Alternativní medicína má problém  
Connecticutská universita obeslala více než deset vydavatelství s upozorněním, že jejich pracovník profesor Dr. Dipak Das podváděl. Vědecké práce propagující ajurvédu a prodlužování života jsou podvrhem. Léčba rakoviny výtažkem z hroznů, napravování umdlévajícího srdce česnekem také zřejmě stojí na vodě.

 

 

Zvětšit obrázek
Která z doporučení stojí na podvodu?

Dobře se to čte, když se v úvodu článku uvede, že základem jsou poznatky alternativní medicíny z Indie z doby před 4500 lety. A když se zdůrazní jak Staří Hindové ve svých lékařských knihách velebili “darakchasava” (kvašenou šťávu z červených hroznů) a podtrhne se to textem z Bible o červeném vínu jako „daru Božím“, pak už ve schopnosti hroznového džusu léčit neduhy všeho druhu uvěří hodně lidí. Dipak Das v této víře dospěl tak daleko, že pracné získávání dat na podporu tradovaných pravd začal považovat za ztrátu času.

 

 

Zvětšit obrázek
Profesor Dipak K. Das, PhD, (Kredit: UConn)

V omluvné zprávě university se píše o výsledcích interního šetření z něhož vyplynulo, že pan profesor  podváděl nejméně sedm let a že lze dokázat falzifikaci ve 145 případech. Zatím. Ještě není jasné do jaké míry vyrábění a překrucování výsledků pokusů ovlivnilo celkový závěr a vyznění jeho vědeckých publikací, ale i to by časem mělo vyplout na povrch, protože americký úřad bdící nad čestností ve výzkumu (U.S. Office of Research Integrity) již zahájil nezávislé prověřování výsledků. 

 

Ředitel Výzkumného kardiovaskulárního centra svéráznou podporou ajurvédy připravil svému chlebodárci (University of Connecticut) ostudu, která se bude dlouho skloňovat. Protože jde o uznávaného vědce s mnoha oceněními, dostala důvěra veřejnosti ve vědu hodně na frak. Stahovat a dementovat vědecké články bude zřejmě jedenáct vědeckých časopisů a vrásky na čele se asi udělají i těm, kdož uvěřili příbalovým letákům a utráceli za léky z oblasti alternativní medicíny.

Zvětšit obrázek
Na místo ředitele Kardiovaskulárního centra University of Connecticut School of Medicine ve Farmingtonu asi bude brzo vypsán konkurz. (Kredit: UConn)

Universita přišla o 890 000 dolarů, které jeho pracoviště získalo z federálních grantů na pokračování "výzkumu" Dr. Dase. Musí odmítnout i další finanční podpory na činnost jeho kardiovaskulárního centra. Židle na kterou usedl v roce 1984 a na níž v roce 1989 získal definitivu, asi bude brzo volná. Universita zahájila odvolací řízení, předat se vyrozumění Dasemu, ani získat jeho vyjádření k této kauze se nepodařilo, není k zastižení. Tristní na této kauze je, že nebýt anonymního udání, které na podvod s vymyšlenými daty upozornilo, asi by pan profesor dál požíval té nejvyšší společenské důvěry a lékaři by se ve své praxi řídili výsledky pramenícími z jeho „objevů“.

 

Profesor Dipak K. Das je autorem a spoluautorem mnoha vědeckých a široce citovaných publikací. Nad tím, jak to nyní udělat s produkty podvodníka, aby to co nejméně poškodilo vydavatele, si hlavu lámou editoři i takových periodik, jakými jsou například: FEBS Letters, American Journal Physiology,  Heart Circulatory Physiology, Cardiovascular Ressearch, Journal of Molecular and Cellular Cardiollogy, Cellular and Molecular Biology, Annals of the New York Academy of Sciences - Sborník americké akademie věd, Drugs Experimental Clinical Research, Cell Biochemistry and Biophysics, Pharmacolology, a další.

 

Zvětšit obrázek
Resveratrol (trans–3,4,5–trihydroxystilben) asi nebude takovým všelékem, jaký z něj udělal profesor Dipak K. Das.

Rozsah podvodů je tak velký, že vyznat se v tom, které závěry  vědeckých prací jsou zmanipulované a bezcenné a které ne, by v tuto chvíli nedokázal asi ani sám autor. Bude dobré se k jeho pracem i k těm, na nichž se nějakou formou podílel, po čase vrátit.  Určitě jich hodně bude zopakováno. Nikdo nebude chtít aby stín  manipulace padl i na jeho hlavu. Do doby, než opakované testy udělají za Dasovým mistrovským dílem definitivní tečku, bude dobré téměř zázračné působení resveratrolu, „dokázané“ na  obézních myších, jimž přídavek této substance z červeného vína  prodlužoval život, brát tak trochu s rezervou. Rozumnější asi bude si místo alternativního léku koupit třeba i jen obyčejnou Frankofku. Když ne život, tak ta prodlouží aspoň dobrou náladu. Co je pravdy na tom, že výtažkem z hroznových slupek či česnekem lze zvládnout ischemickou chorobu srdce, atherosclerózu a srdeční arytmii, čímž se Dr. Das stal mezi „alternativci“ celosvětově uznávanou kapacitou, se asi teď nebude chtít nikdo vyjadřovat. Jak rychle z příbalových letáků přípravků alternativní medicíny zmizí dobrozdání opírající se o výzkumné závěry podvodníka, si také netroufáme odhadnout.     

 

Datum: 17.01.2012 08:49
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz