Robotičtí avataři pro bitvy budoucnosti  
Američtí vojenští vizionáři agentury DARPA spouštějí program myslí ovládaných robotických náhradníků, kteří jako by z oka vypadli Cameronovým avatarům. Bude se jim dařit lépe, než přerostlým modráskům na měsíci Pandora?

 

Zvětšit obrázek
Organický avatar Jamese Camerona. Kredit: 20th Century Fox.

Agentura amerického ministerstva obrany pro výzkum pokročilých obranných projektů, čili slavná DARPA, pokračuje i v roce 2012 ve velkém stylu. Inspiraci přitom hledá na pozoruhodných místech. Její vývojáři se očividně dívají na hollywoodské sci-fi trháky, jako je Avatar Jamese Camerona, a při sledování přestřelek ve 3D generují zajímavé nápady. Mimo jiné se jim zalíbila technologie avatarů, laboratorně vypěstovaných chimérických bytostí, kombinujících DNA lidí a modrých indiánů Na’vi, které pak na dálku zcela ovládají lidští operátoři. Invalidní vysloužilec Jake Sully a další lidé přenášejí své vědomí do promodralých avatarů, prohánějí se cizozemskou přírodou a nakonec v nich bojují, bohužel ale na poněkud nesprávné straně. Mohlo by něco podobného fungovat v blízké budoucnosti na Zemi?

 

Zvětšit obrázek
Blíží se už jejich čas? Kredit: Warner Bros. Columbia Pictures.

V DARPA to vidí velmi optimisticky. Vojenští vizionáři minulý týden (2012) ohlásili, že ze svého rozpočtu na rok 2013, který činí 2,8 miliard dolarů, věnují 7 milionů na program Avatar. Bitevní pole budoucnosti by tak kromě létajících robotických dronů všeho druhu či čtyřnohých robotických nosičů AlphaDog, které vyvíjí pod taktovkou DARPA v Boston Dynamics, mohli oživit i skuteční avataři, tedy nikoliv organické, ale robotické povahy. Tito dvounozí terminátoři se vzdáleným lidským mozkem by v případě úspěchu celého projektu mohli převzít minimálně část vojenských operací, které i v 21. století doposud musela odpracovat relativně zranitelná pěchota. Avataři by bojovali v nepřehledném městském prostředí, zajišťovali budovy, obsazovali a čistili dobyté území a vykonávali strážní službu. Jejich nasazení by rozhodně prakticky vyloučilo lidské ztráty mezi pěchotou, snad jen s výjimkou příliš bujaře slavících operátorů.

 

 

Zvětšit obrázek
AlphaDog od Boston Dynamics. Kredit: Boston Dynamics.

Zní to jako zázrak, ale pokud by se tohle DARPA v dohledné době povedlo, velmi pěkně by tak naplnili účel svého vzniku, k němuž došlo v roce 1958, během šoku z výsměšného pípání sovětského Sputniku. Tím účelem je snaha udržet technologický náskok ozbrojených sil Spojených států a už nikdy nepřipustit ostudu jako se Sputnikem. Právě ve vojenských robotických technologiích by se přitom podobné překvapení mohlo uskutečnit. Není žádným velkým tajemstvím, že vojenské programy, využívající některý druh robotických technologií, běží ve více než 40 zemích zbrojícího světa. Ne vždy je přitom jasné, jak jsou v té které zemi už daleko.

 

 

Zvětšit obrázek
Izraelský dron IAI Heron v Nevadě. Kredit: US Army, Wikimedia Commons

Asi také nepřekvapí, že robotičtí avataři už mají i své odpůrce. Dálkově řízení vojenští roboti jsou sice skvělá věc, ale jejich tvůrci by si měli pouštět Cameronův Avatar až do konce. Co kdyby se těžce vyzbrojeného avatara zmocnilo šílenství, nezávislý hacker, vzbouřená umělá inteligence anebo vojáci některého protivníka? V DARPA jistě budou myslet i na podobné eventuality. Na druhou stranu, úspěšná technologie avatarů by se mohla stát fantastickým průlomem v herním světě. Kdo by nechtěl myslí řídit robota, nebo ještě lépe, s takovým robotem devastovat své kamarády?


Prameny:

Wired online 16.2. 2012, Wikipedia (DARPA, Avatar – 2009 film)



AVATAR - svět za hranicemi naší fantazie, ukázka,  (režie James Cameron):

 

Datum: 25.02.2012 21:03
Tisk článku


Diskuze:

Avatar

Martin Tůma,2012-02-28 13:24:30

Ja bych rekl, ze jako u vseho narazime na jeden podstatny problem - energeticky zdroj. Puvodne elektricti roboti - vsechno prechazi na klasicke spalovaci motory, nic jine jim neda dost sily. Americane pouzivaji celou radu pozemnich bojovych robotu - od PackBotu az po projekt SMSS viz zde:http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=5817
Velmi dulezita bude u noveho stroje interakce clovek stroj pro orientaci v bojove situaci. Tedy stereo videni a presny stereo zvuk + prenos nejaky hmatovych vjemu, to podle mne bude zaklad programu pro rok 2013, protoze nejake to roboticke udelatko co nasadi svuj zelezny krcek za marinaka se zbastli pomerne snadno.

Odpovědět

kolikpak to žere nafty, takový bojovník ?

Antonin Stefka,2012-02-27 11:33:10

to by mne tedy těžce zajímalo, nikdo jiný než lidé a koně není schopen válčit s mizernou logistikou

Odpovědět

Začnu se bát,

Barak Obava,2012-02-27 09:55:58

až budeme mít bezchybné překladače přirozených jazyků. Do té doby nemá moc smysl mluvit o umělé inteligenci. Zatím jsou to jenom dálkově ovládané hromady šrotu, po nějaké inteligenci v tom není ani stopa.

Odpovědět

Kdy bude zadání splněno a lidé budou méně

Josef Hrncirik,2012-02-26 18:33:51

úspěšní než roboti. Nedá se pro to natisknout více peněz?

Odpovědět

a jak se daří ovládat mysl přes média?

Josef Hrncirik,2012-02-26 14:01:45

Odpovědět

Výborne to popísal napríklad

Roman Halaj,2012-02-25 21:28:55

Stanisław Lem - Mír na Zemi,
Brian Herbert & K.J. Anderson (pred)pokračovania Duny
a mnohí ďalší autori

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz