Největší Zemi monitorující kosmická sonda ztichla  
Krátce po desátých narozeninách Envisatu se s ním nedaří navázat spojení.

Zvětšit obrázek
Envisatu byla dvakrát prodloužena pracovní smlouva. V letech 2006 a 2009. Rok 2013 byl však nad jeho síly. Kredit ESA

 

Zvětšit obrázek
Envisat krátce před zapouzdřením a přesunem na nosnou raketu. Kredit: ESA

Z jediného francouzského kosmodromu u jihoamerického městečka Kourou ve Francouzské Guyaně před desetiletím, 1. března 2002, startovala nosná raketa Ariane 5, aby na polární oběžnou dráhu vynesla Envisat, velkou, osmi a půl tunovou průzkumnou kosmickou sondu Evropské vesmírné agentury ESA. Na 26 metrů dlouhé palubě satelitu se nachází deset přístrojů, z nichž devět ještě před několika dny poskytovalo různé informace o atmosféře i zemském povrchu z nadhledu - z výšky téměř 800 km. Monitorovaly například míru znečištění nad průmyslovými oblastmi, obsah různých plynů a aerosolů v troposféře i stratosféře, rozsah mořského ledu, stav mořského planktonu nebo teplotu oceánů i povrchu souší. Kvalitní mapy s vysokým výškovým rozlišením spolu s dalšími údaji skýtají vynikající podklad pro studium a modelování různých environmentálních rizik. Obrovská databáze změřených dat se stala zdrojem pro více než 2 000 odborných publikací. Ve čtyřech tisících projektů byli a jsou zapojeni vědci více než sedmdesáti zemí.


První problémy v komunikaci se sondou se objevily 8. dubna, kdy s ní ztratila spojení pozemní stanice v Kiruně, nejsevernějším městě Švédska. Navzdory mobilizaci celého týmu a snahy všech Envisat sledujících pozemních stanic se nepodařilo kontakt obnovit. Sonda tak mlčky dál každých asi 101 minut obletí Zemi rychlostí 7,45 km/s po téměř kruhové dráze orientované v poledníkovém směru, s průměrnou výškou 790 km.n.m. Celý cyklus oběhů zajišťující zmapování celého povrchu planety uzavře každých 35 dnů (po 1002 obězích). V průběhu deseti let svého fungování zvládla přes 50 tisíc cest okolo Země a z charakteru její dráhy vyplývá, že nejpodrobněji sledovala polární oblasti.


Envisat plnil spolehlivě své úkoly dvojnásobnou dobu, než měl určenou projektem. Náklady na vývoj, konstrukci a prvních pět plánovaných let provozu představovaly 2,3 miliardy eur.

 

Zvětšit obrázek
Mapa koncentrace oxidu dusičitého nad průmyslovými oblastmi v období mezi lednem 2003 červnem 2004. Měřítko je v 1015 molekul NO2 na centimetr krychlový (měří se průmět na horní povrch vertikálního sloupce). Kredit: S. Beirle, U. Platt, T. Wagner/Universita v Heidelbergu

Přes úspěšné „přesluhování“ sondy v ESA doufali, že vydrží až do startu svých nástupců – satelitů Sentinel, jejichž starty v rámci evropského projektu Global Monitoring for Environment and Security (GMES) jsou naplánovány na toto desetiletí. První tři sondy z řad Sentinel 1, Sentinel 2 a Sentinel 3, kterých posláním bude monitoring aktuálního počasí (1), rozsahu a stavu vegetace, půdy a hydrosféry (2) nebo topografie mořské hladiny a teploty povrchu moří i souše (3), by měly zahájit svou misi až příští rok, přičemž se původně počítalo již s letoškem. Selhání Envisatu tak umožňuje Volkerovi Liebigovi, řediteli programů ESA pro pozorování Země, tlačit v dnešní neutěšené ekonomické situaci na pilu: “Přerušení činnosti Envisatu poukazuje na naléhavost startu GMES satelitů Sentinel, které by podle plánů měly Envisat nahradit.”



Na počest desetiletí věrné a spolehlivé služby Envisatu

 

 


Původně měl první ze satelitů řady Sentinel - Sentinel 1A - startovat již letos. Dnes ESA uvádí rok příští.

 


 

Zdroje: ESA - Envisat , ESA – Sentinel

Datum: 13.04.2012 10:31
Tisk článku


Diskuze:

Miroslav Novak,2012-04-15 18:50:02

"Selhání Envisatu tak umožňuje Volkerovi Liebigovi, řediteli programů ESA pro pozorování Země, tlačit v dnešní neutěšené ekonomické situaci na pilu"

Na jednu stranu sa mi zda, ze to "prerusenie" spojenie je ucelove, ale na druhu stranu, radsej nech z euro penazi ide na nove satelity, nez na sanaciu nejakych nenazranych bank.

Prajem prijemny vecer
miro novak

Odpovědět

Výška nad povrchem Země

Martin Stepanek,2012-04-13 10:56:55

Dobrý den, v článku je nepřesně uvedena výška oběhu sondy nad povrchem Země. Ve skutečnosti je 100x větší, tj 790km, 790 000 m.n.m.
Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Envisat

Odpovědět


Dagmar Gregorova,2012-04-13 11:36:14

Jasně, díky, chyba se vloudila... s výškou necelých 8 km by sondě hrozily srážky se štíty Himalájí :). Když člověk automaticky píše m.n.m....
Použila jsem tuto referenční plochu, protože dráha samozřejmě nekopíruje reálnou topografii.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz