Pirátské satelity proti cenzuře internetu  
Hackeři chtějí odpovědět na všudypřítomné snahy cenzurovat internet zprovozněním vlastní globální komunikační sítě. Máme na dosah necenzurovatelný internet z vesmíru?

 

Zvětšit obrázek
Chaos Communication Congress, Berlín 2011. Kredit: Christoph Hammann.

 

Internet, nepopiratelný zázrak postmoderní doby, už stačil naštvat mnohé korporace, zájmové organizace i vlády. V poslední době jsme svědky mohutného nástupu všemožných snah o cenzuru světa internetu. Autoritativní režimy chtějí izolovat svobodomyslné občany, umělečtí průmyslníci by zase rádi vrátili staré dobré časy pohádkových zisků. V USA teď na plné obrátky zuří bitva o zákon zavádějící drakonickou ochranu autorských práv SOPA (Stop Online Piracy Act), který by v případě schválení v navrhované podobě dramaticky zasáhl celý internet. Ať už boj lobujících majitelů autorských práv s volnomyšlenkářským internetem o tento zákon dopadne jakkoliv, světová síť se určitě změní.

 

Zvětšit obrázek
Nick Farr, titulovaný jako ministr financí hackerského prostoru HacDC. Kredit: Nick Farr, hackerspaces.

V této rozjitřené atmosféře se na konci prosince 2011 v Berlíně sešla 28. výroční hackerská konference Chaos Communication Congress, letos s mottem „28C3 – behind enemy lines“. Organizuje ji Chaos Computer Club, seskupení německy mluvících hackerů, kteří připravují pestrou směsku přednášek a workshopů, zahrnujících nejrůznější technická a také politická témata. Slavnou součástí tohoto setkání je „hack center“ - obrovská laboratoř pro stovky nerdů testujících nejmodernější technologie a software.

 

V Berlíně mnozí hackeři vyjádřili obavy o osud svobodného internetu. Věří, že lidé mají nezpochybnitelné právo na komunikaci, která ostatně stojí za veškerým rozvojem lidské vědy a technologií. Známý hackerský aktivista Nick Farr a jeho spolupracovníci připravují projekt hackerské světové sítě Hackerspace Global Grid, nouzové infrastruktury, která by umožnila uživatelům zůstat online v případě rozsáhlé přírodní katastrofy, ekonomického kolapsu anebo drtivého útoku administrativ na běžný internet. Hackeři by rádi zprovoznili vlastní vesmírný program a zkonstruovali levná komunikační zařízení, která by spolupracovala s hackerskými satelity. V současné době prý intenzivně pracují na protokolech a zabezpečení komunikace mezi pozemními stanicemi a satelity a také na funkčním prototypu vlastní pozemní stanice.

 

Zvětšit obrázek
Prosadí se hackeři na oběžných drahách? Kredit: ESA.

Určitě to nebude jednoduché, ale není vyloučené, že se jim to podaří. Několika skupinám amatérů se už povedlo dostat levné komunikační družice na oběžnou dráhu, i když obvykle ne nadlouho. Oběžná dráha je ale stále dostupnější a tento trend bude podle všeho pokračovat. Lidé kolem projektu Hackerspace Global Grid spolupracují s německou vesmírnou výzkumnou iniciativou Constellation, která zahrnuje nadějné studentské projekty. Pokud plány hackerů vyjdou, tak by rádi v dohledné době nabízeli ke koupi pozemní stanice ke komunikaci s hackerskými satelity za obnos kolem 100 eur. Farr a spol. očekávají, že už na příští konferenci 29C3 předvedou fungující pozemní komunikátory.

 

Zvětšit obrázek
28C3 – behind enemy lines. Kredit: dajmonpills, Flickr.

Ne každý ale sdílí jejich optimismus. Alan Woodward, expert na bezpečnostní otázky kyberprostoru z University of Surrey, varuje, že i když jednotlivé státy planety Země zatím přímo nevládnou v kosmickém prostoru, kterýkoliv technologicky dostatečně vyspělý režim by mohl na hackerské satelity zaútočit. Na druhou stranu, v posledních letech jsme svědky toho, že i hackeři disponují nezanedbatelnou údernou silou, zvláště pokud se sjednotí a případný útok na jejich družice by takřka jistě vyvolal koordinovanou odpověď. Její důsledky by mohly být docela zničující. Každopádně, ponecháme-li stranou nejčernější scénáře, tak by v našem splašeném světě nebylo špatné mít k dispozici nějaké záložní sítě pro případ nouze.

 

Prameny: BBC News Technology 4.1. 2012, Wikipedia (Stop Online Piracy Act, Chaos Communication Congress).

 

Datum: 07.01.2012 23:40
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz