Skateboard ovládaný myslí  
Firma honosící se označením „Texaská základna chaotických měsíčních laboratoří“ budí pozornost nejen svým názvem. Začátkem roku představila produkt Kinect-controlled skateboard - motorové „prkno“, které se jezdec řídí pomocí pokynů svých paží. Nyní jej dovybavila čelenkou, která snímá řidičovy úmysly přímo z povrchu jeho hlavy.


 


Kouzelný koberec to ještě není, ale stačí se zamyslet a vaše prkno vás tam doveze. Asi tak lze s jistou mírou nadsázky charakterizovat nový skateboard. Je osazen tabletem Samsung s operačním systémem Windows 8 a jako pohonná jednotaka mu slouží 800 watový elektromotor. S doplňkem, který vypadá jako sportovní sluchátka s mikrofonem, reaguje na jezdcovy úmysly. Lze říci, že řidič svůj dopravní prostředek diriguje představami.


 

Zvětšit obrázek
www.chaoticmoon.com

Podle slov tvůrců je základem řídícího systému headset, který snímá mozkové vlny. V praxi to prý funguje tak, že stačí, aby se uživatel soustředil na bod, kam se míní dostat. Do jisté míry lze ovlivnit i jak rychle chce jet. O zbytek se prý už postará skateboard. Zařízení snímající mozkové vlny tvůrci skateboardu nevymýšleli sami. Vypůjčili si ho od firmy Emotiv, která se zaměřuje na ovládání počítačů snímáním pokynů z mozku (EPOC).  Jejich headset zprostředkuje přenos signálů (mozkových vln) do tabletu, kde software signály zpracuje, vyhodnotí a předá pokyn elektromotoru. Lze tak ovládat rychlost jízdy i brždění. Když se jezdec rozhodne prkno zastavit, nepotřebuje k tomu žádné tlačítko, ani rozhazovat rukama do patřičných gest. Stačit k tomu prý pouhé pomyšlení na místo, kde chce zastavit.

 

Podle slov tvůrců je přesouvání z místa na místo sledem soustředění se na nová a nová místa příjezdu. Tým Chaotických měsíčních laboratoří nemá v úmyslu svůj skateboard komercionalizovat. Naopak hodlá open-source kód dát k dispozici všem zájemcům k jeho vylepšování. Podle vyjádření generálního manažéra Whurley CNETa poskytnou i iformace o použitých materiálech a nákladech na výrobu.


VIDEO: Skateboard společnosti, jejíž mottem je slogan: „Myslíte a proto to je možné“.

 


Pramen:  Chaotic Moon Labs http://www.chaoticmoon.com/company/

Datum: 27.02.2012 10:51
Tisk článku

Související články:

Jakým tlakem tučňáci vystřelují své výkaly?     Autor: Josef Pazdera (12.07.2020)
Princip "mokrého psa"     Autor: Josef Pazdera (26.10.2010)



Diskuze:

trocha fyziky o jíždění

Josef Hrncirik,2012-02-28 21:15:50

800 W elmotor (více než koňská síla a vlastně špičkový výkon cyklisty ve spurtu) je také poháněn myšlenkou nebo FV? (nebo to samozřejmě jezdí na Li + O2). Typuji to jen na max. 60km/h. Traktory to předjede i zprava.
Jsou brzdy dublovány alespoň hlasovým ovládáním?

Odpovědět

To snad ne ...

Petr Klíma,2012-02-28 15:54:15

Jako řidič, se řízení vozidla musíte plně věnovat !!! Žádné rozptylování. Z toho jsou potom nehody. Třeba přejedete slečnu a pak do konce života nesete následky. Oba.

;-)

Odpovědět

co se stane, když se podívám na vedle jedouci sl.?

Josef Hrncirik,2012-02-28 09:03:11

Odpovědět


Jirka Matyas,2012-02-28 09:58:57

Když už musíte koukat vedle, pak raději na paničky, mají s řízením větší zkušenosti.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz