Elektronické pilulky vstupují na trh  
Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv pouští na trh stravitelné senzory společnosti Proteus Digital Health. Budou hlídat naše zdraví zevnitř.

 

Zvětšit obrázek
Elektronické pilulky. (Kredit: Proteus Biomedical)

V digitálním věku lidstva žijeme obklopeni medicínou a podle všeho to ještě nestačí. Jako by nebylo dost návštěv u lékařů, případně návštěv lékařů u nás doma. Na americký trh právě vstupuje technologie, která umožní všetečné medicíně hlídat nás samotné doslova zevnitř. Jde o elektronické pilulky, které obsahují drobné senzory, po spolknutí komunikující se speciální náplastí a komunikátorem velikosti mobilního telefonu.

Zvětšit obrázek
Budeme si hlídat zdraví na chytrém telefonu? Kredit: STSI.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (US Food and Drug Administration, FDA) právě uvolnil jejich prodej coby medicínského zařízení pro trh ve Spojených státech. Pro podobné zařízení se tak stalo úplně poprvé. Výrobcem je společnost Proteus Digital Health, sídlící v kalifornském Redwood City.

 

Novinku v medicíně hlasitě vítá například slavný americký kardiolog, genetik a výzkumník Eric Topol, ředitel Scripps Translational Science Institute v kalifornské La Jolle a jeden z prvních odborníků, který se angažoval v aféře s nesteroidním antirevmatikem Rofecoxib, známějším jako Vioxx. Topol podle všeho s výrobcem elektronických pilulek nespolupracuje, ale nadšeně vítá závan budoucnosti, který nová technologie přináší. Podle Topola zhruba polovina pacientů nebere své léky tak, jak by měli. Stravitelné senzory nás teď budou bedlivě hlídat a Topol sám to, zřejmě s úsměvem, přirovnává k Velkému bratrovi v braní léků. Těžko říct, nakolik nám to bude příjemné, lze si také poměrně snadno představit, jak v blízké budoucnosti lékaři či zdravotní pojišťovny lajdácké pacienty nějakým způsobem postihují.

 

Každá elektronická pilulka obsahuje senzor velikosti a vlastně i složení zrnka písku s maličkým čipem, jemuž po spolknutí poskytuje energii elektrochemický mechanismus poháněný trávicími šťávami samotného pacienta. Senzor poté komunikuje s elektronikou v náplasti, která kromě toho zaznamenává puls a denní aktivitu nemocného a všechna data posílá do komunikátoru.

Zvětšit obrázek
Eric Topol na konferenci TEDMED 2010. Kredit: TEDMED.

Úřad FDA tyhle senzory prozatím povolil pouze na základě experimentálních studií s placebo pilulkami. Ve společnosti Proteus Digital Health nicméně doufají, že jim brzy povolí prodávat elektronicky vylepšené léky. Dělají si zálusk hlavně na přípravky, které se užívají velmi dlouho, jako například léky podávané při rezistentní tuberkulóze, cukrovce anebo vůbec při chronických onemocněních seniorů. Není žádným tajemstvím, že právě takové léky bývají pro farmaceutické firmy nejvíce lukrativní.

 

Zvětšit obrázek
Souprava od Proteus Digital Health.

Spoluzakladatel společnosti Proteus Digital Health George Savage se dušuje, že úkolem stravitelných senzorů ve skutečnosti není terorizovat pacienty, ale pomoct lékařům upravit předepisování a užívání medikamentů. Inu, zkusme jim to věřit. Ostatně, je také pravda, že jistá disciplína uškodí jen málokterému pacientovi. Podle propagátorů vnitřní elektroniky tyto technologie představují zajímavou alternativu k návštěvám lékaře, krevním testům, funkční magnetické rezonanci anebo počítačové tomografii. Kromě elektronických pilulek se vyvíjejí například implantovatelná, bezdrátově ovládaná zařízení, která dávkují léčiva v požadovaném čase a množství, anebo senzory, které snímají elektrokardiogram svého majitele a posílají mu ho na chytrý telefon. Miniaturní ultrazvukový detektor už začíná nahrazovat ikonu profese lékaře – stetoskop a v nemocnicích se čím dál tím intenzivněji čte DNA. Topol nedávno o digitální revoluci v lékařství vydal knihu Kreativní destrukce medicíny. Pokud přitom nedojde k destrukci pacientů nebo jejich transformaci na chronické hypochondry, tím lépe pro nás.

 

Pramen:  Nature News Blog 30.7. 2012.


Video


 

Datum: 02.08.2012 00:42
Tisk článku


Diskuze:

Žádný příspěvek nebyl zadán

Diskuze je otevřená pouze 7dní od zvěřejnění příspěvku nebo na povolení redakce








Zásady ochrany osobních údajů webu osel.cz