jen proto by bylo správné jí akceptovat. Umírajícímu může pomoci lépe se smířit se situací v níž se nachází, protože ne každý je schopen přijmout fakt bezvýhradného vlastního konce. Možná někoho uspokojí fakt, že je součástí genové řeky života a že i on byl tím důležitým mávnutím motýlích křídel, které na druhém konci světa způsobilo hurykán, ale ne každý to vidí právě takto...

Hezky se k tomuto tématu staví film Contact s Jodie Foster. Autorem scénáře byl Carl Sagan a ve scéně na terase hlavní hrdinka - vědkyně a ateistka říká svému partnerovi: Máš nejaký důkaz pro existenci Boha? Nemáš? Pak neexistuje...
Partner (teolog) na to odpoví: Milovala jsi svého otce? Tak to dokaž...

Prvotní problém není otázce jestli je posmrtný život, nebo jestli máme dodržovat desatero, jestli jsou v bibli archaismy, ale je o tom, jestli to tu vše vzniklo náhodně a řízeně (a potom kým/čím). Jenže tím se zabývali filosofové i vědci po mnoho staletí a vše v tomto ohledu je na bázi spekulací a nedoložitelných názorů.

Stejně tak jako se před námi otevíral v minulých staletích vesmír, zvětšoval se a stárnul na základě vědckých poznatků, stejně tak si věřící může s přibývajícím stupněm poznání říkat, jak dokonalý a mocný Bůh je, když není jen hromovládný, ale vymyslel struny energie, kvantově fyzikální principy, multivezrum...

Dokažte, že se jedni nebo druzí mílí...

Víra i věda mají v životě lidí své místo. Věda byla po staletí církví utlačovaná a díky Bohu :-)))) se v minulých dvou staletích situace změnila. Žijeme v době, která kypí objevy a odhaluje skrytá tajemství jako nikdy doposud (tedy pokud nepodceňujeme dinosaury - měli dost času ;-)

Zkusme být tolerantnější k individualitě a pohledu druhých.

Připusťme si, že jsme to my lidé a naše osobní zájmy, které deformují smysl dobrých myšlenek a podřizují je často (no, možná skoro pokaždé) ekonomickým zájmům.
Kdysi někdo řekl, že víra lidi sbližuje a církve rozdělují...

Dogmatismus nesluší nikomu ani věřícímu ani ateistovi. Opravdu kvůli němu zemřelo hodně lidí a tak v otázkách na něž nemáme (a možná nikdy nebudeme mít) přesvědčivou odpověď, nechť má každý naprostou svobodu v rozhodnutí čemu je ochten uvěřit.

Nemuset věřit jednomu tvzení je to jedno z velkých vítězství naší kultury, tak se o něj nepřipravme.

(Tak a teď dostanu za uši já ;-)

Odpovědět


Omluva

Pavel Baranek,2011-12-08 02:35:51

Omluva za překlep ve slově "mýlit se"... je brzy ráno... :-)))

Odpovědět


Ale co by.

Ondi Vo,2011-12-08 03:37:44

Pane Baránek, máte zajisté pravdu, že tolerance názorů, nebo světonázorů, jiných je základem harmonického spolužití.
Vyhraněná a urážlivá tvrzení, ve spojení ateistického světonázoru se zločinností ale nejsou obrazem tolerance, ale čehosi jiného. Není tedy divu, že se někteří návštěvníci tohoto fora cítili přímo osloveni ... a reagovali.
Původní námět byla otázka "Proč věřící nemají rádi ateisty" a jeden věřící ji zodpověděl. Snad proto takové množství reakcí.

Ten dialog "Máš nejaký důkaz pro existenci Boha? Nemáš? Pak neexistuje..."
Partner (teolog) na to odpoví: Milovala jsi svého otce? Tak to dokaž...
Tady se jedná o dva páry bot, jedním je existence bájné entity a druhým samozřejmá existence biologického otce a citového vztahu. Pochopitelně lze ten dialog rozvíjet ... lásku ke Karkulce, nebo k bohu nikdo nikomu nevyvrací ... ale to je zase jen sophismus ... a ten nic neřeší.

Souhlasím s názorem, že víra (pobožnost) má ve společnosti své místo. Ulehčuje lidem kteří to maj zapotřebí denodenní trampoty, oslabuje jejich strachy, asi jako štamprle slivovice, cigareta a nebo káva. Zkrátka - všeho s mírou - to je ta zlatá střední cesta.
Kdyby byla pobožnost pouze zátěží, byla by Evolucí dávno eliminována.

A budoucnost náboženství? Bůh ví. :-)

Odpovědět

Peter Mak,2011-12-07 23:16:45

Pan Smekal a pan Ondi Vo, obom ďakujem, práve toto som mal na mysli ...

Odpovědět

na odľahčenie

Martin Smatana,2011-12-07 19:40:04

Dovolím si pridať k tejto "plodnej" diskusii niečo na odľahčenie. Na internete koluje zaujímavý text - ku mne sa dostal v českom jazyku pod názvom "Boží zákony".

Dr. Laura Schlesingerová je rozhlasovou moderátorkou v USA a posluchačům, kteří jí zatelefonují do její show, uděluje rady. Před nedávnem prohlásila, že se jako dbalá křesťanka nemůže za žádných okolností stavět příznivě k homosexualitě, protože ta je podle Třetí knihy Mojžíšovy (Leviticus 18.22) ohavností.

Následující text je otevřený dopis jednoho občana Spojených států dr. Schlesingerové, uveřejněný na Internetu.

Drahá paní doktorko,

ze srdce Vám děkuji, že vynakládáte tolik obětavého úsilí, abyste lidem přiblížila Boží zákony. Lecčemus jsem se díky Vašemu vysílání naučil a o toto poznání se snažím podílet se s co největším počtem lidí. Například když se někdo pokouší obhajovat homosexuální chování, připomenu mu prostě Třetí knihu Mojžíšovu (Leviticus 18.22), kde jasně stojí, že je to ohavnost. A basta fidli.

Jenže od Vás potřebuji poradit ohledně několika dalších zákonů a způsobů, jak je dodržovat.

Za prvé: Když u oltáře obětuji býka jako zápalnou oběť, vím, že je to libá vůně pro Hospodina (Leviticus 1.9). Problémem jsou moji sousedé. Tvrdí, že je to nelibá vůně pro ně. Mám je odrovnat?

Za druhé: Rád bych prodal svou dceru do otroctví, jak to dovoluje Druhá kniha Mojžíšova (Exodus 21.7). Jakou přiměřenou cenu bych dnes podle Vašeho názoru za ni mohl požadovat?

Za třetí: Vím, že se nesmím dotknout žádné ženy, je-li ve stavu menstruační nečistoty (Leviticus 15.19-24). Problém je v tom, jak se to o ní dovědět. Zkoušel jsem se ptát, ale většina žen reaguje na dotaz podrážděně.

Za čtvrté: Leviticus 25.44 ustanovuje, že mohu vlastnit otroky, muže i ženy, získám-li je ze sousedních národů. Jeden přítel soudí, že asi jde o Mexičany. Ale Kanaďané jsou také sousedním národem. Myslíte, že bych mohl vlastnit i Kanaďany?

Za páté: Mám souseda, který o sobotách vždycky pracuje. Exodus 35.2 jasně stanoví, že musí zemřít. Znamená to pro mě morální závazek, abych ho vlastnoručně usmrtil?

Za šesté: Jeden můj přítel si myslí, že i když pojídání všeho, co žije ve vodě a co nemá ploutve a šupiny, jako mušlí a humrů (Leviticus 11.10 a 12) je prezentováno jako hodné opovržení, je to ohavnost menší než homosexualita. Mně se to tak nejeví. Můžete mi to blíže objasnit?

Za sedmé: Leviticus 21.20 praví, že se nesmím přiblížit k Hospodinovu oltáři, jsou-li mé oči stiženy nějakou nemocí. Přiznávám, že nosím brýle na čtení. Musí být můj zrak dokonalý, nebo se dá použít nějaká obezlička?

Za osmé: Většina mých mužských přátel si dává stříhat vlasy i přistřihovat vousy, přestože to Leviticus 19.27 jednoznačně zakazuje. Jakou smrtí mají sejít?

Za deváté: Podle Leviticu 11.6-8 vím, že dotknu-li se kůže mrtvého vepře, budu nečistý. Smím hrát házenou s míčem z vepřovice, když si navléknu rukavice?

Za desáté: Strýc má statek. Proviňuje se proti Leviticu 19.19. protože osívá totéž pole dvojím druhem semene. Navíc nosí jeho žena šaty utkané z dvojího druhu vlákna (bavlna + polyester). On nadto často zlořečí a rouhá se. Je opravdu třeba svolání celé vesnice, abychom je ukamenovali (viz Leviticus 24.13-16)? Nestačí, když je formou drobného rodinného obřadu upálíme, jako se to dělá s těmi, kteří se vyspí s vlastní tchyní (Leviticus 20.14)? Vím, že jste se všemi těmito věcmi podrobně zabývala a tak jsem pln důvěry, že nám budete moci být nápomocna. A ještě jednou mockrát děkujeme za to, jak nám připomínáte neměnné a věčné Boží slovo.

S obdivem Váš oddaný učedník a fanoušek

Jake

Odpovědět


No jo, to je klasicky stary vtip,

Josef Straka,2011-12-07 21:43:56

a odpovida se na nej, Mily Jake, ja ti radit nemuzu, to si musi kazdy spravit s Hospodinem, tedy s vlastnim svedomim, sam, jak se bude chovat.

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-07 23:17:29

Pan Straka prosim vas mohli by ste mi objasnit v akeho boha vlastne verite precital som vsetky prispevky ohanate sa krestanstvom ale pritom popierate boha tak ako ho opisuje biblia. Podla krestanstva je to niaka vsevediaca a vsemocna bytost ku ktorej sa musime modlit atd. ale vy tu hovorite o svedomi a moralke ako bozstvu.
Len tak pre odlachcenie Jezis Kristus ktory ma byt syn bozi a bol vzati na nebesia ako to je potom s nim?

Odpovědět


Strakov Boh

Marek Fucila,2011-12-08 00:51:46

Konecne som sa aj ja dostal k precitaniu celej diskusie a moj vcerajsi prispevok v druhej casti poukazujuci na absurditu krestanskeho boha adresovany panovi Strakovi bol v podstate zbytocny. Z jeho prispevkov je jasne, ze on rozhodne nie je krestan a moja babka by ho povazovala za skoro-ateistu.

Myslel som si ze diskusia veriaceho s ateistom nikam nevedie, ale mne osobne to dovolilo trochu viac pochopit kd je pes zakopany. Pan Straka veri v osobneho boha a zaroven sa hlasi ku krestanskym hodnotam. Aspon tak to vyznieva. To ale nema nic spolocne s krestanstvom a trojjedinym bohom.

Krestan veri v 3xpersonifikovaneho externeho boha. A nie hociakeho. Aby sa odlisil od moslimov, musi verit v silny odkaz jednej z troch osob tohto mnohobozstva - Jezisa. Aby akceptoval jeho odkaz, musi verit v jeho pribeh a aby akceptoval pribeh, musi verit v jeho zdroj. Osobne som bibliu v originali necital, ale dost pochybujem, ze je tam nejaka zmienka o tom, ze boh je nase svedomie a ze podla urovne nasej moralky klesa (snad linearne) existencia boha. U ateistov na nulu.

Pan Straka, mylim sa, ak poviem, ze vy ste len sympatizant krestanov? Ze na zaklade toho, ze verite v svojho osobneho boha sucitne obhajujete externeho boha bez toho aby ste to tak prezentovali?

Ak je to tak, potom z mojho pohladu ste ateista. Zalezi na definicii. To, ze nepopieram svoje svedomie a citim nutkanie dodrziavat pravidla zo mna este veriaceho nerobi. Vysvetlovalo by to aj vas pohlad na ateistov ako na veriacich. Ved vlastne aj vys a povazujete za veriaceho a zaroven v externeho boha neverite.

To su moje predpoklady, pripajam sa k vyzve S Ipkkisa.

Odpovědět


Pan Fucila,

Josef Straka,2011-12-08 08:06:12

pravdu sice nemate, ale vase uvahy nepostradaji logiku. Tak si predstavuji diskuse, bez urazek a s argumenty. Myslim, ze to muzeme skoncit.

Odpovědět


S Ipkkis,2011-12-08 14:42:43

Bohuzial odpovedi od pana Straku ako to je vlastne s nim sme sa nedockali. Skoda dost ma to zaujmalo ci nepochopil ucenie v ktore veri alebo je ateista a len chcel vyvolat flame lebo ako som uz pisal v prispevkoch si trochu odporuje.

Odpovědět


No, abych tak rekl, po mem svetonazoru

Josef Straka,2011-12-08 15:59:01

nikomu, krome me rodiny a pratel, vcelku nic neni. At si kazdy ucini vlastni nazor. Ale muzete si vybrat, jedni tady mini, ze jsem (zapskly) krestansky fundamentalista, jini ze katolicky tmar, jini hlasuji pro ateistu, jini pro prevleceneho ateistu, jeste tam neco bylo, ale to si najdete sam.

Odpovědět

Věřící jsou ti co věří v boha ?

Štefan Halža,2011-12-07 19:23:04

Dovolím si taky pár slov.
Docela mne pobavilo co lze číst na tak seriozním webu….
Pokud omezíme pojem věřící na věřící v boha tak to je dost málo a na můj vkus nehodné tohoto webu….
Co tak podívat se na tento problém daleko obecněji a použít u daného myšlení méně emocí …
Pokud budeme srovnávat co jsou základní prvky náboženství (víry) najdeme tyto prvky taky i u jiných filozofií (..izmů)… Myslím tím hledání společných prvků chování lidí kteří hájí určité myšlenky. Já potom vidím jako náboženství taky společnosti prosazující např. „socializmus“. Taky vnucují názory, které nelze ověřit (mezi jiné i ateizmus), odkazují do budoucnosti, nepřátelský je každý kdo má jiné myšlení, sklony k násilnému prosazování svých myšlenek…..
Není snad možné k náboženství přičíst „oteplovače planety“ tak seriozně rozebírány na těchto stránkách ? Lze za vědu považovat jestli data někdo odmítá zveřejnit, jestli někdo odmítá zveřejnit zdrojový kód softwaru modelující budoucnost teplejší a teplejší planety ? A jak se chová k odpůrcům. Dle mého je to klasické náboženství se vším všudy co k tomu patří. Milióny lidí odmítá používat mozek a jen věří co nějaká instituce prohlásí...
A vy se tu dohadujete že věřící jsou Ti co věří v boha a ateisté jsou ti co v něj nevěří…. :-)

Odpovědět


No, jistym zpusobem mate pravdu,

Josef Straka,2011-12-07 21:51:36

oteplovaci se chovaji jako nesnasenliva nabozenska sekta, nebo jako rada nesnasenlivych a utocnych ateistu. Mistni spor byl o "vericich" ve smyslu "nabozensky vericich". Problem s ateisty je (jak kdysi prohlasil tusim Chesterton), ne ze neveri v Boha, ale ze veri vsemu (co jim kdo nakuka).

Odpovědět


Hypotéza není víra

Petr Sanov,2011-12-07 21:57:52

- věda pracuje s hypotézou, to není víra, protože hlavním požadavkem je verifikovatelnost hypotézy. Pokud je nepotvrzená, tak ji věda opouští, případně koriguje.
A základním požadavkem vědy je kritické myšlení: jasnost, přesnost, určitost, věcnost, hloubka, šířka a logika - pěkně o tom píše František Koukolík. Víra v boha se sem jaksi nevejde.
To platí bez ohledu na kupu toho co se jako věda tváří, ale s vědou to nemá nic společného, nebo se na vědě jen přiživuje (třeba mnozí oteplovači - neoteplovači).

Odpovědět


Když už jsme u těch oteplovačů

Petr Sanov,2011-12-07 22:06:06

tak aby bylo jasno - hypotéza říká (a tu zatím nikdo relevantně nezpochybnil) že antropogenní vlivy jsou s vysokou pravděpodobností JEDNOU z příčin současného oteplování která je natolik významná že může výrazně ovlivnit životní prostředí a podmínky k životu na zemi a to na základě emisí skleníkových plynů.

Odpovědět


Pane Sanove, to je jenom asi tak desetina

Josef Straka,2011-12-07 22:20:42

pravdy. Cela pravda je takova, ze "oteplovaci" prohlasuji za jediny mozny nazor, ktery zaroven mocenskymi prostredky vynucuji, ze antropogenni vlivy jsou JEDINOU relevantni (rozhodujici) pricinou soucasneho oteplovani, a ze snizovanim emise CO2 (za soucasneho snizovani nasi zivotni urovne) dokazou tento narust velmi podstatne omezit. Nositele jinych nazoru existencne a soudne pronasleduji a pokud mozno nici. Zaroven okradaji stovky milionu lidi pomoci lzi a podvodu. Nerikejte mi, ze to nevite. Tu vasi hypotezu nikdo nezpochybnuje, ale problem je v tom, ze hypoteza byla zmenena (na "jedinou relevantni pricinou") a prohlasena za nezpochybnitelny FAKT. Kdyz uz chcete mit JASNO.

Odpovědět


Pak ale nejde o vědu nebo vědce -

Petr Sanov,2011-12-07 22:47:19

byť se tak mnozí z nich tváří. Rozhodující není ani jejich počet, nebo spíš prostor který jim poskytují naše naprosto neseriózní media.

Odpovědět


A vůbec - nepožíváte náhodou stejné myšlekové

Petr Sanov,2011-12-07 22:51:58

postupy které vytýkáte svým protivníkům? Nic vzácného, jenom docela obyčejná projekce. Dopouští se jí každý, obranou je jenom metoda kritického myšlení.

Odpovědět

PS - Jak skončí pokus o důkaz boha

Petr Sanov,2011-12-07 18:28:50

je nádherně vidět v úvaze filosofa Slavomíra Ravika Bůh žije.

Odpovědět

Žasnu nad délkou debaty, co se tu rozproudila

Petr Sanov,2011-12-07 18:23:11

neb:
1) Přesvědčit věřícího je naprosto nemožné neb věří a tudíž nebere logické a věcné argumenty.
2) Bůh nemá logiku, jen víru - na všechny rozpory ve víře jsem od katechety (já zažil ještě v prvním stupni školy náboženství jako integrální součást výuky - a záviděli nekatolíkům že mají volno) jsem dostával jedinou odpověď - NEROUHEJ SE.
3) Kdyby bůh byl, tak musí okamžitě spáchat sebevraždu - viz. Egon Bondy, Útěcha z ontologie.
4) Proč ta háklivost věřících na ateisty? Inu berou jim naději že budou spaseni, vzbuzují pochybnosti o té spáse, a cestou k ní je být řádným věřícím, to na prvním místě, pak snad řádným člověkem.
(A teď to schytám :))

Odpovědět


Problem je v tom, ze

Josef Straka,2011-12-07 19:18:18

a) "logicke" a "vecne" argumenty ateistu smerem k vericim maji tu vlastnost, ze si verici mysli neco jineho a ateisticke argumenty povazuji za pochybene a mylne. S tim nic nenadelate, i kdyz vas asi stve, ze nekdo vase argumenty "nebere". Majitele ruznych pravd, ktere se snazi vnutit jinym, tak vetsinou skonci, a pote prikroci k nasili, viz treba komunisticky utlak krestanu.

b) kdyz jste byl vetsi, mel jste jit za lepsim katechetou nebo knezem, a on by vam to nejspis vysvetlil. Udelal jste to ? Pokud ne, mel jste smulu na spatneho katechetu, ale mel jste se potom i pricinit sam. Znate to: pricin se a Pan Buh ti pomuze. Tak to v zivote funguje (v jinych situacich to heslo zni "vojak se stara, vojak ma", ale je to to same).

c) no, co vykladal nejaky Bondy, je vcelku malo relevantni. On toho vykladal hodne, protoze se tim zivil, samozrejme byl alkoholik a fetak jako cela jeho parta. Na pockani vam predvedl nazor, jaky jste potreboval. Jestli mate takove lidi za vzor, tak mi vas je lito. Znate nazpamet jeho slavne dilo "Mel jsem tri prsty v prdeli zastrceny" ? Tak to je vas vzor filosofa, hm ...

d) krestane nejsou haklivi na ateisty jako takove - divaji se na ne spis se soucitem jako na lidi, kterym chybi urcita opora, ale to zalezi na konkretnim krestanovi a ateistovi. Jsou ovsem alergicti na ateisty agresivni, nesnasenlive a urazejici, kteri, kdyz vidi krestana, maji nutkani mu povedet jaky je blbec a svine. Takovych ateistu je spousta a rada z nich se tim i zivi. Kdo je na ateisty haklivy vseobecne jsou prislusnici nabozenstvi miru, ti jim urezavaji hlavy, narazeji je na kul, kamenuji je a trhaji zaziva na kusy. To mate pravdu, ale s temi nemaji krestane nic spolecneho. To si vyrikejte s nimi na jine diskusi, ale bacha na zobak. To neni jako diskutovat s krestanem. Ovsem ateisti se z nejakeho duvodu diskusi o jejich nabozenstvi a ateismu a o tom, jaka jsou vsechna nabozenstvi blud s prislusniky NM obavaji a vyhybaji jako cert krizi nebo jako ateista kostelu, nevim proc, protoze jinak jsou s nimi casto jedna ruka. Nevedel byste ten duvod ?

Ovsem zadny ateista nemuze krestanovi vzit jeho viru ve spaseni, nebudte smesny a neprikladejte si takovou dulezitost a presvedcivost. Viz bod a). Vase ateisticka squadra tady v tomto smeru nepredvedla prakticky nic, jenom obvykle blaboly.

Odpovědět


Tak jsem se nic nedozvěděl

Petr Sanov,2011-12-07 21:22:10

aneb jednotlivě:
1) Inu nic než víra a jen víra - s tím komunisti nemají nic společného, jim vadila snaha církve po moci, ne víra ale právě ta snaha po moci.
2) Teologů jsem potkal v životě dost, ale opravdu to skončilo když ne u toho nerouhej se, tak alespoň "musíš uvěřit" - není to málo?
3) Bondy... když nemám argumenty, tak útočím na osobu :) - apropo znáte jeho monografii o Buddhovi? A co jeho Příběh o příběhu? Nějakej Bondy kterej nestojí za řeč, jenom se jako jeden z mála našich filosofů překládá - třeba jeho Útěcha z ontologie třeba do Dánštiny.
4) Chtěl jsem to přejít, ale duch Zikmunda Freuda mi nějak šeptal přes rameno "takovou hezkou racionalizaci jsem ještě neviděl" -
A toho Ravika vřele doporučuju všem ateistům, velice chytrej pán - ale v apologetice víry se nedostal dál než k tomu hodináři - a to je opravdu málo. Prostě Bůh nemá logiku.

Odpovědět


A pokud se týká sekt

Petr Sanov,2011-12-07 21:33:31

jedno kterých - s nimi nediskutuji, bylo by to jako pokus vyvracet blud. A pokud jsou příliš dotěrní tak nejlepší způsob jak se jich zbavit je vyrukovat na ně Tao-te-ťing (hezké ale těžké čtení) a začít o harmonii sil Jin a Jang a že vlastně učení cesty bylo původně ateistické. To jen k tomu Cimrmanovskému úkroku bokem

Odpovědět

A nakonec vrazíme pár obrázků

Marek Malina,2011-12-07 17:10:26

třeba to diváky zvedne ze židle
http://nobeliefs.com/nazis.htm

Odpovědět


Ovsem, neco tam jaksi chybi,

Josef Straka,2011-12-07 18:54:15

totiz obrazky knezi a vericich, katolickych i evangelickych i pravoslavnych, z nacistickych koncentraku a popravist a vychodni fronty, a ti byli vezneni a vrazdeni kvuli sve krestanske vire, protoze nacismus nepotrebuje lidi se svedomim, ale lidi poslouchajici. Ze by drobne opominuti sestavujiciho levicoveho ateisty ? Ostatne, tyhle vase argumentace jsou pomerne smesne. Naciste vyuzivali krestanske symboly - vetsina Nemcu byli krestani - proste pro svoji propagandu, aby tolik nepopudili. Stejne jako mazali med kolem huby "ceskemu delnictvu" v protektoratu, aby lepe pracovalo. To vsecko s cilem co nejrychlejsiho vitezstvi nacistickeho pohanstvi a konecneho reseni krestanske otazky. Pokud vas tenhle fakt netrkne, nema zadna diskuse cenu. Chtel bych vas videt, vy hrdino, za nacismu, jak byste s hlavou vztycenou odpiral hajlovat.

Odpovědět

Also, jak velmi pekne shrnul pan Mak

Josef Straka,2011-12-07 15:44:35

o neco nize: Nemá zmysel hovoriť so slepcom o dúhe ani s hluchým o symfónii. Budú vás obviňovať z klamstva - a ja dodam, pouzivajice pritom ruzne ad hoc vymyslene nepravdy, viz ten Tiso. Preju timto vsem ateistum, aby si svuj ateismus uzili, u hrejiveho vedomi, ze jsou nekonecne povzneseni nad "krestanske tmare", kteri hlasaji takove nemoderni zpozdilosti jako lasku k bliznimu a pridrzovani se pravdy. Zdravim predevsim slovenske ucastniky diskuse a preju jim spokojene Vanoce, ad maiorem Dei gloriam.

Odpovědět


Revers

Ondi Vo,2011-12-07 17:18:39

Co myslíte, pane Strako, mohu vaši "slepeckou" argumentaci použít i na pobožné, kteří nejsou schopni vnímat realitu?
Nic ve zlém.

Odpovědět

lehce k diskuzi

L Novak,2011-12-07 14:35:11

sice clanek je lehce o necem jinem, nicmene jak sleduji jednoho fanatickeho zaklinace, tak musim prilepit jeden odkaz, kde je ve zkratce zmineno co to je ta "nevira v boha" http://www.youtube.com/watch?v=YltEym9H0x4

Odpovědět

k diskutujicim a cirkvim

Jarda Souda,2011-12-07 13:30:08

Rád bych se vyjádřil k rozporům docházejícím zde v diskuzích...
1) Hitler a víra, Hitler studoval východní učení a věřil jim, jako jeden z vnějších důkazů může být např. zvolení za znak státu svastiku - symbol slunce.Takže brát Hitlera jako bezvěrníka je mylné. Východní učení připouští/uznává existenci bohů,dokonce o různých mocností s nejvyšším z bohů Brahmou, ale přímo nevyžadují víru nebo chování podle boha. Přesto jsou budhisté lidé víru mající tedy věřící.
Pozor na míchání několika pojmů dohromady, boj totalitních režimů proti církvi neznamená ateismus ani propagaci ateismu. Církev je mocenská organizace, podle jejíchž pravidel se musíte v dané zemi chovat, to si uvědomoval Hitler i Stalin a proto vliv církve potlačovali, aby posílili svoji moc...neznamená to že byli nevěřící. Naopak Hitler je hvězdným příkladem jak se víra "v ideologii" může zneužít ve prospěch moci.

2) Pozor na rozdílnost boha- Bůh je abstraktní pojem!!!Při otázce zda věřím v boha je nejdůležitější se zeptat dotyčného jaký má ten tvůj bůh být.
Ze zkušenosti,pomalu co člověk to jiný popis. Už jsem se setkal s takovými rozdílnými obrazy boha, že můžu s klidným svědomím říci, že vím, že bůh určitě je a taky stoprocentně vím že bůh určitě není, a taky v některé popisy boha věřím, a taky v některé popisy boha nevěřím.Zkrátka vše je relativní, záleží na definicích, úhlech pohledu...(Einstein tu s tou relativitou, načnul dobu, pěknej chaos :-))

3) Všechna "z pouště vzniklá" náboženství nesou mnoho pohanských poznatků neboť vznikala z nich, a pro staré náboženství není žádná zvláštnost komunikovat s bohy. Proto také podstata textů v náboženstvích křesťanství/islám původně měla být cesta jak zažít přítomnost Boha, Alláha, (mimochodem jedna sansktská mantra zní při nádechu áál a při výdechu láh - jejím účelem je dosažení spojení s vyššími bytostmi)a to za života. Bohužel zejména na přelomu 15 a 16.stol. převládl v církvi mocenský vliv, bylo vymyšleno peklo (je zajímavé že původní božské symboly se ocitly přesunuté do pekla (lucifer,666 a další.) Od té doby není církev náboženská, ale mocenská instituce, pouze shraňující pod sebe převážně věřící lidi.

Odpovědět


Souhlas,

Ondi Vo,2011-12-07 14:35:38

pane Soudo.
Jen bych chtěl připomenout k tomu netvorovi A.H., že do konce života platil poplatky své katolické církvi a tato je přijímala (církevní daň). I z tohoto faktu lze usoudit o jakou "morálku" té církvi vlastně jde.
Podotýkám, že nedávám rovnítko mezi klub -, tedy zastřešovací organizaci s označením církev (kostel) a v boha věřícími (pobožnými) spoluobčany.

Peklo - to bylo vymyšleno ke stupňování již beztak panického strachu z trestu za neposlušnost vůči duchovním vůdcům. Nevím kdy bylo konstituováno, ale tip bych spíš na dobu předělu tisíciletí.
Jenže se ukázalo, že funkce Pekla je mnohdy kontraproduktivní, páč jedno pochybení (smrtelným hříchem) je "doživotí" v Pekle a delingvent nemá motivaci se polepšit ... a proto byl vymyšlen Očistec, tedy jakýsi nápravný tábor, nebo polepšovna, ve které zlobivý pobožný ztráví nějaké to století čištěním pekelných latrín a tedy své duše. Co je to nějaké to století ve strovnání s věčností. No a pak, morálně vypucován, smí do vytouženého nebe.
Ten Očistec ovšem byl nepěkný úkrok stranou, neboť se rozmohly kupóny na vykupování hříchů a zkrácení očistného pobytu v Očistci, zvané odpustky. Také bylo možno se vykoupit z hříchu převedením majetku svaté církvi ... s čímž máme dodnes problémy.

Odpovědět

Myslím, že je to logické.

Nadja Super,2011-12-07 11:38:10

Strach nás vie donútiť k poslušnosti, to vie každý. Preto si veriaci namýšľajú, že tí, čo nemajú strach, a necítia nad sebou kontrolu, že sa nemajú dôvod správať eticky. Zabúdajú, že to môže byť aj naopak. Ak Boh neexistuje a viera a prikázania sú dielom ľudí, tak je jasné, že v priebehu vekov sa v ľuďoch vyvinul zmysel pre etiku a ten umožnil vzniknúť náboženstvám, kde sú tieto etické pravidlá zväčšia zhrnuté, umocnené neustálou hrozbou postihu za "hriechy".

Takže to, čo spája veriacich, je strach, nie viera. Preto je im jedno. v čo veria, dôveryhodnejší je pre nich človek, ktorý má strach, a nie ten, čo sa cíti byť slobodný.

Odpovědět


Peter Mak,2011-12-07 13:35:39

Dve poznámky:
.
Ak nahradím vo vašom príspevku slovo "strach" slovom "hlad", výsledok bude síce úplný nezmysel, napriek tomu si myslím, že bude ľahšie dokázateľný ako pôvodná úvaha. Vy ste živého kresťana asi ešte nestretla, však?
.
Mám malý návrh na experiment: Blížia sa Vianoce, náboženské sviatky. Odlíšiť poctivého ateistu od oportunistu bude ľahké. Ten poctivý príde domov a povie rodine: je to nezmysel pôvodne založený na strachu, vykašleme sa na to.
Oportunista si nájde dôvod a Vianoce oslávi.

Odpovědět


Pavel Smejkal,2011-12-07 14:07:45

Ano a proto Vánoce neslavím.

Odpovědět


panu Makovi

Ondi Vo,2011-12-07 14:44:53

Vánoce sice přicházejí, ale je to jen flastr na svátky Slunovratu.
A o ten Slunovrat vlastně jde ... o konec zimy, nemocí, bídy a hladu. Tedy už ne tak pro nás, v naší vyspělé společnosti, ale kdysi, pro naše dávné předky mrznoucí v jeskyních, nebo chýších a pozorující tenčící se, nebo plesnivějící zásoby.
Slavit Slunovrat mohu bez problému i jako ateista, i když naši předkové asi děkovali bohu Slunce, že se opět vrátí a zažene krutou bohyni Zimu.

Odpovědět


Peter Mak,2011-12-07 23:17:34

an Smekal a pan Ondi Vo, obom ďakujem, práve toto som mal na mysli ...

Odpovědět


Pan Mak

Marek Fucila,2011-12-08 00:06:20

Vyborna argumentacia. Ako spravny oportunista navonok opovrhujem krestanskymi sviatkami, ale pri rozbalovani darcekov v kutiku duse dakujem Bohu otcu vsemohucemu, vlastne Jzisovi Kristovi. To bol ten, co prisiel na zem lebo boli ludia zli a jeho roztrojene ja ju uz uz znicilo, ale este im dal sancu aby ho zabili a tymto krvilacnym cinom ukazali, ze su vlastne dobri a stoji za to sa na nich zabavat kym v roku 2000 nezahynu vsetci. Vlastne aktualne tusim 2012.

Navonok si robim srandu z "betlehemskeho svetla" (nieco na styl olympijskej pochodne),ale potajme vzdy na vianoce pingujem izraelske servre, aby sa ho trochu dostalo aj do mojho optickeho modemu.

Mimochodom oslavujete svoje meniny alebo narodeniny? Nemam dojem, ze bys a v biblii niekde spominalo, ze sa takato ceremonia ma robit. Ak ma ateista vynechat vsetky krestanske svietky, mohli by krestania podlarovnakej zasady vynechat vsetky nekrestanske.;-)

Odpovědět

dulcis ignorantia

Slaviboj Ošćěpić,2011-12-07 10:57:28

Váš příspěvek je příhodně na vrchu a přijde mi tak příhodný, že dál číst mi nepřijde vhodné. Dvakrát ušetřený čas pro mne: na formulaci velmi podobného názoru a na přečtení zhruba 150 výlevů. Soudím, že iniciativa https://wwws.whitehouse.gov/petitions/!/petition/support-establishment-humanist-chaplains-us-military/GxHHQ1Yv je nejen věcí rovnoprávnosti, nýbrž že je i potřebná. Ateisté v zemích s převahou teistů nejlépe učiní, když založí i vlastní modlitebny atd. - když se atheismus bude tvářit jako další náboženství, vyřeší se tím některé problémy a třeba se nám zvedne i fitness genotypu. U nás to třeba sice není, ale zase tu značně chybí kultivovanost obecného lidu a jednou z příčin možná je i, že si tu svůj ateismus kultivuje málo kdo. Výsledkem je masa nepřesvědčivých hulvátů. A nakonec ještě moje polínko do plamene: Přitom, pokud vzývání nesmyslu může přinášet evoluční výhody, pak popírání nesmyslu by mohlo přinášet výhody také, nepostavit se k tomu vůbec nijak znamená nechat se v historickém měřítku válcovat zbožnými králíky.

Odpovědět


Nadja Super,2011-12-07 11:58:52

Lenže viera nie je nezmysel, viera v existenciu Boha len dáva menší zmysel ako ako ateizmus z jednoduchého dôvodu - ak vysvetľujeme ako príčinu všetkého Boha, musíme sa pýtať po príčine vzniku Boha, a sme tam, kde na začiatku - preto ho môžeme v pohode aj vynechať.
Možno je nezmyslom samotné pýtanie sa po príčine? :)

Odpovědět

argumentum ad ignorantiam

Václav Vincik,2011-12-07 10:02:30

Opravdu živá diskuze u velmi stručného článku, který je pouhým dalším výzkumem v řadě neuvěřitelně nezajímavých článků o amerických psychologicko-sociologických pseudovýzkumů. Osobně se přimlouvám za to, aby se zde další podobné články neobjevovaly, nejsme na novinkách, že...

V diskuzích jsem zcela nepochopil snahu některých přispěvatelů cíleně vyvolat flame war tím, že budou porovnávat morálku křesťanů a ateistů. A ano, proč nepoužít Hitlerův pomatený gang, který nemá s náboženstvím vůbec nic společného. Je třeba si uvědomit, že někteří lidé mají tendence být pomatení a budou pomatení v bohu, stejně jako ve vědě nebo ve šmoulích omalovánkách. Vždycky si každý najde cestu, jak si zdůvodnit to, co chce udělat.

Za sebe můžu říct, že jsem smysl západních "z pouště vzešlých" náboženství nikdy nepochopil. Starý zákon je sadistická úchylnost, Hospodin je podlá pomstychtivá bytost... ale pro mě za mě, pokud je libo býti záhrobníkem (Nietzsche) a najít spásu v nekonečné milosti šlapaje tak po hlavách nekřtěnátek ve věčných mukách Limbu (Alighieri), ať jím je. Ale ať mi pro boha svoji víru nevnucuje a necpe se s ní, kam nemá. Například do vědy, kde ve vlastní pomatenosti hlásá etiku a morálku a brzdí tak vývoj a poznání.

A konečně - argumentum ad ignorantiam není důkaz existence či neexistence čehokoli, jak se tu někde objevilo.

Odpovědět


Ano, ano,

Josef Straka,2011-12-07 19:22:47

nelhat, nekrast, nezabijet, nechodit po rade osukavat sousedky, slavit svatky, dodrzovat zakony, same sadisticke nesmysly ...

Odpovědět


Pán Straka,

Rudolf Dovičín,2011-12-07 21:26:51

Bibliu ste nečítali zrejme celú, napr:
http://SkepticsAnnotatedBible.com/inj/long.html

Váš špinavý pseudo-boh sám porušoval vlastné prikázania (často namiesto toho, by to urobil vlastnoručne, prikázal tak - napr. vraždiť v jeho mene - ľuďom):
http://SkepticsAnnotatedBible.com/int/long.html

Odpovědět


A vy, pane Dovicin, vy tomu

Josef Straka,2011-12-07 22:28:12

verite doslova, co ve Starem Zakone stoji ? Ze se to tak vsechno stalo ? A co tak najednou ? Ze Buh promenil treba Lotovu zenu v solny sloup ? Vy, ateista, tomu verite ? A co vas najednou kouslo, ze tomu verite ?

Odpovědět


Ako ste na to prišli,

Rudolf Dovičín,2011-12-08 00:22:41

že tomu verím?

Niečo ako myslenie o hypotézach Vám zrejme nič nehovorí, však?

Odpovědět


Pane Strako,

Václav Vincik,2011-12-08 10:51:22

snažíte se o diskuzi, ale možná pro Vás bude novinkou, že na předložené argumenty se nereaguje posměšky. Jako akademik byste to mohl vědět.
Starý zákon ke křesťanství zkrátka patří. Když už píšete o nacistech, mohli bychom vytvořit obdobnou analogii, že mnoho dnešních kryptofašistů jsou vlastně fajn lidi, protože si eklekticky vybrali zrovna to, co se jim hodí do krámu.
Sadistické je už jenom to, že si lidé vlastního boha přibili na kříž. Ve mně i to vzbuzuje odpor. Ale jak říkám, psal jsem sám za sebe. Takový pocit si z bible a z celé křesťanské (zvláště pak katolické) obce odnáším já. Pokud tato kniha někomu způsobuje výron endorfinů, prosím prosím... I když mám pocit, že většina věřících pořádně ani neví, s čím vším duchovně obcují.
Co se týče Vaše výčtu pravidel, nerozumím tomu, proč bych měl přejímat takové věci z knihy neznámého původu a data. Takové chování v dnešní době považuji za anachronismus a důkaz osobní nevyspělosti. Vždyť si musí každý sám v sobě srovnat, čím je a čím chce být. Myslím si, že v rámci katechismu a Bible samotné je prostor pro takovou rozsáhlou sebereflexi minimální.

Odpovědět


Pane Vinciku, mate (castecne) pravdu,

Josef Straka,2011-12-08 15:54:26

ja ovsem nereaguji posmesky na argumenty, ale na urazky. Viz "Váš špinavý pseudo-boh sám porušoval vlastné prikázania ...". To muze i akademik. Vsimnete si, jak reaguji na argumenty jinde. A kdyz se podivate na tu SkepticsAnnotatedBible, je to sbirka prekroucenych citatu a outright lies. Na takove veci se argumenty odpovidat da tezko, a ja k tomu nemam chut. Zkuste argumentovat proti "protokolum sionskych mudrcu".

Odpovědět


Typická vypatlanosť pseudo-veriacich.

Rudolf Dovičín,2011-12-08 17:41:25

Ak označím pravým menom ich pseudo-boha, tak ich vraj urážam!

Ako môže byť citát prekrútený? Ak je to prekrútené, nie je to citát; ak je to citát, nemôže to byť prekrútené.

Ako môže citát klamať?

Odpovědět

Pardon za spam v dobrej viere :-)

Marek Fucila,2011-12-07 03:22:28

Pan Straka, vyzerate byt inteligentny clovek, a dufam, ze vas raz "osvieti". Preto som sa este nevykaslal na reagovanie.

Problem viery v boha je zjednodusene vnimanie reality. Ak by mal clovek jedinu mentalnu schopnost a tou by bola viera, potom by sme mohli binarne ohodnotit vsetky vnemy ako vieru alebo nevieru. Verim, ze mi je teplo, neverim, ze mi je teplo. V takomto systeme ak neverim, ze som hladny, znamena to, ze verim, ze nie som hladny.

Problem je, ze ak clovek neveri v solipsizmus, tak tu existuje vonkajsia realita nezavisla na vnimani. A ze clovek nie je dvojstavovy: veriaci/neveriaci. Preto poniektori dokazeme vnimat niektore vnemy ako fakty a nepotrebujeme im verit/neverit. Vieru pouzivame potom ako hodnotiaci aparat na neoveritelne veci. Boh je v principe nedokazatelny, zdaleka to ale neprlati o krestanskom bohu.

Ked toto pisem, moj monitor je zapnuty. Neverim ani tomu, ze je vypnuty ani neverim tomu, ze je zapnuty. Skratka to viem. Ak niecomu v tejto sustave verim, su to moje oci a spracovanie mozgom. S kludom mozete aj vy brat za fakt, ze pisem svoju odpoved pri zapnutom monitore. Nemusite tomu verit, a ak mate pochybnosti, su sposoby ako to dokazat/vyvratit. Akokolvek zhodnotite moznost pisania naslepo, ak vam poviem, ze pisem pri vypnutom monitore, mzote mi verit alebo neverit a konfrontovat to s realitou. V momente, ked ziskate dostatocnu istotu, nepotrebujete mi verit alebo neverit. Moje tvrdenie bude pre vase pochopenie irelevantne.

S ovela vacsou istotou akou dokazete predpokladat, ze vidim svoj monitor ja viem, ze krestansky boh neexistuje. Nepotrebujem v to neverit. Neverit by som zacal, az by niekto prisiel s vyrokom, ze prisiel na to, ze boh existuje a ma na to rozumne dokazy. Kym by mi ich nepredostrel, tak by som mu neveril (alebo veril, ak by to bol doveryhodny clovek a vyzeral, ze to mysli vazne). Az by ich predlozil a ukazali sa pravdive, zobral by som boha ako fakt a tiez by som tomu nepotreboval verit. Ak by ich predlozil a ukazali sa nepravdive (pripad krestanstva), tak by som bral za fakt, ze taky boh nie je. Ja skutocne pripustam to, ze moze existovat vyssi princip - "bozska entita" - ktora vsetkemu dava akesi lepsie vysvetlenie.

A nie som ani agnostik, pretozesa v tejto otazke da rozhodnut.

Preco nemoze existovat krestansky boh? Napriklad preto, ze nemoze byt vsemohuci a dobrotivy zaroven, a ze sa nemohol stvorit.
Netreba sa ani zamyslat nad logikou, ak ju clovek nechce vidiet, staci po jednom vyvracat jeho ocividne vlastnosti:
- nestvoril svet za 7 dni
- nijako specialne neochranuje svojich veriacich
- nereaguje na modlitby
...
Aj jeden jediny rozpor s realitou by mal cloveku rozumovo zmyslajucemu prepnut mod "verim" na "viem ze to tak nie je".

Zahadou pre mna ostavaju rozumni ludia, ktori veria v boha. problem asi bude v tom, ze ako vy hadzete ateistov do skupiny "veriaci", podskupina "veria ze nie je boh", tak veriaci sa sami zaraduju do skupiny "verim v boha", podskupina "toho nasho krestanskeho" a pritom v " toho nasho krestanskeho" takmer nikto neveri. Tunajsi veriaci sa inspiruju romatickou predstavou o centralizovanom riadeni sveta s chapadlami siahajucimi az po zakladne kamene myslienok a svoje svedomie mylne premietaju do bozskeho stihomanu.

Ubezpecujem vas pan Straka, ze svedomie mam aj ja, ze nezistne pomaham kde chcem, ze ma trapi ked ini trpia a ze neublizujem ked nemusim. To su povacsine vrodene vlastnosti ako-tak podporene prostredim. Mozno su teda ateisti v Indii ini ako ateisti v strednej europe, ale netrufal by som si hodnoti, ci lepsi alebo horsi, lebo by to chcelo objektivnejsie kriteria.

Namety na premyslanie:
1. Pan Straka, ako veriaci clovek urcite mate niekedy pochybnosti. Myslite si, ze ak bys te vy osobne prestali verit v boha, automaticky zacnete byt agresivny a pachat zlociny? Neverite vo svoje usudky? Volu mate predsa slobodnu, hadam vam boh stale neopakuje 10 prikazani.

2. Pokrivena spravodlivost. Je spravodlive pykat za svoje konecne hriechy v konecnom zivote nekonecne dlho? Ak nebudete dost dobry krestan, co v tomto momente vie posudit len "on", hrozi, ze skoncite v pekle spolu s Hitlerom. Viete si predstavit ake zbytocne je teraz si vsetko odopierat, ked kvoli par prehreskom mozete skoncit v ciernobielom systeme nebo/peklo v plamenoch? Respektive ake je absurdne v neico taketo verit?

3. Dusa. Ak je dusa ocistene clovecenstvo a v nebi konci clovek bez svojho tela, v akom veku tam spociva? Ak zomriete ako dochodca a o manzelku pridete este za mlada, bude tam ona mlada a vy stary? Ak ste medzitym ako vdovec mali druhu manzelku, budete v nebi nekonecne stastni spolunazivat v trojke? Boli ste sam sebou aj v predskolskom veku? V ktorom veku konci vasa dusa v nebi? Co v pripade umrtia novorodenca? Co s dusou blastocysty? Maju spermie polovicnu dusu? Alebo je snad dusa invariantna voci veku? Naco sa potom vobec snazit o cokolvek, ked o to v nebi pridete a ostanete v stave rovnakom ako potratene embryo?

4. Zasadna otazka: Preco vobec teisti veria v boha? Vari nevedia ze existuje? Pripustaju tak jeho neexistenciu?

Odpovědět


Spíš komentář.

Ondi Vo,2011-12-07 04:31:03

Vážený pane Marku!
Obdivuji vaši odvahu se pokoušet s logikou o pochopení u pobožného fundamentalisty. To jednoduše nefunguje. Takový si například přírodní katastrofy, války, masakry bezpráví ... atd. a nereakce Dobrotivého a Milujícího vysvětluje jako nástrahy čertů za účelem zkoušení hloubky jeho víry. Prakticky si tak pobožní zocelují víru, asi jako se kalila ocel. Otužují se.

Rozumní lidé, věřící v boha nejsou až takovou záhadou. Jsou totiž různé stupně (intenzity) víry, jako jsou různé představy božské entity. Známý astronom věří v boha, který působí jen jaksi sporadicky, z povzdálí coby vesmírná Inteligence, a v žádném případě se nemíchá do dění na Zemi. Nemíchá se do přírodních procesů, ani do lidských, nebo živočišných dějů, neodposlouchává prosby pobožných, tzv. modlitby. A také neodměňuje umrlé věčným životem na Nebi. Prostě jen je.

Otázkou je ovšem nadále, odkud se bere strach NĚKTERÝCH pobožných z ateistů. Je to následek bezduché indoktrinace, zjednodušování a schematizování? Zkrátka jsou to předsudky a xenofobie?
Myslím, že ano. Ateista je pro pobožného bytost naprosto cizí a nepochopitelná. Snad jako Alien. Myslím si dokonce, že si někteří pobožní podobně jako v případě homosexuality myslí, že ateizmus je léčitelný. Třeba by takové vymítání (ateistického) ďábla z ateisty některému pobožnému přineslo uspokojení a satisfakci.

Proč si lidi vymysleli nadpřirozené bytosti a vyvinuli náboženství? Počítám, že pověry, bozi a náboženství jsou reakce na živočišný strach našich dávných předků doby kamenné. A myslím si, že pobožní jsou i dnes lidé ustrašení.
Mají strach z ohrožení svého života okolím, přírodou, nemocemi a lidmi a hlavně - mají strach ze svého biologického konce. Proto vynález znovuzrození, inkarnace a podobně.
A ti zlí ateisté jim tu krásnou pohádku o Dobrotivém bohu a o vlastním Poživotě bezohledně rozšlapávají, a to už svou pouhou existencí.

Odpovědět


Celkem slušné shrnutí

Radim Dvořák,2011-12-07 06:36:36

Argumentace nemá v boji s dogmatickými zaslepenci valný smysl, ale ocení ji lidé přemýšliví.

Bůh je militantní ateista! Něco bych o tom věděl...

Ad solipsismus/externismus, vzpomeňte si na Cimrmana. "A zde je místo, kde chybí Jára Cimrman!".

Dalším problémem při argumentaci je relativizace argumentů založených na smyslovém vnímání. Filozofové pracují s pojmem percepce reality, z praxe ovšem známe změněné vnímání např. po psychoaktivních drogách. Možná jsou fanatičtí věřící jen obyčejní lidé, vnitřně nadopovaní vyšší hladinou bůhvíčeho (dopamin, serotonin, jiný auto-fet).

Každopádně je s vámi, fanatiky, sranda! Díky za vás, jinak by byl svět šedivý a nudný. :-)

Odpovědět


Odpovedi na vase otazky samozrejme najdete

Josef Straka,2011-12-07 15:56:17

v dilech krestanskych filosofu. Staci si je precist. Jinak vam ve vasem vyctu chybi jeden zasadni argument, pekne shrnuty v zname zidovske anekdote s pointou: a muze Buh udelat takovy velky kamen, ze ho nemuze zdvihnout ? Tak to si tam jeste doplnte, at jste kompletni, ten do te vasi rady pekne pasuje. Vy jste totiz ideu krestanskeho Boha vubec nepochopil a predstavujete si ho jako nejakeho velkeho Dedu Mraze nebo tak nejak, jak si to ateisti mezi sebou vypraveji, "Soudruh Gagarin tam nahore byl a nikoho nevidel".

Odpovědět


Napr. Tomáška Akvinského,

Rudolf Dovičín,2011-12-07 21:35:20

zvaného aj Učiteľa Cirkvi? Tak sa na neho pozrime:

http://adam.humanisti.sk/?p=95#kacir

Tomáš Akvinský: Summa theologica, úryvok

Treba kacírov tolerovať?

… Odpovedám toto: Vo vzťahu ku kacírom treba mať na zreteli dve veci: jedna je na ich vlastnej strane, druhá na strane Cirkvi. Na ich vlastnej strane je hriech, v dôsledku ktorého si zaslúžia nielen to, aby boli vylúčení z Cirkvi exkomunikáciou, ale aj to, aby boli vylúčení zo sveta SMRŤOU. Je totiž oveľa závažnejšie ak niekto kazí vieru, ktorá podporuje dušu, než keď falšuje peniaze, ktoré podporujú dočasný život. Preto, keď svetské autority odsudzujú na smrť falšovateľov peňazí a páchateľov iného zla, je oveľa viac dôvodov aby boli kacíri, akonáhle sú usvedčení z kacírstva, nielen exkomunikoví, ale aj POPRAVENÍ.

Avšak na strane Cirkvi jestvuje zmilovanie, ktoré sa snaží o obrátenie zblúdilcov a neodsudzuje okamžite, ale až po „prvom a druhom napomenutí“, ako nariaďuje Apoštol: potom, ak je páchateľ zatvrdilý, Cirkev už nedúfajúc v jeho obrátenie, sa snaží o spásu ostatných tým, že ho exkomunikuje a oddelí od Cirkvi, a navyše ho odovzdá svetskému súdu na odstránenie zo sveta SMRŤOU [aký rozkošný eufemizmus! pozn. A. R.] Lebo Hieroným v komentári „Kvások“ ku Gal. 5:9, hovorí: „Vyrežte skazené mäso, vyžeňte prašivú ovcu zo stáda, pretože ináč celý dom, celé cesto, celé telo, celé stádo zhorí, zanikne, zhnije, zhynie. Arius bol iba iskrou v Alexandrii, ale táto iskra nebola hneď uhasená a preto bola celá zem spustošená jej popolom.“

… Odpoveď na Námietku 3: Podľa Dekrétu (xxiv, qu. iii, can. Notandum), „byť exkomunikovaný neznamená byť vykorenený“. Človek je exkomunikovaný, ako hovorí Apoštol (1 Kor. 5:5), aby „jeho duša mohla byť spasená v deň Nášho Pána“. Avšak ak sú kacíri úplne vykorenení SMRŤOU, NEPROTIREČÍ TO PRÍKAZOM NÁŠHO PÁNA, ktoré treba chápať tak, že sa vzťahujú na prípad, keď kúkoľ nemožno odstrániť bez vytrhania pšenice, ako sme vysvetlili vyššie (Otázka 10, Článok 8, ad 1), keď sme pojednávali o postupe voči neveriacim vo všeobecnosti.

[… etc. ad nauseam pozn. A. R.]

Odpovědět

Blbců musí být početní převaha

Jaroslav Santner,2011-12-06 22:01:37

To je neoddiskutovatelný přírodní zákon. Pokud by jich byl stejný počet jako lidí chytrých, chytří by je velice snadno porazili. Všichni ale víme, že boj s blbostí je nekonečný. Na této diskusi je názorně vidět, jak je marné přesvědčit jednoho věřícího pitomce. Přitom věřit musí být velký dar umožňující slabším jedincům psychycky snášet boj o přežití. Najdou se ovšem jedinci, kteří snášejí boj o přežití bez potřeby věřit jakémukoliv furerovi. Jdou si svou cestou, která se jim líbí. Pokud by jim někdo podal přesvědčivé důkazy o boží existenci, asi by řekli "dobrý" a šli by si svou cestou dál. Ne všichni lidé jsou "stádními" typy a nepotřebují pro svůj život osvíceného pastýře. Nejvíce však mektají ti věřící, kteří si nejsou svou vírou v Boha jisti. Jim chybí víra ve správnost vlastního výběru svého Boha. Trápí je pochybnosti, jestli si vybrali správně a zda něvěřící soused nemá nějakou parciální výhodu. Vždyť on ten jejich prevít Bůh už dal několikrát v historii přednost zbloudilým ovečkám před těmi, které se pevně držely stáda. A co nastane, když věřícího začne jeho krutý Bůh zkoušet? Pak je to s věřícím jako s účastníky hry "Letadlo". Všichni se bojí toho, že to špatně skončí, ale když přemluvíme všechny sousedy, tak alespoň dopadnem všichni stejně blbě. Potom celý panelák musí nenáviět nevěřícího Frantu Nováka, který se učil matemetiku a bez víry ví s pravděpodobností hraničící s jistotou, že to dopadnout blbě musí.

Odpovědět

Hitler a Stalin pro pana Straku

Vojtěch Kocián,2011-12-06 20:40:47

Se Stalinem a především Hitlerem to není ohledně ateismu rozhodně tak jednoduché, jak tvrdíte. Pár odkazů k zamyšlení a nevybírejte si z toho, prosím, jen to, co se Vám líbí. Zamyslete se nad tím jako nad celkem.

http://voltaire.netkosice.sk/archive/nabozenstvo/Boli%20Hitler%20a%20Stalin%20%20ateisti.doc
http://sk.metapedia.org/wiki/V%C3%BDroky_Adolfa_Hitlera

Hlavně však není důkaz o tom, že by své činy páchali právě kvůli své nevíře v boha. Především však spousta dalších nacistických zločinců byli křesťané. Pravda, těžko mohli být dobrými křesťany podle Bible, protože pak by se museli zákonitě protivit příkazům Vůdce, ale byli křesťany.

Pokud svou teorii stavíte na tom, že křesťané nemohou být tak špatní, protože pokud špatní jsou, tak se Bible nedrží a tedy nejsou křesťany, tak ale neposuzujete lidi, ale posuzujete Bibli, tedy knihu a to je něco jiného.

Obvykle se v diskuzích křesťanů i jiných věřících zastávám (v naší zemi to mají těžké), ač sám jsem něco mezi teistou a agnostikem. Ale jen těch, kteří se baví rozumně. Vás se zastat nemohu, i když jsou na Vás ostatní diskutující ve výrazné přesile.

Odpovědět

Peter Mak,2011-12-06 20:23:58

Pán Straka, túto diskusiu pravdepodobne číta viacej kresťanov, napriek tomu tu "bojujete" sám, opustený.
Rád by som vás nejak podporil ale myslím, že to nemá zmysel. Veriacich ľudí je v skutočnosti málo a ich viera vychádza z osobnej skúsenosti, nedá sa naučiť, nedá sa zdediť.
Nemá zmysel hovoriť so slepcom o dúhe ani s hluchým o symfónii. Budú vás obviňovať z klamstva. Aké chcete použiť argumenty? Len sa zamotáte a slepý sa urazí.
Načo tá debata o vojnových zločincoch? Pekný deň.

...len na okraj ...
(Nie, pán Novák, historický fakt je, že Tiso nebol usvedčený a odsúdený vojnový zločinec, nikdy nebol z vojnových zločinov ani len obvinený a dokonca sa nikdy ani nenachádzal na nejakom zozname vojnových zločincov vytvorených spojencami, či neskôr štátom Izrael. Tiso bol odsúdený za vlastizradu a spojenci ho mali na zozname kolaborantov. Zvyšok je komunistická propaganda, ktorá sa nám dostala do hlavy podobne ako slovo "vedecký" pred slovo "ateizmus".)

Odpovědět


Ano, pan Mak,

Josef Straka,2011-12-07 16:02:43

dekuji. Sam vidite, co je to za lidi, od slusnych az po vcelku primitivni nenavistniky, co nesnesou, ze nekdo neni jako oni. Zdravim na Slovensko (nebo odkud pisete) a preju pekne Vanoce.

Odpovědět

Karel Čapek:

Miroslav Bezouška,2011-12-06 19:59:25

Hlemýžď: "Mravenci jsou sběř! Považte, vždyť ani nevěří, že svět řídí Veliký Plž!" (K.Č. Bajky a podpovídky)

Odpovědět

Amorální ateisté

Pavel Bureš,2011-12-06 17:56:26

tak vy nevěříte na Odina, Isis, Jehovu, vysmíváte se zrození Huitzilopotchtliho? Jste tak zabednění, že nevíte, že lidi vypálil jakýsi bůh z hlíny? Co to s vámi je? Pokládáte se za hodnotné členy společnosti i když nepálíte copal pro Tlaloka, boha deště, a ohrožujete tak úrodu? Had opeřený nebo mluvící, co se vám stále nezdá? Ve své tuposti nevíte, že to všechno je jeden pravý Bůh? A to vaši předchůdci sprostě kazili vzduch smradem a popelem ze svých hranic.

Vy si snad myslíte, že důkazy pro tvrzení má přinést ten, kdo ho prosazuje? Nevíte, že je vaší povinností prokázat neexistenci každého bůžka a to se vám nedaří, což jen ukazuje na tupost vaší logiky? Nevíte, že musíte respektovat každý mýtus, který má za sebou pár desetiletí tradice?

Každý z vás pomýlených ateistů má za lubem pouze škodit, zesměšňovat to, co je každému kdo trochu myslí přece už 6000 let, co Země existuje, jasné. A protože jste banda zhovadilá, co jednou rukou už už páchá genocidy, druhou krade, jednou nohou kope chudé do vystouplých žeber a druhou šlape po pravé moudrosti, zbylým údem przníc robátka, nedostanete se po smrti do ráje, ani do Tlalocanu, na nirvánu zapomeňte a Manitů se s vámi bavit nebude, Odin vás oštěpem leda píchne do řiti a čeká vás peklo, ještírci a špatně kořeněná jídla.

Ale můžete se zachránit, přidejte se k jednomu z tisíců bohů, křepčete, získáte respekt, společenské uznání, daňové výhody a po smrti šálek kakaa, medoviny, ambrosie a vůbec. Jinak se s vámi slušní lidé vůbec nebudou bavit.
Amen.

Odpovědět


Takhle vy mezi ateisty uvazujete ?

Josef Straka,2011-12-06 17:59:02

To teda potes koste.

Odpovědět


takhle uvažují

Pavel S,2011-12-06 18:22:24

věřící, jen místo celého panteonu dosazují toho "svého", pane Straka.

Odpovědět


Díky

Dagmar Gregorova,2011-12-06 18:27:34

konečně přesvědčivá argumentace!!!
:) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Hned jsem si vzpomněla, že Perun by nám Slovanům mohl být více nakloněn, a že bychom se měli k němu obrátit s dary, oběti a prosbami. Třeba ať se zase globálně ochlazuje, ale ať to nezasáhne úrodu, nezvýší množství emisí, ani ceny energií. Ať jsme všichni zdraví, šťastní a bohatí, neboť vždyť k čemu je chudému choroba...

Slováci dobre poznajú úprimné želanie: Nech ťa Parom skára... a pretože Parom je vlastne Perún, je to jednoznačný dôkaz, že tradičná viera je stále živá a tie najúprimnejšie prosby adresujeme čisto našim bohom, nie tým globálnym.

Odpovědět

Mohu se považovat za ateistu...

Tomáš Petrásek,2011-12-06 17:24:59

...když tady ani nezazněla definice pojmu "bůh" (v obecném, nikoli konkrétním smyslu), a ani žádná všeobecně uznávaná definice pokud vím neexistuje? Abych mohl v něco věřit nebo nevěřit, musím aspoň vědět, co to je.

Tedy se alespoň hlásím k tomu, že nevěřím v žádného boha, jehož definice je vnitřně rozporná, nebo zjevně odporuje pozorované skutečnosti. Ohledně "bohů", kteří nabádají lidi, aby se v jejich jménu zabíjeli, nebo toto chování "jenom" přecházejí mlčením a nečinností, tak takovým nevěřím jako morálním autoritám, nezávisle na jejich reálné existenci nebo neexistenci.

Odpovědět


No, povazovat se muze kazdy za to,

Josef Straka,2011-12-06 17:41:06

co chce, ze ano. Podstatnejsi je ovsem to, za co dotycneho povazuji jini, vetsinou podle jeho chovani. Zadny "buh" ovsem nikomu nic nenarizuje, to delaji ruzni zprostredkovatele, kteri se za takove prohlasuji. Jediny Buh je ten, ktereho nosite v sobe, jinak nazyvany svedomi, ktere/y zavisi na vasi vychove, genetickem vybaveni a okoli. Ten pak urcuje vase chovani. Mimochodem, jak byste si predstavoval, ze nejaky buh projevi nesouhlas s necim chovanim ? Znate ten vtip, jak pri zaplavach dedecek odmitne auto, clun a helikopteru a vzdycky rika "Buh me zachrani" ?

Odpovědět


Pane Strako

Jiří Novák,2011-12-06 18:02:01

Asi jste si nevšiml že odpovídám, tak to píši znova.
Dožadoval jste se jmén nějakých katolických hromadných vrahů.
Vedle už zmíněného Hitlera a jeho důstojníků v lágrech (příslušné seznamy si dohledejte sám), můžu jmenovat:

ThDr. Josef Tiso, slovenský farář, teolog a prezident fašistického státu, usvědčený a popravený válečný zločinec.

Kardinál Alois Štěpanič, usvědčený válečný zločinec, měl na svědomí 800.000 pravoslavných Srbů. Roku 1998 prohlášen Janem Pavlem II. za blahoslaveného.

Francisco Franco, španělský diktátor, hlavním pilířem jeho fašistické diktatury byl národní katolicismus.

Mám pokračovat?
A můžete se nám k tomu nějak vyjádřit, ať se ještě na dobrou noc trochu zasmějeme na váš účet?

Odpovědět


No vidite, ze to jde, kdyz se chce,

Josef Straka,2011-12-06 18:10:27

jak jste ovsem prisel na to, ze Hitler byl katolik, resp. katolicky verici, je vase tajemstvi. To chodil v nedeli do katolickeho kostela, obcas ke zpovedi, a nechal si jako Gröfaz (Größter Führer aller Zeiten) ukladat pokani ? Nebudte smesny. A k tomu kontrolni otazka: Mohli by Tiso a Stepanic delat to, co delali, kdyby jim to neumoznil velky ateista Hitler a jeho ateisticka NSDAP ? Co myslite ? A u toho Franca bych byl velice opatrny, protoze to byla jedna strana obcanske valky, podporovana vetsinou spanelskeho naroda, a rozhodne nenechaval ve velkem stylu nekoho vrazdit. Spousta Spanelu by vam za to dala peknych par facek. Zasmejte se, ale obavam se, ze vas casem smich prejde, dlouho pred tim, nez se vase ateisticke sny splni a budete cekat nekde v urne, az vas vysypou do diry, protoze vase ateisticke okoli bude povazovat pohreb za zprofanovany krestansky ritual. Pamatujete se na Husaka, jak se pred smrti dal narychlo zase ke katolikum ? A to byl nejaky ateista. Prece jenom, co kdyby ... Ale jestli to stihl, tezko rict.

Odpovědět


Tomáš Petrásek,2011-12-06 18:11:59

No tak pokud boha definujete jako svědomí nebo soubor morálních zásad, pak nemám důvod nevěřit v jeho existenci u sebe nebo u kohokoli jiného, vyjma vyložených psychopatů. Různí lidé mají ovšem zásady různě silné a různé. Nemám důvod pochybovat o tom, že mnozí vrazi a teroristé jednají zcela v souladu se svým subjektivním mravním kodexem, což ale ještě nedělá jejich činy omluvitelné nebo správné.

Jak bych si představoval "ze nejaky buh projevi nesouhlas s necim chovanim ?" U nadpřirozených bohů vybavených všemocností je to jednoduché - vůbec takové chování nedopustí, nebo pokud jsou zlomyslní, potom dopustí, ale provinilce např. trefí bleskem. U boha coby svědomí je to snad triviální.

Odpovědět


Ale, pane Petrasku,

Josef Straka,2011-12-06 18:19:07

"trefi bleskem", vy si to predstavujete nejak jako v pohadce nebo v nejakem fantasy pribehu, kam na to chodite ? Takze kdyz nekoho po zlem cinu netrefi blesk (nebo neco ekvivalentniho), je to dukaz, ze zadni bozi nejsou ? Oh my God ... Nemci rikaji, Mein Gott, Lass den Hirn regnen ... Nezlobte se, kolik je vam let ?

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-06 18:22:19

Pan Petrásek pravděpodobně čerpal z Bible ... tam se to podobnými věcmi jen hemží ;)

Odpovědět


Nedá mi to,

Tomáš Petrásek,2011-12-06 18:24:58

nechci se vměšovat do probíhajícího sporu, ale připadá mi nesmyslný. Pan Straka se dožaduje jmen pravověrných křesťanů nebo obecně věřících, kteří páchali zvěrstva, a zároveň trvá na tom, že kdokoli je páchal, určitě dobrý křesťan (nebo věřící) být nemohl, protože tím se z řad dobrých věřících automaticky diskvalifikoval.

Stejně tak mohu říci, že žádný slušný ateista nikdy nespáchal žádné hrubě amorální činy, a taky je to (z definice) pravda.
Jinak abyste nezůstávali jen u těch klerofašistů, co takhle exkurze do Afriky? Najděte si heslo "Lord's Resistance Army"...

Odpovědět


otázka definic...

Tomáš Petrásek,2011-12-06 18:32:11

""trefi bleskem", vy si to predstavujete nejak jako v pohadce nebo v nejakem fantasy pribehu, kam na to chodite ?"
Konkrétně jsem měl na mysli antické mýty, ale starozákonní Bůh fungoval podobně. Nevím, jestli tyto prameny řadíte mezi fantasy, pak budiž.

"Takze kdyz nekoho po zlem cinu netrefi blesk (nebo neco ekvivalentniho), je to dukaz, ze zadni bozi nejsou ?"

Pokud na světě existuje nepotrestané zlo, znamená to, že určitě neexistuje bůh, který by byl všemocný a zároveň by mu aspoň trochu záleželo na tom, aby se na světě neděly špatné věci. To je triviální konstatování. Já jsem měl specificky na mysli zlo ve jménu boha (Boha), protože to by Ho mělo provokovat nejvíc.
Vzhledem k dříve řečenému (nevěřím v bohy, kteří odporují pozorovanému) je jasné, že žádný takový bůh neexistuje. To ale neznamená, že v něj řada lidí přesto nevěří.

Odpovědět


Pane Straka

Jiří Novák,2011-12-06 18:58:58

tan váš "velky ateista" Hitler v roce 1934 postavil ateismus mimo zákon. A do kostela, toď se ví, chodil. Jestli chodil i ke zpovědi, netuším. Každopádně ke zpovědi chodili dozorci a šéfové koncentráků. Díky kněžím, kteří prozradili zpovědní tajemství, se o koncentrácích dozvěděli spojenci. Bohužel tomu neuvěřili, dokud na dobytých územích neviděli koncentráky na vlastní oči.
To jen abyste neumřel dějepisem zcela nedotčen a nemuseli vás někam sypat :-D

Tahle vaše věta mě pobavila, byť s poněkud hořkou pachutí: "Mohli by Tiso a Stepanic delat to, co delali, kdyby jim to neumoznil velky ateista Hitler a jeho ateisticka NSDAP?"
Takže vy křesťané jste morální, pouze když vás zákony dané země drží pevně na uzdě? A jakmile vám to někdo jen trochu umožní, vraždíte po tisících, ba po milionech? Co kdyby teď nějaký politik vyhlásil, že je legální zabíjet lidi? Někdo by měl před vámi varovat vaše sousedy, pokud jsou náhodou nekřesťané.

Odpovědět


P.S., pane Straka

Jiří Novák,2011-12-06 19:04:26

Španěla znám osobně jenom jednoho. Jeho rodina musela zdrhnout, jinak by je ten váš "nacionální katolicismus" stál život. Myslím, že kdyby věděl, jak se pochvalně vyjadřujete o Francovi, že by se mu to hrubo nelíbilo.

Odpovědět


Pane Novaku, tak ty nacisty vam necham,

Josef Straka,2011-12-06 19:54:52

ano, ateismus byl v Treti Risi postaven mimo zakon (tvrdi Nemci), i kdyz jaksi z jinych duvodu nez tvrdite vy. Ale ze naciste byli proti katolikum a jinym krestanum a ze je pronasledovali, to je vcelku nepopiratelna pravda, tvrdi ty same zdroje, ve kterych jsem nasel ten atheismus. Asi byli naciste takovi kryptokrestane. A komunisty, komunisty nechate mezi ateisty, nebo to taky byli takovi kryprokrestane ?

No - a mohli by to Tiso se Stepanicem delat nebo nemohli ? Nemohli, ze ano. Bez ohledu na to, jestli byli krestani nebo ne. No a ten zbytek - to je takova ilustrace vaseho ateistickeho pristupu podle stareho zidovskeho vtipu, jak dedecek rika Mojselemu, ze nesmi krast, a on rika, ale Ivan krade, a dedecek mu rika, no jo, kdyz chyti Ivana, budou rikat, Ivan je zlodej, kdyz chyti tebe, budou rikat, podivejte se na ty zidy, samy zlodej. Holt, jakmile to nejakemu krestanovi nekdo umozni, hned jde pomlatit sve sousedy, zatimco jeho ateisticko-nacisticko-komunisticky soused nikdy a nikde, zejo.

Odpovědět


Pane Straka

Jiří Novák,2011-12-06 21:53:19

Že ateismus byl postaven v nacistickém Německu mimo zákon, to tvrdí především historici. Němci to třeba tvrdí taky, ale to není tak důležité. Každopádně je to fakt.
Nacisté skutečně pronásledovali NĚKTERÉ křesťany. Ale toliko jednotlivce, kteří se postavili nacistům (a současně i svým vlastním nadřízeným v církvi) na odpor.

A nacisté rozhodně nebyli žádní krypto. Byli to křesťané. Tečka. Nechovali se podle obecných představ, jak by se měl křesťan chovat, to uznávám. Ale vedla je víra, podobně jako jiné dobyvatele v historii. Průšvih byl v tom, že měli k dispozici zbraně 20. století, takže nadělali řádově víc škody než řekněme křižáci.

Pokud jde o ty komunisty, ani tady neobstojí představa o jejich ateismu. Už jsem vám psal proč. A ještě jednou doporučuji toho Ericha Fromma, tam to máte rozebraný daleko podrobněji, než by se vešlo do téhle diskuse.

Jenom poukazuju na váš dotaz stran Štěpaniče a Tisa. Ta vaše církev se prostě chová slušně jenom dokud má nad sebou zákon. Jakmile pustíte církev ze řetězu, začnou takoví Štěpaničové růst jako houby po dešti.
Aby nedošlo k mýlce - žádní ateistofašisté, humanistofašisté, ani nic podobného nikdy neexistovali a existovat ani nemohou. Klerofašismus je naproti tomu historický fakt.

Odpovědět


Jasne, pane Novak, komunisti vubec nebyli

Josef Straka,2011-12-07 18:58:31

ateisti. Kolik je vam let, ze tak blabolite ?

Odpovědět

Ale prosim vas, pane Podhorsky,

Josef Straka,2011-12-06 16:42:31

kam na tyhlety podivne nazory chodite ? No, povezte, kdo byli podle vas nejvetsi gauneri, vrazi a lupici 20. stoleti ? A ke ktere "vire" ze se hlasili a kterou viru ze to potirali krvi a zelezem ? A je mezi nimi nejaky krestan, ktery zil a jednal podle krestanske moralky - miluj sveho blizniho jako sebe sameho ? No vidite. Mimochodem, co to znamena "castecne vyvraceno" ? Me argumenty nejsou postaveny na nejakych pocitech, ale na faktech a zivotni zkusenosti. Muzete mi vy jmenovat nejakeho velkeho zlocince - formatu aspon ceskeho Gottwalda - ktery byl aktivnim zastancem krestanske viry ? To se zatim tady nikomu nepovedlo, treba budete prvni. Z ceho jste usoudil, ze se vas ateistu bojim ? A vubec, z ceho usuzujete, ze jsem krestan ? A argumentu hodnych toho jmena jsem zaznamenal "na druhe strane" velmi pomálu, a studie jaksi zadne.
Primitivni argumenty, ze cirkev uznala kulatost zeme teprve pred par lety a v sestnactem stoleti za neco takoveho upalovala na hranici - jak jste na takovou s odpustenim pitomost prisel ? Mozna vam to v zapalu ateismu uslo, ale stredoveka veda, tedy mimo jine astronomie, se opirala o cirkevni ucence. Astronomie byla vzdy vedou praktickou a s popiranim kulatosti zeme zadnou poradnou mapu nenakreslite, natoz abyste po mori nekam dojel. Mozna si to pletete s heliocentrismem, ale i v tom pripade byste byl totalne vedle. Neco si o tom prectete, treba proc byla Zeme umistovana do stredu vesmiru. No a deti przni vseobecne predevsim homosexualove (viz treba Odenwald-Schule v Nemecku), ne ovsem jenom oni. Frekvence "przneni deti" mezi napr. katolickym knezstvem je priblizne 100x nizsi nez ve vseobecne populaci (citaci si najdete svepomoci, neni to tak tezke). Nemate vy neco proti homosexualum ? Nejste vy homofob ? Zase vykladate znama klise a pomluvy.
Ja jsem nazorum otevren, ale musi byt jaksi vyfutrovane nejakymi argumenty, zalozenymi na faktech a ne na dojmech a vymyslech. Muzete mi citovat neco z mych dnesnich prispevku, kdy jsem nekoho presvedcoval o sve vire (a ktera to, podle vas, je, co myslite ? A proc si to myslite ?).
Kdyz si delate nazory na dulezite veci podle par radku na nejakem blogu a ne podle skutecnosti, rekl bych, ze postupujete ponekud infantilne a nejspis se vam to nekdy vymsti.

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-06 17:01:52

Uff, toje síla - to bude asi reálná aplikace toho vašeho miluj bližního svého jako sebe sama, že?:)

Takže abych to shrnul, nenávidíte ateisty, nenávidíte muslimy, nenávidíte homosexuály - to už máme tak polovinu obyvatel této planety a to se diskuze ještě pořádně nerozjela :)

Odpovědět


Karel Podhorsky,2011-12-06 17:16:20

Me je docela jedno kdo byli gauneri 20. stoleti. Jen poukazuji, ze jste si to kriterium zvolil ponekud tendencne.

Ze jste krestan usuzuji z:
Josef Straka 06.12.2011 v 13:45
> vetsina z ateistu nas, krestany, agresivne napada
z ceho minite ze jsem ateista? :-)

Byl jste udiven nazorem o " "zpatecnickych tmarich", minice tim krestany, predevsim pak katolicke".
Tak jsem vam chtel zkusit najit nejaky duvod. Existovali tedy cirkevni ucenci, nicmene ta cirkev nektere z nich upalovala za jejich uceni, rehabilitace jsme se dockali nedavno. Stejne tak jsem se i u tech deti vyjadroval jen k _postojum_ cirkve, zbytek si domyslite vy. Me to proste pripada jako doklad tmarstvi katolicke cirkve, nemohu si pomoci.

Odpovědět


Mám pocit,

Ota Beran,2011-12-06 17:19:09

že křesťan už ani neví sám co nám tu nablábolil.

Odpovědět


Prosim vas, s tim vasim "nenavidite",

Josef Straka,2011-12-06 17:21:41

porad jenom ilustrujete klasicky levicacky-ateisticky zpusob mysleni. Kdyz nekdo poukaze na fakta, ktera se vam nelibi, zacnete jecet, ze nekoho nenavidi. Ze deti (logicky stejneho pohlavi) przni predevsim muzsti homosexualove je obecne znamo, s tim nic nenadelate. Tu Odenwald-Schule v Nemecku si dokonce za timto ucelem primo zalozili. Samozrejme byli k tomu radne kryti levicovou ideologii. Ateisti - ti, ktery maji tuhletu potrebu svuj ateismus verejne hlasat - jsou zase agresivni a nenavistni vuci krestanum a vymysleji si pro sve ucely nejruznejsi lzi. Jsou i ateisti, kteri si podobne lzi vymysleji proti Zidum. Obvykle je s tim spojena levicova ideologie, at uz rudeho nebo hnedeho zamereni. No a prislusniky NM - vy osobne je mate rad, pracujete, zijete s nimi ? Byl jste nekdy pri tom, kdyz se nektery z nich vyhazoval do povetri s ucelem, aby povrazdil co nejvice jinych prislusniku NM, nebo Zidu, nebo krestanu ? A libilo se vam to ?

Odpovědět


Pane Podhorsky, ctete pozorne,

Josef Straka,2011-12-06 17:34:52

pochvala, ale prece - treba jsem tohle misto zamontoval jenom tak, a jinak jsem zaryty ateista, ktery ve vas chce roznitit nenavist vuci krestanum, uvazoval jste o tom z tohohle uhlu ? Ale - kdyz kritizuju, ze nekdo vede nenavistnou kampan proti nejake skupine, nemusim byt nutne prislusnikem te skupiny, proste se mi jenom nemusi libit zpusob te kampane, nemyslite ? Tak tady zadna pochvala. Mohl byste mi taky prozradit jmeno nektereho toho ucence ci jineho cloveka, ktereho "cirkev" upalila za to, ze tvrdil, ze je zeme kulata ? Ja na zadne nemuzu prijit, ale vy ho jiste znate, urcite i nekolik, kdyz to s takovou urcitosti tvrdite. Nejste prilis pod vlivem beletrie a dokazete ji oddelovat od skutecnosti ? Mimochodem, upalovani provadely svetske urady a cirkev proti tomuto lidovemu zvyku (ano, ano, lid si to zadal a zucastnoval se techto poprav s velkym gustem jako prijemneho spektaklu) bojovala. Pokud ovsem nemyslite husity, ano, ti upalovali ve velkem mnichy, jeptisky, knezi a podobne "parazity", neco jako jejich ideovi souputnici ve stoleti 20. Ale to nebyla "cirkev", to snad uznate i vy.
Jo a s temi gaunery - jak "zvolil tendencne" ? To nechapu. Mne to prijde jasne, zastavam tezi, ze velci gauneri 20. stoleti byli ateiste a bojovali za zatlaceni a vyhlazeni krestanstvi, casto i za vyhlazeni krestanu (a i jinych lidi, ale to se nevylucuje). Vicemene jisti pred vyhlazenim byli jenom privrzenci jejich ateisticke ideologie. Co je na tom tendencniho ? To jsou prosta fakta.

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-06 17:50:02

Děti przní pedofilní sadisté - homosexualita není podmínkou vůbec a i ta pedofilie je sice podmínkou nutnou, ale nikoli postačující.

Mimochodem, Husité byli také věřící, to nevíte?

Odpovědět


Rikal jsem snad neco o nutne podmince ?

Josef Straka,2011-12-06 17:58:16

Nerikal. Tak nepodsouvejte oponentovi svoje domnenky. Pedofil vubec nemusi byt sadista, muze mit ty deti "opravdu rad" a nemusi jim fyzicky nijak ublizovat. Procentualne je podil homosexualu mezi prznici deti podstatne vyssi nez v cele populaci. Pedofilie samozrejme neni podminkou postacujici, predstavte si treba pedofila na pustem ostrove ci v podobne situaci. Jine samozrejmosti jeste neznate ?

Ano, husiti (aspon nekteri) byli jiste verici, vetsinou to ovsem byla vojenska luza, ktere bylo nejake nabozenstvi do znacne miry ukradene a sla tam, kde byl vetsi lup. Mate asi o husitech iluze. Ateismus se ovsem tenkrat vubec nenosil a zadni ateisti nebyli, takze neni o cem diskutovat.

Odpovědět


Karel Podhorsky,2011-12-06 18:41:03

> treba jsem tohle misto zamontoval
Mam pocit, ze uz trochu ztracite nit. Neuvazoval jsem o tom, ale asi budu muset, protoze z okolni diskuze to vypada, ze uz vam nic jineho nez montovani nezbyva.

S tou kulatosti zeme jsem se spletl, spis byl spor o to jestli se toci. Nicmene uz si pisu: "cirkev bojovala proti upalovani svetskymi urady". Omluvte me mezery ve vzdelani.

Tendencni: proste jste chtel dolozit, ze verici maji duvod neverit ateistum, tak jste si vymyslel kriteria, dokazal predpokladane, a mate to. Dostal jste sice i jmena vyvracejici vasi tezi, ale bravurne jste se z toho vykroutil, aby bylo jasne, ze na konci jsou vzdy ateiste kdo za to muze. Gratuluji.

> Jak se takovy fanatik projevuje, muzete mi prozradit ? A odpoved "jako vy" je lacina.
az prilis :-)

Odpovědět


Hm, pane Podhorsky, tak Galilea upalili ?

Josef Straka,2011-12-06 19:57:30

To je mi novinka. Ostatne, soudni proces s Galileem byl z jinych duvodu, a ne o nejake toceni Zeme, o kterem v te dobe mezi cirkevnimi ucenci (oni vlastne jini ani nebyli) nebyly zadne pochyby. Ale holt stare pomluvy se stale drzi.

Odpovědět


Ale prosím Vás, pane Straka

Jiří Novák,2011-12-06 22:14:51

Tak si místo Galilea dosaďte Giordana Bruna a místo otáčení země spis O nekonečném vesmíru a světech. Galilea od hranice zachránilo jen to, že byl členem papežské Akademie rysů (která jak známo původně zdaleka papežská nebyla, ale to je zas jiný příběh).

Odpovědět


Karel Podhorsky,2011-12-06 22:19:59

Zase spatne, Galilea cirkevni hodnostari uchranili pred zlovuli davu a uradu, u Bruna se jim to bohuzel nepodarilo. Jen mi neni jasne, proc se za rozsudky nad nimi cirkev omlouva, si za to mohou urady.

Odpovědět

prikladny krestan

Karel Podhorsky,2011-12-06 16:04:32

Tak jste se nam tu pane Strako jakozto krestan hezky predvedl. Krestane jako vy by vlastne se vsemi zili nejradsi v miru, ale protoze "nejvetsi gauneri 20. stoleti" (samo o sobe peclive vybrany filtr) byli ateiste (coz tu bylo castecne vyvraceno), tak vam nezbyva nez se ateistu bat? To dava opravdu smysl :-). Cely ten argument je postaven pouze na vasem pocitu, coz vam nebrani ostatni argumenty a studie prohlasovat za blud, pripadne nalepkovat jako ekologisticke a levicacke nebo utocit ad hominem. To vam staci k presvedceni?

Jinak k te pokrokovosti krestanstvi - jeste 2000 let po reckem nahledu na kulatost zeme za takovy nazor cirkvev upalovala na hranici a svuj omyl uznala teprve pred par lety. Uvidime jak dlouho bude trvat nez uznaji, ze prznit deti neni spravne. Zbytek spolecnosti uz to docela prijal...

Pokud jste sem prisel diskutovat, pak budete nutne potrebovat alespon nejakou miru otevrenosti jinym nazorum, jinak to pro vas postrada smyslu. Pokud jste chtel jen presvedcovat o vasi vire, pak uz se to povedlo dosyta.

Ja jsem si dnes udelal alespon nejaky nazor na militantnost krestanu a jejich vztah k ateistum, dodnes jsem nad tim nijak neuvazoval. Diky.

Odpovědět

ad ateismus

Jakub Hornik,2011-12-06 14:27:24

kdyby ateiste *verili* v to, ze zadny buch neexistuje, tezko by si rikali ateiste. Nebo ateista je ten, ktery v existenci boha (popr. bohu, at se neomezujeme jen na abrahmisticka nabozenstvi) neveri. Tecka, puntik. Nic dalsiho v tom neni.

Odpovědět


To je ovsem klasicka sofistika,

Josef Straka,2011-12-06 14:35:17

zaprve, slovo je jenom slovo a samo o sobe nic neznamena. To uz psal Shakespeare a pred nim urcite uz nekdo ve starem Egypte. Zadruhe, "verim, ze Buh neni" a "neverim, ze Buh je" je jaksi fakticky to same, ze ano. Oba vyroky tvrdi, ze entita nazyvana jinymi Buh neexistuje, a jsou-li tyto vyroky pravdive, nelze rozhodnout. Tak jste zase at the square one.

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-06 14:55:16

Pane Strako, mám na vás otázku: je člověk, který nikdy nic neslyšel o nějaké nadpřirozené bytosti (natož, aby o ní přemýšlel nebo nedejbůh v ní věřil) podle vás ateista nebo není?

Pokud vyjdeme z toho, že ateismus je absence náboženské víry, pak ateistou je. Kde je pak nějaká víra? A když za tím člověkem někdo přijde, řekne mu že existuje bůh a on neuvěří, stává se z něj v tu chvíli věřící ateista, zatímco předtím byl ateistou nevěřícím?

PS: před chvílí jste nás tu strašil muslimy (sice nepřímo, ale bylo to dostatečně jasné). Proč bychom se měli bát věřících, když ateisté jsou o tolik horší? Nebo rozlišujete věřící do různých kvalitativních skupin?

Odpovědět


Pane Langu,

Josef Straka,2011-12-06 15:17:26

kdyz se kouknete, hovoril jsem o ateistech jako o druhe nejagresivnejsi skupine. To jenom tak pro poradek, zase se honite za nejakym fantomem. I kdyz obe skupiny casto a rady spolupracuji.

To je jednoduche, myslici clovek (mineno od urcite urovne inteligence a urciteho veku) VZDYCKY na neco veri, to je dano psychologicky (zeptejte se nejakeho skutecneho psychologa, on vam to potvrdi), treba na krestanskeho Boha ci Trojici, na Allaha, nebo ruzne jine bohy, no a ateisti "veri" na neexistenci nejake te "vyssi bytosti" (ona to neni zadna bytost, ale formulujme to tak), nejak jim to dodava sebevedomi ci co. A ruzne hratky se slovicky na tom nic nezmeni. I kdyz se narodite a budou vas drzet v izolaci (treba i ve skupine stejne starych), vytvorite si nejake to nabozenstvi sami. Lidska spolecnost ovsem neni stroj, takze KAZDY clovek prebere ze sveho spolecenstvi nabozenske predstavy tam existujici, jako to byl i vas pripad. Pozdeji je ruzne upravuje podle svych potreb.

Samozrejme ze existuji ruzne kvalitativni skupiny vericich, klasifikace, kdo kam patri, je ovsem zavisla na klasifikatorovi. Vy pravdepodobne budete preferovat treba ateistu pred muslimem, obecne vzato, i kdyz to muze byt pro konkretni osoby jinak, to jsou jenom statisticke preference, takrikajic pre-sorting. Taky budete asi preferovat krestana pred muslimem, i kdyz si to nepriznate, nebo buddhistu pred kanibalem (prislusnym animistou). I kdyz byste se asi divil, protoze buddhistovi bude vas zivot zcela lhostejny, jestli se vam bude darit dobre nebo spatne, a pomahat vam nejspis nebude, protoze vy mate svoji karmu. Nakonec byste mozna skoncil u tech krestanu.

Bezte radsi neco uzitecneho delat, nez vest hloupe diskuse.

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-06 16:01:37

Pohodlně stíhám pracovat i vést s vámi hloupou diskuzi :)

Tohle by opravdu bylo dobré téma pro psychologický výzkum - kde se v některých věřících bere ta urputná potřeba vnucovat všem ostatním, že v něco věří? Že by to byl opravdu strach z nevíry? Tj. nejen panická hrůza z absence "něčeho vyššího", ale i hrůza z samotného pomyšlení nad takovým uvažováním?

Odpovědět


Mozna vam, pane Langu,

Josef Straka,2011-12-06 16:44:53

uslo, jaky byl puvodni namet. Mate pocit, ze jsem vam vnucoval nejakou viru ? A jakou ?

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-06 16:53:42

Vždyť mě tu od počátku přesvědčujete o tom, že když jsem ateista, tak jsem věřící! Jsem přesvědčen, že bylo zcela jasné, že to takto myslím, ale to byste nebyl vy, abyste se nepokusil vše překroutit a obrátit proti svým oponentům, že?:)

Odpovědět

Jiří Polívka, Santa Barbara (USA)

spravce site,2011-12-06 12:34:36

Jako ateisti tady mame problem hlavne tim, ze ma pani nema zadne zname ci pritelkyne,neb vsechno tu jde pres kostely. Pokud TAM nechodime, pro ne
neexistujeme. Americka kolonie zacala jako azyl pro nabozenske pomatence- pilgrimy, ktere vyhnali nejdriv z Anglie a pak I z Holandska, coz bylo co rict. Usadili se v divocine a skoro vymreli pres zimu, neb byli k nicemu- nic neumeli a hlavne nechteli nic delat rukama. Kdyz skoro vsichni pomreli hladem, zimou a kurdejemi, domluvily se jejich deti s detmi mistnich Indianu kdesi v Massachusetts a vystrojili pro ubozaky hostinu z pecenych krocanu.
Teprve nekdy za valky vyhlasil Roosevelt svatek Dikuvzdani. To uz se tem zachranenym a dalsim povedlo dobrotive (sic!) indiany kompletne vyhladit. Takze neni komu ty diky vzdavat. Vsichni zurive cestuji za rodinami a prateli a prejidaji se lacinym krocanim masem atd.
Samotny Boston byval primo valcistem nabozenskych posedliku, udajne tam kvetly desitky sekt pomatencu. Jo a posledni carodejnice upalili v Salemu nekdy 1760, to uz v Evrope s opekanim fesand davno prestali. Posledni (sic) pomatenci byli Mormoni, jeden z nich se sam vyhlasil prorokem. Za to je vyhnali postupne odevsad, az do Utahu, kde ani pitna voda nebyla. Prezili asi diky mnohozenstvi, a kvetou dal. Pokud se tim nevytahuji v televizi, nechavaji je federalni urady byt.
Podobne sem z Nemec prisli Omisi (Amish), tem se libi zit jako pred 200 lety. Uzavrene komunity, udajne slusni lidi, jezdi v kocarech a prevazne sobestacni zemedelci. Odmitaji techniku jako dabluv vynalez, ale nejsou hloupi. Pracuji na stavbach, nechaji se odvezt na nakladaku, a telefonovat umeji, pokud jim nekdo u tvare ten satansky kram podrzi. Vyrabeji krasny levny nabytek, oblibeny v centralnich statech USA.
Letos se uvnitr Omisskych komunit venovali zlu- vzajemne si ustrihavaji fousy a zenam vlasy. Satan vitezi... Jo a v Santa Barbare mame na stovku kostelu, opravdu rozlicnych. Kousek od naseho bytu jsou vedle sebe dva ruske pravoslavne kosteliky. Asi se rodinka rozhadala )

(Poznámka redakce: příspěvek nám přišel e-mailem, se svolením jej vložit do diskuse)

Odpovědět


Pane Polivko, vite, existuje takove prislovi,

Josef Straka,2011-12-06 12:53:26

v anglictine ho jiste znate, When in Rome, do as Romans do. V ceske verzi Jaky kroj, tak se stroj. V USA ateismus holt nekvete, tak se nedivte, ze to s kontakty neni valne, obzvlast jestli ten ateismus nosite na odiv. Asi vam kontakty s Americany za moc nestoji, kdyz kvuli tomu nedokazete jit do kostela a - jaka hruza - vyslechnout si kratke kazani a zazpivat nejakou tu pisen. Ruznych cirkvi je tam dost, tak bych rekl, ze problem bude spis u vas. A to je Kalifornie takova hezka zeme. Kdyz vas prispevek clovek cte, rekne si, propanajana, proc se do te Ameriky ti lide vlastne stehovali ?

Odpovědět

To me tesi, ze se tady naslo tolik ateistu,

Josef Straka,2011-12-06 11:57:54

kteri s takovym zapalem a vervou obhajuji svoji ateistickou viru. Jenom ty argumenty kdyby byly jaksi lepsi, kdyz uz jsme tady na popularne vedeckem serveru. Je to skutecne trapne, ze se ve veku internetu da skoro vsecko najit, i to, ze si páni a damy ateiste obcas tak maloulinko vymysleji, ani nemluve o tom, ze na svoji podporu uvedou obcas odkazy, ktere hovori proti nim. Ale to holt patri k te verve a zapalu, o kterych jsem vyse byl hovoril. Jak uz rikal znamy ateista Uljanov, smutne prosluly terorista a masovy vrah, ucit se, ucit se, ucit se.

Odpovědět


Mě těší,

Pavel S,2011-12-06 16:57:47

že se našel pouze jeden náboženský fanatik. Znamená to, že společnost je na dobré cestě.

Odpovědět


Spolecnost nie je na dobrej ceste

Tomas Habala,2011-12-06 17:32:09

podla celej rady ukazovatelov. Pozrite sa len na to, ako v CR rastie pocet mrtvych ludi o ktorych nikto neprejavi zaujem a su spaleni za statne peniaze. V akych vztahoch zili ti ludia, ked sa nenajde ziadny pribuzny, ktoremu by stalo za tu namahu a peniaze vystrojit im co len najjednoduchsi pohreb?

Popol z neboztika, ktory je statne spaleny, je este rok archivovany a ked sa nikto neprihlasi, ide do spolocneho hrobu. Len v Prahe je takychto cakajucich urien vyse 500.

A to umieraju rocniky, ked este rodina ako tak fungovala. Az bude umierat dnesna generacia, vyjde najavo, ze i tie najpevnejsie a najblizsie medziludkse vztahy, teda rodina, su mrtve.

Odpovědět


Jasne, komu se nelibi vymysly a stvani

Josef Straka,2011-12-06 17:50:57

ateistu, je nabozensky fanatik. Jak se takovy fanatik projevuje, muzete mi prozradit ? A odpoved "jako vy" je lacina.

Odpovědět


podle jakých ukazatelů pane Habala?

Pavel S,2011-12-06 18:29:00

Důležité je nezaměňovat dojmy s realitou.
http://www.osel.cz/index.php?clanek=5944

Odpovědět


Je samozřejmě mnoho typů náboženských fanatiků

Pavel S,2011-12-06 18:34:05

Ten o který nám jde momentálně, se projevuje tak, že racionální argument mu mnoho neříká a většinou na něj neumí reagovat a ani se o to nepokouší. Místo toho si točí neustále svou jako kolovrátek. A když už je zahnán do kouta tak označí názory oponentů za výmysly a štvaní.

Odpovědět

Kdyby aspon ti presvedceni ateiste

Josef Straka,2011-12-06 10:12:03

jako pan Novak tak nelhali, kdyz se jedna o vztah nacistu a katolicke cirkve ... Jo, fakta nesmi nikdy stat v ceste tomu spravnemu presvedceni. Na internetu se toho da najit spousta, je ovsem treba jenom chtit.
http://www.karl-leisner-jugend.de/Kirche_Drittes_Reich.htm

Odpovědět


Katolíci vs ateisti

Vojtěch Kocián,2011-12-06 10:36:04

Ale no tak, tvrdit, že nacisté byli ateisté na základě toho, že byli proti katolické církvi, to je hodně nesmyslné tvrzení. Proti katolické církvi (a křesťanství obecně) jsou i radikální muslimové. Ty byste asi ateisty nenazval. Nebo ano?

Je jedno, zda má někdo boha personifikovaného nebo je to pro něj jen jakási vyšší moc nebo Síla rytířů Jedi. Všechno je to víra a vyznavače prostě nejde označit za ateistu už z principu.

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2011-12-06 10:53:27

co kdyby jste nechtěl účelově zavádět a sám se podíval do historických odborných publikací... dostane se k nim třeba hledáním v google pod heslem:
religion in nazie germany

Odpovědět


Pane Straka,

Jiří Novák,2011-12-06 11:11:28

stokrát opakovaná lež se nestane pravdou, jak se domníval váš katolický bližní Gebbels. Fašisté skutečně byli všichni a bez výhrady křesťané. Nejen ti němečtí, ale všichni. Fašismus totiž, jakožto ultrakonzervativní hnutí, ateismus zavrhoval. A církev, které vždy šlo výhradně o přežití a nahrabání majetku, fašisty podporovala. Tato organizace totiž zcela programově kolaborovala s oběma stranami konfliktu. Stejně tak, jako o desítku let později kolaborovala s komunisty a zároveň s odpůrci komunismu.
Bylo to tak výhodné. Morálně odporné, ovšem výhodné.

Mimochodem, chodí sem mnoho Slováků. Zeptejte se jich, co to byl tzv. klerofašismus. Asi se budete dost divit.

Komunisté byli rovněž věřící. Nejen, že komunismus sám nese řadu atributů náboženství, ba je přímo náboženstvím (o tom více viz Erich Fromm: Psychoanalýza a náboženství). Jeho čelní představitelé, od Gottwalda po Husáka, pocházeli z křesťanských rodin a sami byli přinejmenším po část života aktivními věřícími. Pravoslavný (na mnicha studující) Stalin byl pak kapitolou sám pro sebe.
Já sám jsem komunismus nezažil, ale z vyprávění vím, že věřící komunisté nebyli žádnou vzácností. Dokonce o tom byli vtipy. Pokud mezi komunisty existovali opravdu přesvědčení ateisté, pak to byli spíš jednotlivci.

Osobně chápu Vaši zahořklost a nenávist vůči ateistům jako důsledek života v komunistické totalitě. Znám takových lidí, jako jste vy, několik a je mi Vás líto. To ale neznamená, že budu sdílet Váš pokřivený, zmrzačený názor. V naší rodině jsme ateisté po generace a mí předkové si nikdy s žádným režimem nezadali. Ba naopak. Odměnou jim byla smrt v koncentračním táboře, nebo později perzekuce ze strany komunistů. Podstatné ale je, že nezradili své morální hodnoty, jako to houfně dělali Vaši bližní.
Být Vámi, styděl bych se, k jaké organizaci se to hlásíte.

Odpovědět


Pane Novaku, vy jste dojemny, jak se snazite

Josef Straka,2011-12-06 11:24:08

obhajovat neobhajitelne a jak do me vidite, ze jsem zahorkly a podobne blaboly. Zkazim vam to, nejsem a mam se dobre. Jak slysim nekoho mluvit o "nemeckem fasismu", je mi jasne, ze o tematu nic nevi a vykrikuje sve dojmy do tmy. V Nemecku zadny fasismus nebyl, tam byl nacionalni socialismus, pendant socialismu internacionalniho. S clovekem vaseho typu - MBA - se diskutovat neda. Nazdar.

Odpovědět


Nazdar, pane Straka

Jiří Novák,2011-12-06 11:44:39

Je fajn, že se loučíte dřív, než se tu z Vašich lží někomu udělá špatně. Na rozloučenou přijměte ještě odkaz na tento dokumentární film. Je o činech Vašich bližních vůči jednomu domorodému etniku. Až zas budete chtít někomu spílat do gaunerů, doporučuji shlédnout.

http://www.youtube.com/watch?v=_wJAPLn67Ls

Odpovědět


A vam uz se spatne udelalo ?

Josef Straka,2011-12-06 12:02:26

Jo, propagacni filmy ekologisticke viry, to je vono ...

Odpovědět

Opakovani zespodu, aby muj komentar nezanikl:

Josef Straka,2011-12-06 09:48:56

Jindra: to s tim nema nic spolecneho, ja pouzivam svuj mozek;
Gregorova: nevymyslite vy si tak trosku (nacisti byli programove protikrestansti resp. protikatolicti, neco si o tom prectete). Tomu by nasvedcovalo to, ze se domnivate, ze v Nemecku byl fasismus. To se mylite, v Nemecku byl nacionalni socialismus, to byla uplne jina ideologie nez fasismus. Studujte jeste trosku.
Kuceravy: no, statistiky, u kazde statistiky se musim podivat, z jakych dat, jakou metodikou, kym a za jakym ucelem byla sestavena. Lidi si strasne vymysleji.
Vymola: ze vy se domnivate, z cetby ceske pokrokove literatury, ze Gott mit uns bylo heslo Waffen SS ? Ale to se mylite, prectete si to treba na nemecke Wikipedii, a to je levicacky server.
Ondi Vo: ze vy tak vite, co si "pravy pobozny" mysli ? Nejste vy "pravy pokrokovy", ti mivaji vzdycky jasno, co si kdo mysli a co je pro nej dobre ? Co je to za jmeno, Ondi Vo ?
Habala: dekuji za tip
Fucila: a proc by musel mit krestan problem s ateisty, pokud jsou to slusni lide ? Muj argument byl, ze skoro vsichni gauneri jsou nebo byli ateisti (v dobach, kdy uz ateismus existoval, zhruba tak od konce 18. stoleti), ne ze skoro vsichni ateisti jsou gauneri.
M S: no, kdyz nejsou lepsi argumenty, i maluvka se hodi. Pamatuju si, jak nam souska ucitelka vypravela ve treti tride, deti, Buh neexistuje, soudruh Gagarin byl nahore a nikoho tam nevidel, ze vy jste ten argument slysel taky a verite mu ? Ostatne, jak nas uci prirodoveda, Buh existuje. Pokud nevite jak, prectete si k tomu povidku "Cerny mnich" od Cechova, ta vam to mozna objasni. Nestaci ovsem internetova synopse, tam to neni.

Odpovědět


programově protikřestanští? ... áááleco

Dagmar Gregorova,2011-12-06 10:49:43

In a speech celebrating Germany’s exit from the League of Nations, Hitler again maintained that the Third Reich was actively implementing a Christian agenda: “Along with the fight for a purer morality we have taken upon ourselves the struggle against the decomposition of our religion. We have therefore taken up the struggle against the Godless movement, and not just with a few theoretical declarations; we have stamped it out. And above all we have dragged the priests out of the lowlands of the political party struggle and have brought them back into the church.”

This declaration was quite consistent with Hitler’s speeches earlier in the year and also with the basic attitude he laid out — privately as well as publicly — in the “time of struggle.” Insisting that Nazism as a state would not distinguish between Protestant and Catholic, he recognized only a common supra-Christian faith. True to his promise, Hitler defended Christianity against the “Godless” movement, outlawing the Socialist and the Communist parties very early after the Seizure of Power.

Odpovědět


Opakovanie od Dagmar Gregorovej:

Rudolf Dovičín,2011-12-06 11:11:47

Ateizmus jestvuje oveľa dlhšie, ako od konca 18. storočia. Študujte ešte trošku ;-)

https://en.WikiPedia.org/wiki/History_of_atheism
http://atheism.About.com/od/atheismhistory/

To, že "skoro vsichni gauneri jsou nebo byli ateisti" je zatiaľ len Váš ničím nepodložený výmysel, nie argument.

Odpovědět


Vite, odvolavat se na verejne reci Adolfa

Josef Straka,2011-12-06 11:19:33

pred mimonemeckym publikem ma asi takovou vypovedni mohutnost, jako cetba sovetske ustavy o pomerech v Sovetskem Svazu. Rikate, ze ucelove zavadim ? Podivala jste se treba do meho odkazu http://www.karl-leisner-jugend.de/Kirche_Drittes_Reich.htm ? To jsou zpravy takrikajic z prvni ruky. Mate tam pres padesat odkazu na originalni materialy, tak si poctete. Muzete si trochu pocist i v jazyce ceskem, jak nacisti milovali a podporovali katolickou cirkev, http://neviditelnypes.lidovky.cz/svet-cirkev-je-sexualni-zumpa-prohlasil-goebbels-fb8-/p_zahranici.asp?c=A100418_153642_p_zahranici_wag. Jinak, vrhnete sem treba nejaky ten odkaz na serioznejsi zdroj, dokladajici onu preferenci nacistu pro krestanstvi. Urcite neco mate.

Odpovědět


Ale pan Dovicin,

Josef Straka,2011-12-06 11:39:58

jako idea jestvuje uz od dob starych Reku, ale ne jako rozsireny spolecensky jev. To jsem tam zapomnel dodat, v domneni, ze to bude kazdemu jasne. Dekuji za radu o studiu, nicmene ve vasem odkazu do Wikipedie (coz je, priznavam, zdroj obecne levicacky zatizeny a nespolehlivy) stoji skoro presne to, co jsem rikal ja: "By the 1770s, atheism in some predominantly Christian countries was ceasing to be a dangerous accusation that required denial, and was evolving into a position openly avowed by some". Jak byste charakterizoval rok 1770 ? Je to "priblizne konec 18. stoleti", jak pisu ja ? Myslim, ze ano. Taky si vsimnete "was ceasing", nikoliv "ceased". A i jinak me Wiki podporila. Tak vidite, ja to nastudovane mam a vy ne. Lepsi linky by nebyly, takove, co podpori vas a poprou muj nazor ? Ruzne Indie a podobne zde nejsou relevantni, mluvime o Evrope.
Muzete nam tady jmenovat nekolik velkogauneru 20. stoleti, kteri byli presvedcenymi krestany, at uz katoliky nebo jinych denominaci ? Ale s Hitlerem to nezkousejte, to je uz starý ... A ze Stalin zacinal v seminari, to taky nezkousejte, na to vam zadny inteligentni clovek neskoci.

Odpovědět


Fúzatý, fúzkatý či podobní

Rudolf Dovičín,2011-12-06 12:22:06

sami vlastnoručne pozabíjali všetkých, či mali na to iných prisluhovačov? Tí všetci boli ateisti? Ako to viete?

Odpovědět


Pan Dovicin,

Josef Straka,2011-12-06 12:54:45

vasemu kryptotextu skutecne nerozumim, koho jste mel na mysli ?

Odpovědět


Aby som Vám pomohol:

Rudolf Dovičín,2011-12-06 12:57:53

Vy tvrdíte, že väčšina gaunerov(myslíte zrejme vrahov, podľa Vašich reakcií) od konca 18. storočia boli ateisti.

(Ja to neviem - možno áno, možno nie.)

Zatiaľ ste to ale nedokázali. Napoviem Vám preto, ako to môžete spraviť:

(a) Spočítate všetkých vrahov v 19. a 20. storočí (Vrahovia_Všetci)
(b) Spočítate medzi nimi ateistov. (Vrahovia_Ateisti)
(c) Ak Vám vyjde:
Vrahovia_Ateisti > Vrahovia_Všetci / 2,
potom ukážete, že máte pravdu.

Odpovědět


Bozinku, pan Dovicin,

Josef Straka,2011-12-06 13:13:13

tak pocitejte a dejte nam pak vedet. Moc me tesi, ze umite programovat a vite, ze polovina z A je A/2, tak to vam to nebude trvat dlouho. I kdyz - nevim, jeste k vam nedorazila znama vedomost, ze nejhorsi a nejkritictejsi na budovani databanky je sber a verifikace dat, nikoliv ta aritmetika potom. Neprozradili na skoleni ? Ale to se treba casem zlepsi, nezoufejte. Vrhnete sem zatim par jmen krestanskych gauneru 20. stoleti, at se poucime, kdo k nim podle vaseho nazoru patri, a pak s chuti do prace !

Odpovědět


Nie som "božinek" ni "božik" ;

Rudolf Dovičín,2011-12-06 13:20:08

Pán Straka, Vy niečo tvrdíte, Vy musíte dokazovať. (Žiaľ, tak to na tomto svete už chodí...)

Odpovědět


Pan Dovicin,

Josef Straka,2011-12-06 13:32:51

nemusim. Kdyz chce nekdo zit v bludu, prosim. Mel by si ovsem vzpomenout na znamy vyrok dedecka Hribecka, Kdybys nebyl hlupakem, nestal by ses medvedem.

Odpovědět


Hlúposti ad hominem Vám idú,

Rudolf Dovičín,2011-12-06 13:35:59

Pán Straka, ale argumenty, žiaľ, tie Vám nejdú vôbec :-(

Odpovědět


Pan Dovicin, ako

Josef Straka,2011-12-06 13:47:19

"ad hominem", vzdyt vy jste jeste neukazal ani naznak argumentu. Uz mate nejake ty krestanske velkogaunery dvacateho stoleti ? Sem s nimi !

Odpovědět


Opakujem Vám oznam,

Rudolf Dovičín,2011-12-06 13:53:55

pán Straka:

Vy tvrdíte, že väčšina gaunerov od konca 18. storočia boli ateisti.

Ja vravím, že zatiaľ to je len Váš výmysel, pretože ste to ničím nepodložil. (Tiež som dodal, že to neviem, možno to je tak, možno nie.) Ale dal som Vám návod, ako Vaše (zatiaľ prázdne) tvrdenie ukázať.

Ste na ťahu.

Odpovědět


Jo, pan Dovicin,

Josef Straka,2011-12-06 14:24:26

takze zadne neznate. Docela slaby vykon, nemyslite, ani jedno jedine jmeno ? To jsem si mohl myslet, velka slova a nic za tim, jak byva u ateistu obvykle, kdyz jde v diskusi o nabozenstvi.

Odpovědět


To, že ja vrahov nepoznám,

Rudolf Dovičín,2011-12-06 14:27:39

neznamená, že vrahovia nejestvujú.

Argumenty Vám stále vôbec nejdú, pán Straka - ale sprosté útoky na diskutujúcich, tie Vám idú "výborne".

Odpovědět


Pane Strako

Jiří Novák,2011-12-06 17:04:01

Chtěl jste tu jména nějakých katolických hromadných vrahů? No prosím, stačí se zeptat. Vedle už zmíněného Hitlera a jeho důstojníků v lágrech (příslušné seznamy si dohledejte sám), můžu jmenovat:

ThDr. Josef Tiso, slovenský farář, teolog a prezident fašistického státu, usvědčený a popravený válečný zločinec.

Kardinál Alois Štěpanič, usvědčený válečný zločinec, měl na svědomí 800.000 pravoslavných Srbů. Roku 1998 prohlášen Janem Pavlem II. za blahoslaveného.

Francisco Franco, španělský diktátor, hlavním pilířem jeho fašistické diktatury byl národní katolicismus.

mám pokračovat?

Odpovědět


No vidite, ze to jde, kdyz se chce,

Josef Straka,2011-12-06 18:06:28

jak jste ovsem prisel na to, ze Hitler byl katolik, resp. katolicky verici, je vase tajemstvi. To chodil v nedeli do katolickeho kostela, obcas ke zpovedi, a nechal si jako Gröfaz (Größter Führer aller Zeiten) ukladat pokani ? Nebudte smesny. A k tomu kontrolni otazka: Mohli by Tiso a Stepanic delat to, co delali, kdyby jim to neumoznil velky ateista Hitler a jeho ateisticka NSDAP ? Co myslite ? A u toho Franca bych byl velice opatrny, protoze to byla jedna strana obcanske valky, podporovana vetsinou spanelskeho naroda, a rozhodne nenechaval ve velkem stylu nekoho vrazdit. Spousta Spanelu by vam za to dala peknych par facek.

Odpovědět


Pan Straka

Marek Fucila,2011-12-07 01:48:01

Z vasich prispevkov mam dojem, ze sa obavate postupnej ateizacie sveta a ako odstrasujuci pripad pouzivate Hitlera (hoci Stalin by bol asi lepsi priklad). Ak je to naozaj tak, ze cim viac ateistov je na svete, tym viac zla tu bude, a zaroven tu citite trend ateizacie spolocnosti, preco potom celosvetovo klesa nasilie? (Napr. http://www.huffingtonpost.com/2011/10/22/world-less-violent-stats_n_1026723.html)
Nemusite sa bat, ze by ateizmus pokazil spolocnost, lebo sme skor ohrozeny druh a skor by som sa na vasom mieste obaval, ci vase krestanske hodnoty ostanu zachovane aj po nastupe islamskeho prava...:-)

A nepochybujem o tom, ze krestanska spolocnost umoznila aby sme teraz boli tam kde sme. Mozeme sa len dohadovat kde to bolo prospesne a kde kontraproduktivne. Co sa tyka evolucie, je to zivotaschopnejsia organizacia spolocnosti. Odmenuje svojich nasledovnikov a ako kazda diktatura obmedzuje zivot ludom s inymi nazormi.

Odpovědět

Ach, ze by se pan docent z Brna

Josef Straka,2011-12-06 09:48:27

realizoval tady ?

Odpovědět

To Jiří Brunner

Jan Šimůnek,2011-12-06 09:26:04

Pokud by ateismus měl být druhem víry, potom by vypnutá televize měla být druhem televizního programu (nebo televizním kanálem) nebo nesportování druhem sportu.
Mimochodem, je na věřících, aby dokázali reálnou existenci toho, v co věří, protože oni zpravidla požadují po společnosti, aby se této jejich víře přizpůsobila (a proč by to dělala jen proto, že se dá dokázat, že pár pošuků věří nějaké snůšce pitomostí?). A pokud nic takového standardním způsobem prokázat nejsou s to, tak neexistuje důvod se jejich vírou vůbec zabývat.
Faktem je, že pokud mi někdo chce prodat dům nebo auto (tedy odě mě požaduje určité chování, včetně převodu pěněz), tak mi musí naprosto jednoznačně prokázat, že ten dům nebo auto existuje a on je oprávněn (ať už coby majitel nebo jeho pověřený zástupce) k jeho prodeji. Věřící "velké trojky" (judaismus, křesťanství, islám) za ty tisíce let od počátku judaismu až po dnešek nikdy nebyli schopni takovýto důkaz podat. Vlastně jediný "důkaz", za celou tu dobu (byť v různých v detailech se lišících obměnách) byl: "Buď budete předstírat, že tomu věříte, nebo vás pobijeme!"

Odpovědět


To Jan Šimůnek

Jiří Brunner,2011-12-07 03:06:13

Já sám jsem ateista,což znamená,jinými slovy,že věřím v neexistenci Boha.Bohužel to ale nemohu exaktně dokázat.Uvědomuji si,že nemám absolutní jistotu a že svému názoru tedy pouze věřím.
To je vše.Nebudu zasahovat do hádek,co je lepší,jestli ateismus nebo náboženství,protože to nemůže mít žádný konec,který by měl smysl.

Odpovědět

A co teprve důvěryhodnost

Radim Dvořák,2011-12-06 06:32:57

ateistické židovské lesbické feministky! To je tedy "věda".

Odpovědět

Žasnu nad tím,

Jiří Brunner,2011-12-06 02:09:19

jak se zjevně inteligentní lidé,na inteligentním webu dokáží dohadovat o Bohu.Je to jednoduchý problém.
Věřící věří,že JE.
Ateisté věří,že NENÍ.
Obojí je tedy VÍRA.
BOHA nikdo nedokázal,ale ani nikdo nevyvrátil a proto je spor nerozhodnutelný argumenty pro a proti.
V rozumové při je jasné.
Zamotané je to v emociální části lidí,protože lidé požadují po vesmíru nějaký smysl.To je v podstatě původ vzniku náboženství.Tedy podle mého názoru.

Odpovědět


Je to nesmysl!

Radim Dvořák,2011-12-06 06:52:55

Vědecký přístup je být agnostikem. Ale je vědecký přístup ten správný? :-)))

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2011-12-06 08:23:59

:)
ono by to bylo v podstatě jednoduché, kdyby nějaká víra byla výhradně otázkou soukromého názoru. Ale sám dobře víte, že není a každá politická moc se více nebo mémě opírá o nějaký filozofický systém. S jistým zjednodušením lze říci, že se ateizmus využil pro komunizmus, i když nebyl jeho hlavním důvodem, ani příčinou. Jiné společenské systémy byly více teistické a je řada historických důkazů, že cirkev, jako velmi úzce nejen ideologicky, ale i majetkově a hierargicky semknutá společnost slavila v boji o politickou moc nemalé úspěchy. Nejen v minulostim, ale i nyní.
Tu nejde o to, co si Honza, Pepa, Věra myslí... tu jde o to, nakolik má církev skrze svou ideologii vliv na celou společnost a jaak ten vliv využívá a zneužívá. Nevidět to, je dosti krátkozraké.

Bůh není dokázatelný i proto, že není definovatelný. Jako nedeinovatelný fenomén není zkoumatelný a proto není vyvratitelný. Církev se bude vždy snažit, aby to tak bylo i nadále. Bude kázat "co Bůh chce", ale nedovíte se, čím je, jak jinak, než nekritickou vírou v slova se dá "zkoumat". That is the problem. Který trápil filozofy od nepaměti. Když umíte trochu anglicky, zamyslete se nad čajovou konvicí B. Russela - Russells teapot
http://en.wikipedia.org/wiki/Russell%27s_teapot

Dnes by se již možná dala zkoumat přítomnost čajové konvice na oběžné dráze mezi Zemí a Marsem, ale před sto lety jistě ne. A tak když začnete tvrdit, že něco principiálně nedokázatelného existuje, ale jenom vy budete vědět, že jste si to vymyslel, pak nikdo kolem Vás Vám nemůže prokázat, že "to" neexistuje.

Nevíra je sama o sobě beztrestná, ale víra se utvrzuje hrozbou trestu a vyčleněním nevěřících ze společnosti jako "méněcenných". A tak se výsledkům výzkumu není proč divit, myslím, že ve skutečnosti je to ještě horší, jen je problém se přiznat k "nedostatku lásky k blížnému". Vysoká kriminalita v křesťanské Itálii a výrazně nižší v porovnání s méně religiozními národy vypovídá, že pod deštníkem víry se lidé nechovají lépe. Ale to je již další kapitola příběhu.

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-06 08:36:13

Je-li ateismus (tj. nevíra) druhem víry, pak musí být bezvětří druhem větru a sucho druhem mokra.
Jak to zní? Blbě, co?

A ještě něco, v co věří právě narozené dítě? V co věří zvířata? V co věří kámen? Je to prosté - v nic, jsou to tedy čistí ateisté.

Býti agnostikem je alibismus - vědecký přístup je spoléhat se na fakta a ta vítězí nad bohem na celé čáře. Součástí vědeckého přístupu je také prostor pro nová fakta, která povedou k přehodnocení stanoviska - ale do té doby mohu bez uzardění tvrdit, že žádný bůh není.

Odpovědět


Pane Langu, mozna vam to zni blbe,

Josef Straka,2011-12-06 10:00:19

ale je to tak. Mozna to bude tim, ze jste nejspis humanisticky vzdelan (nebo jste jenom nevzdelany nesnasenlivec, ktery nenavidi vsecky, co nesdileji jeho nazor, viz vas jiny komentar) a neovladate matematiku. Najdete si nekoho, kdo ovlada matematiku, a on vam to vysvetli. Zhruba receno, mnozina neobsahujici zadny element je zvlastni pripad mnoziny urcitych elementu. Z bezneho zivota by se dalo pouzit i obchodnicke porekadlo, Prodelek je taky kseft.

Odpovědět


Pani Gregorova, Buh ovsem existuje,

Josef Straka,2011-12-06 10:02:22

jak nas uci prirodoveda. Pokud chcete vedet jak, prectete si muj komentar dole nebo nahore. Dotycny argument muzete i vyvratit nejakym clankem, pokud se vam to povede, o cemz pochybuji.

Odpovědět


Ladislav Lang,2011-12-06 10:20:16

Pane Strako, váš omyl je založen na tom, že český jazyk má pro dvě zcela významem odlišné věci jedno slovo - to slovo je "věřit". V angličtině by se vám váš omyl asi nestal.
Ateismus NENÍ náboženská víra - ano, je to "věření" nebo přesvědčení o tom, že něco nějak je, ale stejné přesvědčení mohu mít o tom, že sůl je slaná nebo že je dnes hezky a přitom to s náboženskou vírou nemá nic společného.

PS: Není pravda, že jsem nevzdělaný nesnášenslivec, prostě jenom nemám rád hlupáky a nemám potřebu s nimi přistupovat na pseudo-kompromisy ve stylu "oba máme kus pravdy", apod.

Odpovědět


Pán Straka,

Rudolf Dovičín,2011-12-06 11:29:00

prečítal som si všetky Vaše komentáre, ale ani v jednom som nenašiel, ako nás učí prírodoveda, že boh existuje.

Odpovědět


Pan Dovicin, to je tim, ze jste je necetl poradne.

Josef Straka,2011-12-06 12:25:51

Ja vam to rozhodujici misto zopakuji: Pokud nevite jak, prectete si k tomu povidku "Cerny mnich" od Cechova, ta vam to mozna objasni. Nestaci ovsem internetova synopse, tam to neni.

Odpovědět


Pane Langu, jaky omyl ?

Josef Straka,2011-12-06 12:46:13

Vy se domnivate, ze muj nazor je zalozen na tom, ze neumim rozlisovat dva vyznamy jednoho slova ? Jak prostinke a naivni. A v te anglictine se "believe" pouziva stejne jako v cestine. Umite dobre anglicky, aspon tak, abyste plynule cetl a jakz takz hovoril ? Pokud ano, lehce si sam dokazete, ze mam pravdu.
Ateismus je vereni na to, ze zadny Buh nebo Manitou neni a ze clovek si muze beztrestne delat co chce. No a to nefunguje. Stejne jako vase priklady, ponekud divne - sul neni slana jaksi imanentne, to jenom nase smysly nam davaji signal, ze sul (tedy NaCl, abychom byli presni) ma strukturu stejnou jako ta latka, co nam funguje v bunkach jako zdroj iontu a kterou k zivotu nutne potrebujeme, a tudiz je nam prijemna a pro nas zadouci, ale zase ne moc. A jestli je dneska hezky, neni otazka zadne viry, ale mych osobnich preferenci. Mate v tom hokej.
Ja nevim, jestli jste nebo nejste nevzdelany nesnasenlivec, jenom jsem poznamenal, ze vase komentare tomu nasvedcuji. Treba to jenom hrajete, co ja vim. Hlavne mit ty hnusne verici dobre zaskatulkovane, ze ano: "Nu což já jim to přeji, já zase nesnáším věřící ... stejně jako všechny ostatní hlupáky, takže vesmir zůstává v rovnováze" - citat nejaky Lang. Hlavne ze vy jste ten chytrej, kterej ma vzdycky tu pravdu celou.

Odpovědět


Re: "Černý mnich" od Čechova

Rudolf Dovičín,2011-12-06 13:17:16

Musím mať ruský originál, abo mi stačí český či slovenský preklad?

Odpovědět


Já rovněž žasnu nad tím,

Petr Jansa,2011-12-06 13:21:05

že se stále zaměňují pojmy.

Rozdíl mezi "nevěřím, že je Bůh" a "věřím, že Bůh není" není pouze mluvnický. Prosím, pane Brunnere (a mnozí další), nepodsouvejte nám ateistům víru v nic.

Jak se vám tady snaží, leč marně, paní Gregorová (i poukazem na Russela) nebo pan Lang vysvětlit, odporuje zdravému rozumu chtít po někom, aby dokazoval nedokazatelné. A NENÍ to remíza, pokud nevěřící nepředloží důkaz existence Boha. Je to podmíněné vítězství ateismu - do doby, než konečně theofilové přijdou s důkazem o jeho existenci. Do té doby nikoli "věřím", že JHVH (Ježíšek, Mithra, Eset, opeřený had, Manitou, Kršna a tisíc jejich kolegů) není, nýbrž předpokládám, že není. A ten předpoklad u mne hraničí s jistotou (zhruba stejně jistě předpokládám, že jednou umřu - na základě empirie i úvah).

Odpovědět


A souhlas s panem Brunnerem,

Petr Jansa,2011-12-06 13:33:53

že nejspíš touha po smyslu jsoucna může být příčinou vzniku náboženství. A nemohouce jej nalézt, nějaký si vymyslíme.

Odpovědět


Pan Dovicin,

Josef Straka,2011-12-06 13:34:49

urcite to bude i v ruskem originale i ve slovenskem prekladu. Ja jsem to cetl pouze v prekladu ceskem.

Odpovědět


Aha, to je pan Straka,

Petr Jansa,2011-12-06 13:39:06

jemuž je určena moje poznámka o "marném" přesvědčování. (Sorry, pane Brunnere :-) Musím pozorněji číst jména přispěvatelů.

Odpovědět


Pane Janso, to vam samozrejme nikdo nebere,

Josef Straka,2011-12-06 13:45:38

akorat ze ateisti neustale neco vykrikuji o "zpatecnickych tmarich", minice tim krestany, predevsim pak katolicke, a vetsina z ateistu nas, krestany, agresivne napada. Je zajimave, ze si toto dovoluji pouze proti krestanum, u kterych si jsou jisti, ze u nich nevyprovokuji reciprokou agresivitu (tedy ze od nich nedostanou na budku nebo ze jim krestane uriznou hlavu). Je priznacne, ze takto agresivni ateiste pred tzv. nabozenstvim miru hluboce mlci a neodvazi se ani pipnout. Cim to asi bude, co myslite ? O to jde, o ateistickou agresivitu, pokrytectvi a prolhanost, a ne o to, jestli jsou nebo nejsou stejne vyroky "verim ze Buh neni" a "neverim ze buh je". Potrebuji proste nejaky cil, do ktereho muzou za jasotu luzy kopat, aniz by se museli obavat, ze je kousne. Proto se taky neodvazi na "nabozenstvi miru", naopak se snim casto ve svem tazeni proti krestanum spojuji, v blahove nadeji, ze je NM po svem vitezstvi nejak odmeni. Budou ovsem velmi zklamani, az budou muset mlatit hlavou o zem.

Odpovědět


Tak označenie za tmára

Rudolf Dovičín,2011-12-06 14:06:05

je prejav najhoršej agresivity, ale (nepodložene) tliachať niečo o gauneroch je už OK? ;-)

Tak aby sa Vám uľavilo, pán Straka, tak Vám ja, ako agnostik, no z kresťanského, judaistického a moslimského hľadiska ateista, vravím:

Všetky abrahámovské náboženstvá sú vypatlané:
Judaizmus je vypatlaný.
Kresťanstvo je vypatlané.
Islam je vypatlaný.

Spokojný? ;-)

Odpovědět


No, ono nezustava u vykriku,

Josef Straka,2011-12-06 14:30:28

ale pokracuje se k hromadnym vrazdam. Mne to pripada dost agresivni. Viz nacionalne socialisticke programove protikrestanske Nemecko a internacionalne socialisticke programove protikrestanske Rusko (kde to taky zavedli Nemci). Rekl bych, ze svymi vykriky o vypatlanosti ilustrujete velmi dobre moje teze o ateisticke agresivite. Vedel byste jeste neco podobne zabavneho ?

Odpovědět


To neboli výkriky,

Rudolf Dovičín,2011-12-06 15:55:37

ale konštatovania.

Vám pripadá zábava agresívna? Ahá, Vy ste tvrdý katolík, tak potom je to jasné...? ;-)

Stále čakám na tie Vaše čísla:
Koľko bolo všetkých vrahov? (stačí horné ohraničenie)
Koľko bolo ateistických vrahov? (stačí dolné ohraničenie)

Odpovědět


Bezte k nejakemu muslimovi,

Josef Straka,2011-12-06 18:15:34

nebo k vetsi skupine, a pekne od plic jim reknete to vase "Islam je vypatlany". Zkuste to i u krestanu a u Zidu s odpovidajici variantou vyroku. Sam si odpovezte na otazku, kde musite zacit, abyste nashromazdil co nejvetsi vzorek reakci, a proc to tak musite ucinit ?

Odpovědět


Fakty a čísla,

Rudolf Dovičín,2011-12-06 18:24:23

pán Straka, stále Vám chýbajú tie fakty a čísla...

Odpovědět


Pan straka

Marek Fucila,2011-12-07 01:24:36

Ak posudzujeme moralku podla miery dotknutia / agresivity ako reakcie na urazku, tak vo vasom priklade mozme pokracovat dalej: betzte za ateistom a povedzte mu, ze je jeho bezbozny svet vypatlany, alebo mu rovno povedzte, ze je on vypatlany. Stavil by som sa, ze sa hoz daleka nedotknete tak, ako sa dotknete krestana, ked mu poviete, ze jeho boh je vypatlany. Takze v rebricku osobnej urazky bude krestan niekde medzi ateistom a moslimom. Nemam to potvrdene, ale tento predpoklad by sa dal otestovat.:) Ak by sa ukazalo, ze je to tak, boli by ateisti lepsi?

Odpovědět


To pan Jansa

Jiří Brunner,2011-12-07 03:26:17

Nikde netvrdím,že ateista a věřící jsou na stejné rovině.Nedokazatelná je neexistence Boha a zatím nedokázaná je i existence Boha.S tím doufám souhlasíte.
Pak ale oba případy logicky dokazují,že v podstatě nikdo nemůže 100 procentně tvrdit,že Bůh JE,či NENÍ.
Z toho logicky vyplývá,že obojí je svého druhu víra.Já se držím ateistické.

Odpovědět


Ano i ne

Petr Jansa,2011-12-07 16:28:57

Ad: "Nedokazatelná je neexistence Boha a zatím nedokázaná je i existence Boha.S tím doufám souhlasíte."
Ano. Líp bych to nenapsal.
Ad: "...oba případy logicky dokazují,že v podstatě nikdo nemůže 100 procentně tvrdit,že Bůh JE,či NENÍ."
Ano.
Ad: "Z toho logicky vyplývá,že obojí je svého druhu víra."
Ano i ne.
Problém je v nejméně dvojím odstínění slova "víra". Víra na základě argumentů x víra na základě poslušnosti (slepá). Myslím, že i Vy (jako já) věříte tím prvním typem. Ale u náboženských lidí se na vrchol dokonalosti klade víra bez podmínek, bez důkazů.
Typický uvědomělý ateista "věří" hlavou, příkladný religiózní jedinec srdcem. Proto ano, ale i ne.

Věřící lidé ve snaze dokázat ateistům, že se od věřících liší jen předmětem víry, často používají takové příklady, jako že věřím, že moje matka je moje matka, přestože nemám důkaz - a tudíž jsem věřící. Rozdíl je ale v tom, že pokud vše svědčí pro (citový vztah, vnější podobnost, shodná tvrzení matky, otce a dalších příbuzných, důvěra, že mi nelžou, fotografie a videozáznamy z dětství, zápisy v rodném listu a matrice atd.), není důvod věřit opaku. A lze to navíc kdykoli dokázat nebo vyvrátit (genetickými testy). Když takto věřím, že moje matka je mojí matkou, jde o víru založenou na důkazech tak silných, že se jedná prakticky o jistotu. O vědění.

Myslím, že si oba rozumíme a vlastně se shodneme (vždyť jsme, díkybohu ;-), na stejné lodi), jen škoda, že čeština to většinou nerozlišuje. V angličtině to mají o něco snazší: belief, faith či trust. Ale hádají se tam úplně stejně :-)

Odpovědět


To p. Jansa

Jiří Brunner,2011-12-09 03:08:27

Souhlasím,že tyto dva rozdílné druhy víry se k sobě nedají analogicky a jednduše srovnávat.Chtěl jsem se vyjádřit co nejstručněji a z toho vzniklo nedorozumění.Nakonec jsme se jako rozumní a logicky myslící lidé vcelku shodli,což se nedá říci o mnohých božích lidech.

Odpovědět


Tak, tak -

Petr Jansa,2011-12-11 20:47:23

jsem docela rád, že mezi ně (Boží lidi) nepatřím - díky Bohu jsem ateista :-).

Mám je ale rád, poněvadž tvoří většinu mého nejbližšího okolí.

Odpovědět

Já to vidím jinak

Leopold Kyslinger,2011-12-05 20:05:10

Žádný příslušník žádného náboženství mi nevadí, pokud alespoň z větší části sdílí obecné civilizační hodnoty tak, jak se vyvinuly v křesťansko judaistické tradici. Vzpomeňme třeba dobrodružné romány z arabského či smíšeného prostředí. Přinášely zvláštní kolorit a rozněcovaly zvědavost. Teprve s nástupem džihádu se místní kolorit změnil na personifikovanou obavu z muslimského náboženství. Ale přesně stejně si stojí i křesťanství s desítkami (nebo stovkami?) svých sekt. Vytvářejí zvláštní kolorit, který ovlivňuje každé jednání - vzpomeňte si třeba na Čapkův Hordubal! Víru svých věřících spoluobčanů vidím jako svého druhu limitu, která jim brání se podívat za ní, která ale na druhé straně je oporou v težkých životních situacích. Když jsem v šedesátém sedmém roce přistihl mladého faráře při opravě tehdy značně poničeného kostela sv. Martina, tak na můj dotaz proč tak činí, odpověděl: " V těžkých dobách se lidé vždy uchylovali k víře." Měl pravdu. I v Kosmově kronice, když kronikář reprodukuje v próze pravděpodobný zbytek hrdinského eposu Lucká válka, tak cituje mladého hrdinu aetate et nomine Tyro, jak mimo jiné říká: " Posilněni buďtež a mějte se zmužile. Neboť vaše bohy, kteří dosud byli proti vám popuzeni, usmířili jste oběťmi..." Všimněte si, jak se Tir (Tyr nebo snad Tur) distancuje - vaše bohy jste usmířili. On, jako(vznikající) šlechtic, je už křesťanem. Čechové, které do války vedl, jsou ještě konvertité - a ti se v zoufalství a nebezpečí obracejí nakonec vždy ke staré a "jistější" víře - a to je ta opora, o které tu mluvím.
Děkuji za pozornost.

Odpovědět


Presne tak

Josef Straka,2011-12-06 10:04:05

to je.

Odpovědět


Vy jste tam byl v práci ho sledovat???

Radim Dvořák,2011-12-07 06:01:30

"Když jsem v šedesátém sedmém roce přistihl mladého faráře při opravě tehdy značně poničeného kostela sv. Martina"...

Odpovědět

S tou nenávistí to nebude tak horké.

Jan Kment,2011-12-05 19:52:41

Ve skutečnosti nás křesťané potřebují, protože když už má být nějaké peklo, je třeba ho někým zaplnit. Ono totiž to jejich nebe bez pekla nedává smysl. No a gayové tak úplně nemůžou za to kým jsou, muslimové si také nevybrali, že se chtějí narodit zrovna na středním východě ("ostatně, stejně je korán jen špatně přeložená bible"), zato zpupný ateista, ten se prostě rozhod, že bude konat dobro jen tak a ne pro lásku boží a v neděli si může přispat, to je snad to nejhorší provinění!

Odpovědět


No, ono to s temi ateisty a jimy konanym dobrem

Josef Straka,2011-12-06 10:05:10

neni tak moc horke, muzete uvest nejake poradne priklady ?

Odpovědět


Priklady

Marek Fucila,2011-12-06 14:38:19

Ak vam na potvrdenie konania dobra ateistmi staci konkretny priklad, mozme pouzit mna. Som ateista a nech som akokolvek zly clovek (vo vasich ociach zrejme horsi ako si sam viem predstavit), tak by bolo naivne predpokladat, ze som nikdy nic dobre neurobil. Napriklad som sa nedavno podelil o cokoladu.:)

Ak verite, ze som niekedy nieco dobre urobil, tak verite, ze aj ateisti dokazu "pachat" dobro. Lebo skutocne ma v nicom boh neovplyvnuje. Teda aspon z mojho pohladu. Z vasho pohladu ma v podstate boh ovplyvnuje a moja existencia ako zlej ludskej entity je prejavom jeho vole (nekonecnej bozej lasky a diktovanej moralky). Ale len do sudneho dna, ked mi to moj meta-otec spocita. Este je tu moznost, ze neverite, ze som ateista...

Odpovědět


Pan Fucila,

Josef Straka,2011-12-06 15:01:51

nehrajte si na prostacka s primitivnimi argumenty. Znamy ateista Adolf Hitler byl pry osobne v kruhu svych pribuznych a blizkych podrizenych pomerne prijemny clovek, ktery se take "delil o cokoladu", mel rad psy a obecne zvirata a byl tudiz vegetarian. Jinak vas krestanstvi samozrejme ovlivnuje, jenom si to nechcete priznat. Bez krestanstvi byste tu pobihal nemocny a s holym zadkem, podivejte se na jine civilizacni okruhy. To si jenom tak fandíte, ze vas krestanstvi nijak neovlivnuje, ono to pekne zni, tak pokrokove. Kdyby ti ateisti meli aspon nejake argumenty, o kterych by stalo za to diskutovat, ale tohle je bida ...

Odpovědět


Hitler veril v Prozreteľnosť,

Rudolf Dovičín,2011-12-06 16:13:56

takže nebol ateista.

Odpovědět


So Stalinom to tiež nie je jednoznačné,

Rudolf Dovičín,2011-12-06 17:15:03

bol minimálne nábožensky poverčivý:
http://www.zosity-humanistov.sk/2008/11/spomienky-d-sostakovica/

Odpovědět

Peter Mak,2011-12-05 17:04:23

Odpovědět


Malá úvaha:

Peter Mak,2011-12-05 17:05:41

Vo svojom živote som absolvoval niekoľko kurzov ktoré vyžadovali vieru či naopak, nevieru. Tri z nich sa pokúsim porovnať.

1, Kresťanstvo.
Zdroje (babička a nejaká literatúra) obsahovali dva typy informacií. Historické "Fakty" a "Božie Slovo".
Historické fakty sú čiastočne naozaj overené fakty, čiastočne nepodložené historické udalosti, niektoré natoľko bizarné, že sú pravdepodobne nepravdivé.
Božie Slovo je akýsi systém pravidiel, ktoré Boh vyžaduje dodržiavať, inak prichádza trest. Väčšinu týchto pravidiel dokáže rozumný dospelý človek logicky vysvetliť a zdôvodniť ich dodržiavanie.
Moja osobná skúsenosť hovorí, že či už je ich tvorcom nadprirodzená entita alebo len tisícročná skúsenosť, je potrebné ich dodržiavať, inak prídu nepríjemné dôsledky.
Okolo toho je ešte nejaká omáčka ktorá ale nemá praktické dôsledky na život (koľko anjelov sa zmestí na špičku ihly a podobne..).

2, Kvantová mechanika.
Zdroje obsahovali dva typy informácií. Namerané "Fakty" a "Teóriu"
Väčšinu nameraných faktov nedokážem overiť ani keby som mal potrebné vybavenie, čo nemám. Ľudia, ktorí ma s nimi oboznámili ich tiež osobne neoverili a pravdepodobne ani tí od ktorých informácie dostali.
Jedná sa o akési ústne podanie, podložené vierou, že niekde sú ľudia a prístroje, ktoré sú schopné fakty potvrdiť. Teória je zvláštna, nezodpovedá priamej ľudskej skúsenosti a jediné čo zostáva, je uveriť jej.
Keďže nemám sklony ku kacírstvu, uveril som a obdržal známku do indexu.
Kvantová mechanika nemá bezprostredný vplyv na môj život a tak vo svojom živote necítim potrebu prehodnocovať svoju vieru.

3, Vedecký ateizmus.
Áno, patrím k tým šťastlivcom, ktorí mali tú česť. Vedecký ateizmus bol súbor hlúpostí, ktoré robili aj z najtvrdších ateistov presvedčených kresťanov ochotných obetovať vlastný život za Svätú Cirkev.
"Dokazovanie" zvyčajne začínalo tým, že Ježiš Kristus ako historická osoba vôbec neexistoval a končilo tým, že to bol zákerný človek ktorý sa snažil udržať ľudí v pokore bez svetla revolúcie.
Tu niekde začalo vo mne hlodať podozrenie, či slovo ateista nie je náhodou označením (ako to povedať a neuraziť) ...

Prečítal som aj dosť textov od Richarda Dawkinsa, považujem ho za inteligentného človeka a v mnohom napravil ateistom reputáciu v mojich očiach. Udivuje ma ale, že ako otec "mémov" v nich nerozpoznal okamžite tzn. "duchovné bytosti" rôznych náboženstiev ale používa ich na podporu svojho chápania mechanizmu šírenia bludov.

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2011-12-05 17:58:08

Len dve krátke poznámky:
1/ Morálku nevymyslelo náboženstvo, to si ju len "privlastnilo", presnejšie si ju privlastnila cirkev. Každá spoločnosť si totiž musí vytvoriť systém zásad, ktorých dodržiavanie umožňuje čo najlepšie prežitie. Všetky morálne zásady by sa snáď dali zhrnúť do známeho: Nečiň to, čo nechceš, aby iní robili Tebe.
Nebudeš mať iného Boha... to už je náboženská nadstavba, aby všetky ovečky patrili do rovnakého košiara.
Ste Slovák a o nevraživosti medzi rímsko-katolíkmi a luteránmi vieme svoje, že? Tiež prejav kresťanskej lásky... :)

2/ Ateisti nie sú produktom vedeckého ateizmu, ateizmus existoval už v antike. Nemá zmysel ho úzko spojovať s komunizmom. To je dezinterpretácia.

Nemôžete očakávať od neveriacich, že budú s Vami súhlasiť, že Kristus bol synom Boha, za života robil zázraky a teraz sedí "na nebesiach" (???) po jeho pravici. A že "svätí" ovplyvňujú chod ľudských dejín a osud každého človeka, delia nás na dobrých veriacich a zlých neveriacich. Pochopte, TO NEJDE. Keď máte takú predstavu, nikto Vám ju neberie, len si prestaňte myslieť, že s ňou získavate automaticky vyšší morálny kredit. Alebo ste vyvolenejší, či osvietenejší.

Nie je oveľa rozumnejšie "páchať" dobro z presvedčenia, že to tak má byť, aby sme my a po nás naši potomci prežili čo možno najšťastnejší život a nie preto, lebo nám hrozí trest od nejakej nadprirodzenej bytosti?
Čo si myslíte, kto viacej odsudzuje inoverca? Veriaci, alebo ateista?

Odpovědět


Peter Mak,2011-12-05 18:46:57

Pani Gregorová, v princípe súhlasím so všetkým, čo ste napísali.
Nie som si ale úplne istý, či ste svoj príspevok zavesili správne pod môj, pretože to vyzerá tak, že ste rozmetali všetky tvrdenia, ktoré som nepovedal. Nepatrilo to niekam inam? Mimochodom, pri všetkej úcte k osel.cz tento design diskusií je naozaj nešťastný, praveký, dosť zle sa číta a ešte horšie píše, viď môj prvý prázdny príspevok. Dúfam ale, že ho raz evolúcia posunie do modernej doby. Ak Pán Boh dá.

Odpovědět


K té kvantovce

Pavel Hudecek,2011-12-06 00:59:52

Běžný smrtelník si kupodivu může značně vysoké procento snadno ověřit a to minimálně dvěma způsoby:

a)Doma máte velký počet věcí, které jsou na kvantové mechanice založeny: Všechny polovodičové prvky (speciální pozornost doporučuji věnovat svítícím diodám, laserovému ukazovátku, fotodiodám a snímacímu čipu ve foťáku), hlavy v harddisku využívající GMR, zářivky, výbojky. Případně si za 1-2 kKč můžete na Ebay koupit atomové hodiny.

b) Doma si můžete provést slušný počet experimentů z tohoto oboru: Můžete si postavit, nebo koupit GM počítač a sledovat radioaktivitu různých věcí. Můžete si postavit mlžnou komoru a přímo vidět dráhy těch částic. Postavit detektor sekundárních míónů z kosmického záření. Postavit megavoltážní lineární urychlovač, nebo cyklotron a zkoušet rozbíjet různé atomy o sebe. Nebo fúzovat v doma vyrobeném fuzoru, či tokamaku. Můžete si změřit voltampérové charakteristiky obyčejných diod, LED a fotodiod. Rozložit světlo hranolem, nebo třeba jen o CD a pak přemýšlet, proč spektra různých zdrojů vypadají, zrovna tak jak vypadají. Můžete žhavit nějaké předměty a zjišťovat závislost výkonu na teplotě, Vyrobit minimálně 10 různých druhů laserů, ... obecně stačí jen trocha důvtipu a bádání na webu.

Odpovědět


Taky k té kvantovce :)

Ladislav Lang,2011-12-06 10:35:46

Pavel Hudecek:
Já osobně mám také zásadní problémy s interpretací kvantové fyziky - ano beru, že to funguje, pokud bych se měl dělat nějaké experimenty, tak ji použiji, ale to neještě neznamená, že jsem ochoten přistoupit na její stochastickou povahu.
Každý jev se dá popsat statisticky, ale u všech jevů (až na tu kvantovou fyziku) je "za tím" deterministické chování.

Navíc mi v mém přesvědčení pomáhá to, že v tom nejsem zdaleka sám - např. pan Schrödinger měl stejný problém...
Možná se mýlím, možná je to jen o nalezení vhodnější interpretace a možná se jednou fyzika dostane hlouběji a tyto problémy zmizí, ale do té doby budu s dovolením dál pochybovat :)

Odpovědět

Weinberg

Julius Vanko,2011-12-05 16:48:05

Existuje veľmi zaujímavý výrok Stevena Weinberga, nositeľa Nobelovej ceny za fyziku :
"With or without religion, good people can behave well and bad people can do evil; but for good people to do evil—that takes religion."

Odpovědět


Vite, Weinberg byl asi dobry fyzik,

Josef Straka,2011-12-06 13:01:02

ale to neznamena, ze napriklad jeho nazory na pestovani kraliku ci tulipanu nebo na nabozenstvi budou stejne kvalitni a ze bychom se jimi meli ridit. Podivejte se na Einsteina, taky asi dobry fyzik (ale pry spatny matematik, jak rikali jeho kolegove fyzici - tady vidite, ze vsechno je skutecne relativni), ale jeho nazory na spolecenske usporadani a jeho rodinny zivot ukazuji, ze to jinak bylo poradne pako.

Odpovědět


Pavel S,2011-12-06 16:53:13

Weinberg byl evidentně dobrý fyzik a podle toho citátu taky dobrý filozof pane Straka.

Odpovědět


No, ani mi to tak nepripada,

Josef Straka,2011-12-06 20:00:01

rozhodne ne podle citovaneho vyroku.

Odpovědět


Josef Straka 06.12.2011 v 13:01:

L Novak,2011-12-07 13:07:59

lepsi filozof fyzik, ktery je ve styku s aktualnim poznanim a rozumi mu, nez filozof humanista, ktery netusi jak co funguje, ale umi to sahodlouze "okecat".
ostatni nesmyslne naplavy o AE nebudu komentovat.

Odpovědět

je to výzkum o víře?

Jarda Souda,2011-12-05 15:46:07

Z mých zkušeností s lidmi (převážně čechy) co o téma víry/existence boha si myslí, mívám dosti často pocit že mnoho ateistů je více věřících než samotní věřící a naopak dost katolíků chodící do kostela vlastně v boha nevěří, protože On se nechová tak jak by se dle výkladu chovat měl... takže je otázkou zda je to výzkum víra vs ateismus a nebo člen náboženské skupiny vs nezařazený. A ještě jeden poznatek si dovolím, a sice to že v americe existují ledasjaké náboženské sekty, minimálně z pohledu čecha opravdu extrémně sektářské, je otázkou jestli američani raději příslušníka "mormonů" než ateistu a škoda že k výzkumu nebyli "věřící" nějak rozděleni.

Odpovědět


Tomas Habala,2011-12-05 16:06:12

Niekde som pocul, ze najrozsirenejsim svetonazorom v Cechach je "něcizmus": Něco bejt musí.

Odpovědět


Pane Habala

Jiří Novák,2011-12-05 18:04:34

pěkně jste to překroutil. Vždyť právě ateisté jsou podle názoru věřících v životě nešťastní a častěji páchají sebevraždy.
Mimochodem, vás by v těžké životní situaci uklidnilo, že neexistuje žádný vyšší smysl a že jste jen komplikovaný, nicméně bezvýznamný shluk atomů? Asi ne že? Tak vidíte.
Ale snažíte se pěkně :-D

Ještě dodám k tomu panu Horníkovi, nedostudovanému filosofovi: Hitler nebyl darwinista. Kdyby byl, věděl by, že evoluční úspěch nelze docílit vyvražděním nějaké skupiny obyvatel, ale pouze vychováním co největšího počtu potomků. Jak jistě víte, Hitler sám potomky neměl, ani své bližní k jejich plození nenabádal.
Přečtěte si Mein Kampf, je to všude k sehnání, i na internetu. Tam není o evoluci ani slovo. Jen samý bůh, prozřetelnost, vyšší moc a podobně. Katolík z katolické rodiny s katolickou výchovou, šmrncnutý trochu protestantstvím. Dalo se čekat že bude mít podobný postoj k Židům.
Zbytek jeho přátel a spolupracovníků totéž. Nikdo z členů NSDAP ani důstojníků německé armády nesměl být ateista.
V Německu v té době se ke křesťanství hlásilo 98% obyvatelstva. Jak se tito křesťané chovali ke svým bližním i k jinověrcům ve zbytku Evropy je známo...

Odpovědět


Pane Nováku, pěkně jste to překroutil.

Radim Dvořák,2011-12-06 06:44:50

NSDAP potlačila (rozumějte zlikvidovala) nebo ovládla všechny strany a organizace, které jí mohly konkurovat. Byli to například komunisté (přímý volební soupeř NSDAP o stejnou voličskou základnu), různé křesťanské organizace, zejména mládežnické. Bylo přece potřeba verbovat do Hitlerjugend, potažmo NSDAP, a netříštit síly. Křesťanství byl pouze PR makeup, "aby jim to lid a svět sežral", ve spolupráci s velmi ochotným tehdejším vedením Vatikánu. Bylo to hraní na osvědčenou strunu za účelem realizace svých vlastních, zcela odlišných zájmů. Pak se našli i zcela pomatení jedinci jako Himmler, ale to už je jiný příběh.

Odpovědět


Pan Novak

Tomas Habala,2011-12-06 16:59:32

Hitler naozaj nabadal Nemcov na mnohodetne rodiny. Mnohodetnost bola statnym cielom a bola podporovana. Viacnasobnym matkam Hitler osobne udeloval statne vyznamenania.

Hornik cituje vo svojej knihe cele stranky z Mein Kampfu a z Hitlerovych prejavov. Mam dojem, ze je tam viac textu citacii, ako komentarov.

Odpovědět


Pane Habalo,

Jiří Novák,2011-12-06 17:49:25

ale pokud jste četl Darwinovu knihu O původu druhů, pak jistě víte, že Darwin nezná pojmy jako panská rasa, vyvolení, nadřazení a podobně. Darwin prostě popisuje mechanismus, jak z jednoho druhu vzniknou dva, a dokladuje to desítkami příkladů. Dále popisuje, jak dochází k adaptacím, jak vznikají nové vlastnosti, orgány, a podobně. A opět dokladuje na příkladech. Toď vše.
Říkat o Hitlerovi, že byl Darvinista, to je jako kdybych usilovně tvrdil o vás, že jste, například, Eskymák. Vhodné citáty, vytržené z kontextu, by Vaše eskymáctví mohly dokázat (lidem kteří opravdové Eskymáky neznají), ale oba víme, že tomu tak není.

Odpovědět

Re:

Petr Vrána,2011-12-05 15:45:38

Myslím, že Darwinismus tak úplně nesouvisí s vírou. Příkladně se mi taky úplně nezdá to rozdělení. Kdyby třeba ta statistika byla stejná víra, jiná víra, ateismus přišlo by mi to o dost lepší.

Odpovědět

Zik Urat,2011-12-05 15:42:21

Nekde jsem cetl zajimavou myslenku a to ze:

Verici jsou ti, kteri se nedokazou vyrovnat s drsnou realitou zivota, a proto se obraceji na viru, jakousi falesnou berlicku.
Ta jim ma dat pocit, ze vsechny ty hruzy co se deji kolem nich maji svuj vyssi neoddiskutovatelny zamer.

Odpovědět


Barlickou moze byt aj ateizmus

Tomas Habala,2011-12-05 16:00:32

Napriklad, ked clovek v trabloch uvazuje o samovrazde ateizmus mu pomoze a uisti ho, ze je hromadou uhlikovych zlucenin ci uz je zivy alebo mrtvy.

Odpovědět

Ladislav Lang,2011-12-05 14:22:25

Nu což já jim to přeji, já zase nesnáším věřící ... stejně jako všechny ostatní hlupáky, takže vesmir zůstává v rovnováze :-)

Odpovědět

M H,2011-12-05 13:21:38

Tak Vám pěkně děkuji. Krásně jste to zjednodušil.
Jsem ateista a když jsem si přečetl Váš příspšvek, tak jsem zjistil, že mám chuť být doopravdy agresivní.
Mým názorem je, že i tyhle -ismy jsou vlastně náboženstvím. Taky v něco věří...

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2011-12-05 13:45:36

To je Váš omyl. Kromě toho, že přípona -ismus se používá skoro na kdeco, kde se potřebuje vymyslet obecný název pro nějakou skupinu jevů, skupina může být pojmenována externě, tedy její jedinci se nemusejí vědomě vymezovat. A i u těch, kteří se vymezují, jsou ti věřící jen podmnožina.
Osobně se považuji za ateistu, ale nikomu to nevnucuji a snažím se lidi nediskriminovat.

Odpovědět

Martin Kovář,2011-12-05 12:39:25

Podle mého názoru je tento ovlivněn tím, že byl proveden v Americe. V Evropě by pravděpodobně dopadl trochu jinak. A zase jinak by asi dopadl v Asii, třeba v Indii.

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2011-12-05 13:39:59

Rozhodně. USA používá náboženství k uchopení bojového potenciálu svého obyvatelstva k pořádání dobyvatelských výprav. V jejich představách bojují právě podle přání boha.

Odpovědět

No, to neni nic divneho,

Josef Straka,2011-12-05 12:33:48

vetsina ruznych gauneru se programove hlasila a hlasi k ateismu. Viz socialismus nacionalni i internacionalni, soucasna EU-verchuska, ruzni ti zeleni a rudi spasitele sveta, co si mysli, ze nad ne neni, ale pracovat odmitaji. A ateisti jsou druhou nejagresivnejsi skupinou (prvni jsou prislusnici totalitni ideologie, o ktere se nesmi mluvit, tzv. nabozenstvi miru) mezi vsemi lidmi. Takze to neni nic divneho, prosta lidska zkusenost.

Odpovědět


-

Zdeněk Jindra,2011-12-05 13:37:27

Budu hádat: Jste věřící.

Odpovědět


váááážně???!!!

Dagmar Gregorova,2011-12-05 13:39:19

když opomeneme hrůzy násilného obracení na víru v koloniích i mimo nich, pak je zajímavý například fakt, že s nástupem fašizmu byly v Německu zakázány ateistické organisace (1934). Samotný Hitler se vyjádřil proti sekulárně zaměřeným školám a později bylo i sledování protináboženské a proticírkevní propagandy přímo zakázáno.

Nemůžu se obránit myšlence, že vy sám jste živým důkazem, že se vědci ve své studii asi nemýlili.

Jinak je zajímavá tabulka
http://www.adherents.com/misc/adh_prison3.html
podle níž religiozita britské společnosti obecně rámcově odpovídá religiogizitě v britských věznicích.
V roce 2007 se k "non-religion", kde ateisté tvoří jen podskupinu, hlásilo 45 % britských občanů. Ve věznicích bylo pár let předtím ne-religióních 31,9 %.
Je to důsledek církevní propagandy - co je nevěřící, musí být nutně špatné, amorální, hříšné. Nakonec nevíru, tedy nepříslušenství k danému společenství, každá církev považuje za jeden z největších hříchů (jestli ne za největší) a nutne proti němu bojuje. Není těžké domyslet proč.

Odpovědět


Tak to by chcelo aj nejaku štatistiku

Andrej Kučeravý,2011-12-05 13:46:35

Skusil som trochu googliť a našiel som napr. toto: "dostupné štatistické dáta z
krajín celého sveta vykazujú vyššie podiely náboženských veriacich občanov uväznených pre ťažké
prečiny a zločiny, než je ich podiel v celkovej populácii príslušnej krajiny !" (http://slovakia.humanists.net/zlocin_naboz.htm)

Odpovědět


Re:

Vít Výmola,2011-12-05 14:01:32

"Gott mit uns!" - Takové jedno heslo, kde já ho už viděl... ale možná je ateistické, ze?

Odpovědět


opatrně se statistikami !

Ondi Vo,2011-12-05 15:02:11

Pravý pobožný namítne, že v šatlavách je proto tak málo ateistů, protože jsou šikovnější a nedaj se při "páchání" načapat. A když jsou už zabásnutí, tak se honem přihlásí k dominantnímu náboženství, neboť toto nabízí i za mřížemi určitá ulehčení.
Nehledě na theorii, že všemocný a vševidoucí jednoduše NEDOVOLÍ pravému pobožnému "páchat".
A tak si prostý pobožný rozdělí lidstvo na ty "hodné", kteří chodí na náboženství a na ty "špatné", kteří na ně kašlou.

Odpovědět


Re Vit Vymola

Tomas Habala,2011-12-05 15:33:14

Hitler pouzival slovo "Boh" ale nemal na mysli osobneho Boha. "Boh" bola u neho "Vsemohuca sila", ktora je prapricinou tohto sveta. "Gott mit uns" je presne ako Jediho: "Nech ta sprevadza Sila." Hitler bol inak presvedceny a dosledny darwinista. Predpokladal, ze aj v sucastnosti sa clovek vyvija, jeho jednotlive rasy medzi sebou sutazia aby sa najlepsia rasa stala dominantnou a buducnostou celeho ludstva. Ako taka ma samozrejme narok na zdroje planety.
Odporucam vybornu knihu "Proc holokaust" od Jana Hornika, kde je Hitlerov svetonazor rozobrany podrobne.

Odpovědět


Agresivita ešte nie je zločin :-)

Marek Fucila,2011-12-05 15:52:40

Pri čítaní tohto článku mi napadol ten fak, čo spomína pani Gregorová, a síce, že neviera je náboženstvami silne odsudzovaná. Prekvapujúce by bolo, ak by výskum v tomto kontexte priniesol iné závery. Kresťan, ktorý nemá problém s ateistami, nemôže byť dobrý kresťan. (Nehovorím, že nemôže byť dobrý človek.)

Zaujímavé by bolo vidieť ako sú vnímaní ateisti v porovnaní s príslušníkmi iných náboženstiev z pohľadu príslušníkov jednotlivých náboženstiev. Či je napríklad moslim menej alebo viac dôveryhodný ako ateista v očiach žida a podobne.

Čo sa týka argumentu o morálke, tak len veriaci sa boja, že ak by stratili vieru, stali by sa takí zlí, ako vnímajú ateistov. Ak je boh zárukou morálky, a bez neho sú ľudia zlí, tak veriaci človek nemôže byž schopný robiť kvalifikované úsudky o morálke...

Odpovědět


ja len tolkoto ku Vam...

M S,2011-12-05 22:29:11

http://kecy.roumen.cz/roumingShow.php?file=imaginarni_pritel.gif

Odpovědět


No, abych tak shrnul "argumenty" v odpov

Josef Straka,2011-12-06 09:47:44

Jindra: to s tim nema nic spolecneho, ja pouzivam svuj mozek;
Gregorova: nevymyslite vy si tak trosku (nacisti byli programove protikrestansti resp. protikatolicti, neco si o tom prectete). Tomu by nasvedcovalo to, ze se domnivate, ze v Nemecku byl fasismus. To se mylite, v Nemecku byl nacionalni socialismus, to byla uplne jina ideologie nez fasismus. Studujte jeste trosku.
Kuceravy: no, statistiky, u kazde statistiky se musim podivat, z jakych dat, jakou metodikou, kym a za jakym ucelem byla sestavena. Lidi si strasne vymysleji.
Vymola: ze vy se domnivate, z cetby ceske pokrokove literatury, ze Gott mit uns bylo heslo Waffen SS ? Ale to se mylite, prectete si to treba na nemecke Wikipedii, a to je levicacky server.
Ondi Vo: ze vy tak vite, co si "pravy pobozny" mysli ? Nejste vy "pravy pokrokovy", ti mivaji vzdycky jasno, co si kdo mysli a co je pro nej dobre ? Co je to za jmeno, Ondi Vo ?
Habala: dekuji za tip
Fucila: a proc by musel mit krestan problem s ateisty, pokud jsou to slusni lide ? Muj argument byl, ze skoro vsichni gauneri jsou nebo byli ateisti (v dobach, kdy uz ateismus existoval, zhruba tak od konce 18. stoleti), ne ze skoro vsichni ateisti jsou gauneri.
M S: no, kdyz nejsou lepsi argumenty, i maluvka se hodi. Pamatuju si, jak nam souska ucitelka vypravela ve treti tride, deti, Buh neexistuje, soudruh Gagarin byl nahore a nikoho tam nevidel, ze vy jste ten argument slysel taky a verite mu ? Ostatne, jak nas uci prirodoveda, Buh existuje. Pokud nevite jak, prectete si k tomu povidku "Cerny mnich" od Cechova, ta vam to mozna objasni. Nestaci ovsem internetova synopse, tam to neni.

Odpovědět


Re Josef Straka

Marek Fucila,2011-12-06 13:52:46

Preco by mal mat problem krestan s ateistami? No lebo krestansku vieru definuje slovo bozie a zjavenia. Nemam prehlad o Vatikanom schvalenych halucinaciach, ale biblia hovori casto dost jasne. Bozie vyroky, ktore by si mal krestan vziat k srdcu a tykaju sa ateizmu su napriklad tu: http://www.openbible.info/topics/atheism

Napr.:
Matthew 5:22

But I say to you that everyone who is angry with his brother will be liable to judgment; whoever insults his brother will be liable to the council; and whoever says, ‘You fool!’ will be liable to the hell of fire.

Psalm 53:1

To the choirmaster: according to Mahalath. A Maskil of David. The fool says in his heart, “There is no God.” They are corrupt, doing abominable iniquity; there is none who does good.

Nespomina sa priamo pojem ateizmus, ale neviera. V case diktatu biblie sa boh zrejme snazil rozpravat k ludom zrozumitelnejsie, a vynechal tento pojem, hoci vedel, ze ho teraz budeme pouzivat. Alebo slo len o zostrucnenie odkazu? Ateisti su v jednom vreci s tymi, co veria/verili v inych bohov alebo aj toho isteho, ale nespravnym sposobom.

Vychadzam teda cisto z predpokladu, ze krestan sa riadi odkazom biblie (aj ed sa v sucasnosti nastastie (chvala-bohu) neriadi doslovne, a teda nemoze bez zapornych emocii vnimat ludi, ktorych odsudzuje jeho boh.


Co sa tyka toho argumentu, ze SKORO vsetci gauneri su ateisti, zalezi len od vasej definicie slova SKORO. Neviem akym zdrojom verit. Niekde sa pise, ze vo vezniciach v USA je 0.21% ateistov a v beznej populacii 8-16% (http://www.opposingviews.com/i/atheism-rare-among-prison-population, pripadne tu http://board.freedomainradio.com/forums/p/8504/72511.aspx). Ine zdroje budu mat mozno opacne statistiky a naozaj sa mi nechce hladat doveryhodny zdroj, ktory by vam dokazal, ze nie su skoro vsetci gauneri ateisti. Hlavne ak pre mna by zacalo slovo skoro niekde mozno okolo 80%. Ak vobec ste ochotni verit svojmu vyroku, potom by sme sa asi ani nezhodli na relevantnom zdroji...

Odpovědět


Pane Fucilo, asi jste necetl vsechny moje

Josef Straka,2011-12-06 14:53:27

prispevky - bylo toho dost - ale mineni byli nikoliv zlodejickove, ale "velkogauneri" typu rekneme ceskeho Gottwalda, nemeckeho Himmlera, slovenskeho - ted me nikdo nenapada, akorat Husak, ale ten byl ve srovnani s temi dvema pomerne neskodny, ale jiste nejakeho znate, ruskeho Beriji a podobnych typu. Statistiky z veznic jsou tady tudiz pro kocku. Samozrejme bych mohl argumentovat, ze formalni krestan, neridi-li se krestanskou moralkou a tudiz krade, lze a zabiji, neni vlastne zadny krestan, ale to by bylo lacine. Jiste, jsou i taci, ale lidi jsou lidi a zadni svati a stavi casto okamzity prospech nad moralku, kterou treba i jinak hlasaji. Takze jeste jednou, minil jsem "poradne" gaunery, ne bezne kriminalniky. Ti ovsem pro me nejsou poradni krestani, pokud ovsem - jak to vyzaduje katolicka cirkev - neprojevi ucinnou litost (to slovo "ucinna" je dulezite) a nehodlaji se napravit. Jinak nechapu, vy se ridite ve svem zivote presne texty nejakych knih, o kterych casto neni poradne ani znamo, jak se maji vykladat a co presne znamenaji ? Ja teda ne. Stejne tak vase predpoklady, podsouvajici krestanum jakousi imanentni nenavist k ateistum jenom proto, ze to jsou ateisti. Mohl bych rict, ze takoveto uvazovani je pro ateisty dost typicke, coz maji spolecne se svymi spoluateisty - komunisty a nacisty ("tridni boj"). Krestani proste o ateistech vi, ze jsou casto vuci krestanum nenavistni, prolhani a agresivni, a tak si proste davaji pozor. Pravdepodobnost urciteho chovani je proste u teto skupiny vyssi nez u skupin jinych. To je jako kdyz k vam do tramvaje pristoupi skupinka napadne dobre opalenych spoluobcanu. Muzou to samozrejme byt rekneme architekti, co jedou na nejakou schuzku a maji cas se jinak dobre opalovat, ale pro jistotu si date ruku na penezenku. Nevykladejte mi, ze byste to neudelal.

Odpovědět


Panovi Strakovi

Marek Fucila,2011-12-06 17:52:30

Typicka argumentacia krestana je vynechat logiku. Keby aj 500 najhorsich ludi na svete bolo ateistov (podla coho to vobec merat?), tak to nic nehovori o tom, ci su ateisti "druhi najagresivnejsi".

V historii nie som dobry, ale ako sa tu aj polemizuje, Hitler urcite nepatril k typickym ateistom. Stalin mozno. Ich zlo/krutost su tiez dost relativne, nakolko to, co dosiahli by nikdy nedosiahli sami. V kontexte svojej doby boli mozno menej odvazni ako Cingischan. To, co za ich vlady dosiahli ich narody hovori skor vela o tom, ake nebezpecna dokaze byt civilizovana spolocnost. V tom Nemecku zhodou okolnosti krestanska spolocnost. Ktovie kolko dozorcov v koncentracnych taboroch bolo ateistov. Slepe posluchanie prikazov v armade ma vela spolocneho s praktikami cirkvi. Ak je clovek nauceny verit tomu, co sa mu povie a neuvazovat nad realitou, da sa lahko ovladat.

Ako tu pani Gregorova pisala, zakladne moralne zasady su nevyhnutne na to, aby spolocnost vobec fungovala, a ta niet divu, ze sa nimi ludia riadia. Ci veriaci alebo nie. Krestanskych 10 prikazani je chaby pokus o definiciu moralky. Ak by vas zaujimali priklady fungujucich nekrestanskych spolocnosti, precitajte si Dawkinsovu Delusion.

Nenavist jednotlivych skupin podla mna vychadza z prirodzenej xenofobie a je vecou ludskeho usudku nakolko sa nou necha riadit. Krestania hlasaju "miluj blizneho svojho", na druhej strane to tak nedokazu cinit (vid tento clanok). U ateistov by sa teda dala ocakavat opatrnost voci krestanom, u krestanov by clovek cakal, ze budu "prikladne lepsi".

Odpovědět


Slovenský ...

Petr Ba,2011-12-16 07:27:14

Zajímavé jak jste si nevzpoměl na pana Tisa (a jeho soukmenovce) ... jenž v samostatném státě Slováků, založeném na křesťanských hodnotách, umožnil deportace židů a potírání ateistických komunistů. Tuto selektivní paměť a senzitivitu jsem u věřících vždy obdivoval - musí to být docela pohodlné rozdělit si svět na "my" (hodní) a "oni"(zlí).

Odpovědět


Mozna to bylo tim,

Josef Straka,2011-12-16 11:48:24

ze holt Tiso sesel ze spravne cesty, takovych pripadu je spousta. On tak, pokud je mi znamo, ovsem necinil z titulu sveho krestanstvi, ale z titulu sveho Slovactvi. Takze jste trosinku vedle, on to vsechno delal proto, ze byl Slovak, a navzdory tomu, ze byl krestan. Vy premyslite zjevne jako v te anekdote o kradoucim Ivanovi (pokud ji neznate, nekde jsem ji tady uvadel). Kdyz je jeden krestan spatny, jsou spatni vsichni, ze ano. Taky si prectete moji puvodni tezi, kdyz uz chcete opravovat, kde pisu o VETSINE gauneru, jsoucich ateisty, ne ze VSICHNI gauneri jsou ateisti. A nikde nezastavam hloupou tezi, kterou mi vy ateisti neustale podsouvate, ze mezi krestany nejsou zlocinci. Rozumite cesky ? Asi dost blbe. Kdyz uz mi chcete vycitat Tisa - vy jste si taky na spoustu vrazdicich ateistu nevzpomnel, aspon jsem si nevsiml, ze jste tady nejakeho jmenoval, nebo snad ano ?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz