Tajemný vražedný syndrom v Kambodži konečně odhalen?  
Ani ptačí chřipka, ani pesticidy, malé děti v Kambodži nejspíš zabíjí nový kmen Enteroviru 71, známého jako původce typicky dětské „nemoci rukou nohou a úst“. Ve střední Evropě se snad zatím bát nemusíme.

 

 

 
Nevyzpytatelný Enterovirus 71. Kredit: Omikron/Photo Researchers, BioBlog IT.

Globální média jsou už od letošního jara znepokojená úmrtími malých dětí v Kambodži, která jsou vnímaná jako záhadná a tudíž zlověstná. Kambodža je sice daleko, ale stejně … Nešťastnou zemí se doposud plíží příšerní duchové totálně levicových Rudých Khmerů a celých zástupů jejich obětí a teď ještě tohle. Podle místního ministerstva zdravotnictví od dubna letošního roku v Kambodži vážně onemocnělo nejméně 59 dětí s podobnými příznaky, které zahrnují rozsáhlé onemocnění dýchací soustavy, horečku a křeče. 52 z nich zemřelo, většině dětí přitom bylo méně než 3 roky. Odborníci z celého světa se už nějaký čas snaží chytit tenhle strašidelný syndrom za pačesy, zatím se jim to ale bohužel nepodařilo.

 

Zvětšit obrázek
Relativně neškodný příbuzný, rýmový rhinovirus. Kredit: Richard J. Green/Photo Researchers, Inc., NIH/NLM.

Před pár dny se ale časopisu Science emailem ozval Philippe Buchy, šéf virologů na Institut Pasteur du Cambodge v hlavním městě Phnompenh s tím, že se jim konečně podařilo odhalit pravděpodobného původce zmíněných úmrtí malých dětí. Pracovníkům Institut Pasteur du Cambodge se totiž povedlo získat a analyzovat vzorky mozkomíšního moku od 24 dětí postižených záhadným syndromem. Z nich celkem 15 obsahovalo Enterovirus 71 (EV71), malý RNA virus ze skupiny příhodně nazvané Picornaviridae. Tyhle viry dovedou být někdy opravdu hnusné, patří k nim například původce rýmy anebo dětské obrny. Infekce samotným Enterovirem 71 může proběhnout bez zjevných příznaků, může vyvolat třeba průjem, vyrážku a někdy i poměrně běžné horečnaté dětské nemocnění „nemoc rukou, nohou a úst“ (Hand, foot and mouth disease, HFMD), při němž na rukou, nohou a v ústech vyskakují nepříjemné boláky. V angličtině se její název laškovně plete s „foot-and-mouth disease“, česky mnohem odlišněji „slintavka a kulhavka“. Zajímavou shodou okolností je původcem slintavky, asi nejnakažlivější známé virózy na světě, taky pikornavirus.

 

 Nemoc rukou, nohou a úst vlastně není jedno onemocnění s jedním původcem, ale představuje celou skupinu podobně probíhajících infekcí způsobených příbuznými viry. Nejčastějšími původci nemoci rukou, nohou a úst jsou pikornaviry Coxsackie A 16 a právě Enterovirus 71. Jak už to tak u virových infekcí bývá, spolehlivá léčba a v tomto případě ani vakcína neexistují, pacienti musejí zatnout zuby a doufat, že nedojde k nějakým komplikacím. Když mají smůlu, tak je může potkat zánět mozkových blan, snad i dočasná ztráta nehtů, velmi vzácně stav podobný dětské obrně anebo zánět mozku, čili encefalitida, který může být smrtelný. Kambodžské děti měly právě záněty mozku a rozsáhle poškozené plíce, očití svědci viděli zcela zdevastované plicní sklípky.

 

Zvětšit obrázek
Typický průběh nemoci rukou, nohou a úst. Kredit: MidgleyDJ, Wikimedia Commons.

Buchy a jeho lidé v případě dětských úmrtí postupně jako původce vyloučili SARS, virus Nipah přenášení kaloni i virus H5N1 se všemi dalšími chřipkovými viry. V krku několika zemřelých dětí našli jistý kmen streptokoků, ale záhy jej jako možného vraha zamítli. Koketovali i s myšlenkou, že by mohlo jít o otravu pesticidy či jinými chemikáliemi, ani to se ale zatím nepotvrdilo. Nakonec se jako možný pachatel objevil Enterovirus 71. V tomto koutu světa propukají epidemie nemoci rukou, nohou a úst poměrně pravidelně a děti tu na ní sem tam umírají. Například, v roce 2010 jenom v Číně propukla v 1 654 866 případech, z nichž 537 skončilo smrtí, převážně dětských pacientů. Infekce, která právě teď zabíjí v Kambodži je ale asi něco speciálního. Badatelé totiž původně Enterovirus 71 hledali, ale použili na to sekvence z roku 2009, které teď virus nedokázaly zachytit. Ukázalo se, že virus nejspíš prošel dramatickým genetickým driftem a jeho sekvence se tudíž nápadně změnila. Zároveň je jasné, že pokud jde skutečně o Enterovirus 71, tak v Kambodži zabíjí mnohem intenzivněji, než v Číně anebo třeba ve Vietnamu.

 

Zvětšit obrázek
Odporný poliovirus. Kredit: CDC/ Dr. Fred Murphy, Sylvia Whitfield, Wikimedia Commons.

Buchy a spol. netuší, kolik lidí mohlo být ve skutečnosti virem nakaženo, a nelze tudíž zatím přesněji říct, jak vražedná dotyčná infekce je. Předpokládají ale, že většina obyvatel Kambodži se s tímto kmenem viru ještě nesetkala a že místní děti budou o to méně odolné. Teď analyzují další vzorky a čekají na výsledky z buněčných kultur. V dohledné době by ho chtěli kompletně přečíst a odhadnout, jak nebezpečným by se mohl případně stát v globálním světě. Pokud jde opravdu o infekci Enteroviru 71, tak nám sice znalost pachatele nepomůže infikované děti vyléčit ani ohrožené děti chránit očkováním, ale budeme alespoň vědět, na čem jsme, což není zase tak málo.


Prameny:

ScienceInsider 9.7. 2012, CNN 8.7. 2012, Wikipedia (Enterovirus 71).

Datum: 10.07.2012 19:20
Tisk článku

Související články:

Co přinese výzkum endogenního retroviru šílenství?     Autor: Stanislav Mihulka (27.12.2015)
Znovuzrození Fénixe     Autor: Josef Pazdera (01.11.2006)
Genom primátů promořen retroviry     Autor: Stanislav Mihulka (16.05.2005)



Diskuze:

důsledek nedávného očkování?

Xing Xang,2012-07-12 22:12:00

O této kauze jsem slyšel již dříve v souvislosti s údajným očkováním, které neznámé nákaze předcházelo.
Je to možné? Mohl by se do očkovací látky dostat takovýto "koktejl" virů?

Odpovědět


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz