Projekt Avatar: Nesmrtelnost za 30 let?  
Ruský vizionář oslovuje miliardáře s konceptem holografických avatarů, do nichž by si lidé mohli nahrát své osobnosti. Staneme se nesmrtelnými stíny?

 

Zvětšit obrázek
Projekt Avatar. Kredit: 2045 Initiative Group.

Léto v plném proudu svádí k jiskřivým nápadům. Stačí s dětmi zasednout ke geniálnímu animovanému seriálu Phineas & Ferb a je to jasné od titulního songu: „… můžem si … s raketou hrát, s mumií se prát, a na eifelovku vyšplhat, vynalézat co si jen přát, zlou opici vykoupat …“
Dotyční jsou divoce kreativní nevlastní bratři, kteří ve vesele rozjetých příbězích překypují optimismem, ničeho se nebojí a úplně všechny šílené kousky se jim daří. Patrně pod vlivem Phinease a Ferba se mladý ruský vizonář Dmitrij Itskov, ve zpravodajství tvrdošíjně titulovaný jako „mediální mogul“, rozhodl dopřát lidstvu technologickou variantu nesmrtelnosti, a to nikoliv v nedohledné budoucnosti, ale kolem roku 2045, což by mnozí z nás ještě mohli zažít na vlastní kůži.

 

Zvětšit obrázek
Dmitrij Itskov. Kredit: 2045 Initiative Group.

Itskov v únoru 2011 založil neziskovou organizaci 2045 Initiative a dal dohromady tým, který by měl vyvinout naše nesmrtelné verze, totiž holografické avatary s umělými mozky, do nichž v případě úspěchu lidé nahrají své vědomí. Itskov před časem zveřejnil poměrně ambiciózní časový plán, který zahrnuje postupný vývoj několika různých avatarů. V roce 2020 plánuje první úspěšný experiment s transplantací mozku do kompletně umělého těla, které by bylo v roce 2025 dostupné v komerční verzi. V roce 2030 by chtěl ohlásit první umělý mozek, do něhož by v roce 2035 chtěl poprvé přenést celé vědomí. V roce 2045 Itskov plánuje vytvoření kompletně holografického těla, do něhož by v roce 2045 přenesl vědomí a získal tak prvního nesmrtelného člověka. Něco podobného před časem předvedla nepříliš povedená sci-fi detektivka Náhradníci (Surrogates, 2009).

 

Projekt Avatar je sice možná nesmysl, ale ne takový, jak by se mohlo na první pohled zdát. Teď asi jenom těžko odhadneme, zda bude za 30 let možné nahrát svoje vědomí do holografického avatara. V současné době je to dost šílený nápad, tak trochu připomínající zápletku z Fantomase, ale při dnešním tempu výzkumu a s přihlédnutím k možnosti mnoha naprosto překvapivých zvratů – kdo ví… Každopádně by ale tenhle projekt mohl být reálnější, než klasické snažení o nesmrtelnost, případně jen dlouhověkost na poli medicíny. Zatím to k ničemu nevedlo a upřímně řečeno, není vyloučené, že hluboko v našich buňkách existují pojistky proti dlouhému životu, protože evoluce nemá žádný pádný důvod příliš dlouhý život podporovat, ba spíš naopak. Zároveň, pokud naše vědomí a celé mozky fungují na bázi biochemie a fyziky, která je z tohoto světa a k jeho vysvětlení nejsou nutné nějaké pouťové zázraky, pak si lze v zásadě představit, že bychom mohli vědomí a veškeré fungování mozku přenést někam jinam. Nebylo by to samozřejmě vůbec snadné a museli bychom při tom překročit mnoho stínů, ale v dohledné době by to snad šlo zvládnout. Zároveň se ale může velmi rychle ukázat, že nesmrtelní náhradníci nejsou z nějakých technických důvodů možní.

 

Zvětšit obrázek
Phineas a Ferb. Kredit: Disney Television Animation.

Itskov se v uplynulých dnech lišácky obrátil na miliardáře, kteří jsou sice (doufejme) z masa a kostí, ale na rozdíl od zbytku lidstva mají, alespoň teoreticky, opravdu velký důvod lpět na životě. Někteří z nich by mohli Itskovovu emotivní výzvu vyslyšet, dostat chuť zapsat se do historie a posléze napumpovat do projektu Avatar životně důležité finance. Pokud by se tenhle projekt uskutečnil, tak by pochopitelně zcela zásadně a navždy změnil lidstvo. Mohli bychom holografickými avatary postupně osídlit snad celý vesmír a nebylo by ani nutné ošálit rychlost světla. Avataři by prostě odstartovali a letěli po celé věky. A snad by jim to nevadilo.

 

Zvětšit obrázek
Projekt podporuje i dalajláma. Kredit: 2045 Initiative Group.

Jestli se projekt Avatar skutečně rozběhne, bude velmi zajímavé sledovat všelijaké etické panely, které asi nebudou mít dobré spaní. Co se vlastně stane s živou předlohou avatara? Bude diskrétně zpopelněn v rámci nákladů na nahrání mysli? Jaká bude mít avatar práva? Jak asi bude vypadat jeho mysl po tisících let? Bude šťastný? Jak by se lidstvo dál rozmnožovalo? Co když výrobce avatarů vloží do umělých myslí malware, schopné reagovat na dálkové povely anebo třeba avatara v kritickém okamžiku vypnout? A také mnohem přízemnější problém - jaký asi bude zájem o nahrávání mysli do umělých těl? Mnoho lidí by dnes jistě kategoricky odmítlo, posměšně nebo i opovržlivě, ale na smrtelném loži, tváří v tvář loučení s tímto světem, to možná najednou leckdo uvidí jinak. Byla by to asi hodně zajímavá budoucnost.


Prameny:

DiscoveryNews 27.7. 2012, 2045 Initiative Group 17.7. 2012.

Datum: 30.07.2012 16:09
Tisk článku

Související články:

Startup Promobot nabízí robotické klony reálných lidí     Autor: Stanislav Mihulka (04.11.2019)
Jsme už na pokraji nesmrtelnosti?     Autor: Stanislav Mihulka (02.03.2018)
Blíží se doba sexu a svateb s roboty?     Autor: Stanislav Mihulka (31.12.2016)
Magnát Itskov chce nahrát lidstvo do robotických avatarů     Autor: Stanislav Mihulka (17.06.2013)



Diskuze:


Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz