Vychytávky pod kůží  
Nechat si voperovat elektroniku přímo do těla? Co si o tom myslíte vy?

 

 
Už brzo pod kůží? (Upraveno podle: Thomas Roepke/Corbis.

Kdo kdy viděl v syrovém detailu Arnolda Schwarzeneggera, jak si coby kyborg v legendární sérii filmů o zlých a hodných terminátorech sám zručně opravuje poškozené mechanismy či tkáně, asi už jen těžko tyhle scény dostane úplně pryč z hlavy. Představa elektroniky a kovových součástek pod lidskou kůží je fascinující a strašidelná zároveň. Jaké by to asi bylo, mít pod kůží nejnovější elektronické vychytávky? Ledový chlad z cizí struktury uvnitř, anebo hřejivá radost, že už nikdy neztratíte mobilní telefon?

 

Zvětšit obrázek
Startrekovský kapitán, asimilovaný Borgy. (Kredit: Viacom, CBS Corporation)

Asi se to již brzy dozvíme. Na projektech běžně dostupné podkožní elektroniky se už docela vážně pracuje. Badatelé z kanadské softwarové společnosti Autodesk v současné době testují, zda běžná uživatelská rozhraní běžně používané elektroniky fungují i pod kůží. Při takto trochu morbidním experimentování se jim už podařilo úspěšně potvrdit, že tlačítka, LEDky anebo dotykové senzory po voperování pod kůži paže mrtvoly fungují bez větších obtíží dál. Dokonce se jim povedlo s elektronikou komunikovat přes kůži  prostřednictvím šikovného rozhraní Modrého zubu (Bluetooth) a také použitou elektroniku bezdrátově napájet energií. Tvrdil to alespoň Christian Holz z týmu Autodesku, který jejich výsledky zcela nedávno představil na konferenci „Conference on Human Factors in Computing Systems“ v Austinu, Texas.


Jak to asi přijmou normální uživatelé? Kdo ví. Vezmeme-li v úvahu, jak jsou mezi lidmi momentálně populární mnohé moderní technologie, které neinvadují dovnitř našich těl, tak to nejspíš nebude žádná sláva. A druhou stranu, pokud by se z podkožní elektroniky šťastnou souhrou okolností stala móda v kruzích určujících společenský život, hned by bylo všechno úplně jinak. Každopádně bude velice zajímavé situaci kolem podkožních elektronických vychytávek sledovat.


 

Christian Holz. Kredit: Ch. Holz, Autodesk.

Už jenom samotný koncept podkožních zařízení vzbuzuje v řadě lidí neklid a někdy i intenzivní nevolnost. I podkožní elektronika se samozřejmě může porouchat a bude i nutné zase vyjmout a třeba opravit nebo vyměnit. Může stát zdrojem nepříjemné infekce a obdivovatelům spikleneckých teorií jistě nedá spát pomyšlení na voperované přístroje, které je by je jistě mohly nepřetržitě špehovat a hlásit každý krok jejich majitele. Nakonec, agresivní technologické civilizace, které se dost nevybíravě zmocňují cizích těl, jako třeba nechvalně známí Borgové, taky asi mnoho fanoušků podkožním přístrojům nezískají.


 

Zvětšit obrázek
Terminátor sám sebe operuje. Kredit: Orion Pictures Corporation.

Může být podkožní elektronika vůbec nějak přínosná? Rozhodně ano, už dnes se mezi námi pohybují kyborgové vylepšení různými podkožními přístroji. Ti se k tomu ale prozatím nechávají přemluvit především ze zdravotních důvodů. Podkožní přístroje by určitě pomohli těm, kteří často ztrácejí své věci, signál z takového přístroje jistě nepřehlédneme, mít podkožní elektroniku je cool a tak dál. Podle Sherry Turkle, socioložky z Massachusetts Institute of Technology, jsou teď lidé stále více ochotní do sebe vpustit techniku. Mobilní telefony jsou už teď prakticky součástí našich těl a mnozí lidé si bez nich připadají jako bez důležité končetiny. I když by se asi mnozí ošívali, kdybychom jim říkali „kyborgové“, tak v tomto světle už podkožní přístroje najednou nevyhlížejí tak děsivě. Názor lidí na technologie se také samozřejmě vyvíjí v čase. Kdyby naši nedávní předci potkali vášnivého telefonistu s mobilem, nejspíš by to s ním dopadlo špatně.

 


Pramen: NewScientist 14.5. 2012

 

Datum: 09.06.2012 09:55
Tisk článku


Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz