Palivové články v bazénu čtvrtého bloku jsou nepoškozené  
Z areálu jaderné elektrárny Fukušima I přišla další dobrá zpráva. Společnost TEPCO prozkoumala bazén s vyhořelým palivem čtvrtého bloku podvodní kamerou. Zjistilo se, že konstrukce ani články poškozené nejsou. To by mělo usnadnit vyčištění bazénu od popadaných trosek a příští rok bude možné články vyzvednout a odvézt.

 

Zvětšit obrázek
Průběh snímání vnitřku bazénu s vyhořelým palivem. Kamera byla ponořena zhruba jeden metr pod hladinu. Odhad hloubky určovalo spuštěné lanko se značkami. Samotné palivové články jsou na dně bazénu a výška do jaké jsou poskládány dosahuje 4,7 m. Na hladině plave ponton, který brání dalšímu padání nečistot. (Zdroj TEPCO).

V minulém přehledu  událostí ve Fukušimě a jejím okolí se psalo i o úspěšném vyčištění vody v bazénu s vyhořelým palivem čtvrtého bloku od radioaktivity. Podařilo se také odstranit sůl, která se do bazénu dostala při chlazení mořskou vodou. To bylo důležité, neboť sůl ráda způsobuje korozi. Částečně se podařilo odstranit i trosky, které do bazénu napadaly po vodíkové explozi. K té na čtvrtém bloku došlo hned v prvních dnech havárie. Úklid začal spuštěním „pontonu“ na hladinu bazénu. Ten zabránil dalšímu nechtěnému „plnění“ bazénu. Z rozmístění trosek a míry poškození v různých místech čtvrtého a pátého patra čtvrtého bloku se dalo vyčíst, že exploze nesouvisela s palivem v bazénu ale že příčinou byl skutečně vodík, který se tam dostal společným větracím systémem třetího a čtvrtého bloku (podrobněji zde).

 

V okolí bazénu radioaktivita stále klesá. Přínosem v dalším postupu prací je spuštění kamery a informace o stavu konstrukcí a palivových článků v bazénu. Naštěstí se ukázalo, že články jsou nepoškozené. I když je v bazénu plno všelijakých trosek, je to potěšující zpráva.  V bazénu čtvrtého reaktoru je umístěno nejvíce palivových článků, je jich 1535, a jsou nejčerstvější. Vyzvednutí a odvezení palivových článků z tohoto bazénu bude zřejmě první etapou likvidace zničených bloků. Začne se čistěním bazénu, bude následovat oprava zavážecího stroje a přepravního systému pro přepravu vyhořelých článků. Vše by se i díky dobrému stavu konstrukcí a článků v bazénu, mohlo podařit v tomto roce. V dalším by se  čtvrtý bazén mohl zcela vyprázdnit.
Společnost TEPCO uveřejnila dvě videa sestřihaná se záznamů kamery. První kratší je pohled do bazénu se značkami ukazujícími hloubku. Záběr ukázal, že viditelnost ve vodě je zhruba pět metrů.

video1


Na druhém videu kamera skenuje stav nosných konstrukcí na dně bazénu a palivových článků v nich. Konstrukce, do kterých jsou články zasunuty, se zdají být padajícími troskami nepoškozené.

video2


 

Zvětšit obrázek
Jeden z úniků vody se musel řešit i u přechodné nádrže u východní strany druhého bloku (zdroj TEPCO).

V posledních týdnech se pracovníci v jaderné elektrárně potýkali se dvěma problémy. Prvním byl růst teploty v jednom místě uvnitř kontejnmentu druhého reaktoru, kde stoupla teplota z hodnoty pod padesát stupňů až k téměř sedmdesáti stupňům. Zvýšením množství dodávané vody a úpravou systému jejího vstřikování se tento problém podařilo vyřešit. Další problém vzniká kvůli extrémně chladnému počasí, které způsobuje zamrzání a poškozování systémů, které zajišťují přepravu vody. Je tak třeba vše kontrolovat, opravovat případná poškození a likvidovat úniky vody. I zde se po nárůstu v minulém měsíci počet úniků snižuje. Zamrzání systémů se daří předcházet.
Prozkoumání bazénu čtvrtého bloku je významným krokem, který přibližuje reálný začátek práce na likvidaci havarované elektrárny. V přípravě je již návrat obyvatel do zakázané zóny, ale tomu se bude věnovat až v další článek.

 

Datum: 10.02.2012 19:17
Tisk článku

Související články:

Fukušima na prahu roku 2013     Autor: Vladimír Wagner (30.12.2012)
Zpráva komise japonského parlamentu o havárii ve Fukušimě I     Autor: Vladimír Wagner (15.07.2012)
Konec léta ve Fukušimě     Autor: Vladimír Wagner (27.08.2011)



Diskuze:

díky

Ivo Přikryl,2012-02-10 21:16:54

Díky pane doktore, že o problemetice stále informujete.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz