LSD silnou zbraní proti alkoholismu  
Meta-analýza šesti studií vlivu LSD na alkoholiky ze starých dobrých padesátých let dává váhu psychedelikům coby medikamentům proti závislostem. Stojíme před bodem zlomu boje proti alkoholismu?

 

Zvětšit obrázek
LSD pro klubové dobrovolníky. Kredit: Psychonaught, Wikimedia Commons

Je to už dávný příběh, ale i v dnešním neklidném světě z něho mrazí. Je k neuvěření a zároveň nadmíru poučné, jak hluboce může fanatismus zabít nadějný výzkum. Řeč je o psychedelických látkách, které fungují jako nejjemnější sorta halucinogenů. V 50tých letech je objevili psychiatři coby extrémně zajímavý nástroj své profese.

Zvětšit obrázek
Teri Krebs a Pål-Ørjan Johansen. Kredit: Ole Morten Melgård.

Velkou slávu si tehdy vydobyl velmi účinný diethylamid kyseliny lysergové, známý jako LSD. Mnozí jej tehdy používali při léčbě bolestí, včetně děsivých šlehavých bolestí hlavy (cluster headache), pro nevyléčitelně nemocné, například ve finálním stádiu rakoviny, při léčbě duševních chorob, a také k simulaci jejich příznaků lékaři ze studijních důvodů, k přivolání spirituálních zážitků, pro zesílení kreativity a také k potlačování závislosti na alkoholu. Podle kusých zpráv z 50tých let napravilo LSD až 50 procent alkoholiků, tedy pětkrát víc, než kolik vykazovali Anonymní Alkoholikové, známé mezinárodní hnutí za střízlivost. To by dělalo z LSD takřka zázračný medikament proti velmi tuhé závislosti. Nakolik tomu ale můžeme věřit?

 

Válka proti drogám je snad už konečně prohraná a tak i plátky jako Nature mohou referovat o zajímavé studii neurovědkyně Teri Krebs a klinického psychologa s pozoruhodným křestním jménem Pål-Ørjana Johansena, obou z Norwegian University of Science and Technology v Trondheimu. Je to vlastně vůbec první důkladná meta-analýza, zkoumající klinické experimenty s působením LSD na alkoholismus. Badatelé se během této sondy do dávno zaniklého světa bezstarostných barevných vizí prohrabali tisíci záznamů z celkem 6 experimentů. Tehdy se jich zúčastnilo 536 dobrovolníků, přičemž 59 procent z těch, co dostali LSD, omezilo popíjení alkoholu. Mezi lidmi, kteří požili placebo, to bylo jenom 38 procent. Podle Krebsové je to až překvapivě jasný a zřetelný signál. Problémem studií z oné doby totiž obvykle bývá nedostatečný počet účastníků, který omezuje statistickou sílu získaných dat. Promyšlená meta-analýza tento zádrhel poměrně elegantní řeší, protože je najednou řeč o více než pěti stovkách pokusných osob.

 

Zvětšit obrázek
Škodlivost versus riziko vzniku závislosti. LSD s psilocybinem s přehledem nejméně rizikové. (Kredit: R.S. Gable, Thundermaker, Wikimedia Commons)

Upřímně řečeno to není zase až tak velké překvapení. Už delší dobu se potvrzují poznatky z dob před protidrogovými válkami o působivých účincích halucinogenů vůči nejrůznějším závislostem. V současné době renesance výzkumu psychoaktivních látek se studují i terapeutické účinky pralesní halucinogenní směsi ayahuascy, psilocybinu z magických lysohlávek a také velmi nadějného ibogainu, psychoaktivní substance z tropického keře ibogy. První výsledky jsou v mnoha směrech přinejmenším slibné, byť je seriózní výzkum halucinogenů stále mnohými odsuzován.

 

Zvětšit obrázek
Pomohou halucinogeny i batolatům alkoholikům? Kredit: http://jan.zlatylist.org, Wikimedia Commons.

Jak je možné, že psychedelika potlačují závislosti a to často už jedinou dávkou? Odborníci zatím jenom rozpačitě krčí rameny. LSD a další halucinogeny ovlivňují receptory pro serotonin i jiné neurotransmitery, což očividně zasahuje do chemie nervové soustavy a může to nějakým způsobem na molekulární úrovni narušit bludné kruhy závislosti. Někteří odborníci připisují vliv psychedelik na mozek k efektu sněžící koule (snow globe). Psychedelický trip podle nich zatřese mozkovými spoji jako když rozvíříte sníh ve skleněné kouli a mozek se pak příznivým způsobem zregeneruje. Každý, kdo má osobní zkušenost s nějakým halucinogenem ale bude jistě souhlasit, že jde především o hraniční či spirituální zážitek, který psychonautovi kromě pozorování skotačících barevných pseudohalucinací a komunikace s předměty také umožní podívat se na sebe z jistého nadhledu, položit si otázky, jaké si obvykle nepokládá a také si je určitým způsobem prodiskutovat. Kupodivu jen tohle někdy stačí k nadechnutí a rozetnutí závislostí, ať už jsou jakékoliv. A opravdu to funguje.

 

Látky jako LSD navzdory svému řazení mezi „drogy“ podle odborníků prakticky žádné závislosti nevyvolávají a není ani divu, jde o natolik komplikovaný zážitek, že si lze jen velmi těžko představit psychonauta, který se sotva otřepe a hned se dožaduje dalšího tripu. Odborníci se také shodnou, že právě LSD patří k těm nejméně toxickým psychoaktivním látkám. Ani jeho užívání není pochopitelně zcela bez rizika a rozhodně není pro každého, zdá se ale, že LSD by přece jen mohla čekat legální budoucnost v psychiatrické praxi.


 

 

 

Prameny:

Nature News 9.3. 2012, Journal of Psychofarmacology online 8.3. 2012, Wikipedia (Lysergic acid diethylamide).

Datum: 14.03.2012 06:38
Tisk článku


Diskuze:

Lukasi

Josef Skramusky,2012-03-18 21:56:57

Z Vašich příspěvků je vidět, že Vás XY letá konzumace marihuany připravila především o schopnost se srozumitelně vyjadřovat. Mimochodem pokud naznačujete, že vykoření onoho prvního jointa Vás přivedlo k XY leté závislosti, pak jste opravdu VELMI VELMI slabá osobnost.

Jako obvykle nemohu s Vámi souhlasit. Prohibice, potažmo kriminalizace na místě není. Já alespoň zastávám názor, že stát by mi měl zasahovat do života co nejméně. Měl by samozřejmě zajišťovat mou ochranu proti újmám, jež by mi mohli způsobit ostatní. Nepovažuji ale za nutné, aby mne, jakožto dospělého člověka, chránil proti sobě samému. Chci mít svobodu se sám rozhodnout, jaké věci v životě považuji za dobré a jaké za špatné. Myslím, že pokud svým jednáním neubližuji nikomu jinému, není nutno mé rozhodování státem regulovat. A říkejte si třeba, že jsem libertin.
Já sám, když se ohlédnu za svými 15 lety, kdy jsem rekreačně užíval různé ilegální substance, těchto experimentů rozhodně nelituji. A kdybych se přitom mohl vyhnout tomu abych v takových chvílích jednal protizákonně, bylo by to jen dobře.

Odpovědět

Ještě panu Píšeovi...

Ivan Kmínek,2012-03-15 13:44:33

...píšete mj. "LSD se v moderní podobě užívá nejčastěji v podobě papírku s nízkou koncentrací teto latky s příměsí dalších drog určitě i amfetaminu"...

Kdysi jsme to na Nyxu počítali a odhadli, že na "papírek" se vejde nejvýš tak 3-5 mg jakékoliv organické látky. Amfetamin jako takový (případně methamfetamin) tam tudíž asi nemá smysl "přidávat", v množství 5 mg nebude skoro působit ani jako čistý stimulant, protože to je nejnižší, terapeutická účinná dávka. Samozřejmě existují velmi účinné psychedelické amfetaminy, jako je DOB, DOI nebo DOM, a tam už 5 mg "udělá divy" stejné, ale spíš větší než nějakých 500 mikrogramů LSD(jak můžu potvrdit v případě DOB).
Každopádně dnes je známo podobně účinných halucinogenů o hodně víc a jistě někdy na "papírcích" nahrazují LSD, které má své "mouchy", především je hodně nestabilní.

Odpovědět


pěkný

Lukáš Píše,2012-03-15 17:47:52

No to je teorie...napsal bych něco z praxe ,ale výrobním know-how se tu chlubit nechci a je taky dost možne, že je to tak jak píšete.

Odpovědět


Lukasi Piso

Josef Skramusky,2012-03-18 21:33:43

Pisete cosi o praxi a vyrobni know-how. No to jste tedy prodelal uctyhodny obrat od vyrobce k ohnovemu bojovniku proti drogam. Spise ale jen pisete co vas zrovna napadne. Bez rozmyslu, nekonzistentne.
Stacilo by uvest priklad stimulantu ucinneho v nizkych davkach, pak bych vas mozna zacal brat vazne.
Je mi lito, pokud jste prozil nejakou traumatizujici zkusenost s drogami. Pravdepodobne to bylo predevsim proto, ze jste k nim pristupoval bez rozmyslu, stejne jako k psani do tohoto fora. Bouzel mi ale zacina pripadat ze jenom tak placate.

Odpovědět

Píšu Panu Píšeovi (?):o)

Ivan Kmínek,2012-03-15 13:17:47

Já když píšu delší příspěvek, raději vždycky někde ve Wordu a teprve pak ho přenesu do diskuze, abych se vyhnul takovým problémům.

A vy sám jste nějaký halucinogen/psychedelikum ve vyšší dávce zkoušel? Může to být opravdu zcela mimořádná, snad i výsostná zkušenost, zvlášť pro lidi vyloženě racionálně a skepticky založené jako jsem já.
Mám už to hodně dlouho za sebou, ale tak dva roky "poté" jsem na "to" myslel denně, podobalo se to nejspíš silné zamilovanosti; zplodil jsem o “tom” nakonec celou "knihu" (byť jen internetovou a dnes právem zapadlou kdesi v kyberprostoru:o) Dnes na to vzpomínám jen velmi zřídka, ale jsem moc rád, že jsem to "absolvoval". A pravda je, že jsem dnes ještě racionálnější a skeptičtější než před “tím”, ale to bude už prostě a hlavně věkem:o)
Věřím, že halucinogeny opravdu mohou “šokem” v psychice léčit ledacos a že v odůvodněných případech (jako je alkoholismus) mohou být rizika převážena zisky (jak mi kdysi tvrdil i dr. Hausner blahé paměti, který tu byl v 70. letech posledním psychiatrem provozujícím psychedelickou terapii).

Fakt je, že vedlejších negativních účinků (v podstatě podle vašeho výčtu) jsem cítil celou přehršel a dnes už bych do toho nešel, ani kdyby mi dobře zaplatili. Problém je už v tom že nic nemůže jednoho zcela připravit na to, co se opravdu bude dít - zejména na ztrátu ega, která je ale zároveň nějak ve středu té zkušenosti. A i když s vámi dnes souhlasím, že je krajní obezřetnost před takovou “drastickou” terapií na místě, dodám nakonec otázku, která by mi spíš slušela před těmi 15 lety, kdy jsem v tom “jel”sám: proč se bránit oficiální terapii halucinogeny, když ani většina opravdu účinných legálních psychofarmak není bůhvíjak bezpečná?

Odpovědět


uff ctrl+c mě tentokrát zachránilo

Lukáš Píše,2012-03-15 17:41:05

(Je to mé jmeno takže panu Píšovi :D...)
Skoušel a nejednou jak LSD tak houbičky...já terapii halucinogeny schvaluju určitě by se ušetřilo na méně učiném zdravotnictví resp. léčbě. Jenže je to impulz právě k takovému zkoušení,testování až zneužívání a vůbec se my nelíbí třeba příspěvek hned pod vámi rozpouštět sve deprese v LSD fakt není dobrý nápad. Právě to jsem chtěl vysvětlit ve svém příspěvku o, který jsem přišel. Jsou tu zdravotnická/výzkumná pozitiva věci a ty nepatří právě k mnou vypsaným negativům pokud jste zneuživatel pro zábavu poté je člověk pouze v te negativní stránce i kdyby byl jeho stav příjemný sebevíc. V předchozím článku o houbičkách
jsem dával příklady na marihuaně prostě to tak je dnes si každý hulič připíše všechna zdravotnická pozitiva marihuany a přitom jedine co nedělá je právě ona léčba = uživatel zůstává pouze v negativech tohoto tematu. Přerostlo to lidem přes hlavu a jde o vnímání věci chce si to plně uvědomovat,že jakekoliv zneužití jakekoliv latky je prostě chybná volba. Bylo my řečeno, že bych negativní dopad na jednotlivce (myšleno sebe nebo pár mých známých) neměl zobecňovat na finalni pravdu ...to je hrozně milná představa právě proto, že by to zrovna vás nebo třeba někoho z rodiny zachránilo pokud by byl s tematem srozuměn. Třebá já bych si svého prvního jojinta nedal pokud bych věděl k jake neschopnosti ve spoustě formách a projevech to povede za XY(ani nenapišu kolik) let,ale v tu chvíli to byla ta léčivá rostlina co tak pomáhá lidem a zlej stát ji zakazal. LSD to samý a v koncentrované formě (roztok kapnutý do oka) skutečně ovlivní vaše ego/osobnost jeden příklad člověk ztratí takovou rozlyšovací schopnost ...věci jsou pak už jen oběkty a jediné co je rozlyšuje je jejich velikost/zaměření strácí se detaily protože člověku připadají stejné je jedno jestly máte boty modré/hranaté/chlupaté/vysoké stačí si tohle převést uplně na všechno a dostanete jeden z dopadů změny osobnosti a to už je pořádný zmatek kdo by to tušil u neškodného a netoxického LSD. Zdůraznění negativ je namístě i prohibice samotná je vpořádku. Jen není domyšlená a blokuje možnosti přípravy medikamentů pro skutečně potřebné. ještě teť vidím v TV párty za legalizaci marihuany prostě katastrofa - pouze uživatelé jim by měli naše babičky poděkovat za návštěvy z protidrogove jednotky když si pěstují pár rostlinek za barakem na masti.Takže si to komplikují lidi z obou stran.

Odpovědět

Je to logické.

Jan Kment,2012-03-15 11:38:06

VYMAZANO ADMINEM

Příspěvky, které budou
propagovat drogy zde nemají co dělat, budou vymazány a přispěvatelé zablokováni.

Odpovědět

placebo vs AA

Josef Skramusky,2012-03-14 22:49:41

Tak pokud správně počítám, pokud je 50% úspěšnost 5x více než aa tak mi pro tuto organizaci vychází úspěšnost 10 % a placebo má víc jak 30. Hmm tak tady něco nesedí. A jen tak mimochodem, nevím jak ostatní, ale já bych teda placebo od lsd poznal spolehlivě :D

Odpovědět


placebo

Lukáš Píše,2012-03-15 07:34:39

přesně nechapu jak lze tady použít placebo...stav po užití LSD je naprosto jasně rozpoznatelný od normalního stavu už i u minimálních dávek.

Odpovědět


placebo

Marek Fucila,2012-03-15 11:24:00

Neviem o tych studiach nic, ale predpokladam, ze netestovali to, ci bude mat subjekt halucinacie alebo nie. Rovnako im asi nehovorili, ze niekto z nich dostane LSD a niekto cukor. Ak im podali nejaku latku s tym, ze ich moze zbavit zavislosti, a testovany subjekt nevedel co od nej ocakavat, mohol rovnako dobre verit, ze ho vylieci nieco bez ucinkov ako aj ze to, co preziva su vedlajsie ucinky.

Ale tak isto sa mi zda ten rozdiel placeba maly. Neviem ale ako v takych testoch vychadzaju ine lieky. Mozno to zas nie je tak malo.:-)

Odpovědět

obrázek č. 3 - Šalvěj

Jáchym Metlička,2012-03-14 21:05:51

"Škodlivost versus riziko vzniku závislosti. LSD s psilocybinem s přehledem nejméně rizikové."
- Myslím, že k tomu LSD a psilocybinu by se tam mohl připsat i Salvinorin A. Ale to stejně nebránilo naším proaktivním politikům ho rychle učinit ilegálním.

Odpovědět

Flashback

Jáchym Metlička,2012-03-14 21:00:05

Nemám osobní zkušenost, ale i ve svém okolí mám lidi, kteří flashback popisují trochu jinak než vy. Jejich popis se velice podobal odpovědím na anketu z odkazu: http://www.erowid.org/chemicals/lsd/lsd_survey_flashbacks.shtml

Ale možná jsem jenom správně nepochopil váš popis.

Odpovědět


zase špatně

Jáchym Metlička,2012-03-14 21:01:43

Omlouvám se za nesprávné zařazení příspěvku. Reagoval jsem na Lukáše Píše(ho?).

Odpovědět


...

Lukáš Píše,2012-03-15 07:32:42

Tento fenomen je dost zajímavý spíš se vyskytuje u uživatelů amfetaminu LSD se v moderní podobě užívá nejčastěji v podobě papírku s nízkou koncentrací teto latky s příměsí dalších drog určitě i amfetaminu ...můj osobní názor i zkušenost, že LSD samo osobě flashabcky vůbec nezpůsobuje. U kanabisových látek bych to viděl také jinak spíše jako starter takové zkušenosti.
Nicméně negativa jsem vypsal kvůli vnímání samotného tématu ...vpořádku je použít tuto látku nebo jakoukoliv jinou k lečebným/výzkumným učelům. Jenže i tento článek přispěl k růžovému vnímání tady konkretně LSD a to se my nelíbí negativa jsou pro užívání velká a zdraví rozhodně neprospívají což je v článku zhrnuto do jedne male větičky na konci. Psal jsem to už u minulého článku. Z marihuany se tímto způsobem stal všelek dokonce i na rakovinu...přitom realna negativa drtí o 90% všechna pozitiva teto latky.

Odpovědět


Lukáši

Ota Beran,2012-03-15 10:02:40

Neviděl bych to třeba s tou marihuanou tak černě. (možná spíš černobíle) Já třeba reálná negativa marihuanové masti příliš nevidím. Těch pozitiv bych tam viděl mnohem víc. Spíš je problém v tom jak a na co se konopí používá a jak se někdy zneužívá. Ale to pak není jen o konopí. Někteří jedinci se naučí zneužívat téměř všechno včetně malých dětí.

Odpovědět


...:(

Lukáš Píše,2012-03-15 11:07:29

Opět jsem pracně vytvořil delší příspěvek a po vložení zmizel kdoví kam :( ...diskuzi by posunul ...,ale nemám na to to psát znovu omlouvam se :(

Odpovědět


to Lukas

Marek Fucila,2012-03-15 11:29:56

Mimo temy, ale k strate prispevku: z vlastnej opakovanej zlej skusenosti kdekolvek na webe odporucam pisat dlhsie prispevky do poznamkoveho bloku (notepad, alebo word), a potom ich skopirovat do pola tesne pret odoslanim.

Mozno o nieco pohodlnejsie je pisat to rovno na web stranke, ale tesne pred stlacenim tlacidla "odoslat" celu spravu vysvietit, skopirovat (ctrl+c), a potom odoslat. Ak odoslanie neprebehne OK, mate ju odzalohovanu v schranke a mozte ju skusit prilepit(ctrl+v) pri druhom pokuse.

Odpovědět


no právě

Lukáš Píše,2012-03-15 11:40:50

To mě na tom nejvíc štve celou dobu jsem si říkal, že před odesláním dám ctrl+c :/ ...neudělal jsem to a přitom jsem psal skoro hodinu.Možna se někdy dočkáme klasického internetového fóra hold zatím si musíme vystačit s tímto.

Odpovědět


Delší příspěvky rovněž řeším

Ota Beran,2012-03-15 12:29:52

tak jak popisuje Marek. Diskuse na Oslu už mne vyučila. ;o)

Odpovědět

?

Lukáš Píše,2012-03-14 13:56:00

:/ můj poctivě sepsaný příspěvek je pryč...tak to zkrátím a doplním jen běžný souhrn negativ LSD...článek opět růžový a negativa jsou zahrnuty v jedné větě na konci. Nic proti lečbě alkoholu pomocí LSD určitě by se ušetřilo za léčbu alkoholiků a nejen peníze ,ale take samotní pacienti a personal.

Rizikové užívání
Ať již je LSD legálního či nelegálního původu, je to jedna z nejméně předpověditelných drog, pokud jde o účinek. Prožitek na LSD plně závisí na okolnostech a celkovém rozpoložení – pokud už se k jeho užití uchýlíte, měli byste si to pořádně naplánovat. Věřte, že dát si „papír“ na několikatisícové párty nemusí být příjemný zážitek. LSD úplně změní vnímání reality, proto není vhodné po jeho užití řídit auto.



Akutní změny fyziologie při užití LSD jsou velmi individuální záležitostí a mohou zahrnovat dilataci pupil, zvýšení srdeční frekvence, zvýšení tlaku krve, tělesné teploty a hladiny cukru v krvi, pocení, riziko prochladnutí, třes, slabost, ataxii, strnulost nebo svalové záškuby. Dále se může pocit chladu, husí kůže, nausea a zvracení. U mnoha uživatelů této drogy se negativní somatické reakce neobjevují. Skutečné negativní somatické reakce způsobené LSD jsou extrémně vzácné, ačkoli psychika může říkat něco jiného. Proto existují případy uživatelů objevujících se v úrazových odděleních nemocnic s tak podivnými potížemi, jako „mé srdce se zastavilo“.



Většina zdravotních rizik je až sekundární povahy – jde o zranění, která si intoxikovaná osoba může přivodit vzhledem ke zmatenosti, dezorientaci a halucinacím. Typickým příkladem je skok z vysoké budovy v domnění, že umíte létat – to se ale stává jen velmi vzácně. Předávkovat se LSD v dnes dostupných dávkách téměř nelze – leda byste se z normální stravy přeorientovali na papír a pořádali jej po kvantech, což rovněž nedoporučujeme. Množství LSD potřebné k předávkování s následkem smrti (u průměrného člověka odlišné dle vrozené citlivosti a typu alergické reakce) je natolik nadměrnou dávkou halucinogenu, že doposud bylo zaznamenáno pouze jedno takové úmrtí. Objevilo se však několik velmi vzácných případů křečí a hyperpyrexie (velmi vysoké tělesné teploty). Vyvráceno bylo i tvrzení, že je LSD neurotoxické a způsobuje chromozomální aberaci – LSD nepoškozuje vaši genetickou výbavu.



Pro některé jedince může být hůře zvládnutelná psychická stránka věci. Panické ataky (bad trips) po konsumaci LSD jsou popisovány poměrně běžně. V současnosti může jít o vzácnější fenomén než dříve, vzhledem k typicky snižujícímu se obsahu drogy v dávce. Většina panických atak není spojována s rozvojem stavů v rámci výrazně prolongované intoxikace, ale dochází k nim u některých jedinců obvykle v důsledku pre-existující traumatické stresové poruchy.



Poškození, která jsou s užíváním LSD spojována především, jsou narušení duševní rovnováhy a narušení schopnosti úsudku. Stav pod vlivem drogy může být spojen se zážitky zmatenosti, desorientace, paniky, deprese, paranoi či grandiozity. Výskyt nepříjemného efektu je mnohem pravděpodobnější v případě nevhodného a nepříjemného setu či settingu.



Chronické užívání LSD je někdy doprovázeno depresemi se suicidálními fantaziemi. Nicméně kauzalita v tomto případě není zcela jasná, neboť chronické užívání LSD může být formou self-medikace u pre-existující deprese nebo latentní deprese, spíše než přímou kauzální příčinou deprese.



Velmi atraktivní otázkou, jíž je obecně věnována velká pozornost je tzv. „flash-back“ a chronický halucinatorní stav doprovázející LSD a přetrvávající i po dlouhé době abstinence od drogy. Přestože jde o obtížně spočitatelné přesné číslo, zdá se, že v devadesátých letech se jedná o vzácný stav. Je nepravděpodobné, že by i přes aktuální vysoký nárůst uživatelů LSD navštívilo evropské psychiatry v roce 1997 více případů skutečných chronických halucinatorních stavů indukovaných LSD, jež by bylo možné přičíst samotné droze. Je mnohem pravděpodobnější, že se v takových případech skutečně jednalo o koincidenci s více obvyklou alkoholickou halucinózu (i když to může být kontroverzní) nebo jinou pre-existující duševní poruchou, jako je např. schizofrenie. Jako psychózy by měly být označeny pouze opakující se epizody při relapsech, přičemž musí mít odlišný průběh a závěr, než velké funkční psychózy. Drogy u nichž je vědecky potvrzen výskyt takového syndromu jsou amfetaminy, kokain a kanabis. Dokonce i toto tvrzení je vysoce kontroverzní. Zejména v případě kanabisových látek, u nichž mají některé nedávné studie tendenci směřovat k argumentaci proti existenci tohoto syndromu.



Závislost a tolerance
Tolerance vůči účinkům LSD se rozvíjí po jedné dávce. Znamená to, že, je-li druhá dávka vzata následující den, může být její efekt malý. Do sedmi dnů je tolerance opět na své původní úrovni. Abstinenční syndrom se neobjevuje a LSD není považováno za návykovou látku v běžném slova smyslu, ačkoli kterákoli substance či lidská činnost, se samozřejmě může u některých jedinců stát kompulzivní a excesivní. Navzdory tomu, že někteří jedinci užívají LSD každý den během delšího období, neobjevuje se u nich výraznější efekt tolerance.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz