Neznámý muž a opatrnost žen v ovulaci  
Ženy nechtěně tím, jak vypadají, a chtěně tím, jak se chovají, vysílají k mužům signály, aby si jich tito všimli. Prezentují prostřednictvím své atraktivity předpoklady pro partnerství. Zajímavých studií na toto téma je mnoho a tak přibývá aspektů krásy jako hub po dešti: symetrie, plnost a červené zbarvení rtů, velké oči a jiné juvenilní znaky, bohatá kštice vlasů, hladkost kůže atd.


Na druhou stranu ženy se svým potenciálem atraktivity neplýtvají. Samy si podle obdobných znaků vybírají partnery, přičemž hodnotí současně jejich statusové postavení. V situaci, kdy je muž neznámý, dokonce jsou opatrné.
Je známo, že zvláště v období ovulace a tedy v období, kdy lze dojít k oplození, ženy krásnějí a muže intenzivněji přitahují. Samy také mění své preference. Obojí by podle předpokladů evolučních psychologů a biologů mělo směřovat k vzniku nového jedince, tedy zajištění reprodukce. U nás lidí zde samozřejmě hrají roli další sociálně a kulturně podmíněné zvyklosti a vzory.


 

Zvětšit obrázek
Čekárna v experimentu

Ambivalentnost signálů přitažlivosti a naopak opatrného a zdráhavého chování se projevila přesvědčivě ve výzkumu Nicolase Guéguena z Bretaňské univerzity ve Vannes. Celkem 96 žen vybraných na základě heterosexuální orientace a skutečnosti, že neužívají hormonální antikoncepci, se podrobilo experimentu, kdy si měly sednout v čekárně, kde již seděl neznámý muž (utajený spolupracovník) s pochybnými vnějšími znaky (měl neupravené a potrhané oblečení, třídenní strnisko na bradě a tetování v podobě pavoučí sítě). Ženy čekaly na jiné vyšetření a netušily, že hlavní zájem se týká jejich chování vůči muži v místnosti. Na výběr měly 7 různě vzdálených pozic k usednutí. U žen pak byla zjištěna hladina luteinizačního hormonu (LH) pro kontrolu fáze ovariálního cyklu. Byly rozděleny na 3 kategorie podle rizika možnosti oplodnění odvozeného od hladiny LH zjištěného ze slin. Hodnoceny byly videozáznamy dvěma nezávislými posuzovateli.


A ejhle, ženy s nejvyšším rizikem oplodnění, tedy v ovulaci, si sedaly od muže nejdále (236 cm v průměru) a ženy s nejnižším rizikem k muži nejblíže (asi 185 cm). Podobně ovulující ženy šetřily očním kontaktem a úsměvem oproti neovulujícím (ty takto kontaktovaly muže celkem 3x častěji). Nejvýraznější rozdíl byl v četnosti oslovujících verbálních kontaktů; z ovulujících žen pozdravila aktivně přítomného muže jen jediná z 15, u ostatních se odvážilo promluvit na něj kolem třetiny.


Čím je dána různá míra opatrnosti k neznámému muži, se lze jen domýšlet. Určitě nelze předpokládat, že by si ženy vědomě kontrolovaly stav ovulace a podle toho měřily, jak daleko si sednout. Bylo by zajímavé vědět, jak by se tyto rozdíly lišily podle míry atraktivity muže, neboť popis muže v čekárně spíše vyvolával chuť sednout si co nejdále (ale jak je vidět, nebylo tomu tak vždy).

 

Pramen: Letters on Evolutionary Behavioral Science, Vol. 3 (No. 1), 1-3.

Autorův blog zaměřený na zajímavosti z oblasti antropologických věd najdete ZDE.

 

Datum: 14.06.2012 08:49
Tisk článku


Diskuze:

proč si sedaly jinak

Petr Pospíchal,2012-07-04 15:52:30

Domnívám se, že situace je dobře vysvětlená v knize Červená Královna - ženy v ovulaci podvědomě vyhledávají oplodnění od vysoce postavených mužů, zatímco mimo toto období je jim "každý dobrý" jako zajišťovatel. Ovulace tedy dělá silnější emoční odezvu na společenský status muže.

Odpovědět

Zdálo by se,

Jan Kment,2012-06-19 10:51:41

že pánové výzkumníci s opačným pohlavím mnoho zkušeností nemají, když předpokládají, že směr cíle ženského zájmu lze odhadnout z prvního kroku. I celkem nenáročná beletrie by je přesvědčila o opaku.
Tento typ výzkumu postačí tak na slintací reflex u psů, ale nemůže postihnout lidské jednání. To je, stejně jako hodnocení, kdo je odporný a kdo ne, dáno výchovou kulturou osobním založením... Vsadím se, že zkoumané osoby byly všechny z jednoho města. Už to, že všechny nebraly antikoncepci z nich činí naprosto nereprezentativní vzorek. Lidé nejsou kulečníkové koule. Kdy už to tato "psychologie" pochopí? Nebo kdy už my pochopíme, že její závěry nejsou takřka nikdy dále použitelné?

Odpovědět

-

Zdeněk Jindra,2012-06-14 18:14:05

Výhrady nemám k provedení pokusu, soubor byl dostatečně velký. Problém vidím v interpretaci. Celá věc se dá pořád vysvětlit starým známým zlatokopectvím. Zesílení vzorce chování v situaci, kdy přináší konverzi, je normální šetření zdroji.

Odpovědět


Martin Chabada,2012-06-17 14:21:47

Lenze aj "zlatopectvo" je motivovane biologickymi pricinami (vyber vhodnych podmienok na vychovu potomstva). Rovnako ako to, ze muzi preferuju atraktivne (teda prejavujuce znamky zdravia a plodnosti) zeny.

Odpovědět

Re od autora článku

Vladimír Blažek,2012-06-14 11:59:35

Souhlasím s tím, že výzkum nebyl koncipován dokonale. Např. já bych navrhoval porovnat chování žen u mužů atraktivních a neatraktivních (to už jsem v textu naznačil)nebo bych volil muže neutrálního. Na druhou stranu soubor 96 žen u takového výzkumu není až tak malý (sežeňte někde mladou ženu, která nebere hormonální antikoncepci!!!). I Vaše námitka není až tak samozřejmá. Při opakování situace by zde mohla hrát roli známost prostředí atd. apod. aj.
Dokonalé výzkumy dělat nelze.

Odpovědět

Byla kontrola v pořádku?

Ivo Kaipr,2012-06-14 09:07:54

Tady v tom pokusu mi chybí, jak se chovala TA SAMÁ žena v téže situaci, ale v jiné fázi menstruačního cyklu. Teprve to bych považoval za vypovídající. Takhle je to tak malý počet respondentek, že mi to bez vyhodnocení "osobních strategií" připadá jen jako hra.

Odpovědět


To sa ale ťažko zariadi

Tomáš Štec,2012-06-14 11:44:54

Áno, je to nedokonalé, ale IMHO opakovanie s jednou ženou zanesie viac chýb, ako opakovanie s veľkým počtom žien (rádovo viac, ako 96). Prečo?
a) Žena si zvykne na situáciu,
b) buď muž prestane byť cudzí, lebo tam bude stále ten istý, alebo
c) pri voľbe vždy nového muža nebude možné zabezpečiť rovnakú atraktivitu mužov.

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz