Vychytávky pod kůží  
Nechat si voperovat elektroniku přímo do těla? Co si o tom myslíte vy?

 

 
Už brzo pod kůží? (Upraveno podle: Thomas Roepke/Corbis.

Kdo kdy viděl v syrovém detailu Arnolda Schwarzeneggera, jak si coby kyborg v legendární sérii filmů o zlých a hodných terminátorech sám zručně opravuje poškozené mechanismy či tkáně, asi už jen těžko tyhle scény dostane úplně pryč z hlavy. Představa elektroniky a kovových součástek pod lidskou kůží je fascinující a strašidelná zároveň. Jaké by to asi bylo, mít pod kůží nejnovější elektronické vychytávky? Ledový chlad z cizí struktury uvnitř, anebo hřejivá radost, že už nikdy neztratíte mobilní telefon?

 

Zvětšit obrázek
Startrekovský kapitán, asimilovaný Borgy. (Kredit: Viacom, CBS Corporation)

Asi se to již brzy dozvíme. Na projektech běžně dostupné podkožní elektroniky se už docela vážně pracuje. Badatelé z kanadské softwarové společnosti Autodesk v současné době testují, zda běžná uživatelská rozhraní běžně používané elektroniky fungují i pod kůží. Při takto trochu morbidním experimentování se jim už podařilo úspěšně potvrdit, že tlačítka, LEDky anebo dotykové senzory po voperování pod kůži paže mrtvoly fungují bez větších obtíží dál. Dokonce se jim povedlo s elektronikou komunikovat přes kůži  prostřednictvím šikovného rozhraní Modrého zubu (Bluetooth) a také použitou elektroniku bezdrátově napájet energií. Tvrdil to alespoň Christian Holz z týmu Autodesku, který jejich výsledky zcela nedávno představil na konferenci „Conference on Human Factors in Computing Systems“ v Austinu, Texas.


Jak to asi přijmou normální uživatelé? Kdo ví. Vezmeme-li v úvahu, jak jsou mezi lidmi momentálně populární mnohé moderní technologie, které neinvadují dovnitř našich těl, tak to nejspíš nebude žádná sláva. A druhou stranu, pokud by se z podkožní elektroniky šťastnou souhrou okolností stala móda v kruzích určujících společenský život, hned by bylo všechno úplně jinak. Každopádně bude velice zajímavé situaci kolem podkožních elektronických vychytávek sledovat.


 

Christian Holz. Kredit: Ch. Holz, Autodesk.

Už jenom samotný koncept podkožních zařízení vzbuzuje v řadě lidí neklid a někdy i intenzivní nevolnost. I podkožní elektronika se samozřejmě může porouchat a bude i nutné zase vyjmout a třeba opravit nebo vyměnit. Může stát zdrojem nepříjemné infekce a obdivovatelům spikleneckých teorií jistě nedá spát pomyšlení na voperované přístroje, které je by je jistě mohly nepřetržitě špehovat a hlásit každý krok jejich majitele. Nakonec, agresivní technologické civilizace, které se dost nevybíravě zmocňují cizích těl, jako třeba nechvalně známí Borgové, taky asi mnoho fanoušků podkožním přístrojům nezískají.


 

Zvětšit obrázek
Terminátor sám sebe operuje. Kredit: Orion Pictures Corporation.

Může být podkožní elektronika vůbec nějak přínosná? Rozhodně ano, už dnes se mezi námi pohybují kyborgové vylepšení různými podkožními přístroji. Ti se k tomu ale prozatím nechávají přemluvit především ze zdravotních důvodů. Podkožní přístroje by určitě pomohli těm, kteří často ztrácejí své věci, signál z takového přístroje jistě nepřehlédneme, mít podkožní elektroniku je cool a tak dál. Podle Sherry Turkle, socioložky z Massachusetts Institute of Technology, jsou teď lidé stále více ochotní do sebe vpustit techniku. Mobilní telefony jsou už teď prakticky součástí našich těl a mnozí lidé si bez nich připadají jako bez důležité končetiny. I když by se asi mnozí ošívali, kdybychom jim říkali „kyborgové“, tak v tomto světle už podkožní přístroje najednou nevyhlížejí tak děsivě. Názor lidí na technologie se také samozřejmě vyvíjí v čase. Kdyby naši nedávní předci potkali vášnivého telefonistu s mobilem, nejspíš by to s ním dopadlo špatně.

 


Pramen: NewScientist 14.5. 2012

 

Datum: 09.06.2012 09:55
Tisk článku


Diskuze:

Implantovaná elektronika

Martin Plec,2012-06-11 11:30:34

Osobně se domnívám, že z počátku (po dost dlouhou dobu), nebude ta implantovaná elektronika napojena na nervovou soustavu. Spíš bude tělem jen nějakým způsobem napájená. A implantovaná zařízení nebudou ničím víc než nějakým elektronickým ID, které umožní např. autorizovat přístupy do zabezpečených částí objektů. Cílem bude z počátku zvýšit bezpečnost (např. implantované čipy místo vstupních karet, které lze ztratit), a bohatší jedinci to budou dělat kvůli pohodlí a aby byli "in". Myslím (a doufám), že bude trvat dost dlouho (>50let?), než budou implantáty povinné a budou voperovávány i novorozencům. Jenže v té době už to budou zřejmě spíš nějaká nanozařízení implantovaná injekčně.

Druhou skupinou el. implantátů budou asi různá jednoúčelová zdravotnická monitorovací zařízení a s tím i související paměťová úložiště (např. pro zdravotní dokumentaci). Nevidím žádnou podstatnou výhodu implantované "flešky" oproti standardní přenosní klíčence. Zvlášť když mají tyhle paměti jen omezenou životnost (a navíc se snadno zaplní - bez ohledu na kapacitu).

Odpovědět

je to ale třeba ohlídat

Pavel Foltán,2012-06-09 18:55:33

@ Am Am 09.06.2012 v 13:49

Když jsem si článek při obědě četl, tak jsem si říkal, že to autor bere moc pochmurně, že by byly převážně výhody. Rozhodl jsem se, že si po obědě zdřímnu a poté napíši optimističtější komentář.
Jenže sa najdou nezodpovědní jedinci, kteří předbíhají a bylo to vlastně dobře.

Chtěl jsem se rozepsat o tom, jaká by byla paráda mít implantovanou GPSku a vždy vědět kdy a jde jsem a kudy mám pokračovat.
Taková EXCELová tabulka v hlavě by se též občas šikla, nemluvě o zabudovaném diktafonu či kamerce pro archivaci důležitých událostí.
I vylepšený zrak a sluch by bodnul. Kéž bych mohl konečně zahodit brýle na čtení.
Nebo taková vnitřní čtečka e-knih, vždyť již dnes se na mikroSD kartičku o velikosti nehtu vejdou desítky tisíc knih, což by na pár dní (i životů) stačilo.
Vlastně by šlo o takové interní gůglovo brýle. (ono k tomu stejně jednou dojde)

Zatím asi největší problém je rozhraní mezi aparátkem a organizmem. Jak 'uvidět' co nám zobrazuje a jak mu dávat pokyny k ovládání.
Kdyby se ze smartfounu odstranil displej, tak by se ještě mohl zmenšit... a co teprve tak za deset let.
Hlídač zdravotního stavu s dálkovou konzultací s lékařskou databází...
Možností využití se najde jistě spousta.

A najednou PRÁSK a kdosi mi tu hračku svým (bohužel realistickým) komentářem poláme.

Odpovědět


oprava

Pavel Foltán,2012-06-09 18:58:11

to patřilo jako odpověď na "je to ale třeba ohlídat" od "Am AM"

Odpovědět


ještě dodatek

Pavel Foltán,2012-06-09 19:14:20

A vykvete nový bohatý trh - operativní odstraňování čipů a vkládání jiných.
Popřípadě nějaký multičip s více falešnými osobnostmi, přepínatelný dle momentálně potřebné identity.
Poté budou vyvinuta protiopatření a eskalace je nastartována...
Opravdu je na co se těšit. :-( AmAm má asi pravdu.

Odpovědět

je to ale třeba ohlídat

Am Am,2012-06-09 13:49:15

"A bude nutit všechny, malé (děti) i veliké (dospělé), bohaté i chudé, svobodné i otroky, aby měli na pravé ruce nebo na čele cejch,

aby nikdo nemohl kupovat ani prodávat, kdo není označen jménem té šelmy nebo číslicí jejího jména (666)."

Pochází to ze Zjevení Sv. Jana z Nového Zákona. Jednalo se o klasickou vizi do budoucnosti, adresovanou na dobu za 2.000 let, tj. v podstatě nyní.

Hodně lidí to vysvětluje tak, že Sv. Jan viděl v "cejchu na ruce nebo čele" implantovaná elektronická zařízení nahrazující občanku, platební kartu, sim-kartu apod., bez které člověk nic nekoupí ani nebude mít nárok na státní pomoc (zdravotní, sociální, zaměstnání, účet u banky, MHD-kartu aj.)

A ono by to i sedělo. Je trend zavádění všelijakých karet a elektronických knížek s možností bezhotovostně platit.

A včetně trendu NE-možnosti to odmítnout (např. teď budou sociální dávky vypláceny lidem jen na základě speciální kartičky, a chystá se elektronická zdravotní průkazka (následovník povedeného IZIPu).

Na tom by nebylo nic špatného, kromě toho, že kdo bude mít přístup do databáze dat (policie, vláda, BIS), tak bude mít o člověku dokonalý přehled (trasování GPS, zdravotní záznamy, veškerá komunikace, nákupy, weby, zaměstnání). Současné superpočítače jsou schopny pojmout, archivovat a automaticky vyhodnotit data i miliardy lidí. Tím získá vláda totalitní moc, protože kdyby chtěl někdo demonstrovat proti nějakému jejímu rozhodnutí, bude hned v začátku na základě automaticky vyhodnocených dat (query) odhalen a zastrašen.

je tam také v jednom verši zmínka, že tato "znamení šelmy" budou později při změně podmínek způsobovat lidem ošklivá zranění. Co se myslelo tou změnou podmínek nevím, napadá mě např. extra silný výron slunečního plazmatu. Když to může elektromagnetickou indukcí zničit tunové transformátory, asi to poškodí i miniaturní zařízení.

Tím nechci brojit proti implantování elektroniky (bylo by to stejně zbytečné :) ), jen chci poukázat na to, že to může být dobrý sluha i velmi zlý pán, a je potřeba to na více úrovních zabezpečit před zneužitím. Zatím tady máme vládu, která je schopna zneužívat policii a tajnou policii k zametání miliardových korupcí pod koberec a používání milionových korupcí k likvidaci oponentů. K tomu celosvětové snahy o zavádění cenzury internetu (ACTA apod.).

Odpovědět


Zas by som to nepreháňal

Tomáš Štec,2012-06-10 18:46:52

Niekoľkotonový transformátor to pri slnečnej erupcii schytá preto, že je na konci niekoľko stovák až tisícok kilometrov dlhej antény v podobe vedenia vysokého napätia. To u podkožných zariadení asi nehrozí.

Rozprávkové knižky by som do toho fakt neťahal.

Áno, mohli sme fungovať bez zložitej elektronickej evidencie, kým nás bolo toľko, že (v obci) skoro každý poznal každého. Nesledoval nás Veľký Brat, sledovali sme sa navzájom. Nikto si nemohol dovoliť prílišný úlet, bol závislý na komunite, nemohol sa nechať vylúčiť. To nás na Zemi boli stovky miliónov a nie desiatky miliard. Lenže teraz sú ľudia nekontrolovateľní – je ich príliš veľa a autoregulácia už zlyháva, preto musí byť vnútená regulácia zvonku, alebo sa chtiac-nechtiac vrátime k tým stovkám miliónov.

Odpovědět


Už dnes

Martin Plec,2012-06-11 11:07:22

Podnikatelem roku je Keňan:

http://ekonomika.idnes.cz/svetovy-podnikatel-roku-je-james-mwangi-fdp-/eko-zahranicni.aspx?c=A120610_072234_eko-zahranicni_neh

V článku se mj. píše:

Bez účtu se chudoby nezbavíte.....Mít účet je důležité. Bez něj nemůžete půjčit peníze těm, co potřebují, od těch, co je mají.

Takže to, co píše Am Am, je realitou už dnes.

Odpovědět


Roman Rodak,2012-06-11 12:27:34

Ja by som ešte zacitoval slová klasika:

"Nenechte očipovat SVÁ SRDCE ještěry z pekel!"
"Otrokárny loutkolidí zde budují ještěři z pekel"
"Upozorňujeme vás, milí lidé, že JEŠTĚRY Z PEKEL NEZAJÍMÁ štěstí a skutečná vnitřní kvalita lidských vztahů a lidského života, ale zajímají je jen JEJICH SOBECKÉ PEKELNÉ ZÁJMY : VÁS, COBY LOUTKOLIDSKÝ PODNIK trvající 7 milionů let DOSTAT DO PODZEMÍ TEMNÝCH SVĚTŮ A VYTVOŘIT SI Z VÁS SVŮJ ŠÍLENÝ NÁSTROJ VE SVÝCH BLÁZNIVÝCH PEKELNÝCH AKTIVITÁCH V ČERNÝCH VESMÍRECH ČÁSTI ZÓNY VYMÍSTĚNÍ."

- Aštar Šeran, alebo tak nejak

Odpovědět


Nebrat doslova

Petr Vrána,2012-06-11 13:03:30

Viděl bych oba citáty spíš jako obecnou obavu. Doby vydání jaksi ukazují, že situace se příliš nemění. Přesné datumy konce světa a podobně už jsou trochu mimo.

Odpovědět


Hlídal bych si spíše fantazii, být Vámi.

Lukáš Klazar,2012-06-17 17:04:22

Svatý Honza byl možná na houbách nebo na jiném lepším tripu. Dnešní fantazírující jedinci si dokáží vyložit vše podle svých představ. Od Nostradama až třeba po onoho Honzu, který spíše než aby viděl někoho s kreditkou implantovanou mezi očima, zvěstoval věřícím ovcím, čeho se mají obávat, aby za 2000 let jejich potomci nedošli pekelnému trestu. Cejch byl v té době akorát pro zloděje a na věřící ovce to byl dobrý strašák.

Mimochodem, co to máte za kreditku, že Vás někdo s přístupem do databáze umí trasovat s pomocí GPS? Myslíte si, že hysteričtí odpůrci šmírování Velkým Bratrem poleví ve své frenetické aktivitě a v budoucnu dovolí systému, aby si nás očipoval a dobře hlídal? Když vidím hysterii některých "ochránců lidských práv" dnes a sleduji její obdivuhodný nárůst s časem, pak pochybuji, že k něčemu takovému kdy dojde.

Tím zlikvidovaným oponentem jste tomu dal korunu :) Podobně mne pobavila na diskusi pod článkem o kreacionismu v Jižní Korei paní Gregorová, která za mamonem a bohorovností našeho nejznámějšího vinaře viděla snahy o schválení církevních restitucí. Chtěl jsem se paní Gregorové mj. zeptat, zda kauzu Gorila podle stejné (slabomyslné) dedukce zorganizoval Fico a jeho partaj, ale pak jsem raději nereagoval, protože bych se neudržel v mezích Oslí slušnosti :)

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz