Obyvatelná planeta pozemského typu v soustavě Kepler-22  
Sonda Kepler ulovila první přesvědčivou terestrickou planetu v obyvatelné zóně, vzdálenou 600 světelných let. Je tam doopravdy? Je na ní voda? Má atmosféru? Dá se na ní založit kolonie? Uvidíme.

 

Zvětšit obrázek
Obyvatelný svět Kepler-22b. Kredit: NASA/Ames/JPL-Caltech.

 

Zvětšit obrázek
Loviště sondy Kepler. Kredit: NASA, Wikimedia Commons.

Lovec exoplanet Kepler je teď pro NASA velmi vítaným zřídlem úspěchů a popularity. Pracuje na plné obrátky a minimálně do září 2012 by měl zkoumat cizí světy, bohužel zatím jenom šmírováním z velké dálky. Lidem mise Kepler se povedlo ke konci letošního roku nadělit protivenstvím stíhané NASA pěkný vánoční dárek v podobě zajímavé planety Kepler-22b, která je podle všeho docela podobná Zemi a ještě navíc obíhá rodnou hvězdu v obyvatelné zóně. Jinými slovy, teoreticky by na jejím povrchu měla být kapalná voda, pro nezřízené optimisty pochopitelně plná blyštivého mimozemského života.

 

Není samozřejmě tak úplně pravda, že by to byla úplně první známá terestrická exoplaneta v obyvatelné zóně, tento primát podle všeho drží pozoruhodný svět Gliese 581d, planeta nejméně 5,6 krát těžší než Země, obíhající slavného červeného trpaslíka v souhvězdí Vah. Na kraji obyvatelné zóny je zřejmě i planeta GJ 1214 b, také u červeného trpaslíka, tentokrát v souhvězdí Hadonoše. Je asi 6 krát větší než Země, možná má atmosféru a skoro určitě ji pokrývá nezměrný oceán. Doposud nejvěrohodnějším dvojčetem Země v hlubinách vesmíru byla planeta HD 85512 b (čili Gliese 370 b), 3,6 krát větší než Země, taktéž na okraji obyvatelné zóny, tentokrát obíhající oranžového trpaslíka v souhvězdí Plachet. Titul Dvojče Země teď ale přebírá právě úlovek sondy Kepler a to se vší parádou.

 

 

Zvětšit obrázek
Systém Kepler-22 vs Sluneční soustava. Obyvatelné zóny zeleně. Kredit: NASA/Ames/JPL-Caltech, Wikimedia Commons.

 

Zvětšit obrázek
Lovec planet Kepler. Kredit: NASA

Hvězda Kepler-22 je totiž prvním žlutým trpaslíkem spektrální třídy G, zahrnující i Slunce, u kterého se v obyvatelné zóně našla terestrická planeta. Objevená planeta Kepler-22b je mezi planetami v obyvatelné zóně zároveň Zemi nejpodobnější velikostí, její poloměr přesahuje pozemský jenom 2,4 krát. V NASA ještě nevědí, jak je tahle planeta hmotná a z čeho vlastně je. Není prý vyloučeno, že by mohla mít relativně maličké kamenné jádro obklopené celoplanetárním oceánem. Ale i tak mají velikou radost. Slušně jim přálo štěstí, protože sonda Kepler zachytila tranzit, čili přechod téhle planety přes kotouč její hvězdy poprvé v roce 2009, pouhé tři dny po zahájení měření. Třetí pozorování zase proběhlo těsně před poruchou sondy kolem loňských Vánoc.

 

Soustava Kepler-22 leží na pomyslných hranicích souhvězdí Labutě a Lyry, ve vzdálenosti zhruba 600 světelných let od nás. Její hvězda je něco málo menší a chladnější než Slunce a dotyčná planeta ji zároveň obíhá o něco blíže, než Země Slunce. Stihne to jednou za 290 dní. Dohromady nám to dává velmi zajímavý obrázek. Na planetě Kepler-22b by mělo být příjemně. Pokud nedisponuje rozumnou atmosférou, taky by na jejím povrchu mělo být v průměru snesitelných mínus 11 stupňů Celsia. Pokud ale má atmosféru podobnou pozemské, v níž se podobným způsobem uplatňuje skleníkový efekt, tak bychom si tam lebedili v průměrných plus 22 °C. Planeta se teď nejspíš stane žádaným terčem lovců mimozemských milostných vzkazů ze SETI i dalších detailních pozorování.

 

 

Zvětšit obrázek
HD 85512 b ze souhvězdí Plachet. Kredit: L. Calçada, ESO.

 

 

Zvětšit obrázek
Země, 9krát těžší superZemě a Neptun. Kredit: Aldaron, Wikimedia Commons.

NASA v únoru 2011 oznámila, že Kepler vystopoval 54 planet v obyvatelných zónách příslušných hvězdných systémů. Dnes jich je jenom 48, protože lidé kolem Keplera zpřísnili definici obyvatelné zóny. Kepler-22b je teď první z nich, která byla potvrzena dvěma dalšími tranzity a pozorováním Spitzerova infračerveného vesmírného dalekohledu ve spolupráci s pozemními observatořemi. Pokud se s Keplerem nestane něco strašlivého, tak je tohle jenom úplný začátek, pouhá špička ledovce. K prosinci 2011 má už Kepler na kontě celkem 2336 kandidátů na cizí planety. Z nich bylo sice zatím potvrzeno jenom 29, vše ale nasvědčuje tomu, že falešných zásahů bude méně než 10 procent. V příštích měsících nás tedy čeká doslova záplava exoplanet a to vše jenom z vcelku malého kousku oblohy, který Kepler obsáhne. Je nanejvýš vzrušující, že mezi novými kandidáty dramaticky přibylo planet podobných Zemi, kterých očekáváme 207 a také 680 super-Zemí, tedy planet o hmotnosti mezi 2-5 až 10 násobkem Země, což předčilo mnohá očekávání. Mléčná dráha je podle všeho prošpikovaná (teoreticky) obyvatelnými planetami!


Prameny: NASA News 5.12. 2011, Science NOW 5.12. 2011, Wikipedia (Kepler-22b).

Datum: 08.12.2011 14:30
Tisk článku

Související články:

Nové simulace počítají s jadernou planetární obranou proti balvanům z vesmíru     Autor: Stanislav Mihulka (26.12.2023)
Podivný svět K2-18 b: Něco je ve vzduchu     Autor: Tomáš Petrásek (04.10.2023)
Kdy se ve vesmíru objevily na planetách první kontinenty?     Autor: Stanislav Mihulka (21.09.2023)
Kde jsi, devátá planeto?     Autor: Dagmar Gregorová (12.09.2023)
Objevené obyvatelné exoplanety neudrží mohutnou biosféru     Autor: Václav Diopan (02.11.2021)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz